Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αγκύρωση οπλισμού δοκών σε ακραίο κόμβο, κατά EC & ελάχιστο πλάτος υποστυλώματος/τοιχώματος


 

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δυστυχώς ήταν μια ώρα δύσκολη κ δεν το βρίσκω κ στο history του κινητού.

Πάντως ήταν ή του κυρίου Wright:

https://kuscholarworks.ku.edu/handle/1808/20459

(Αυτό είναι 150 σελίδες)

Ή του κυρίου Wallace:

Wallace, J.W. & McConnell, S.W. (1995). Use of Headed  
Reinforcement in Beam-Column Joints.

Γενικά υπάρχει αρκετή βιβλιογραφία κ ο ACI τα καλύπτει κ κανονιστικά.

Στας Ευρώπας θέλουν ETA.

Πάλι ξεφεύγουμε! Κανονικά θέλουν δικό τους υποφορουμ οι αγκυρώσεις.

 

FAQs About Headed Reinf Bars_ETN-M-3-14.pdf

HRC+EC2.pdf

Edited by zazeng
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Σχετικά με τη συζήτηση για την αγκύρωση του οπλισμού των δοκών στους ακραίους κόμβους (και στη θεμελίωση), θα ήθελα την άποψή σας στο παρακάτω ζήτημα που συναντώ σε οικοδομές από αρκετά συνεργεία. Έχω έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση με σιδεράδες όταν έχουν να τοποθετήσουν ένα σίδερο μεγάλης διατομής άρα και με άγκιστρο >35cm. "Δεν περνάει το σίδερο, θα πρέπει να κόψω το τσέρκι, όλοι βάζουν άγκιστρο max20cm για να μπορεί να περάσει από τσέρκι" είναι μερικές από τις κουβέντες που ακούω συχνά από τους μάστορες κατά την εφαρμογή. Με προβληματίζει το θέμα της εφαρμογής και θα βοηθούσε η άποψή σας επ' αυτού.

Ευχαριστώ πολύ!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι σιδεραδες καποιες  φορες εχουν δικαιο. Δυστυχως η θεωρια (μεσω των κανονισμων) ειναι δυσκολο εως αδυνατο καποιες φορες να εφαρμοσθει (ιδιως στις αγκυρωσεις).Κατ αρχην σαν δικη μου προτροπη να διαλεγεις μικρες διαμετρους οπλισμου δοκων (οχι πανω απο Φ16) .

Απο την αλλη βεβαια υπαρχουν και σιδεραδες (λιγοι μπορω να πω) που εχουν την τεχνικη να τοποθετουν οπως πρεπει τους οπλισμους.

Μια λυση θα ηταν μεσα στη διατομη που αγκυρωνεται ο οπλισμος της δοκου τα τσερκια να μπουν με τα χερια (οχι τσερκοπλεγμα) μετα την αγκυρωση.

 

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς. Οι λύσεις που προτείνει ο @KF είναι σωστές. Σωστά πάχη στύλων, σωστή ποιότητα σκυροδέματος (όχι κάτι C20/25 που ακούω ακόμα δυστυχώς), σωστή κάμψη ράβδων (εννοώ με σωστό D), μικρές γενικά διαμέτρους σιδήρων σε δοκούς(όχι πάνω από Φ16, και προτιμότερο είναι περισσότερα - όχι όμως σε βαθμό που να μην γίνεται σκυροδέτηση- σίδερα και σε 2η στρώση αν απαιτηθεί) και τσέρκια ακόμη και ανά ένα με το χέρι μέσα στον κόμβο για να "γυρνάνε" τα σίδερα των δοκών χωρίς πρόβλημα από τα τσέρκια. Γενικώς οι καλοί σιδεράδες έχουν τεχνικές να βάζουν τα πάντα και βγάζουν και μεράκι όταν τα καταφέρνουν. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Στη θεμελίωση μπορείς να προεκτείνεις πάνω από το πέλμα της εγκάρσιας ΠΔ (αν δεν είναι το δοκάρι που αγκυρωνεις κάθετο στο όριο), παραπάνω έχεις θεμα. Καλύτερα να το προλάβεις εσύ στο σχεδιασμό (με μικρή διάμετρο, μεγάλο σχετικά πλάτος υποστύλωματος για να αποφύγεις τουλάχιστον το μεγάλο τύμπανο) παρά να ελπίζεις να πέσεις σε μερακλή σίδερα (σπάνιο).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.