Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αντιμετώπιση υγρασίας σε τοίχο υπογείου


linae

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!

Αντιμετωπίζω το εξής θέμα και θα ήθελα, αν θέλει κάποιος, να μου πει τη γνώμη του.

Είναι ένα υπόγειο το οποίο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος σε κατάστημα, όπου σε δύο από τους τοίχους του εμφανίζεται υγρασία εδώ και πολλά χρόνια, απ'ό,τι μου λέει ο ιδιοκτήτης, ο οποίος, κάθε χρόνο το βάφει.

Η υγρασία εμφανίζεται στη βάση και λίγο πιο πάνω από τη μέση του τοίχου σε σημεία. Λόγω αυτού πιστεύω πως είναι ανιούσα υγρασία λόγω τριχοειδών φαινομένων και ίσως θα αντιμετωπίζονταν με χρήση ταινιών (φράγματα).

Εσείς τι λέτε;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 24
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σ'ευχαριστώ για την απάντηση.

Αν ήταν από δίπλα δε θα το'χαν πάρει χαμπάρι τόσα χρόνια να τρέχει;

Πάντως από τη μεριά που εμφανίζεται η υγρασία δεν υπάρχει άλλο κτίριο. Είναι πρασιά(;; δεν είμαι σίγουρη πως λέγεται) καλυμμένη με πλάκες πεζοδρομίου.

Link to comment
Share on other sites

αν και πολύ γενική η ερώτηση σου θα σου πω μια πρόσφατη εμπειρία μου

Κατάστήματα με πεζοδρόμιο πλάτους 10μ. Υγρασία σε τοίχους υπογείου σε κάποιο τμήμα η οποία ήταν πριν από 2-3 χρόνια ανεπαίσθητη και σιγά σιγά γινόταν πιο αισθητή.

Το πρόβλημα?

Φρεάτιο αποχέτευσης που είχε σπάσει ο πάτος του και όλα τα απόβλητα πήγαιναν κατευθείαν πάνω στα τοιχία και στα χώματα. Δεν φτάνει αυτό αλλά και όλο το χώμα κάτω από το πεζοδρόμιο σε μια περιοχή περίπου 3Χ10μ είχε κάτσει περίπου 0.5 μ και το πεζοδρόμιο δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα!

Link to comment
Share on other sites

Αν ήταν ανιούσα υγρασία λόγω τριχοειδών φαινομένων πιστεύω οτι θα υπήρχε πρόβλημα αν όχι σε όλους, σε περισσότερους από 2 τοίχους υγρασία. Αν πάντως πρόκειται για υγρασία εδάφους και βάλεις μέχρι ένα ύψος στεγανοποιητικό υλικό η υγρασία θα ανέβει ακόμη ποιο ψηλά (πάνω από το ύψος της στεγανοποίησης) προκυμένου να "εκτονωθεί". Αν πάλι στεγανοποιήσεις μέχρι την οροφή τότε από το δάπεδο είναι που θα διοχετευτεί η "επιπλέον" υγρασία.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας. Μάλλον το πρόβλημα είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσω με τη λιγοστή εμπειρία που έχω.Θα το δώσω στην εταιρεία που δουλεύω να κάνουν σωστή δουλειά, μην τον κάψω κιόλας τον άνθρωπο!!

Link to comment
Share on other sites

γεια σου linea,

 

επειδή αντιμετώπισα ένα αντίστοιχο πρόβλημα σε μεζονέττες

έκανα το εξής:

επειδή δεν μπορούσα να επέμβω εξωτερικά λόγω βάθους 3μ

εφάρμωσα υγρομόνωση εσωτερικά σπάζοντας το υπάρχον σοβά

και εφαρμογή στο σκυρόδεμα

Link to comment
Share on other sites

Στα τοιχεία του υπογείου, όπως και σε κάθε τοιχεία, ο μπετατζής όταν καλουπώνει βάζει ανάμεσα στις δυο πλευρες του τοιχείου ξύλινα μουρέλα.

Αν π.χ. το τοιχείο είναι 20 εκ. τοτε βαζει μουρελα 20 εκ. έτσι ώστε όταν θα σφίξει τα ξύλα του να μην κλεισουν οι δυο πλευρες, αλλα να παραμείνει το πλατος των 20 εκ.

Ακολουθεί σκυροδέτηση και ξεκαλούπωμα. Τα μουρέλα παραμενουν μέσα στο κορμό του τοιχείου και πολλές φορές φαίνονται και απο τις 2 πλευρες.

Απο εκει και πέρα αν δε μονωθεί καλα, ειδικά από την έξω πλευρά και στο σημειο αυτο υπαρχει υγρασία, τότε περνάει απο μέσα ..

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί να έχεις την δυνατότητα να "κοροιδέψεις " την υγρασια, αν αυτή εμφανίζεται σε μικρή έκταση, δηλαδή δεν έχεις ροή νερού. Μπορείς να αφήσεις τον τοίχο όπως είναι και να κάνεις επικάλυψη με γυψοσανίδα, αφήνοντας σε 2-3 σημεία σχαράκια εξαερισμού. Δεν θα την κάνεις κολλητή αλλά με σκελετό κανονικά. Θα χάσεις έτσι 3-4 εκ από το χώρο αλλά δεν θα ξαναδείς υγρασία

 

Αχιλλέας

Link to comment
Share on other sites

Achelleas κάποτε το λέγανε αυτό που λες και μάστοροι αλλά πλέον μετά από κατασκευές που είδα το θεωρώ λάθος.

 

Δεν την κοροιδεύεις αλλά κοροιδεύεις τον εαυτό σου ότι δεν υπάρχει υγρασία. πόσο μάλλον με γυψοσανίδα που έτσι και ποτίσει.....και ανθυγρή να είναι δλδ θα πάρει από τις βίδες αλλά και τις ακμές κοπής των φύλλων.

 

Το θέμα τίθεται ως εξής:

 

1) Θες να διώξεις την υγρασία και το να στεγανώσεις για κατασκευαστικούς λόγους (εμποτισμός των δομ. στοιχείων σε νερο, καλωδίων ίσως, σωληνώσεων κ.α.) και να πετύχεις και το οπτικό αποτέλεσμα

 

ή

 

2) Μόνο το οπτικό αποτέλεσμα.

 

 

Κατά καιρούς έχω συστήσει :

 

1) αφαίρεση σοβά

2)Απομάκρυνση υγρασία και αντιμυκητιακά

3) Δημιουργία ισχυρής υγρομόνωσης εσωτερικά αλλά και στον αρμό με το δάπεδο , αλλά και σε μέρος του δαπέδου.

3) Επανασοβάτισμα με μπόλικο revinex μέσα στο σοβά και βαφή.

 

Βέβαια το beton θα κολυμπάει και υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι (να φέρει την υγρασία αλλού, διάβρωσεις κ.α.).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.