Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δώμα με αποκλειστική χρήση μέρους ταράτσας


Αλεξ7

Recommended Posts

Αγορασα προσφατα ενα διαμερισμα 5ου οροφου με εσωτερικη σκαλα και δωμα στην ταρατσα.εχω ως αποκλειστικη χρηση μερος της ταρατσας.το προβλημα μου ειναι οτι ο προηγουμενος ιδιοκτητης μεγαλωσε το δωμα απο 11τμ σε 20τμ.(μεσα στα ορια της αποκλειστικης χρησεως μου).Υπαρχει τροπος να γινει νομιμο?Πως μπορω να μαθω αν εχει γινει καταγγελια για το εν λογο?Και ποιο θα μπορουσε να ειναι το προστιμο διατηρησης για ενα τετοιο κτισμα?Αξιζει να σημειωσω οτι κατα την προσπαθεια μου για αλλαγη κουφωματων(καθως η πολυκατοικια ειναι του 1972)δεχθηκα απειλες για καταγγελια στην πολεοδομια.Υπαρχει κινδυνος αυτοφορου αν κατα την διαρκεια αλλαγης των κουφωματων ερθει η πολεοδομια?

 

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 39
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ/ή Αλεξ7, θα ήταν σωστό για όλα αυτά να είχατε ήδη να έχετε ενημερωθεί από μηχανικό πριν από τη διαδικασία αγοράς του διαμερίσματός σας. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένη, για χιλιοστή φορά θα επισημάνω την απόλυτη ανάγκη ελέγχου ενός κτιρίου ή διαμερίσματος από μηχανικό πριν από οποιαδήποτε αγορά. Τώρα, για όλα αυτά που ρωτάτε, θα πρέπει πάλι να απευθυνθείτε σε μηχανικό, ο οποίος θα ελέγξει το κτίριο, την οικοδομική του άδεια, τη σύσταση οροφοκτησίας, τον κανονισμό της πολυκατοικίας και άλλα ακόμη, και τέλος, θα σας ενημερώσει για το πως μπορείτε να αλλάξετε τα κουφώματα του διαμερίσματός σας με άδεια από την πολεοδομία. Επισκεφθείτε έναν μηχανικό!:confused:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητη Ζενα13 σ ευχαριστω για το ενδιαφερον σου να απαντησεις αλλα περιμενα κατι πιο συγκεκριμενο.δεν μπορω σε καμια περιπτωση να διαφωνησω οτι εχεις δικιο σε οτι εχει να κανει με τους μηχανικους.οσο για τα κουφωματα και παλι εχεις δικιο αλλα ενταξει........

Αλεξανδρος.

Link to comment
Share on other sites

προβλημα μου ειναι οτι ο προηγουμενος ιδιοκτητης μεγαλωσε το δωμα απο 11τμ σε 20τμ.(μεσα στα ορια της αποκλειστικης χρησεως μου).Υπαρχει τροπος να γινει νομιμο?.

το θεωρώ αδύνατο να γίνει νόμιμο

μόνο αν το ξηλώσεις

 

Πως μπορω να μαθω αν εχει γινει καταγγελια για το εν λογο?.

θα σε είχαν ειδοποιήσει οι γείτονες ή οι αρμόδιοι φορείς

 

Και ποιο θα μπορουσε να ειναι το προστιμο διατηρησης για ενα τετοιο κτισμα?

όπως σου είπαν > μηχανικός

 

Αξιζει να σημειωσω οτι κατα την προσπαθεια μου για αλλαγη κουφωματων(καθως η πολυκατοικια ειναι του 1972)δεχθηκα απειλες για καταγγελια στην πολεοδομια.Υπαρχει κινδυνος αυτοφορου αν κατα την διαρκεια αλλαγης των κουφωματων ερθει η πολεοδομια?

αν έρθει πολεοδομία πέφτει πρόστιμο

το πολύ να εμφανισθεί και το ΙΚΑ

 

η αστυνομία σε πάει αυτόφορο

Link to comment
Share on other sites

Αλεξ7, συγκέντρωσε τα απαιτούμενα για μια άδεια εργασιών μικρής κλίμακας με θέμα αντικατάσταση κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα και ίσως και επισκευή εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων (δες στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ τι χρειάζεσαι). Δεν θα αναφέρεις σε κανέναν για την αύξηση των τετραγωνικών ή για θέματα νομιμότητας του υφισταμένου. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να έχεις στα χέρια σου μια άδεια εργασιών ώστε να τη δείξεις στην αστυνομία όταν και αν έρθουν. Η απειλή της καταγγελίας είναι ένας μύθος, γιατί:

1. Στην πολεοδομία η καταγγελία γίνεται μόνο με την ταυτότητα, οπότε ό άλλος θα το σκεφτεί καλύτερα πριν δώσει τα στοιχεία του.

2. Στην αστυνομία γίνεται ακόμα και με ανώνυμο τηλέφωνο, (δυστυχώς ο χαφιεδισμός ευννοείται ακόμα!). Σε αυτή την περίπτωση η αστυνομία θα έρθει να ελέγξει αν έχεις κάποια άδεια. Αν έχεις θα φύγουν αθόρυβα. Αν όχι θα διαβιβάσουν έγγραφη καταγγελία στην αρμόδια πολεοδομία η οποία θα πρέπει να κάνει το σχετικό έλεγχο.

Από εδώ και πέρα τα πράγματα έχουν ως εξής: Αν αυτός που έκανε την καταγγελία ενοχλεί συνέχεια τον υπάλληλο που τη χρεώθηκε, θα σου γίνει έλεγχος και θα σου ζητηθούν τα σχετικά πρόστιμα. Αν ο υπάλληλος βαριέται λίγο ή έχει και σοβαρότερα θέματα είσαι τυχερός γιατί θα περάσει το εξάμηνο και θα την βάλει στο αρχείο, οπότε μην σκας.

Διαλέγεις και παίρνεις.:confused:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Συνάδελφοι καλημέρα σε όλους.

 

Ένας πελάτης μου έχει αγοράσει το δώμα μιας πολυκατοικίας με αποκλειστική χρήση μέρους της ταράτσας. Το πρόβλημα είναι οτι έχει κοινό ρολόι ΕΥΔΑΠ με το κάτω διαμέρισμα το οποίο το είχε ο πωλητής του δώματος. Πήγε ο πελάτης μου στην ΕΥΔΑΠ, αλλά του είπαν πως για να πάρει ξεχωριστό ρολόι, πρέπει να κάνει αλλαγή χρήσης του δώματος. Επίσης του είπαν οτι πρέπει να κάνει αυτή την διαδικασία γιατί είναι λίγα τ.μ (12) και δεν δικαιούται ρολόι.

 

Μετά τον έλεγχο του τίτλου ιδιοκτησίας είδα πως αναφέρει καθαρά πως το δώμα έχει και WC, οπότε δεν δικαιολογείται η μη ύπαρξη δικαιώματος νερού.

 

Θα ήθελα την γνώμη σας και το πως γίνεται η αλλαγή χρήσης του δώματος.

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δώμα σημαίνει ταράτσα. Ως εκ τούτου, χρήση δεν θα αλλάξει το δώμα αλλά ό,τι βρίσκεται πάνω σε αυτό. Εκτός από το wc, τί άλλο υπάρχει;

Link to comment
Share on other sites

Το δώμα αποτελείται από ένα δωμάτιο, διάδρομο και ένα wc. Επίσης το κλιμακοστάσιο και το μηχανοστάσιο του ανελκυστήρα, τα οποία παραμένουν κοινόχρηστα.

 

Αυτο που αναρωτιέμαι είναι γιατί από την ΕΥΔΑΠ του είπαν για αλλαγή χρήσης, ενώ η ΔΕΗ του έδωσε ρεύμα και ρολόι κανονικά. Ο πελάτης μου το αγόρασε για μικρή κατοικία πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Υποθέτω, λοιπόν, ότι η "μικρή κατοικία" (δωμάτιο, διάδρομος, wc) έχει επιφάνεια 12τ.μ. -σύμφωνα με τα γραφόμενά σου.

Είσαι σίγουρος; Οι χώροι -για τους οποίους ενδιαφέρεσαι- περιγράφονται στην άδεια; Ποια είναι η χρήση τους;

Link to comment
Share on other sites

Το συμβόλαιο αγοράς λεέι αυτολεξί οτι πρόκειται για οριζόντια ιδιοκτησία του δώματος, και αποτελείται από 1 δωμάτιο, wc, και ένα χωλ με αποκλειστική χρήση τμήματος του βορείου δώματος κλπ κλπ κλπ με επιφάνεια 12 τ.μ.

 

Επίσης η οριζόντια ιδιοκτησία του δώματος διέπεται από τις διατάξεις του ν3741/1929 και τα άρθρα 1002 και 1117 του Αστικού Κώδικα.

 

Για χρήσεις δεν υπάρχει κάτι. Παρακάτω αναφέρει και τη σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας της πολυκατοικίας και τον κανονισμό (απλή αναφορά). Μήπως εκεί μέσα αναφέρεται η χρήση που λες?

 

Αυτό που λεεί η ΕΥΔΑΠ ισχύει γενικά?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.