Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περισσότερες από 900 οι Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Οι Ενεργειακές Κοινότητες επεκτείνονται στην Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ, όπου έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για την ίδρυση 1017 ενεργειακών κοινοτήτων, εκ των οποίων οι 984 είναι ενεργές. Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη Δυτική Μακεδονία που βρίσκεται στο επίκεντρο, εξαιτίας της απολιγνιτοποίησης, με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης να χαρακτηρίζουν στοίχημα η μετάβαση να επιτευχθεί με δίκαιο τρόπο. Στη Δυτική Μακεδονία έχουν ιδρυθεί ενεργειακές κοινότητες με πρωτοβουλία πολιτών, ενώ η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ιδρύσει Ενεργειακή Κοινότητα με τη συμμετοχή των ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού (13 δήμοι).

Μιλώντας σε εκδήλωση για τις ενεργειακές κοινότητες που οργάνωσε το δίκτυο Ενεργειακών Κοινοτήτων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Δυτικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών και Περιβάλλοντος κα Καλλιόπη Κυριακίδου σημείωσε πως «είμαστε στην διαδικασία προγραμματισμού των επόμενων κινήσεων και θέλουμε να καλύψουμε τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων των δήμων μέσω και των Ενεργειακών Κοινοτήτων και από την περισσευούμενη ενέργεια να ωφεληθούν οι οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες».

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή της πως σύντομα θα φτιαχτεί μια Ενεργειακή Κοινότητα που να αγκαλιάζει όλους τους ΤΟΕΒ Δυτικής Μακεδονίας. «Έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση στα χαρτιά, το στοίχημα όμως για μια δίκαιη μετάβαση δεν έχει κερδηθεί ακόμα» τόνισε ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δασταμάνης. Σημείωσε πως «τα δεδομένα δείχνουν πως η μετάβαση είναι βίαιη γιατί οι χρόνοι μετάβασης δεν βγαίνουν. Στο πλαίσιο αυτό η δυνατότητα σύστασης Ενεργειακών Κοινοτήτων αποτελεί μια ευκαιρία, τόσο για την ενίσχυση της περιφερειακής κοινωνικής συνοχής, όσο και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

Στη Δυτική Μακεδονία έχει ιδρυθεί η Ενεργειακή Κοινότητα Δημητρίου Υψηλάντη και η Ενεργειακή Κοινότητα «Proud Farm». «Ο κόσμος δεν γνωρίζει εάν η μετάβαση θα είναι δίκαιη και ανησυχεί για τις συνέπειες της» τόνισε το μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας  «Proud Farm» κ. Νίκος Κολτσίδας, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση. Επεσήμανε πως «σαν ενεργοί πολίτες θεωρήσαμε ότι αξιοποιώντας τις Ενεργειακές Κοινότητες θα μπορέσουμε να περιορίσουμε το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, με την αξιοποίηση τόσο του ενεργειακού συμψηφισμού, όσο και της εξοικονόμησης ενέργειας». Σκοπός σύμφωνα με τον κ. Κολτσίδα να επιτευχθεί το μέγιστο όφελος για τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τέλος, μια συνολικότερη εικόνα των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ευρώπη παρουσίασε η υπεύθυνη του τμήματος Ανάπτυξης Αγοράς στη Διεύθυνση Ενεργειακής Πολιτικής και Σχεδιασμού του ΚΑΠΕ κα Έφη Κορμά. Όπως τόνισε 3.500 ενεργειακά πανευρωπαϊκά σχήματα λειτουργούν μέσα από την οντότητα κυρίως των συνεταιρισμών. Τόνισε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Συνεταιρισμών υποστηρίζει ένα δίκτυο 250 Ενεργειακών Συνεταιρισμών  με την ισχύ των έργων που έχουν εγκαταστήσει αυτοί οι συνεταιρισμοί να αγγίζει το 1GW.  Μεταξύ των χωρών που έχουν ιδρύσει Ενεργειακές Κοινότητες, σύμφωνα με την κα Κορμά, το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ξεκίνησαν να ιδρύονται Ενεργειακές Κοινότητες από το 2000 και υφίστανται πάνω από 100 συνεταιρισμοί, ενώ στη Γαλλία υπάρχουν 60 ενεργειακοί συνεταιρισμοί από πολίτες και φορείς κοινωνικού ενδιαφέροντος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Enercoop που εξυπηρετεί 80.000 πολίτες.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.