Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ζεστό Νερό Χρήσης με αντλία θερμότητας


vassis

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι.

Πρόκειται να αντικαταστήσω το λέβητα με Α/Θ και θα ήθελα τη γνώμη σας όσον αφορά τον τρόπο παροχής ΖΝΧ.

Δεδομένα: 1) Έχω έναν ηλιακό στην ταράτσα και έναν παλιό θερμοσίφωνα διπλής στο πατάρι που ζεσταίνεται και από το λέβητα. Την επιλογή από ποιο θερμοσίφωνα θα έχω ζεστό νερό την κάνω με δυο βάνες μέσα στο μπάνιο, που δεν είναι και το πιο πρακτικό. 2) Δεν έχω δυνατότητα να βάλω θερμοδοχείο ΖΝΧ εκεί που θα μπει η εσωτερική μονάδα λόγω περιορισμένου χώρου. 3) Δε θα ήθελα να βάλω ηλιακό τριπλής καθώς οι πιο πολλές γνώμες κλίνουν στο ότι η ενέργεια που καταναλώνεται σε σχέση με την ευκολία που παρέχει είναι δυσανάλογες (διορθώστε με αν κάνω λάθος).

Σκέφτηκα λοιπόν να αξιοποιήσω τους δυο θερμοσίφωνες χρησιμοποιώντας μια τρίοδη θερμοστατική βαλβίδα εκτροπής στην εξαγωγή του ηλιακού η οποία, όταν το νερό έχει θερμοκρασία >45οC να το πηγαίνει απευθείας στο δίκτυο, ενώ σε αντίθετη περίπτωση να το πηγαίνει στο θερμοσίφωνα του παταριού που θα ζεσταίνεται από την Α/Θ. Αν όμως το κάνω έτσι, τότε όταν Τ<45οC, η Α/Θ θα πρέπει να ζεσταίνει στην ουσία δυο θερμοσίφωνες (αφού το ζεστό νερό θα πηγαίνει προς τον ηλιακό), άρα δεν έχει νόημα.

Ερώτηση 1: Για τη θέρμανση του boiler από την Α/Θ, βλέπω ότι οι πιο πολλοί ακολουθούν τη λύση με τρίοδη, όπου παρακάμπτεται το κύκλωμα θέρμανσης μέχρι να ζεσταθεί το νερό χρήσης. Αυτό δε θα το προτιμούσα διότι δίνω προτεραιότητα στη θέρμανση (υποκειμενική και αβάσιμη τεχνικά γνώμη). Εγκρίνετε τη λύση του να συνδέσεις έναν θερμοσίφωνα διπλής σαν σώμα στην Α/Θ; Υπάρχουν μειονεκτήματα που δεν τα έχω σκεφτεί;

Ερώτηση2: Υπάρχει κάποιο μηχανικό εξάρτημα (όχι ηλεκτροβάνες-αισθητήρια κ.τ.λ) που μπορεί να μπει ανάμεσα από τα δυο μποιλερ και να κόβει την εσωτερική κυκλοφορία του νερού, ώστε η Α/Θ να ζεσταίνει μόνο το ένα μπόιλερ;

Ερώτηση 3: Σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω ένα αισθητήριο θερμοκρασίας στον ηλιακό, το οποίο, αν η θερμοκρασία του είναι >45οC να κλείνει την παροχή νερού από την Α/Θ προς τον εναλλάκτη του μποιλερ με ηλεκτροβάνα, ώστε να μη ζεσταίνεται αυτό άδικα όταν υπάρχει ζεστό νερό στην ηλιακό. Δε μου αρέσει όμως λόγω πολυπλοκότητας (ηλεκτροβάνες, αισθητήρια, αυτοματισμοί κ.τ.λ.). Σκέφτεστε κάποια πιο απλή λύση ή μήπως δεν αξίζει τον κόπο καθόλου και να το αφήσω να ζεσταίνεται;

Γενικότερα, οποιαδήποτε πρόταση θα βοηθούσε...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, vassis said:

.... τότε όταν Τ<45οC, η Α/Θ θα πρέπει να ζεσταίνει στην ουσία δυο θερμοσίφωνες (αφού το ζεστό νερό θα πηγαίνει προς τον ηλιακό), 

Ερώτηση2: Υπάρχει κάποιο μηχανικό εξάρτημα (όχι ηλεκτροβάνες-αισθητήρια κ.τ.λ) που μπορεί να μπει ανάμεσα από τα δυο μποιλερ και να κόβει την εσωτερική κυκλοφορία του νερού, ώστε η Α/Θ να ζεσταίνει μόνο το ένα μπόιλερ;

Δεν καταλαβαίνω γιατί το νερό της Α.Θ. θα πηγαίνει στον ηλιακό!

 

Ερώτηση 1: Εγκρίνετε τη λύση του να συνδέσεις έναν θερμοσίφωνα διπλής σαν σώμα στην Α/Θ; Υπάρχουν μειονεκτήματα που δεν τα έχω σκεφτεί;

Για να ζεστάνεις ΖΝΧ από την Α.Θ. χρειάζεσαι οπωσδήποτε νερό θερμοκρασίας 60οC, που δεν είναι απαραίτητο πάντα (ανάλογα τα ΘΣ που έχεις) για τη θέρμανση του σπιτιού.

Αν το κάνεις έτσι θα πρέπει να ρυθμίσεις συνεχή θερμοκρασία εξόδου από την Α.Θ. 60οC, άρα λειτουργία με μικρό Cop, που ίσως μπορεί να μην είναι απαραίτητο (για τη θέρμανση του χώρου) και να μπορεί να αποφευχθεί.

Edited by antloukidis
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ίσως δεν καταλαβαίνω καλά. Όταν η τρίοδη στείλει το νερό του ηλιακού στο μπόιλερ της Α/Θ τότε θα έχω δύο δοχεία σε σειρά: Του ηλιακού στην ταράτσα και του θερμοσίφωνα (που θα ζεσταίνεται από την αντλία θερμότητας) στο πατάρι. Όταν η αντλία θερμότητας ζεσταίνει το νερό στο θερμοσίφωνα στο πατάρι, αυτό θα ανεβαίνει στον ηλιακό στην ταράτσα, αφού είναι πιο ψηλά. Κάνω λάθος;

Link to comment
Share on other sites

Στην είσοδο του κρύου νερού στον ηλιακό και στο θερμοσίφωνα υπάρχει βαλβίδα αντεπιστροφής - ασφάλεια υπερπίεσης, οπότε αποκλείεται.

Edited by antloukidis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Α, ναι... υπάρχει και το αντεπίστροφο...☺️

Τώρα γίνεται πιο απλό το ζήτημα αλλά δεν ξέρω αν αξίζει:

- Αν βάλω την αντλία να ζεσταίνει το boiler όλη την ώρα όταν δεν έχει νερό από τον ηλιακό είναι ασύμφορο. Ούτε και προτιμώ να παρακάμπτεται η θέρμανση για να ζεσταίνεται το νερό.

- Αν  βάλω την αντλία να ζεσταίνει το νερό όσο δουλεύει για να ζεστάνει τα σώματα, όπως το λες δε θα το ζεστάνει ποτέ αν δεν είναι το νερό στους 60 (δεδομένου ότι ο θερμοσίφωνας είναι φτιαγμένος για λέβητα με νερό 75-80 βαθμούς). Φαίνεται απόλυτα λογικό.

Άρα λέω να καταλήξω σε έναν απλό ηλιακό διπλής που θα ζεσταίνει με ρεύμα όταν δεν έχει ήλιο.

Αν έχεις κάτι καλύτερο να μου προτείνεις, καλοδεχούμενο.

Παρεπιπτόντως, ευχαριστώ πολύ για τις άμεσες απαντήσεις.

Link to comment
Share on other sites

Μία σκέψη είναι ηλιακοί συλλέκτες μόνο, στην ταράτσα και boiler 3πλής ενέργειας στη θέση του θερμοσίφωνου.

Φυσικά χρειάζεται κυκλοφορητής και διαφορικός θερμοστάτης για τους ηλ. συλλέκτες.

Όταν δεν έχεις ΖΝΧ από τον ήλιο, η Α.Θ. ξεκινάει να βγάζει 60οC, και τροφοδοτεί boiler  (ανοίγοντας μία δίοδη ηλεκτροβάνα με την ίδια εντολή) και τα θερμ. σώματα. Τα σώματα με θερμοστατικές κεφαλές ρυθμίζουν-μειώνουν την απαιτούμενη παροχή.

Όταν επαρκούν τα ηλιακά, η Α.Θ. δεν τροφοδοτεί το boiler (κλείνει η Η/Β) και η Α.Θ. λειτουργεί σε χαμηλότερη θερμοκρασία με την αντιστάθμιση.

Εννοείται απαιτείται δευτερεύον κύκλωμα (ΘΣ + boiler, κυκλοφορητής, διαχωριστής ή μικρό θερμοδοχείο.),

.....και βέβαια καλή μελέτη!

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Καλή σκέψη, αν γίνεται όμως να διασαφηνίσουμε τα εξής (τελευταίες ερωτήσεις πριν κλείσουμε το θέμα):

Ποιος δίνει την εντολή να ανοιγοκλείσει η Η/Β; Ο διαφορικός θερμοστάτης, σωστά;

Η αντλία δέχεται κάποια εξωτερική εντολή τύπου 'θέρμανε το ΖΝΧ' όπου σηκώνει το νερό στους 60 χωρίς αντιστάθμιση;

Οι δυο παραπάνω εντολές είναι στην ουσία μια;

Αν είναι έτσι, μπορεί να το εφαρμόσουμε και στη λύση που προτείνω βάζοντας δυο αισθητήρια θερμοκρασίας, από ένα σε κάθε θερμοσίφωνο και σύνδεση σε διαφορικό θερμοστάτη. Σωστά; 

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη για την καθυστέρηση...καθώς το ΠΣΚ είχα πάρει τα βουνά και τα όρη!

Ο διαφορικός θερμοστάτης που αναφέρω δεν έχει σχέση με την ΑΘ ή την Η/Β αλλά με τον κυκλοφορητή ηλιακών συλλεκτών - μπόιλερ (εφόσον καταργήσεις το μπόιλερ στην ταράτσα).

Όλες οι ΑΘ δεχονται μία εξωτερική εντολή για παραγωγή νερού 60οC, ακόμα και όταν λειτουργούν σε ψύξη (τουλάχιστον έτσι κάνει η Carrier που έχω εγώ, φαντάζομαι και η LG κάπως έτσι θα λειτουργεί) Η ίδια εντολή θα ελέγχει και την Η/Β.

Για την εντολή αυτή μπορείς να κάνεις ότι θέλεις....

Προτείνω ένα διακόπτη ΟΝ - OFF .

Στη θέση ΟΝ η εντολή θα πηγαίνει μόλις γυρίσεις το διακόπτη στο ON, και εφόσον ο θερμοστάτης του μπόιλερ 3πλής εν. βλέπει χαμηλή θερμοκρασία.

Η λύση να διατηρήσεις το μπόιλερ του ηλιακού στην ταράτσα + το θερμοσίφωνο στο πατάρι έχει αρκετά μειονεκτήματα και δεν στο προτείνω.

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Εγω θα σου πρότεινα να κάνεις πρώτα μια έρευνα αγοράς για την επιλογή της αντλίας θερμοτητας που θα εγκαταστήσεις. Όταν καταλήξεις, όλες αυτές τις απορίες θα σου τις λυσει ο αντίστοιχος μηχανικος της εταιρείας.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Η πιο απλή λύση την οποία χρησιμοποιώ τα τελευταία χρόνια είναι Ηλιακό με Boiler III για Heat Pump (με μεγαλη σερπαντινα), μια τρίοδη και αν θές προτεραιότητα στην θέρμανση οι περισσότερες αντλίες έχουν dhw priority on/off

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.