Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΑΤΗΕ (ΗΛΜ)


NANSU

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

αν και έχω βρει γενικές αναφορές σχετικά με τις τιμές του ΑΤΗΕ, βρίσκω τιμές μόνο απο το 3ο τρίμηνο του 2012. Δεν έχουν αλλάξει από τότε? Και να υποθεσω οτι εφοσον έχουν αλλάξει δεν υπάρχουν κάπου για να τις κατεβάσουμε.

Συγκεκριμένα προσπαθώ να βγάλω προϋπολογισμό ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, τιμές υλικού και εργασίας. Την τιμή υλικού την βρίσκεις από την αγορά, την τιμή της εργασίας όμως? να βρω ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες να ρωτήσω?

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

Για να θέσω σωστά το ερώτημά μου, μου έχουν ζητήσει να συντάξω τεύχη καθώς και να δώσω προϋπολογισμό του έργου. Αφορά Η/Μ εργασίες.

Ανατρέχοντας στις τιμές ΑΤΗΕ το κόστος που βλέπω στο παράδειγμα που παραθέτω στην τοποθέτηση μικροαυτόματης ασφάλειας απέχει κατά πολύ, πάρα πολύ, από την τιμή που δίνουν οι εγκαταστάτες. Που οφείλεται αυτό; Μήπως μου διαφεύγει ο υπολογισμός κι άλλων άρθρων;

image.png.b3f8cf878784e3f0850a4b837bc38a7c.png

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι η επίσημη ανάλυση και με βάσει αυτές (επίσημες αναλύσεις) συντάσσεις τις μελέτες. Δεν σε ενδιαφέρει η τιμή της αγοράς.

Χρησιμοποιείς πραγματικά στοιχεία (και στο βαθμό που αυτό επιτρέπεται), μόνο στα σχετικά άρθρα

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω επίσης ότι γενικότερα για την μελέτη υποχρεωτικά χρησιμοποιούνται άρθρα και τιμές εγκεκριμένων τιμολογίων, αυτό δηλαδή που εγραψε παραπάνω και ο tetris. Οπότε αρχικά μπορεί να γίνει ένας έλεγχος αν υπάρχει η εργασια στον τελευταίο τύπο εγκεκριμένων τιμολογίων (Περιγραφικά τιμολόγια) και εφόσον (όντως) δεν καλύπτει την εργασία μπορεί να γίνει χρήση γενικότερα των εγκεκριμένων τιμολογίων (ΑΤΟΕ, ΑΤΗΕ, κλπ). Αυτό διότι εξακολουθούν να έχουν ισχύ, δεδομένου ότι βάση αυτών γίνονται οι υπολογισμοί των αναθεωρήσεων. Αν και πάλι (όντως δεν) μας καλύπτουν τότε συντάσσεται νέο άρθρο το οποίο πρέπει να είναι τεκμηριωμένο (ο λόγος/ανάγκη/αιτιολόγηση δηλαδή που έγινε) το πως προέκυψε η τιμή του, αλλά αν θυμάμαι πρέπει να τύχει και έγκρισης του τεχνικού συμβουλίου του φορέα και ίσως και από το ΥΠΟΜΕΔΙ.

Επισης στην νομοθεσία (ν.4412/2016) αναφέρεται (αλλά βέβαια αφορά την φάση της κατασκευής) ότι: "Στοιχεία που έχουν προκύψει για τον κανονισμό της τιμής της ίδιας εργασίας ή τμήματος αυτής του ίδιου φορέα κατασκευής του έργου ή άλλων φορέων του δημόσιου τομέα ή από δοκιμαστικές εργασίες εξακρίβωσης του κόστους άλλων εργολαβιών, δεν αποτελούν τεκμήριο για τον κανονισμό τιμών". Καλό όμως είναι να τηρείται και στην φάση της μελέτης για να αποφευχθούν ενστάσεις κατά των τευχών δημοπράτησης, αφού το νόημα του παραπάνω είναι ότι προηγούμενες τιμές εργασιών, υλικών κλπ έχουν ληφθεί σε ποιθανόν διαφορετικές συνθήκες.

Επίσης υπάρχει και η Εγκ. 7/Δ11γ/ο/5/8/12-02-2013 η οποία (αφορά βέβαια στα ΝΕΤ, αλλά το νόημα και εδώ ισχύει) και αναφέρει:
«Στις περιπτώσεις που η μελέτη προβλέπει εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στα ΝΕΤ ή διαφέρουν ποιοτικώς από αυτές, θα συντάσσεται Νέο Άρθρο, η δε τιμή μονάδας του θα προσδιορίζεται και θα τεκμηριώνεται κατ' αναλογία με υπάρχουσες τιμές των ΝΕΤ.»

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.