Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

αποκλειστικη χρηση ταρατσας / μεταβίβαση /


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, 

είμαι στη διαδικασία πώλησης μίας οριζόντιας ιδιοκτησίας που περιήλθε σε μένα με γονική παροχή. Στην εν λόγω οριζόντια ιδιοκτησία ανήκει και η αποκλειστική χρήση της ταράτσας. Ο/η συμβολαιογράφος, που έχει αναλάβει τη σύνταξη του συμβολαίου αγοραπωλησίας, με ενημέρωσε ότι δεν προκύπτει από πουθενά (ούτε από το συμβόλαιο γονικής παροχής ούτε από τη νομιμοποίηση οικοδομήματος) το εμβαδό της ταράτσας, η αποκλειστική χρήση της οποίας σύμφωνα με τα προηγούμενα συμβόλαια ανήκει σε αυτή την οριζόντια ιδιοκτησία και μου είπε ότι αυτή η πληροφορία θα έπρεπε να είχε δοθεί, αν όχι στο συμβόλαιο, τότε στη ΔΟΥ για να καθοριστεί ο φόρος που θα έπρεπε να πληρωθεί από τη μεταβίβαση με τη γονική παροχή. Μίλησα με το συμβολαιογράφο που είχε συντάξει τη γονική παροχή και μου είπε ότι πουθενά δεν έχει αναγραφεί το εμβαδόν της ταράτσας.

Θα μπορούσε κάποιος να με πληροφορήσει τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Θα έπρεπε να είχε δοθεί στην εφορεία πράγματι το εμβαδόν της ταράτσας όταν είχε γίνει η γονική παροχή; Και αν ναι, (και αυτη η πληροφορία δεν είχε δοθεί) καθίσταται άκυρη η μεταβίβαση της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ

Link to comment
Share on other sites

χωρις εμβαδον,  δεν υπολογισθηκε και δεν πληρωθηκε  φορος μεταβιβασης/χρησης

χωρις αυτο δεν εγινε και η "αντιστοιχη" μεταγραφη.

Αρα δεν μπορεις να μεταβιβασεις αυτο που δεν απεκτησες.

ΠΟΛ. 1022/29.02.04 (Αποκλειστική χρήση κοινόχρηστων ...

2. Η φορολογητέα αξία του δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης επιφάνειας επί του κοινόκτητου ασκεπούς ορόφου, δώματος ή πυλωτής της οικοδομής ή επί του κοινόκτητου ακάλυπτου χώρου οικοπέδου ή αγροτεμαχίου ισούται με ποσοστό δέκα πέντε τοις εκατό (15%) της αξίας της πλήρους κυριότητας ισοδύναμης επιφάνειας οικοπέδου ή αγροτεμαχίου. Δηλαδή, για τον υπολογισμό αυτής θα χρησιμοποιηθεί το έντυπο 3 του οικοπέδου με την εφαρμογή του μειωτικού συντελεστή 0,15 της περίπτωσης ΙΑ, αν πρόκειται για οικόπεδο εντός αντικειμενικού συστήματος, ή θα υπολογιστεί η αγοραία αξία με βάση συγκριτικά στοιχεία ή το έντυπο ΑΑ-ΓΗΣ - αντίστοιχα - αν πρόκειται για οικόπεδο εκτός αντικειμενικού συστήματος ή για αγροτεμάχιο, και θα πολλαπλασιαστεί αυτή επί 0,15 (ποσοστό 15%).

Σημείωση: α) Αν η αποκλειστική χρήση επί κοινόκτητων κύριων, βοηθητικών ή ειδικών χώρων κτισμάτων ή επί του κοινόκτητου ασκεπούς ορόφου, δώματος ή πυλωτής της οικοδομής ή επί του κοινόκτητου ακάλυπτου χώρου οικοπέδου ή αγροτεμαχίου ανήκει σε δύο ή περισσότερες ιδιοκτησίες, τότε η φορολογητέα αξία επιμερίζεται ανάλογα με τον αριθμό αυτών. Στις περιπτώσεις αυτές, όπου στα οικεία φύλλα υπολογισμού υπάρχει ο μειωτικός συντελεστής λόγω συνιδιοκτησίας, εφαρμόζεται και αυτός ο μειωτικός συντελεστής.

 

Θα δεις τι αναφερει  το πιστοποιητικο μεταγραφης

και θα μιλησεις με τον συμβ/φο που συνεταξε την γονικη.

α] ή θα   χρειαστει επαναληψη.

β] ή, θεωρωντας οτι αυτη η παραχωρηση δεν εγινε ποτε, αρα παραμενει σαν δικαιωμα των γονεων, αρα το μεταβιβαζουν αυτοι σημερα...🙂[λιγο δυσκολο μια που η χρηση ειναι παρακολουθημα της ΟΙ και δεν μεταβιβαζεται αυτοτελως..]

συζητειστε τα

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για αυτή την λεπτομερή απάντηση. Αυτό που με παραξενεύει είναι ότι όταν έγινε η τροποποιητική πράξη συστάσεως της οριζόντιας ιδιοκτησίας  (με νομιμοποίηση οικοδομήματος στο δώμα προτού της γονικής παροχής) αναφέρεται ξεκάθαρα ότι σε αυτήν την ορίζόντια ιδιοκτησία ανήκει και η αποκλειστική χρήση της ταράτσας. Επιπλέον και στη γονική παροχή αναφέρεται ξεκάθαρα ότι μεταβιβάζεται και η αποκλειστική χρήση της ταράτσας. Πουθενά όμως δεν αναγράφεται το εμβαδό αυτής. 

Είναι σφάλμα του συμβολαιογράφου που δεν έδωσε στη ΔΟΥ τότε το εμβαδό της ταράτσας; Το συμβόλαιο γονικής παροχής αναφέρει τη μεταβίβαση της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας, και ότι δεν προέκυψε φόρος από τη γονική παροχή, οπότε μάλλον δεν αναφέρθηκε πουθενά στη ΔΟΥ από το συμβολαιογράφο η αποκλειστική χρήση της ταράτσας, σωστά;

Μπορώ να πάω τώρα στην εφορεία και να δηλώσω το εμβαδό της ταράτσας; 

Ποιο είναι το πιστοποιητικό μεταγραφής;

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ

 

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, dimitris GM said:

να πας στον συμβολαιογραφο

 

και θα πρέπει πάλι να τον πληρώσω; δεν μπορώ να πάω κατευθείαν στην ΔΟΥ και να δηλώσω το εμβαδόν της ταράτσας; είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην αγοραπωλησία (έχει πάρει πάνω από 6 μήνες) και τώρα προέκυψε αυτό. Θέλω όσο το δυνατόν να επισπέυσω την αγοραπωλησία! 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, dimitris GM said:

θα πας απο εκει🙉

οπωσδηποτε

[μπορει να συμβαινει κατι....περα απο οσα εγω καθ' υποθεση ειπα]

τελος απο μενα

thanks. αναγκαστικά αυτό θα κάνω. [να πάω εγώ αυτοπροσώπως ή μπορεί να το διαχειριστεί η συμβολαιογράφος από τη μεριά του αγοραστή που μιλάνε την ίδια γλώσσα - νομικά εννοώ]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.