Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέσω Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου η «τακτοποίηση» μεγάλων αυθαιρέτων


Engineer

Recommended Posts

Μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου θα ξεκινήσει και πάλι η νομιμοποίηση  των μεγάλων αυθαιρέτων, διαδικασία που είχε παγώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020. Όμως, αυτή τη φορά η τακτοποίησή τους θα συνοδεύεται από πόρισμα ελεγκτή δόμησης. Με άλλα λόγια, στην περίπτωση των παράνομων κτισμάτων της Κατηγορίας 5 θα είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος στο σύνολο των δηλώσεων και όχι μόνο στο 5% όπως ισχύει σήμερα, αλλά ουδέποτε έχει ενεργοποιηθεί.  

Επίσης, τα πρόστιμα νομιμοποίησής τους θα είναι σαφώς υψηλότερα, σε σύγκριση με εκείνα των υπολοίπων Κατηγοριών (1 έως 4). Σε κάθε περίπτωση διατηρείται η κόκκινη γραμμή – την οποία έχει αποδεχθεί και το Συμβούλιο της Επικρατείας – που βάζει φρένο στην τακτοποίηση ;όσων παράνομων κτισμάτων έχουν κτιστεί μετά την 27η Ιουλίου του 2011.

Να σημειωθεί ότι στα αυθαίρετα της «Κατηγορίας 5» περιλαμβάνονται κτίρια δίχως οικοδομική άδεια, ή εκείνα που έχουν υπερβάσεις άνω του 40% των πολεοδομικών μεγεθών κάλυψης και δόμησης και άνω του 20% του επιτρεπόμενου ύψους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθετική πρόταση που ετοιμάζει το επιτελείο του  υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκου Ταγαρά, οι μεγάλες αυθαιρεσίες θα μπορούν να συνεχίσουν να «τακτοποιούνται» μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έως το 2025. Οι νέες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες εντός των θερινών μηνών.

Ειδικά, για τα μεγάλα αυθαίρετα προκειμένου να διασφαλιστεί αντίστοιχο περιβαλλοντικό ισοζύγιο, τα πρόστιμα θα συγκεντρώνονται σε ειδικό λογαριασμό του Πράσινου Ταμείου και θα κατευθύνονται στις περιοχές που υποβαθμίζονται από τις πολεοδομικές παρανομίες, προκειμένου οι δήμοι να μπορούν να προχωρούν στις απαλλοτριώσεις οικοπέδων που έχουν εδώ και χρόνια δεσμευθεί για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων αλλά δεν υπήρχαν τα κονδύλια, αλλά και σε άλλες περιβαλλοντικές δράσεις.

Το ζήτημα αφορά όχι μόνο τους ιδιώτες, αλλά και το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή τους δήμους. Παρότι τα τελευταία χρόνια πολλοί δήμοι κινητοποιήθηκαν και νομιμοποίησαν αυθαίρετα κτίρια (κυρίως σχολικά κτίρια), ακόμη πολλά παραμένουν ατακτοποίητα με συνέπεια  να μην μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ενεργειακής   εξοικονόμησης, σε προγράμματα ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Βόλβης που έχει 15 αυθαίρετα δημοτικά κτίρια ή της Ασπροβάλτας όπου παράνομο είναι το ίδιο το δημαρχείο. Στα αυθαίρετα δημόσια κτίρια, τα οποία είχαν κτιστεί ως δημόσια έργα ή ως έργα εθνικής άμυνας, δίχως μελέτες και οικοδομικές άδειες περιλαμβάνονται νοσοκομεία, δικαστήρια, φυλακές, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες νομιμοποίησής των κτιρίων της Κατηγορίας 5 σταμάτησε από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν έδωσε παράταση τακτοποίησης, μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, παρά μόνο στις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρέτων (1 έως 4).  Ωστόσο,  λίγους μήνες αργότερα, με νέες ρυθμίσεις κτίρια της «Κατηγορίας 5» μετακινήθηκαν στην «Κατηγορία 4» προκειμένου να μπορούν να δηλωθούν και να αξιοποιηθούν ενώ προωθήθηκαν και άλλες ρυθμίσεις για τακτοποίηση κτιρίων της Κατηγορίας 5, τα οποία διαχειρίζονται οι τράπεζες μετά από πληστηριασμούς, εκμισθώνονται με σύμβαση leasing, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ κλπ. 

Επίσης, οι αποσπασματικές ρυθμίσεις δημιούργησαν διάφορα παράδοξα. Για παράδειγμα έχουν δικαίωμα τακτοποίησης οι κληρονόμοι αυθαιρέτων, αλλά όχι οι σημερινοί  ιδιοκτήτες. Επίσης, μεγάλα αυθαίρετα συνεχίζουν να δηλώνονται σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ρύθμιση όμως είναι οριζόντια για τις συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες και έτσι μπορούν να γλιτώσουν την κατεδάφιση και τα αυθαίρετα που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές αλλά δεν υπέστησαν καμία βλάβη. 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Και σε λίγο καιρό θα πέσει και η κόκκινη γραμμή  της 27.07.2011

Αθάνατοι πολιτικοί που κρατάτε σθεναρά τις υπποσχέσεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολο εγχείρημα.... Δεν του δίνω πολλές πιθανότητες να υλοποιηθεί, διότι "μπάζει από παντού" και κυρίως διότι "δεν διορθώνονται οι μαμακίες με μια ακόμα μαμακία".... 

Link to comment
Share on other sites


Δηλαδή το ίδιο αυθαίρετο κατηγορίας 5

αν είναι δηλωμένο τον 9/2020 δεν θέλει ελεγκτή δόμησης

αν είναι δηλωμένο τον 9/2021 θέλει ελεγκτή δόμησης.

Η λογική πίσω από αυτό ποιά είναι ?

 

Link to comment
Share on other sites

η λογική μάλλον βρίσκεται στο "δήλωσε το να το σώσεις" που κυκλοφορούσε παλιότερα. Μάλλον δόθηκαν ελαφρυντικά σε όσους δήλωσαν νωρίς, ενώ τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. 
Καλημέρα Ιάσονα και Αυγουστε, μου έμεινε όμως μια απορία εμένα.. Το ΕΤΑΔ τι σημαίνει; 

Link to comment
Share on other sites

νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι μόνο "μεσίτης" ακινήτων Δημοσίου, καθώς το άρθρο μιλάει για ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στον ΕΤΑΔ, οπότε μάλλον παίρνουν  και άλλα ακίνητα. 

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, avgoust said:

αν είναι δηλωμένο τον 9/2021 θέλει ελεγκτή δόμησης.

Η λογική πίσω από αυτό ποιά είναι ?

 

Καλό είναι να εμπλέκεται και ελεγκτής δόμησης. Δεν το λέω για να βγάλουμε ένα μεροκάματο. Το λέω γιατί έχω δει τακτοποιήσεις "άντε γεια". Και όταν πελάτης μου έψαχνε να αγοράσει σπίτι κολούσαμε στην τακτοποίηση, (κυρίως με την συντελεστή παλαιότητας και τα ύψη.)

Link to comment
Share on other sites

και μετά να κληρωθούν ελεγκτές που να ελέγχουν τους ελεγκτές δόμησης που έλεγξαν το συνάδελφο που τακτοποίησε...

είμαστε ο μοναδικός? κλάδος που περνάμε από σαράντα ελέγχους διότι μας θεωρούν defacto απατεώνες και οτι πρέπει να έχουμε το μπαμπούλα συνεχώς από επάνω μας..

τον ιδιοκτήτη συνεργείου που μας αλλάζει τα τακάκια από τα φρένα και από αυτό κρίνεται η ζωή μας τον ελέγχει κανένας; 

το γιατρό που μας δίνει μια ιατρική συνταγή τον ελέγχει κανένας;

ΜΟΝΟ οι μηχανικοί είναι οι απατεώνες..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Όπως τα έχουν κάνει δεν βγενουν αν δεν μετακινήθηκε η Κοκινη γραμμή στο τέλος δεν θα ξέρουν τη να ελέγξουν μετά τα μεγάλα αυθαίρετα έρχονται τα νέα αυθερετα και έτσι θα βάλουν ένα τέλος βγάλε ταυτότητα κτίριο και γίνε νόμιμος 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.