Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τοποθέτηση ράμπας σε κοινόχρηστο χώρο πολυκατοικίας


Recommended Posts

Καλημέρα σας,

Είμαι νέα στον χώρο και θα ήθελα τη βοήθειά σας στο εξής:

Αφορά στην περίπτωση καταστήματος σε ισόγειο χώρο πολυκατοικίας που θέλει να καταστεί προσβάσιμο, (οι απαραίτητες αλλαγές στο εσωτερικό του χώρου έχουν πραγματοποιηθεί). Το επίπεδο του πεζοδρομίου (όριο ρυμοτομικής) βρίσκεται 22εκ. από το επίπεδο του ισογείου (εισόδου καταστήματος).

Για να εξασφαλιστεί καθολική προσβασιμότητα προς το κατάστημα απαιτητά τοποθέτηση αποσπώμενης ράμπας (η οποία όμως λόγο προϋπάρχουσας κλίσης θα πρέπει να γίνει και μια μόνιμη παρέμβαση για την αγκίστρωση της). Επειδή όμως ο χώρος μπροστά στο κατάστημα είναι κοινόχρηστος, και δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση των συνιδιοκτητών, δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα:

1- απαιτείται επίσημη συναίνεση των συνιδιοκτητών (να τονίσω ότι η ράμπα δεν εμποδίζει την ομαλή πρόσβαση των κατοίκων προς την κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας);

2-Υπάρχει περίπτωση καταγγελίας για παρέμβαση σε κοινόχρηστο χώρο;

3-Μπορουν οι ιδιοκτήτες του καταστήματος να εξασφαλίσουν (με δικά τους έξοδα) την τοποθέτηση ράμπας;

Ευχαριστώ πολύ!

Σ.

Link to comment
Share on other sites

@Stella-Marie

 

Τα ερωτήματά σου απαντάει με σαφήνεια η παρ.4, άρθρο 26 του Ν.4067/12 (όπως τροποποιήθηκε από το Ν.4782/21) :

"Στις περιπτώσεις που δεν υφίσταται απαιτούμενη συναίνεση των συνιδιοκτητών, οι ανωτέρω διαμορφώσεις δύναται να πραγματοποιηθούν από τον ενδιαφερόμενο και με δαπάνες του, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό του κτιρίου, κατόπιν απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής Προσβασιμότητας του άρθρου 19 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), που εκδίδεται μετά από σχετική αίτηση του ενδιαφερόμενου, η οποία συνοδεύεται από:

α) πρόσκληση των λοιπών συνιδιοκτητών για την διατύπωση απόψεων προς την Επιτροπή, τα αποδεικτικά κοινοποίησής της,

β) τεχνική έκθεση μηχανικού, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η προτεινόμενη διαμόρφωση δεν παρεμποδίζει τη λειτουργία των κοινόχρηστων μερών της πολυκατοικίας και των ιδιοκτησιών και

γ) μελέτη στατικής επάρκειας, που αποδεικνύει τη στατική επάρκεια του κτιρίου μετά τις προβλεπόμενες διαμορφώσεις. Αν από την μελέτη στατικής επάρκειας προκύψει ότι απαιτούνται στατικές ενισχύσεις, αυτές πραγματοποιούνται μονομερώς με δαπάνη του ενδιαφερομένου, με την προϋπόθεση ότι οι επεμβάσεις αυτές περιορίζονται εντός του χώρου που έχει την υποχρέωση διαμορφώσεων."

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.