Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή επιβλέποντα μηχανικού πριν την ολοκλήρωση της οικοδομής;


dr2012

Recommended Posts

Χαιρετώ το πολύ χρήσιμο forum σας.

Για την ανέγερση μιας νέας μονοκατοικίας ήρθαμε σε επαφή με τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Β, ο οποίος δημιούργησε ένα σχέδιο της αρεσκείας μας και προχώρησε, με την συνεργασία πολιτικού μηχανικού, μηχανολόγου μηχανικού και τοπογράφου που ασφαλώς δεν συναντήσαμε ποτέ, στην έκδοση οικοδομικής άδειας. Υπήρξαν θέματα και σημαντικές καθυστερήσεις, αλλά ας πούμε όλα καλά μέχρι εδώ. Ο ίδιος ο κ. Β με την 'ομάδα' του ορίστηκε ως επιβλέπων την ανέγερση. Δυστυχώς στην πορεία των εργασιών αποδεικνύεται ότι ο κ. Β δεν είναι ικανός να συνεννοηθεί με τα συνεργεία των οικοδόμων και λοιπών εμπλεκομένων αλλά ούτε και με τους ίδιους του τους συνεργάτες, με αποτέλεσμα ήδη μετά την ολοκλήρωση του σκελετού να έχουν γίνει τουλάχιστον 2 λάθη, το ένα όχι τόσο σοβαρό και το άλλο ευτυχώς αποσοβήθηκε λόγω της παρατηρητικότητας τρίτου ατόμου. Είναι πολύ λυπηρό ότι ο κ. Β κατηγόρησε τους συνεργάτες του για τα θέματα αυτά (και όχι μόνο). Ήδη καθώς προχωρούν οι εργασίες βεβαιωνόμαστε ότι ο κ. Β δεν είναι κατάλληλος να συνεχίσει το έργο. Έχουμε χάσει κάθε εμπιστοσύνη, αμφισβητούμε κάθε του κίνηση και σκεφτήκαμε ότι ίσως πρέπει να αντικατασταθεί.

Από την μελέτη κάποιων αναρτήσεων εδώ βλέπουμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο. Ζητάμε λοιπόν την συμβουλή σας: αξίζει τον κόπο να αναζητήσουμε κάποιον άλλο μηχανικό που να δεχτεί να 'διαδεχτεί' τον κ. Β; Και, εάν βρούμε κάποιον, ποια είναι η διαδικασία; Θα κοστίσει σε χρήμα ή/και σε χρόνο και πόσο; Μήπως είναι καλύτερα να βρούμε κάποιον να αναλάβει ατύπως, αν αυτό είναι εφικτό; Γενικά, τι μας συμβουλεύετε;

Link to comment
Share on other sites

"Άτυπη" επίβλεψη ΔΕΝ υπάρχει.

Η μόνη λύση είναι να προβείτε σε αντικατάσταση της "ομάδας" μέσω αναθεώρησης της άδειας για αλλαγή επιβλεπόντων. Το πιο σημαντικό όμως, είναι να βρείτε μηχανικούς της απόλυτης εμπιστοσύνης σας. Αυτοί θα σας συμβουλεύσουν τόσο για τη διαδικασία αναθεώρησης της άδειας όσο και για την πορεία των εργασιών.

Και μια παρατήρηση: αυτό που μετράει είναι το περιεχόμενο και όχι το περιτύλιγμα... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Αν θέλατε να του συναντήσετε δεν θα σας έλεγαν όχι αλλά επειδή θα χρεώνανε για τον χρόνο που θα διαθέτανε θα δίνανε ακριβότερη προσφορά για την μελέτη/επίβλεψη οπότε θα χάνανε την δουλειά.

 

2. Δεν είναι σίγουρο ότι ο Β δεν είναι ικανός να συνεννοηθεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην πιάτσα με τα συνεργεία. Τα περισσότερα συνεργεία έχουν κλείσει τα βιβλία τους και όσα έχουν ανοιχτά βιβλία και τον απαραίτητο εξοπλισμό θέλουν να δουλέψουν με την δικιά τους σειρά και όχι με τα σχέδια. Ένα μεγάλο ποσοστό των συνεργείων δεν ανοίγουν καν τα σχέδια, προχωράνε με την εμπειρία τους.

Αν αυτοί που σας πιπιλίζουν τα αφτιά ότι ο μηχανικός δεν είναι καλός είναι οι εργολάβοι, τότε κατά 99% ο μηχανικός δεν θέλει τσαπατσουλιές ή "υποχωρήσεις" στην ποιότητα και τους χαλάει την συνταγή. Αν είναι ανταγωνιστές μηχανικοί, ίσως θέλουν την δουλειά.

 

3. Η σωστή κατασκευή του σκελετού είναι ευθύνη του πολιτικού μηχανικού που έχει αναλάβει την επίβλεψη, όχι του αρχιτέκτονα.

 

4. Ενδεχομένως ο Β όντως να μην είναι ικανός να ολοκληρώσει το έργο.

Θα πρέπει να πληρωθούν οι μηχανικοί για τις εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τώρα, να παραιτηθούν οι τωρινοί μηχανικοί και να γίνει ανάθεση της επίβλεψης (ή και των μελετών αν χρειάζεται αναθεώρηση η άδεια) σε νέους μηχανικούς οι οποίοι θα πληρωθούν για το υπόλοιπο του έργου.

Θα πρέπει να γίνει και μια αυτοψία ώστε να συνταχθεί μια τεχνική έκθεση η οποία θα περιγράφει τις εργασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Καλό είναι να βρείτε πρώτα τους μηχανικούς που θα αναλάβουν ώστε να κάνουν αυτοψία στο έργο πριν δώσουν προσφορά.

 

 

 

Edited by sdim
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.