Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

WWF: Το εμπόριο αγροτικών προϊόντων ένοχο για την αποψίλωση των δασών - Δεύτερη παγκοσμίως η ΕΕ μετά την Κίνα


Engineer

Recommended Posts

Οι εισαγωγές της ΕΕ ευθύνονταν το 2017 για το 16% της αποψίλωσης δασών που συνδέεται με το διεθνές εμπόριο στον κόσμο, γεγονός που την καθιστά την δεύτερη υπεύθυνη παγκοσμίως μετά την Κίνα για την "εισαγόμενη αποψίλωση δασών", καταγγέλλει το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF) σε έκθεσή του.

Μέσω των εισαγωγών σόγιας, φοινικέλαιου, βοδινού, αλλά και προϊόντων ξυλείας, κακάο και καφέ, η ΕΕ συνέβαλε έμμεσα το 2017 στην εξαφάνιση συνολικά περισσότερων από 2 εκατομμύρια στρεμμάτων τροπικών δασών, τα οποία μετατράπηκαν σε γεωργικές εκτάσεις, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση.

Αυτό αντιστοιχεί σε 116 εκατομμύρια τόνους CO2, ήτοι το σύνολο των εκπομπών από το Βέλγιο την ίδια χρονιά αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, διευκρινίζεται στην έκθεση, η οποία στηρίχθηκε στην ανάλυση δορυφορικών εικόνων και αγροτικών και εμπορικών στατιστικών στοιχείων.

Τα αγροτικά προϊόντα

Συνολικά το διεθνές εμπόριο αγροτικών προϊόντων προκάλεσε το 2017 την εξάλειψη 13 εκατομμυρίων στρεμμάτων τροπικών δασών και την εκπομπή 740 εκατομμυρίων τόνων CO2, ήτοι το ισοδύναμο του ενός πέμπτου των εκπομπών της ΕΕ τη χρονιά αυτή.

Οι εισαγωγές από την Κίνα αντιπροσωπεύουν το 24% αυτής της αποψίλωσης δασών. Στον αντίποδα, ο αντίκτυπος ήταν πολύ μικρότερος από τις εισαγωγές της Ινδίας (9%), των ΗΠΑ (7%) και της Ιαπωνίας (5%).

Μεταξύ του 2005 και του 2017, οι οκτώ κύριες οικονομίες της ΕΕ (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία -δεν είχε ακόμη αποχωρήσει από την ΕΕ-, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και Πολωνία) ευθύνονταν για το 80% της "εισαγόμενης αποψίλωσης δασών", επισημαίνεται στην έκθεση, με τη Γαλλία να ευθύνεται μόνη της μέσω των εισαγωγών της για την εξαφάνιση 263.000 στρεμμάτων ετησίως κατά μέσον όρο.

"Η αποψίλωση των τροπικών δασών και η μετατροπή οικοσυστημάτων που συνδέεται με τις εισαγωγές αποτελούν μια ποσοτικώς προσδιορίσιμη μέτρηση και δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν", υπογραμμίζει ο Μάικλ Λατιγιέρ, υπεύθυνος της ομάδας "χαρτογράφησης της αλυσίδας τροφοδοσίας" στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης.

Τα στοιχεία του, τα οποία τροφοδότησαν την έκθεση του WWF, εδραιώνουν "σαφείς δεσμούς ανάμεσα στην κατανάλωση της ΕΕ, κυρίως σόγιας και βοδινού, και την εξαφάνιση όχι μόνο δασών, αλλά και υγροβιότοπων και λιβαδιών στην νότια Αμερική", σημειώνει.

Απειλούμενες περιοχές

Πράγματι το 2018 περίπου το 23% των ευρωπαϊκών εισαγωγών σόγιας --που προορίζονταν κατά κύριο λόγο για ζωοτροφές-- προέρχονταν από την σαβάνα του Σεράδο (Βραζιλία/Παραγουάη/Βολιβία), μια από τις περισσότερο απειλούμενες περιοχές της ηπείρου, σύμφωνα με το WWF.

"Προς το παρόν, η ΕΕ αποτελεί μέρος του προβλήματος, αλλά με την κατάλληλη νομοθεσία, μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης", υποστηρίζει η Άνκε Σουλμάιστερ-Όλντενχοβε, υπεύθυνη της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα δάση.

Οι Ευρωβουλευτές ψήφισαν τον Οκτώβριο έκθεση με την οποία ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υιοθετήσει η ΕΕ αυστηρότερη πολιτική κατά της αποψίλωσης των δασών, ενισχύοντας την ιχνηλάτηση των προϊόντων που μπορεί να συμβάλλουν σ'αυτή και αξιώνοντας οι Βρυξέλλες να την λαμβάνουν υπόψη στις εμπορικές συμφωνίες.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Engineer said:

Μέσω των εισαγωγών σόγιας, φοινικέλαιου, βοδινού, αλλά και προϊόντων ξυλείας, κακάο και καφέ, η ΕΕ συνέβαλε έμμεσα το 2017 στην εξαφάνιση συνολικά περισσότερων από 2 εκατομμύρια στρεμμάτων τροπικών δασών, τα οποία μετατράπηκαν σε γεωργικές εκτάσεις, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση.

O.K. Κομμένος ο καφές, κομμένη η σοκολάτα, κομμένο το μοσχάρι, κομμένα τα ξύλινα και το χαρτί υγείας, κομμένη και η σόγια με το φοινικέλαιο. Άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Δε σου ζητάνε να κόψεις κάτι αλλά μάλλον σκέπτονται κάποιο περιβαλλοντικό τέλος.

Για την οικονομία μας πάντως καλό θα είναι το οτιδήποτε καθιστά ακριβότερη την εισαγωγή προϊόντων και ιδίως γεωργικών...

Link to comment
Share on other sites

13 ώρες πριν, georgios_m said:

Δε σου ζητάνε να κόψεις κάτι αλλά...

Φυσικά, εξ' άλλου δεν είναι βλάκες για να ζητήσουν κάτι τέτοιο. Υπάρχουν μια χαρά λύσεις με τα μεταλλαγμένα και το συνθετικό κρέας που απαιτούν πολύ λιγότερα στρέμματα καλλιεργειών, το μισό νερό και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα!!! Αυτή η "έρευνα" αν πρόσεξες, στοχοποιεί στο τέλος σόγια και βοδινό.

Γι' αυτό εγώ τα κόβω από τώρα για να μην μου κακοφανεί. Εξάλλου και χωρίς φοινικέλαιο ζει ο άνθρωπος και τη σόγια δεν την ξέραμε και από χθες. Όσο για το μοσχαράκι που είναι άριστη πηγή πρωτεϊνών και σιδήρου τρώω πάντα όσο χρειάζομαι πραγματικά.

Την αιτία όμως της εκτόξευσης της παγκόσμιας ζήτησης καφέ και κακάο από το 1970 μέχρι σήμερα, καλό θα είναι να την αναζητήσουν οι ερευνητές και οι δημοσιογράφοι, όχι στα γούστα των αμερικανών και ευρωπαίων πολιτών, αλλά στην ρεκλάμα* πέντε(!) σημερινών και 20 προηγούμενων, παγκόσμιων εμπορικών πολυεθνικών που ήλεγχαν και ελέγχουν > 50% της διακίνησης των.  

*Που μερικές φορές αγγίζει και τα όρια της πλύσης εγκεφάλου.

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Πίσω από τη WWF κρύβεται η βρετανική βασιλική οικογένεια αν δεν κάνω λάθος.

Ο μοναδικός τρόπος να προασπιστούν τα δυτικά συμφέροντα από τον ανταγωνισμό των αναπτυσσόμενων οικονομιών είναι να υποχρεωθούν να εφαρμόσουν και κείνοι τα ίδια περιβαλλοντικά πρωτόκολλα. Δεν μπορεί κύριε να αποψιλώνεις τον Αμαζόνιο και να μας κατακλύζεις με φτηνό ξύλο, χαρτί, κλπ. Και μετά στις εκτάσεις που απελευθερώνονται να βάζεις ατελείωτες φυτείες και κοπάδια μοσχαριών και να μας κατακλύζεις και με αυτά. Σου στέλνω τους οικολόγους μου και σε μπλοκάρω.

Και οι Βραζιλο-αφρο-ασιάτες παίζουν το χαρτί τους βέβαια, ζητώντας με τη σειρά τους fair trade.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν μπορεί ο Βραζιλιάνος και ο Βολιβιανός να εκμεταλλευτούν όπως θέλουν τον πλούτο της γης τους; Και αν δεν αποψιλώσουν εκτάσεις πως θα ζήσουν, "βιολογικά"; Τα χρέη που τους έχει επιβάλει η Αμερική με τι θα πληρωθούν με ομόλογα WWF; 

Αν θέλει η Ευρώπη δάση ας αναδασώσει τα δικά της. Απλό. Αν θέλει η Αμερική ας κάνει το ίδιο. Ας γίνουν διακρατικές συμφωνίες να υποχρεώνονται όλα τα κράτη σε ένα ποσοστό γης ανεκμετάλλευτο - δασικό. Όταν η ΣΕ αποξήρανε την Αράλη μίλησε κανείς από τη Δύση; Τουμπεκί ψιλοκομμένο. Τι γυρεύουν τώρα οι ψευτο-οικολόγοι;

Link to comment
Share on other sites

Και βέβαια γίνονται διακρατικές συμφωνίες που εξασφαλίζουν το δίκαιο εμπόριο ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και οι τριτοκοσμικές χώρες. Προς το παρόν μάλιστα μόνο τέτοιες είναι οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Οι αλλαγές ας πούμε της αγροτικής πολιτικής στην ΕΕ, όσον αφορά το κομμάτι των επιδοτήσεων, αποτέλεσμα τέτοιων συμφωνιών είναι. Ε αυτή τη φορά μπορεί να επιβληθεί κάτι και στους άλλους. Που το πιθανότερο είναι να εισπράξουν και επιδοτήσεις "για να μην αποψιλώνουν", κατά το δικό μας πρότυπο "επιδότηση για να μην καλλιεργούμε".

Link to comment
Share on other sites

On 7/5/2021 at 6:16 ΜΜ, georgios_m said:

Πίσω από τη WWF κρύβεται η βρετανική βασιλική οικογένεια αν δεν κάνω λάθος.

Το WWF δεν είναι θεσμός, όπως και πολλές άλλες περιβαλλοντικές, φιλομεταναστευτικές κλπ. Είναι ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και από άλλες ιδιωτικές πηγές. Ο Δούκας του Εδιμβούργου είναι θεσμός. Το γεγονός ότι έβαλαν τον Δούκα του Εδιμβούργου κάποτε πρόεδρο ήταν για να δώσουν περισσότερο κύρος στην οργάνωση αυτή. Θα μου πεις τι το θέλουν τόσο κύρος.

Το θέλουν διότι οι οργανώσεις αυτές ασχολούνται απ' ευθείας με τους ισχυρούς θεσμούς (κράτη ομοσπονδίες κρατών κλπ) και μάλιστα σε πολύ ευαίσθητα πεδία όπως της ενεργειακής ασφάλειας και διατροφικής αλυσίδας. Καλό είναι που ασχολούνται με ζητήματα των ΑΠΕ και εναντιώνονται στα μεταλλαγμένα αλλά ίσως ο τρόπος που ασχολούνται δυναμώνει τους αντίθετους.  

Οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι πιέζουν την Ευρώπη για να εισάγει τα μεταλλαγμένα τρόφιμα ως επιστημονικά ελεγμένα προϊόντα. Όσο πιέζεις όμως τα κράτη και δεν διαμορφώνεις συνείδηση αντίστασης στον κόσμο, θα έρθει η ώρα που θα τα αποδεχθούμε όλα στο πιάτο μας, ακόμη και τα μεταλλαγμένα και το κρέας φρανκενστάιν και ότι άλλο σχεδιάσουν μέχρι τότε. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Ο Δούκας του Εδιμβούργου και κάθε δούκας δηλαδή συνήθως έχει μια αξιοσημείωτη ακίνητη περιουσία από την οποία και βιοπορίζεται. Τον ενδιαφέρει λοιπόν να προστατεύεται η αγροτική παραγωγή του από την πολιτεία.

Link to comment
Share on other sites

Πιο πολύ η δραστηριότητα αυτής της οργάνωσης συνδέεται με τον ολλανδικό θρόνο και πασίγνωστες πετρελαϊκές. Το Η.Β. ήταν απλώς "συμπρωταγωνιστής". Οι εταιρείες μάλιστα αυτές μελετούσαν στροφή στη χρηματοδότηση της έρευνας ΑΠΕ και διατήρησης του υπάρχοντος παγκόσμιου περιβαλλοντικού status qvo εδώ και...20 χρόνια!

Απλώς πριν 4 χρόνια όπου έλεγες κάτι τέτοιο σε θεωρούσαν γραφικό, πολύ φυσιολογικό γιατί ο κόσμος δεν γνωρίζει το παγκόσμιο ενεργειακό ζήτημα, αλλά τώρα πλέον το θέμα είναι πασίγνωστο. 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.