Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τηλεργασία από Ελλάδα για εργοδότη/παροχή υπηρεσιών στο εξωτερικό


Kostas3650

Recommended Posts

Καλημέρα και ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Εννοείται ότι και οι τρεις περιπτώσεις/σενάρια εξετάζονται στα πλαίσια του τι είναι νόμιμο να γίνει. Πάνω στο ψάξιμο βρήκα και τα εξής:

1) Μόνιμος μισθωτός σε Αγγλική εταιρεία: 
https://krs.gr/pos-mporei-na-proslavei-prosopiko-mia-allodapi-etaireia-start-up-choris-egkatastasi-stin-ellada/

https://www.taxheaven.gr/acforum/topic/99978

Βέβαια η πιθανότητα να το δεχτεί ξένη εταιρεία είναι μικρή κατά τη γνώμη μου.

2) Δημιουργία εταιρείας με έδρα την Αγγλία και μοναδικό υπάλληλο εμένα: Το ότι μπορείς να έχεις εταιρεία πχ στην Αγγλία και να τη διοικείς από άλλη χώρα πχ Ελλάδα είναι απολύτως νόμιμο σύμφωνα με Έλληνα λογιστή που δραστηριοποιείται στην Αγγλία. Σίγουρα θα έχει απαιτήσεις και το Ελληνικό κράτος όσον αφορά τη φορολογία και μάλιστα βάσει της ΣΑΔΦ η φορολογία μάλλον έρχεται στα ίδια με την περίπτωση 3. Μένει να το επιβεβαιώσω με άλλο λογιστή μια και ο συγκεκριμένος που ρώτησα απέχει από τα φορολογικά της Ελλάδας και δεν μπορούσε να μου δώσει λεπτομέρειες. Το πλεονέκτημα ωστόσο όπως προανέφερα είναι οτι πιο εύκολα θα συνεργαστεί Αγγλική εταιρεία με άλλη Αγγλική.

Συνεπώς, προς το παρόν προσπαθώ να βρω Έλληνα λογιστή που να γνωρίζει τη φορολογία και των δύο χωρών. Όταν έχω νέα σχετικά με αυτό θα ενημερώσω γιατί βλέπω πως ενδιαφέρει και άλλους.

 

@georgios_m Στις περιπτώσεις 2 και 3, που εργάζεσαι δηλαδή ώς contractor ο κίνδυνος που αναφέρεις είναι πολύ μεγαλύτερος. Πολλοί contractors στην Αγγλία είναι μέσω Agencies τα οποία απ'όσο γνωρίζω τους βρίσκουν δουλειά και φυσικά κρατάνε ένα ποσοστό από τις απολλαβές τους. Ίσως είναι μια λύση από το να ψάχνει κανείς μόνος του για πιθανούς πελάτες. Ωστόσο, ένα θετικό της πανδημίας είναι ότι επίσπευσε την εγκαθίδρυση της τηλεργασίας και πλέον η αναζήτηση εργασίας, η συνέντευξη και η πρόσληψη γίνεται χωρίς να έρθεις σε επαφή με κανέναν κάτι το οποίο νομίζω θα συνεχίσει να υφίσταται σε ένα μεγαλό βαθμό.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Kostas3650 said:

Το ότι μπορείς να έχεις εταιρεία πχ στην Αγγλία και να τη διοικείς από άλλη χώρα πχ Ελλάδα είναι απολύτως νόμιμο σύμφωνα με Έλληνα λογιστή που δραστηριοποιείται στην Αγγλία. Σίγουρα θα έχει απαιτήσεις και το Ελληνικό κράτος όσον αφορά τη φορολογία και μάλιστα βάσει της ΣΑΔΦ η φορολογία μάλλον έρχεται στα ίδια με την περίπτωση 3. Μένει να το επιβεβαιώσω με άλλο λογιστή μια και ο συγκεκριμένος που ρώτησα απέχει από τα φορολογικά της Ελλάδας και δεν μπορούσε να μου δώσει λεπτομέρειες.

 

Πρόσεχε πολύ! Υπάρχουν άπειροι λογιστές που σπρώχνουν πελάτες σε άνοιγμα εταιρειών σε ξένες χώρες για να βγάλουν μερικά χιλιάρικα και τους αφήνουν εκτεθειμένους. Ειδικά την περίοδο 2016-2019 ανοίξαν άπειρες τέτοιες εταιρείες. Πλέον μειώθηκε το φαινόμενο και σφίγγει πανευρωπαϊκά ο κλοιός γενικά (βλέπε και οδηγία EU-MLD5, με την πλατφόρμα αυτή από 2020 υπάρχει έτοιμη λίστα με εταιρείες που ελέγχουν κάτοικοι άλλων χωρών έτοιμη για "άρμεγμα"). Στις ιδέες και το "φορολογικό σχεδιασμό" όλοι καλοί είναι και μπορούν να σε βγάλουν να πληρώσεις πολύ χαμηλό φόρο. Ο καλός λογιστής φαίνεται στον έλεγχο και αυτοί πιθανόν να σε αφήσουν μόνο σου. 

 

Για την Αγγλία είναι νόμιμο προφανώς αυτό που λες αλλά αφού ο συγκεκριμένος απέχει από τα φορολογικά της Ελλάδας πώς είναι τόσο σίγουρος ότι είναι νόμιμο και στην Ελλάδα και σε παίρνει στο λαιμό του; Πώς λέει ότι είναι νόμιμο να διοικείς Αγγλική εταιρεία από την Ελλάδα ενώ ο ΚΦΕ είναι σαφής; Αυτές τις εξυπνάδες που προτείνουν κάποιοι ανεύθυνοι λογιστές τις ξέρει ο νομοθέτης από το 2013 και έχει νομοθετήσει ειδικά για να δώσει όπλα στους εφοριακούς να τσιμπάνε αυτούς ακριβώς.

 

3. Ένα νομικό πρόσωπο ή μία νομική οντότητα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας για οποιοδήποτε φορολογικό έτος, εφόσον:
α) συστάθηκε ή ιδρύθηκε σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο,
β) έχει την καταστατική έδρα του στην Ελλάδα, ή
γ) ο τόπος άσκησης πραγματικής διοίκησης είναι στην Ελλάδα οποιαδήποτε περίοδο στη διάρκεια του φορολογικού έτους.

 

Οι απαιτήσεις του ελληνικού κράτους ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ στο φόρο που οφείλεις στην Ελλάδα ως φυσικό πρόσωπο βαση ΣΑΔΦ ΗΒ/Ελλάδος αλλά ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΟΥ βάση άρθρου 4 παρ. γ) ΚΦΕ! Τα ξέρει αυτά ο λογιστής; Τα έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία σε έλεγχο; Για ρώτα τον για το άρθρο αυτό και τη φορολογική κατοικία του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ και το δικαίωμα του ελληνικού κράτους να το φορολογήσει για τα παγκόσμια κέρδη του βάση αυτού του άρθρου.

 

Ψάξου καλά με Έλληνα λογιστή (πάνω από έναν) που αντιμετωπίζει πραγματικούς ελέγχους στην Ελλάδα και όχι με κάποιον που ξέρει το Αγγλικό σύστημα μόνο. Στην τελική εσύ θα βάλεις το κεφάλι σου στον τορβά και όχι ο κάθε λογιστής που σου προτείνει ωραίες πατέντες, θα τα τσεπώσει και αν βρεθείς στον τάκο μπορεί πολύ απλά σε αφήσει μόνο σου.

Edited by leftkox
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

19 ώρες πριν, Earl said:

  Τώρα το τι θα σε κάνει ένας ελεγκτής άμα σε ποιάσει δίχως εισιτήριο, νομίζω είναι άλλο αντικοίμενο συζήτησης. 

Τώρα τι θες δηλαδή; Να γίνω αγενής και να πω ότι όταν δεν ξέρεις την τύφλα σου για ένα θέμα τουλάχιστον από τη σκοπία του ελληνικού Φορολογικού Δικαίου καλύτερα να το μελετάς και να το συζητάς με ειδικούς λογιστές και δικηγόρους φορολογικών υποθέσεων πρωτού ειρωνευτείς ανθρώπους που έχουν μια ιδέα παραπάνω και ασχολούνται με παροχή υπηρεσιών εξ' αποστάσεως χρόνια πριν τον κορονοιό;

Edited by leftkox
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Kostas3650 said:

Το ότι μπορείς να έχεις εταιρεία πχ στην Αγγλία και να τη διοικείς από άλλη χώρα πχ Ελλάδα είναι απολύτως νόμιμο σύμφωνα με Έλληνα λογιστή που δραστηριοποιείται στην Αγγλία.

Έχω φίλους στην Ελλάδα που κάνουν ακριβώς αυτό. Και μηχανικούς (με agency όπως έγραψες), και διαφορετικού επαγγέλματος. Από εκεί και πέρα, τόσο μπορούσα να βοηθήσω μιας και δεν είμαι λογιστής, και τόσο βοήθησα. Και δεν πρόκειται μετά από 7.5 ώρες δουλειάς (γιατί τόσο δουλεύουν οι των εταιρειών στη Βρετανία) να μπω σε αντιπαραθέσεις με τον @leftkox που τα ξέρει πολύ καλύτερα.

Καλή συνέχεια. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

40 λεπτά πριν, Earl said:

Έχω φίλους στην Ελλάδα που κάνουν ακριβώς αυτό. Και μηχανικούς (με agency όπως έγραψες), και διαφορετικού επαγγέλματος. Από εκεί και πέρα, τόσο μπορούσα να βοηθήσω μιας και δεν είμαι λογιστής, και τόσο βοήθησα. Και δεν πρόκειται μετά από 7.5 ώρες δουλειάς (γιατί τόσο δουλεύουν οι των εταιρειών στη Βρετανία) να μπω σε αντιπαραθέσεις με τον @leftkox που τα ξέρει πολύ καλύτερα.

Καλή συνέχεια. 

 

 

Άλλο έχω φίλους που κάνουν αυτό και άλλο είναι νόμιμο για τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές. Το ότι δεν έτυχε να τους τσιμπήσει ο έλεγχος επειδή δεν ελέγχουν σχεδόν κανένα στην Ελλάδα δεν το κάνει νόμιμο.

 

Εξυπνάκηδες με εταιρείες σε άλλες χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς τις οποίες διοικούν από την Ελλάδα υπάρχουν πολλοί (και ακόμη πιο ξύπνιοι με nominee shareholders και άλλα τερτίπια, υπάρχουν κι άλλα εξυπνοπούλια πέρα από τους Έλληνες μηχανικούς) και δε μασάνε κουτόχορτο οι ελεγκτές οι οποίοι ένα πράγμα κοιτάνε. Από πού διοικούσες την εταιρεία.

 

Εγώ δε λέω ότι τους πιάνουν. Αν όμως οι φίλοι σου διοικούν όντως εταιρείες με έδρα άλλη χώρα χωρίς γραφεία, υπαλλήλους, τεκμηριωμένη άσκηση διοίκησης στη χώρα αυτή (ναι, όταν φτάσει το σκατό στην κάλτσα ίσως βοηθήσουν να αποδείξει τον τόπο άσκησης διοίκησης και τα αεροπορικά εισιτήρια που χλευάζεις) ως μόνοι ιδιοκτήτες από την Ελλάδα και σπάσει ο διάολος το ποδάρι του, περάσουν έλεγχο, αμφισβητήσει ο Έλεγχος τη φορολογική κατοικία του νομικού προσώπου και βγάλουν άκρη είτε με τον Έλεγχο, είτε με τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια με δεσμευμένους τους λογαριασμούς και κατασχεμένο αμάξι ξαναέλα να μας ειρωνευτείς. Μέχρι τότε μπορούν να νιώθουν ασφαλείς και να ευχαριστούν τους λογιστές τους.

 

Τέλος πάντων, ό,τι ήξερα από την προσωπική μου εμπειρία το έγραψα και ελπίζω να βοηθήσω στο μέλλον συναδέλφους που θα συμβουλευτούν το νήμα στα πλαίσια της εξάπλωσης τηλεεργασίας. Όποιος θέλει να καταλάβει καταλαβαίνει από τα πιο πάνω τα πάντα, οι υπόλοιποι ας πορευτούν όπως νομίζουν.

Edited by leftkox
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 15/6/2021 at 12:06 ΜΜ, Kostas3650 said:

Πολλοί contractors στην Αγγλία είναι μέσω Agencies τα οποία απ'όσο γνωρίζω τους βρίσκουν δουλειά και φυσικά κρατάνε ένα ποσοστό από τις απολλαβές τους. Ίσως είναι μια λύση από το να ψάχνει κανείς μόνος του για πιθανούς πελάτες. Ωστόσο, ένα θετικό της πανδημίας είναι ότι επίσπευσε την εγκαθίδρυση της τηλεργασίας και πλέον η αναζήτηση εργασίας, η συνέντευξη και η πρόσληψη γίνεται χωρίς να έρθεις σε επαφή με κανέναν κάτι το οποίο νομίζω θα συνεχίσει να υφίσταται σε ένα μεγαλό βαθμό.

Υπάρχουν δηλαδή θεσμοί (πχ πλατφόρμες) που κάνουν αυτή τη διασύνδεση; Αυτό είναι το σημαντικό και βλέπουμε μετά για έδρα και φορολογία.

Link to comment
Share on other sites

@georgios_m Δεν το έχω ψάξει ενδελεχώς αλλά ναι. Κάποιες γενικές πληροφορίες και σύγκριση με το να δουλεύεις μόνος σου ως contractor υπάρχει εδώ https://www.crunch.co.uk/knowledge/running-a-business/contracting-direct-client-or-through-recruitment-agency/

 

Link to comment
Share on other sites

Το λινκ λέει πράγματα γνωστά. Εμείς ψάχνουμε contractors για 100% τηλε-εργασία, πολιτικού μηχανικού, μιας και είναι και η δική σου ειδικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.