Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η ηλεκτρονική βεβαίωση για τις εργασίες του άρθρου 30 Ν. 4495/17


Recommended Posts

Με βεβαίωση μηχανικού μέσα από το Ηλεκτρονικό Σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας θα γίνονται πλέον όλες οι εργασίες ανακαίνισης, επισκευών και συντήρησης σε κάθε ακίνητο για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Αδεια ή Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας.

εδω

 

https://news.b2green.gr/6007/με-ηλεκτρονική-βεβαίωση-μηχανικού-απ

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

νταξ' θα δοσει βεβαιωση ο μηχανικος

αλλα θα πρεπει να παρει ΥΔ απο τον πελατη

α]  ακριβως τις δουλειες που θελει να κανει

β] και να τον βαλει να υπογραψει οτι

 Τα 12 SOS που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες όταν κάνουν εργασίες σε ένα ακίνητο

  1. Δεν μπορεί να γίνει καμία εργασία επισκευής σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες στο κτίσμα.
  2. Όλες οι εργασίες που γίνονται θα πρέπει να μην θίγουν τον σκελετότου κτιρίου και να μην δημιουργούν προβλήματα στη στατικότητα του.
  3. Για εργασίες μόνωσης, αλλαγής ανοιγμάτων, επισκευή δώματος, επισκευή όψεων και λοιπών εργασιών που γίνονται σε κοινόχρηστους ή κοινόκτητους χώρους απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών
  4. Όταν χρησιμοποιούμε ικριώματα για χρωματισμούς ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων, απαιτείται Άδεια Μικρής Κλίμακας και επίβλεψη μηχανικού.
  5. Όταν κάνουμε αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων σε διαφορετικά ανοίγματα και σε περίπτωση που αφορά διαμέρισμα ή κατάστημα κλπ χώρους σε πολυκατοικία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας.
  6. Για τις εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του συν/πλην 0,80 μέτρα από το φυσικό έδαφος, των οικοπέδων και γηπέδων απαιτείται οικοδομική άδεια.
  7. Για την τοποθέτηση θερμομόνωσης, τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάστασης εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης ή αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, με τη χρήση ικριωμάτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», καθώς και για εργασίες τοποθέτησης παθητικών ηλιακών συστημάτων απαιτείται η συναίνεση του συνόλου των ιδιοκτητών.
  8. Για την κατασκευή πέργκολας επιφανείας πάνω από πενήντα (50) τ.μ., σε ακάλυπτους χώρους, προκήπια και βεράντες ισογείων, καθώς και σε δώματα και εξώστες ανεξαρτήτως εμβαδού απαιτείται η Άδεια Μικρής Κλίμακας.
  9. Απαιτείται άδεια για την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, καθώς και περιτοιχίσεων και περιφράξεων.
  10. Όταν οι εργασίες ανακαίνισης είναι μεγάλης έκτασης και ο προϋπολογισμός των εργασιών είναι άνω των είκοσι πέντε χιλιάδων (25.000) ευρώ τότε απαιτείται η έκδοση Οικοδομικής Άδειας.
  11. Δεν πετάμε τα μπάζα που παράγονται από την ανακαίνιση, αλλά υποχρεωτικά κάνουμε σύμβαση με διαχειριστή των Αποβλήτων Εκσκαφών και Κατεδαφίσεων με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής.
  12. Για όλες τις οικοδομικές εργασίες, είτε πρόκειται για εργασίες για τις οποίες απαιτείται η έκδοση άδειας ή άδειας μικρής κλίμακας είτε όχι, θα πρέπει να γίνεται απογραφή των οικοδομικών εργασιών στον ΕΦΚΑ με την προσκόμιση σχετικού πίνακα, με την απογραφή όλων των εργασιών που πρόκειται να γίνουν για την πληρωμή των ανάλογων εισφορών.

[υποθετω οτι το ΤΕΕ θα κανει ενα υποδειγμα προς χρηση  απο τους μηχανικους, προς αρση καθε...επικινδυνότητας]

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο της συναδέλφου ΓΡΑΜΜΑΤΗΣ ΜΠΑΚΛΑΤΣΗ νομίζω ότι έχει τσουβαλιάσει μέσα διατάξεις του άρθρου 29 και 30 Ν. 4495 που αφορούν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας και εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται Ο.Α ούτε και έγκριση μικρής κλίμακας.

Το άρθρο 30 λοιπόν ξεκινάει ως εξής:

Άρθρο 30 
Εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας - Εξουσιοδοτική διάταξη 
1.   Δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας για τις εξής εργασίες, με την επιφύλαξη των ειδικών 
διατάξεων που αφορούν την περιοχή ή το κτίριο :
 (στη συνέχεια παρατίθενται οι επιτρεπόμενες εργασίες)

Άρα, η επιφύλαξη που αναφέρει ο νόμος αφορά μόνο τις ειδικές (περιοριστικές ή απαγορευτικές) που αφορούν την περιοχή (πχ ιστορικός τόπος) ή το κτίριο (π.χ διατηρητέο).

Από από που προκύπτει σύμφωνα με την συντάκτρια του άρθρου ( "Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδοθεί ηλεκτρονική βεβαίωση από τον μηχανικό;--1) σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα, σε κτίρια ή τμήματα κτιρίων τα οποία έχουν εξαιρεθεί της κατεδάφισης ή έχουν υπαχθεί σε οποιονδήποτε νόμο εξαίρεσης από την κατεδάφιση" )   ότι για την εκτέλεση εργασίων άρθρου 30 θα πρέπει το κτίριο να είναι νομίμως υφιστάμενο ή να έχει εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση;

Στο τέλος του άρθρου 30 Ν. 4495 αναφέρεται τι ακριβώς πρέπει να γνωματεύσει ο μηχανικός στην βεβαίωσή του: ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω  εργασίες  δεν  απαιτείται  έγκριση  από  κάποιον  φορέα.

Πριν την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, συντάσσεται υποχρεωτικά ηλεκτρονική βεβαίωση αρμόδιου μηχανικού, που εκδίδεται από πληροφοριακό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), ότι στην περιοχή του ακινήτου για τις παραπάνω  εργασίες  δεν  απαιτείται  έγκριση  από  κάποιον  φορέα.  Σε  περίπτωση  που  απαιτούνται  εγκρίσεις  από  άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα γίνεται ενημέρωση φακέλου με τις παραπάνω εγκρίσεις. 
2.   Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπορεί να συμπληρώνονται ή να τροποποιούνται οι εργασίες για  τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση άδειας ή η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. 

Οι καταστάσεις που βιώνουμε εδώ και δέκα χρόνια στην χώρα μας είναι τραγελαφικές. Οι νόμοι είναι φανερό ότι συντάσσονται από επιτροπές άσχετων που δεν έχουν ιδέα τι πραγματικά συμβαίνει αναφορικά με την δόμηση στην επικράτεια. Αμφιβάλλω αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάει να δουν από κοντά τι είναι όλα αυτά τα ευφάνταστα που ορίζουν σε κάθε νόμο. Έχουν εισάγει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, δημιουργώντας παράλληλα και την απαλλαγή ευθυνών των άλλοτε ελεγκτών αδειών μας (ΥΔΟΜ), φορτώνοντας όλες τις ευθύνες που απορρέουν από την κρατική ανεπάρκεια στις πλάτες του Έλληνα μηχανικού, όπου μη βρίσκοντας καμία ουσιαστική συλλογική αντίδραση (ανύπαρκτο ουσιαστικά επιμελητήριο), μας θεωρούν (και έτσι φαίνεται να είναι) εύκολο στόχο να περνάνε ότι θέλουν.  Ενώ εκδίδεται ένα άρθρο για απαλλαγή κάθε άδειας για ήσσονος σημασίας οικοδομικές εργασίες, σε λίγο καιρό βλέπουμε τροπολογίες, ερμηνείες και προσθήκες που προσπαθούν (εν τέλει τα καταφέρνουν) να μετατρέπουν την απαλλαγή σε μορφή οικοδομικής άδειας. Ο κόσμος (είναι γνωστό σε όλους τους εμπλεκόμενους με τα ακίνητα), δεν βγάζει ούτε καν εγκρίσεις μικρής κλίμακας, συνεχίζει (πολλές φορές δικαίως) να εκτελεί οικοδομικές εργασίες χωρίς άδειες και το χάος καλά κρατεί. 

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

                                         ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

Ο   υπογεγραμμενος...............μηχανικος....κατοικος.....  οδος.....Α Μ........

                                         ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΟΤΙ

Σημερα, την 30-2-2021 ημερα Δευτερα και ωρα 25.00, περασε απο το γραφειο μου ο Ιωαννης Πελατιδης του.......και της....

κατοικος.....οδος....με ΑΔΤ....και ΑΦΜ..... και μου δηλωσε οτι θελει να κανει εξωτερικους χρωματισμους στα καγκελα του μπαλκονιού του, στο διαμερισμα του, οδος...ταδε και αριθ......που εχουνε σκουριασει τα καημενα....

Ο ανω πελατης, μου υπεγραψε την κατωτερω δηλωση:

[ολο αυτο το κατεβατο κατα λεξη]

 https://news.b2green.gr/6007/με-ηλεκτρονική-βεβαίωση-μηχανικού-απ

Μετα ταυτα, σας αποστελλω το ανω εγγραφο δηλωνοντας οτι ενεργω ως απλος μεσολαβητης, ανευ αμοιβης, χωρις καμμια επιβλεψη και χωρις καμμια ευθυνη για το τι τελικα θα κανει φευγοντας απο εδω

Συνταχθηκε και υπογραφηκε σε δυο αντιγραφα, ελαβεν ενα ο πελατης και ενα εγω, και θα το αποστειλω νομιμως στο ΤΕΕ.

Μετα τιμης

ο πελατης                                                ο μηχανικος

 

Edited by dimitris GM
  • Like 3
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για να καταλάβω, για να βάψω τον τοίχο του μπαλκονιού μου που τον έχει κάνει χάλια ο μικρός, πρέπει να πάρω έγκριση από την αρχαιολογία (μένω στο Άργος) και στη συνέχεια να κάνω ενημέρωση φακέλου της Ο.Α; Η ενημέρωση φακέλου περιλαμβάνει ψηφιοποίηση όλου του φακέλου και καταχώρηση στο eadeies;

Ευτυχώς που δεν έχω και διατηρητέο απέναντι και γλίτωσα το Σ.Α.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@GriGaS<>Για το πρώτο ερώτημα: θεωρώ πως αυτή η φαιδρότητα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί γιατί και η παράνοια -μάλλον- έχει όρια.

Για το δεύτερο: "Αιτήματα για ενημέρωση αδειών δόμησης ή οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί εντύπως, υποβάλλονται ηλεκτρονικά, αφού υποβληθούν στο πληροφοριακό σύστημα όλα τα στοιχεία του φακέλου της αρχικής άδειας σε ηλεκτρονική μορφή".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα σε όλους...

Ξέρει κάποιος εάν εκδώσω σήμερα την εν λόγω βεβαίωση, για πόσο καιρό διαρκεί;

Εννοώ ότι κάποιος θέλει να αλλάξει δάπεδα, να κάνει μικροεπισκευές και να αλλάξει τα κουφώματα. Τα κουφώματα μπορεί να του έρθουν σε 2-3 μήνες. Μας καλύπτει η βεβαίωση που θα έχω εκδώσει σήμερα;

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει χρονική διάρκεια διότι η βεβαίωση αυτή δεν αφορά βεβαίωση νομιμότητας, αλλά βεβαίωση ότι δεν απαιτούνται εγκρίσεις από φορείς για τις συγκεκριμένες εργασίες του άρθρου 30 (εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση Ο.Α ή ΕΕΔΜΚ).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.