Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύψος οργάνου και μετρήσεις.


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ρωτήσω. Στα πλαίσια μιας άσκησης μου δίνονται οι συντεταγμένες XYH του σημείου στάσης και του σημείου προσανατολισμού. Επίσης μου δίδονται οι μετρήσεις για κάποια σημεία. Οι μετρήσεις περιλαμβάνουν το ύψος στόχου, την κεκλιμένη απόσταση, οριζόντια και ζενίθια γωνία. Το ύψος οργάνου δεν αναφέρεται πουθενά. Υπάρχει τρόπος να βρω τις συντεταγμένες των σημείων χωρίς το ύψος οργάνου; Ή υπάρχει τρόπος να βρω το ύψος οργάνου με κάποια αντίστροφη διαδικασία; Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

λογικά η κεκλιμένη απόσταση που σου δίνεται θεωρείτε από το ύψος της στάσης, οπότε δεν σου χρειάζεται ύψος οργάνου

Link to comment
Share on other sites

Μόλις στήσεις σε μία στάση ένα ταχύμετρο για να κάνεις μία αποτύπωση το πρώτο που κάνεις είναι να σημειώσεις στο καρνέ σου το ύψος του άξονα του τηλεσκοπίου του οργάνου από το σημείου της στάσεις. 

Το ύψος του οργάνου δεν είναι ποτέ δεδομένο. Σε άλλο ύψος θα το στήσει κάποιος που έχει ύψος 2,0 μ από αυτόν που είναι 1,6.

Στην διάρκεια τον μετρήσεων προσπαθούμε να έχουμε το υψος του κατόπτρου ίδιο με αυτό του οργάνου (λιγότερες πράξεις). Όταν το ύψος του στόχου θα πρέπει για κάποιο λόγο να αλλάξει (θέμα ορατότητας) πρέπει να σημειώνεται οπωσδήποτε στο καρνέ. Διαφορετικά το υψόμετρο του τοποσταθερού αυτού θα είναι λανθασμένο. 

Άρα όταν στήνουμε σε μία στάση, με γνωστά τα Χ,Υ,Η, αυτά παραμένουν και είναι τα μόνα σταθερά μεγέθη. Όλα τα υπόλοιπα είναι μεταβλητά. 

Για το σημείο προσανατολισμού πάντως είναι απαραίτητο να έχουμε το Χ & Υ (πχ ένα μακρινό τριγωνομετρικό ΓΥΣ) και όχι πάντα το Υψόμετρο.

Οι βασικές μετρήσεις στην αποτύπωση (για κάθε σημείο- τοποσταθερό) με σταθμό - ταχύμετρο είναι: Ύψος οργάνου, ύψος στόχου, η κατακόρυφη γωνία στο σημείο του στόχου και η κεκλιμένη απόσταση αυτού του σημείου από το όργανο μας. Φυσικά θα πρέπει  πάντα να προηγείται η σκόπευση στο σημείο προσανατολισμού (πίσω σημείο). Οι σκοπεύσεις στα σημεία που θα αποτελέσουν και τα σημεία της όδευση, καλό είναι να παίρνονται τουλάχιστον και σε δεύτερη θέση τηλεσκοπίου.   

Link to comment
Share on other sites

Για να υπολογίσεις εκ των υστέρων το Υ.Ο. πρέπει να εχεις το υψόμετρο κάποιου  σημείου απο αυτα που αποτύπωσες . Το Υ.Ο. (και το Υ.Σ. ) σου χρειάζονται μόνο για να υπολογίσεις το Η των σημείων της αποτύπωσης .

Link to comment
Share on other sites

Αν σου δίνονται οι μετρήσεις (κεκλιμένη, κατακόρυφη (ζενίθια) γωνία και ύψος στόχου) μεταξύ δύο σημείων με γνωστή υψομετρική διαφορά μπορείς να βρεις το ΥΟ.

Για τη δική σου άσκηση, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη πληροφορία για τη υψομετρική σχέση των σημείων αποτύπωσης ή αν δεν υπάρχουν μετρήσεις μεταξύ της στάσης και του προσανατολισμού (που γνωρίζεις τα Η), δεν μπορείς να υπολογίσεις το ΥΟ.

 

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα πραγματικά να μάθω στα πλαίσια ποιας διαδικασίας τέθηκε αυτή η άσκηση ?? (απλά δεν έγραψα κάτι σχετικό με την ......άσκηση προτιμώντας να γράψω κάτι πιο χρηστικό).

Πριν πολλά -πολλά χρόνια (μόλις εμφανίστηκε στην ζωή μας το Excel) στα πλαίσια μελέτης είχαμε να αποτυπώσουμε έναν παραθαλάσσιο οικισμό στην Σιθωνία Χαλκιδικής. Τα ρεπέρ γύρο από τον οικισμό και σε απόσταση 10-15 Χλμ ήταν καταστραμένα. Για να έχουμε έστω ένα καλό υψόμετρο στην περιοχή κατεβάσαμε τα υψόμετρα τριγωνομετρικών απαλλαγμένα όμως απο καμπυλότητα κ.λ.π. σφαλμάτων .  Πήραμε το Μ.Ο. των τιμών (φυσικά και με την σύμφωνη γνώμη της επίβλεψης). Εκείνο τον καιρό πειραματιζόμουν και εγώ με το excel και έτσι έκανα ένα μικρό προγραμματάκι που λύνει το πρόβλημα αυτό.

Για κάμποσο καιρό το χρησιμοποιούσαμε σε μικρότερες δουλειές. 

Το δίνω γνωρίζοντας πως οι περισσότεροι συν. θα το δουν σαν πολύ απλό (οι νέοι συν. είναι της βαριάς επιστήμης), αλλά εμείς ΤΟΤΕ χαιρόμασταν και με τα απλά. Όταν μάλιστα προερχόμασταν από το HP ή το ΤΕΧΑS Instrument. 

DH.xls

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.