Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υποχρεωτική και επιδοτείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου στο νέο "Εξοικονομώ"


Engineer

Recommended Posts

Yποχρεωτική για την αίτηση στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ και ανάμεσα στις επιλέξιμες δαπάνες, θα είναι η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όπως ανέφερε χθες η Γενική Γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά της διάρκεια της ημερίδας GREEN DEAL GREECE 2021 του ΤΕΕ.

Για την ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτηρίων που είναι υποχρεωτική ήδη από την 1η Φεβρουαρίου 2021 για τις νέες οικοδομικές άδειες,έχει δοθεί ένα μεταβατικό διάστημε έως την 1η Ιουλίου 2021, όπου ισχύει παράλληλα και το προηγούμενο καθεστώς για τις παλιές οικοδομικές άδειες και τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το μεταβατικό αυτό στάδιο αναμένεται να επεκταθεί μέχρι το Σεπτέμβρη και θα συμπέσει με την έναρξη του νέου Εξοικονομώ.

Όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα ο Οδηγός του οποίου αναμένεται να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες από την πολιτική του ΥΠΕΝ, αυτό θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα, παραμένει η υποχρέωση της ενεργειακής αναβάθμισης κατά 3 κλάσεις

Καταργείται η χρονική προτεραιότητα ως διαδικασία για την ένταξη στο πρόγραμμα

Δημιουργείται ειδικό σύστημα για την αξιολόγηση και την κατάταξη, με φθίνουσα σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων, της γνωστής σε όλους διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνεται αυτή η αξιολόγηση είναι ενεργειακά, κατά κύριο λόγο, αλλά και κοινωνικά. Πιο συγκεκριμένα: Αυξημένη εξοικονόμηση, ενέργειας, βαθμοημέρες, που θα αποτελούν και κριτήριο για τη βαθμολογία, αρχική (πριν την ένταξη στο Πρόγραμμα) ενεργειακή κλάση, παλαιότητα κατασκευής, εισόδημα. Ενώ τα κοινωνικά κριτήρια θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τα εξής: Μακροχρόνια άνεργοι, ΑΜΕΑ, εξαρτώμενα μέλη, μονογονεϊκή οικογένεια

Κάθε κριτήριο θα έχει συγκεκριμένη βαρύτητα για τη διαμόρφωση της τελικής βαθμολογίας.

Σύμφωνα με την κα Σδούκου, «ο διαμοιρασμός των πόρων του Προγράμματος προσπαθούμε να γίνει, ανά νομό, και όχι ανά περιφέρεια όπως πριν. Ωστόσο, ακόμα και σε διαφορετικές περιοχές ανά νομό, για παράδειγμα, άλλη ανάγκη υπάρχει στο Πήλιο και άλλη στον Βόλο, υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες».

«Επαναπροσδιορίζονται οι επιδοτήσεις και αναδιαρθρώνονται οι κόφτες, ούτως ώστε να είναι περισσότεροι οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν και να επωφεληθούν από αυτό», ανέφερε η κα Σδούκου. Στόχος για τον επόμενο κύκλο, όπως εξήγησε, είναι «να εντάξουμε 50.000 κατοικίες, να 'πέσουν' στην αγορά μαζί με την αναμενόμενη μόχλευση κοντά στο 1 δισ. ευρώ αν είναι δυνατόν, να επιτύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση». 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Επιδοτούμενα λεφτα για πέταμα. Τελείως ανούσια λεφτά. Και για αυτη την βλακεία θα την πληρ΄ωσουν οι αμοιβές που έπρεπε να είναι μεγαλύτερες και για σύμβουλο και για μελέτες

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Τα τζιμανια του υπουργείου δεν ξέρω τι αλγόριθμο θα βγάλουν αλλά για ένα σπίτι 100τμ θα πρέπει να είναι σίγουρα τετραψηφια η αμοιβή.  

 

Υστ: αν οι τιμές επιδότησης είναι χαμηλές, τότε δυστυχώς δημιουργείται στο μυαλό του κόσμου μια εικόνα ότι οι τιμές στην ελεύθερη αγορά θα πρέπει να είναι χαμηλότερες. 

Edited by Bill22
Link to comment
Share on other sites

Θετική η εξέλιξη με την υποχρεωτική Η.Τ. αλλά ελπίζω οι συνάδερφοι που θα εμπλακούν με τις αιτήσεις να θεωρήσουν την επιδότηση της μελέτης ως μέρος της συνολικής τους αμοιβής και να ζητήσουν από τους ιδιοκτήτες το υπόλοιπο ποσό για τη σωστή διεκπεραίωση. Όπως γίνεται δηλαδή και με την ΕΕΜΚ ευτυχώς από την πλειοψηφία των συνδέρφων τελευταία.Εκτός και εάν συμβεί το απίθανο, να κοστολογηθεί-επιδοτηθεί  δηλαδή η Η.Τ. με ένα τετραψήφιο ποσό .

Edited by yian
Link to comment
Share on other sites

Είναι κλοπή χρημάτων πλέον και ευρωπαϊκών η ηλεκτρονική ταυτότητα. Ανούσια, άχρηστη παντελώς , μέτρο εισπρακτικού χαράκτηρα που προσβάλλει κάθε ευρώ που σπαταλειται για αυτή, προσβάλλει την επιστήμη του μηχανικού και την νοημοσύνη μέσου ανθρώπου. Είναι γελοίο ότι θα επιδοτείται. Ως τι?

Link to comment
Share on other sites

Θα πρέπει να  στείλουμε αυτούς να μαζέψουν όλοι τη χαρτουρα που ζητάνε,  να κάνουν την ΗΤ και μετά να καθυστερούν την έκδοση πληρωμή για αυτά τα εξωφρενικά πόσα. 

Υστ. : μήπως θα ήταν καλύτερα να συνεχίσουμε την κουβέντα στην αντίστοιχη ενότητα 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.