Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση (λόγω διαθήκης) μη άρτιου και μη οικοδομήσιμου Οικοπέδου σε οριοθετημένο Οικισμό


Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Σε οριοθετημένο οικισμό με αρτιότητα τα 500 τ.μ. έχω οικόπεδο εμβαδού 300 τ.μ., χωρίς πρότερο τίτλο ιδιοκτησίας, παρά μόνο μία διαθήκη του 1990 ,που αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης αφήνει το μισό στον έναν γιό και το μισό στον άλλο. Θεωρώ ότι εφόσον δεν υπάρχει παλιότερος τίτλος και ούτε στη διαθήκη αναφέρει πως το απέκτησε ο κληρονομούμενος, δεν προϋφίσταται του 1985 άρα είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο. Το θέμα είναι τι γίνεται με τη διαθήκη, γίνεται να κατατμηθεί το ήδη μη άρτιο οικόπεδο σε 2 επίσης μη άρτια;Εξαιτίας δε της μη οικοδομησιμότητας αποκλείεται και η σύσταση καθέτου.  Υποσημείωση:  οι κληρονόμοι δεν έχουν προβεί ακόμα σε αποδοχή κληρονομιάς. Όποιος μπορεί να βοηθήσει ευπρόσδεκτος...

Link to comment
Share on other sites

εάν τα 300 μπορουσαν να περασουν μεσω μιας παρεκλισης, σαν αρτια και οικοδομησιμα, η απαντηση θα ηταν απλη

θα θεωρουσαν την διαθηκη σαν καταλειψη εξ αδιαιρετου, λογω απαγορευσης κατατμησης,  και θα εκαναν την σχετικη δηλωση αποδοχης.

Αλλά, με την προυποθεση οτι, όπως ειπες,

ερευνησες και οτι δεν βρηκες προηγουμενο τιτλο περι δημιουργιας "προ 1985", ούτε σε ποίο αρχικο ανηκε και ποιές κατατμησεις εγιναν και πώς απεμεινε αυτο...

Αρα δεν εχεις προγενεστερο τιτλο για να ανηκεις σε καποια παρεκκλιση.

Τί περισσοτερο  "κακο" θα κανει μια κατατμηση σε μη αρτια και μη οικοδομησιμα τμηματα ενος οικοπεδου που ηδη δεν ειναι αρτιο και οικοδομησιμο;;;.

 

Αγνωστο το μελλον αυτου του οικοπεδου/οικοπεδων...

[αυτοι, τι δηλωνουν στα Ε9;;;]

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Νομίζω ότι με την εγκύκλιο του 1992 σε αυτή την περίπτωση ημερομηνία δημιουργίας θεωρείται η ημερομηνία θανάτου, άρα όντως όχι παρέκκλιση.

Επίσης νομίζω ότι αφού όχι παρέκκλιση, τότε προσκυρωνεται υποχρεωτικά στα όμορα.

Άρα καταλήγω ότι κατάτμηση δεν γίνεται, παρόλο που θυμάμαι -καπου το είχε πάρει το μάτι μου- ότι κατατμήσεις αιτία θανάτου θεωρούνταν ανώμαλες δικαιοπραξίες κ γίνονταν αποδεκτές, γαμω το οτοκορρεκτ στο κινητό μου. 

Άρα αν γίνει κατάτμηση με αποδοχή χωρίς τοπογραφικό, τότε μάλλον μεταγράφεται, αν απαιτείται τοπογραφικό τότε θα καταλήξει να προσκυρωτεο στα όμορα.

Αν η προσκυρωση δεν βολεύει, τότε ας γίνει έρευνα στο υποθηκοφυλακείο σε τίτλους ομόρων, μπας κ αποδειχθεί η προϋπαρξη, ή στο ευνοϊκό σενάριο να καταλήξει η έρευνα στην αρχική παλαιά κατάτμηση.

Αν η γη δεν έχει αξία, τότε προτείνω ούτε καν αποδοχή, παρά μόνο καλλιέργεια από ραπανακια

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για οικισμό, και όχι σχέδιο. Άρα, η κατάτμηση σε μη άρτια ΔΕΝ απαγορεύεται. Ούτε έχουν πρόβλημα οικοδομησιμότητας τα όμορα, ώστε να απαιτείται προσκύρωση. 

Θα πρέπει να ελεγχθεί η μερίδα του διαθέτη μήπως υπάρχει κάποιος τίτλος προ 85. Αν δεν, το ενιαίο είναι μη άρτιο. Οπότε αποδέχονται δύο μη άρτια, και είτε βάζουν μποστανικά, είτε τα πουλάνε σε κάποιον όμορο "για βελτίωση της οικοδομησιμότητάς του"  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.