Μετάβαση στο περιεχόμενο

Συνθήκες στήριξης και συνέχεια οπλισμών σε πλάκες δοκιδωτές ή τύπου sandwich


 

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

Έστω ότι σε έναν όροφο κτιρίου έχουμε πλάκες τύπου sandwich σε κάθε φάτνωμα, με τις δοκίδες σε μια διεύθυνση μόνο, αλλά εν γένει οι πλάκες δεν έχουν όλες την ίδια διεύθυνση. Στην πράξη μια πλάκα με δοκίδες σε μια μόνο διεύθυνση αντιμετωπίζεται ως πλάκα μονής καμπυλότητας, ωστόσο με προβληματίζει το τι συνθήκες στήριξης πρέπει να λάβω στην πλευρά όπου υπάρχει αλλαγή διεύθυνσης μεταξύ δυο πλακών, πχ στη δοκό Δ22. Επίσης όμως δεν είμαι σίγουρος ότι δεν αναπτύσσονται καθόλου αρνητικές ροπές κάθετα στη διεύθυνση των διαδοκίδων, πάνω στη στήριξη μεταξύ γειτονικών πλακών ίδιας διεύθυνσης (πχ δοκός Δ12).

Μια άλλη ερώτηση είναι, όταν μια πλάκα έχει τη μια της πλευρά ολόκληρη σε τοίχωμα υπογείου, ή έστω σε πλάστιμο τοίχωμα στην ανωδομή, χωρίς όμως να υπάρχει πλάκα από την άλλη πλευρά του τοιχώματος, θεωρείται ορθότερα ως πάκτωση ή απλή έδραση; Προφανώς η πραγματικότητα είναι κάπου ενδιάμεσα και το ακριβέστερο θα είναι η εισαγωγή στροφικού ελατηρίου, δεδομένου ωστόσο ότι στα περισσότερα προγράμματα που επιλύουν χωρίς επιφανειακά πεπερασμένα υπάρχει μόνο η επιλογή για απλή έδραση ή πάκτωση, εσείς τι εφαρμόζετε στις μελέτες σας σε αυτές τις περιπτώσεις;

Τέλος, στο πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε υπάρχει η δυνατότητα για επιλογή συνέχειας ή διακοπής του οπλισμού μεταξύ των πλακών, όπως πχ για περιπτώσεις ανισοσταθμίας; Πχ σε αυτό που χρησιμοποιώ δεν μπορώ να επιλέξω να μην συνεχίζει ο οπλισμός της Π6 στον πρόβολο Π5, όπως επίσης ούτε και σε περίπτωση ανισοσταθμίας μπορώ να κάνω κάτι.

Ευχαριστώ για τα εποικοδομητικά σας σχόλια.

 

 

 

Ξυλότυπος.jpg

Edited by ktomp
Link to comment
Share on other sites

Στις πλάκες zoellner οι δοκίδες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη ροπής, και δεν υπάρχει ροπή συστροφής.

Στις πλάκες σάντουιτς τα δύο πέλματα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη ροπής, και υπάρχει ροπή συστροφής.

Εσύ, όπως το καταλαβαίνω, είσαι στην δεύτερη περίπτωση...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αλέξη καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση.

Έχω την εντύπωση ότι και στις πλάκες σάντουιτς πάλι οι δοκίδες είναι υπεύθυνες για τη ροπή αντοχής, διότι στα πέλματα άνω και κάτω υπάρχει μόνο ένα πλέγμα Τ131 αν ερμηνεύω σωστά το υπόμνημα στον ξυλότυπο.

Ως προς το θέμα της πλάκας με στήριξη πλευράς εξ' ολοκλήρου σε τοιχίο/τοίχωμα, ποιά η άποψή σου; Πχ σε κάτι παλαιότερες σημειώσεις του ΕΜΠ έχω δει να αναφέρεται αυτή η περίπτωση ως πάκτωση, αλλά έχω ακούσει από συναδέρφους να το λαμβάνουν ως απλή έδραση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.