Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέγιστες επιτρεπόμενες διάμετροι οπλισμού δοκού εντός κόμβων EC2


 
KidPadel

Recommended Posts

Σε μελέτη κατά ΕΚΩΣ/ΕΑΚ ισογείου του 04 με πρόβλεψη, θέλω να κάνω την μελέτη προσθήκης ορόφου. Η διάταξη των υποστυλωμάτων είναι καθορισμένη από το ισόγειο, στη οποία τα στηρίγματα των δοκών είναι αρκετά μικρά και δεν έχουν εφαρμοσθεί οι απαιτούμενες αγκυρώσεις. 

Κάνοντας την μελέτη κατά EC, μου εμφανίζει σφάλμα στον εσωτερικό κόμβο Κ15 "αστοχίας συνάφειας ράβδων" λόγω μικρού hc, η διάμετρος των ελάχιστων διαθέσιμων ράβδων είναι μεγαλύτερη του Dbl. Στο "Κτίρια απο οπλισμένο σκυρόδεμα με EC2 EC8 του Ιγνατάκη" αναγράφει:

" γ. Και οι δύο εξισώσεις είναι σχετικά συντηρητικές και ιδιαίτερα αυτή των εξωτερικών κόμβων όπου με ασφάλεια η μέγιστη διάμετρος μπορεί να αυξηθεί κατά 30% περίπου (Fardis, 2009, §5.4.1). Κατά συνέπεια σχετικές υπερβάσεις είναι ανεκτές κατά κρίση μελετητή. "

Ελάχιστη διάμετρο μου βγάζει 8,8 με hcmin=0,34μ. Αν οπλίσω με 12άρια πιθανώς να καλύβομαι; 

Κατά ΕΚΩΣ/ΕΑΚ δεν μου εμφανίζει κάποιο σφάλμα στο σημείο αυτό παρά μόνο ειδοποιήσεις για τις αγκυρώσεις. Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να καταλάβω καλύτερα για το πως να το αντιμετωπίσω τέτοιες περιπτώσεις όπου δεν έχω την δυνατότητα επιλογής διατομών στήριξης; Σχεδόν σε όλες τις μελέτες που βλέπω (μέχρι διώροφα κτήρια επιτρέπεται στην περιοχή) οι αγκυρώσεις δεν εφαρμόζονται. 

Untitled.png

Link to comment
Share on other sites

Έχεις υφιστάμενο σχεδιασμένο βάσει ΕΑΚ, το οποίο ξανά-μελετάς βάσει ΕΚ-8. Δεν έχεις πρόβλημα με τον έλεγχο έναντι τέμνουσας; Δεν έχει πρόβλημα με τις αγκυρώσεις του υφισταμένου; Μοναδικό πρόβλημα είναι η μία στήριξη δοκού στην προσθήκη;

Το πρόβλημα είναι με το κάτω ή με τον άνω οπλισμό της δοκού; Γιατί το έχεις μόνο στο δεξί υποστύλωμα, εφόσον το hc είναι το ίδιο και αριστερά; Γιατί δεν έχει πρόβλημα με τα άλλα υποστυλώματα που έχουν μικρότερο hc;

Link to comment
Share on other sites

Έχω την επιλογή για το ποιον κανονισμό θα εφαρμόσω; 
Ο συνάδελφος είχε διαλέξει q=3,5 και τα 4 τοιχώματα συμμετείχαν στον υπολογισμό των ηνx και ηνz. Επέλεξα να το επιλύσω σαν πλαισιωτό καθώς έχω ην<0,5. 

Ναι το πρόβλημα συνάφειας εμφανίζεται και στο υφιστάμενο ισόγειο στο ίδιο σημείο αλλά και στην δοκό 7.2 του ισογείου λόγω μικρού hc δεξιά. Γενικότερα όπου υπάρχει hc 0,25μ εμφανίζεται η ειδοποίηση μη σωστής αγκύρωσης και στους δύο κανονισμούς. Επίσης οι διαμέτροι ράβδων σε αρκετά σημεία στην μελέτη (δοκούς και πλάκες) είναι αυξημένοι σε σχέση με την επίλυση από το τεύχος. 

Κάτι που παρέλειψα, το δεξιό κομμάτι του κτηρίου(Κ4-Κ3-Κ1-Κ8)  συνεχίζει και στο υπόγειο. Έχω και ανισόσταθμη θεμελίωση, πέδιλα στο αριστερό κομμάτι και πεδ/κους στο υπόγειο. 

Edited by KidPadel
Link to comment
Share on other sites

Γιατί δεν το υπολογίζεις με ΕΑΚ, ΕΚΩΣ;

Έχω χάσει επεισόδια με τις προσθήκες...

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Όταν το επιλύω με ΕΑΚ ΕΚΩΣ με τα δεδομένα της αρχικής μελέτης, μου εμφανίζει ειδοποιήσεις σχετικά με τις αγκυρώσεις στα σημεία που hc=0,25μ. καθώς γενικότερα έχουν χρησιμοποιήθει Φ14 και πάνω στις δοκούς. To κριτήριο Dbl δεν υπήρχε στον παλιό κανονισμό. Απο την στιγμή που δεν γνωρίζω και τι πραγματικά έγινε στην πράξη κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχήσω ή όχι; Αφορά διώροφο κτήριο με μικρά φορτία. Για την προσθήκη από την στιγμή που δεν μπορώ να αλλάξω τις διατομές και θα έχω το ίδιο πρόβλημα υπάρχει κάποιος τρόπος οπλισμού για να βελτιώσω τις αγκυρώσεις; 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γενικώς δεν θα βρεις και πολλά κτίρια που να έχουν σχεδιαστεί με κανονιστικά ορθές αγκυρώσεις, και ακόμη λιγότερα θα είναι αυτά στα οποία οι αγκυρώσεις της μελέτης εφαρμόστηκαν. Ακόμη και σήμερα θα δεις να σχεδιάζονται δοκοί με αγκυρώσεις σε υποστυλώματα πλευράς 25cm.

Πρακτικά, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να βελτιώσεις τις υφιστάμενες αγκυρώσεις. Είναι εντελώς ασύμφορο και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Πάμε τώρα στο τι μπορείς να κάνεις. Αξιολογείς την κατάσταση του υφιστάμενου φορέα (μόρφωση, τυχόν βλάβες, σκανάρισμα οπλισμών, καρότα, έλεγχος διάβρωσης), και:

ή θα πάρεις πάνω σου το ρίσκο και θα μελετήσεις την προσθήκη παραβλέποντας τις μικρές αγκυρώσεις του υφιστάμενου (πχ κάνε μια επίλυση με πλήρως μονολιθική σύνδεση, και μια με αρθρωτή ή μερική πάκτωση των δοκών στα υποστυλώματα).

ή δεν θα κάνεις τη δουλειά για να μην πέσει πάνω σου η κατακραυγή των σοφών από τα forum και τις ομάδες στο facebook, και έτσι θα αναλάβει κάποιος άλλος τη δουλειά, που είτε θα πάρει εν γνώση του ένα σταθμισμένο ρίσκο (όπως περιέγραψα πιο πάνω) ή που θα είναι εντελώς ταλιμπάν και δεν θα ελέγξει τίποτα και που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει.

Σε κάθε περίπτωση για προσθήκες σε νομίμως υφιστάμενα κοιτάζεις το ΦΕΚ 350Β 2016.

Edited by ktomp
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.