Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Βοήθεια για μελέτη κλιματισμού VRV


sotirisnastos

Recommended Posts

Καλησπέρα σας είμαι πρακτικάριος σε κατασκευαστική και έχω κάνει μελέτη κλιματισμού και ψυκτικών φορτίων στο κτήριο, έχω επιλέξει τεχνολογία VRV με Multi-split και προσπαθώ να καταγράψω την διαδρομή τις σωλήνωσης στο κτήριο και την επιλογή υλικού των σωληνών. Πέρα από το γεγονός ότι το ψυκτικό είναι R410a και ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί υλικό ειδικά για το συγκεκριμένο ψυκτικό, δεν βρίσκω κανονισμούς ή υπόδειγμα που να με καθοδιγεί για τα χαρακτηριστικά των σωληνώσεων (διάμετρο, μέγιστο μήκος κ.α). Μήπως μπορεί κάποιος να μου παραθέση κάποιο κανονισμό / νομοθεσία ;
Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ καλό θέμα και ψάχνοντας θα μάθεις πολλά, όχι μόνο για τα συστήματα VRF αλλά για το σύνολο των συστημάτων "απ' ευθείας εκτόνωσης".

Νομοθεσία δεν υπάρχει, εκτός από μερικές βασικές γενικές οδηγίες εγκατάστασης. Κυρίως αυτές είναι γύρω από την ασφάλεια της εγκατάστασης, τη διαχείριση αερίων θερμοκηπίου και την προστασία του χρήστη. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν τεχνικά εγχειρίδια από τους κατασκευαστικούς και εμπορικούς οίκους που περιλαμβάνουν και τις γενικές οδηγίες αλλά και το στήσιμο του όλου συστήματος με επιλογές διατομών, θερμοκρασίες που θα δουλέψουν τα μηχανήματα, επιτρεπόμενες υψομετρικές διαφορές, μέγιστα μήκη σωληνώσεων κλπ.

1 ώρα πριν, sotirisnastos said:

Πέρα από το γεγονός ότι το ψυκτικό είναι R410a και ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί υλικό ειδικά για το συγκεκριμένο ψυκτικό

Αυτό όμως τι είναι; Τι θες να πεις;

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη ανταπόκριση. Άρα πρέπει να πάρω τα prospectus εταιριών για να συνεχίσω την μελέτη.

 

43 λεπτά πριν, Konstantinos IB said:

Αυτό όμως τι είναι; Τι θες να πεις;

Εννοώ πως πέρα από το γεγονός ότι οι σωλήνες πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να είναι συμβατοί με τις προδιαγραφές του ψυκτικού μέσου (R410a στην συγκεκριμένη περίπτωση), δεν έβρισκα άλλες οδηγίες / απαγορεύσεεις για την επιλογή του σωλήνα.


Από παλίες μου σημιώσεων βρήκα ότι η διάμετρος του σωλήνα υπολογίζεται από έναν πίνακα βάση της παροχής, το υλικό και το εύρος πτώσης πίεσης.

Link to comment
Share on other sites

Πέρα του γεγονότος ότι χρησιμοποιούνται χαλκοσωλήνες, οι διατομές, τα μήκη καθώς και τα ταφ (διακλαδώσεις) υπολογίζονται και παρέχονται (τα τάφ) από τον κάθε κατασκευαστή.

Δηλαδή μπορεί κάθε κατασκευαστής να θέλει διαφορετικές διατομές και μήκη για το κάθε σύστημά του.

Edited by antloukidis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, sotirisnastos said:

Από παλίες μου σημιώσεων βρήκα ότι η διάμετρος του σωλήνα υπολογίζεται από έναν πίνακα βάση της παροχής, το υλικό και το εύρος πτώσης πίεσης.

Ξέχνα το. Ακόμη και τα πιο έμπειρα τεχνικά γραφεία μελετών και κατασκευών, στο σχεδιασμό συστημάτων VRF χρησιμοποιούν τα έντυπα των εταιρειών. Ενίοτε εφοδιάζονται και με ειδικό λογισμικό από την ίδιες τις εταιρείες. 

Θα σου πρότεινα ως πρακτικά ασκούμενος φοιτητής που είσαι, να ασκηθείς στην πεπατημένη και μόνο. Τουλάχιστον θα τελειώσεις την πρακτική σου και θα έχεις μάθει να στήνεις ένα τέτοιο σύστημα. Αργότερα, αν θες και αποκτήσεις εμπειρία εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου περισσότερο.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά αυτών που αναφέραν οι συνάδελφοι παραθέτω links για web tools

της daikin για Συστήματα vrv: https://id.daikin.eu/tb/gb/en_GB/login.html

Το αντίστοιχο πρόγραμμα της toshiba: https://toshiba-aircon.gr/katalogoi-downloads/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

Για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, πέρα από τη μελέτη ψυκτικών φορτίων και τα σχέδια απαιτείται κάποιο τεύχος υδραυλικών υπολογισμών του δικτύου της VRV?

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.