Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τρίμηνη παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού


dimitris GM

Recommended Posts

εδω, το πολυ προσφατο, απο την Επιτροπη της Βουλης

Να σταματήσει ο κύκλος των παρατάσεων βεβαιώσεων μηχανικού και να εφαρμοστεί υποχρεωτικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, με παρέμβαση του στη Βουλή, επισημαίνοντας ότι η βεβαίωση του μηχανικού, «τον μόνο που ευνοεί είναι κάποιον, που ενδεχομένως θέλει να κάνει ψευδή δήλωση"

https://ecopress.gr/tee-telos-stis-parataseis-vevaiosis-michanikou-oi-lyseis-gia-oikodomikes-adeies/

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η παράταση δεν αφορά μηχανικούς αλλά αυτούς που έχουν στα χέρια τους βεβαιώσεις μηχανικών που έχουν ήδη εκδοθεί και λήγουν μέσα στο επίμαχο διάστημα και που μέχρι σήμερα, για άλλους λόγους που επίσης δεν αφορούν μηχανικούς, δεν έχουν συντάξει πράξεις με τη χρήση τους.

Δηλαδή αφορά ιδιώτες και άλλες ομάδες επαγγελματιών σε κατευθείαν σχέση "ετεροδοσοληψίας" με πολιτικούς.

Ο μηχανικός το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να προτείνει στον πελάτη του να εφαρμόσει τον νόμο και να πάει πλέον στον συμβολαιογράφο με πλήρη και ορθή ΗΤΚ.

Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού (ακόμη και μη ευθέως ομολογούμενο) παραβιάζει το 1/3 των διατάξεων του επαγγελματικού κώδικα των μηχανικών. Αν ο πρόεδρος του ΤΕΕ κινείται σε αυτό το μήκος κύματος, τότε πράττει ορθά και με βάση την έγκριση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στη Συνεδρίαση της 18ης Φεβρουαρίου 1961.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Βεβαίως το ΤΕΕ πιέζει να εφαρμοστεί η ΗΤΚ αφού πέφτει το εικοσαρικάκι και είμαστε όλοι ευτυχισμένοι. Δυστυχώς με βεβαίωση δεν έχει κοκο και γκρινιάζει ο πρόεδρας. Εφόσον λοιπόν είναι τόσο ενθουσιασμένοι με την ΗΤΚ ας κάνουν το αυτονόητο και να κυκλοφορήσουν έναν πλήρη οδηγό για όσο το δυνατόν περισσότερες περιπτώσεις ΗΤΚ αν τύπο ιδιοκτησίας. Αυτή η αστειότητα που κυκλοφορεί με τα επεξηγηματικά βίντεο είναι σαν παράσταση δημοτικού.  

Δεν θα αναφερθώ στις ασάφειες της ΗΤΚ αφου φαντάζομαι ότι στο ΤΕΕ όλα είναι ξεκάθαρα και δεν χρειάζεται να πιέσουν για να βγουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι. ΟΛΑ ΚΑΛΑ

 

  • Like 1
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Πες τα χρυστόστομε....

Αυτή η γελοιότητα της ΗΤΚ πρέπει να σταματήσει..."χθες" μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πάντα που αφορούν εμάς και το πλήθος ευθυνών που μας φορτώνουν από το παράθυρο και από την καμινάδα. Όταν θα σβήσουν οι "γκρίζες ζώνες" τότε να την εφαρμόσουν και βεβαίως να σταματήσει και η παρωδία με τις ημερομηνίες βεβαιώσεων ημερομηνίας 29/1/2021 με ισχύ εις το διηνεκές. Το πιο απλό είναι δια νόμου αναστέλλεται η εφαρμογή ΗΤΚ μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πάντα και όλα να είναι απολύτως έτοιμα και μέχρι τότε να ισχύει η έκδοση βεβαίωσης κανονικά όπως ίσχυε.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είναι στον κόσμο του. Περιμένει πως και πως να αρχίσουν να έρχονται τα 20άρικα.

Πρέπει να ανασταλεί η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής ταυτότητας μέχρι να γίνει εφικτή η έκδοσή της και αφού απαντηθούν όλες οι απορίες των Μηχανικών. Σίγουρα δεν πρέπει να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα όσο βρισκόμαστε στην περίοδο του κορωνοϊού και σίγουρα δεν πρέπει να εφαρμοστεί η Ηλεκτρονική Ταυτότητα μέχρι οι Πολεοδομίες να ψηφιοποιήσουν τα αρχεία τους (αυτό θέλει αρκετό χρόνο).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το ότι η ΗΤΚ δεν ήταν έτοιμη, και βγήκε στον αέρα για να μη θιγεί ο απερχόμενος πολιτικός, δεν πρέπει να το πληρώσουν οι μηχανικοί.

Οι παρατάσεις εφαρμογής της δεν βοηθούν καθόλου στο να λυθούν τα προβλήματά της. Μόνο με εφαρμογή της ενδεχομένως να λυθούν σταδιακά. Βρισκόμαστε σε χώρα που δεν εφαρμόζονται προδιαγραφές ...

Οι πολεοδομίες δεν θα ψηφιοποιήσουν ποτέ μόνες τους τα αρχεία τους και όσες το έχουν κάνει δεν σημαίνει ότι είναι και χρήσιμα πλέον. Εξωτερική εργολαβία σε ιδιώτες, έλεγχος των παραδοτέων σε πρώτο και δεύτερο επίπεδο και θέσπιση όρων με σαφές πλαίσιο για τη χρήση τους από τους επαγγελματίες μηχανικούς.

Όλα τα άλλα είναι απλώς για να μην αλλάξει τίποτε.

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Όσο δεν είναι ψηφιακά τα αρχεία των Πολεοδομιών κάποιοι παίρνουν τα σχέδια σε μία ημέρα και κάποιοι παίρνουν τα ίδια σχέδια σε ενάμιση μήνα (ειδικά τώρα με τον κορονοϊό). Εγώ είμαι στους δεύτερους αν και γνωρίζω τον τρόπο να είμαι στους πρώτους. Και έχω χάσει έτσι πολλές βεβαιώσεις και νομιμοποιήσεις από ιδιοκτήτες που θέλουν με τρόπο να βρώ τα σχέδια της άδειας άμεσα. Τελικά πάνε σε μηχανικούς που έχουν τις άκρες να παίρνουν τα σχέδια άμεσα. Δεν γίνεται να προχωρήσει η ηλεκτρονική ταυτότητα έτσι. Ακόμα και αν ξέρουμε ότι είναι ένα αντικείμενο που θα μας δώσει ένα έξτρα μεροκάματο.

Δεν μπορείς να λες στον ιδιοκτήτη, ότι το ακίνητό σου είναι εντάξει σύμφωνα με το Ν4495 (οπότε τη βεβαίωση θα την έπαιρνε ίσως και με λιγότερα από 100€), αλλά επειδή έχει μια μικροδιαφορά στην εσωτερική διαρρύθμιση, πρέπει να δώσει ένα 500άρικό γιατί χρειάζεται αποτύπωση και νέα κάτοψη που να δείχνει την πραγματική κατάσταση.

Και αυτή η κάτοψη θα αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση μόνο του συγκεκριμένου διαμερίσματος. Αν είναι για παράδειγμα το ένα από τα 3 διαμερίσματα του Α' ορόφου, όταν και οι υπόλοιποι ξεχωριστά κάνουν ταυτότητα και έχουν και αυτοί διαφοροποιήσεις, θα υποβάλλουν κατόψεις με την πραγματική κατάσταση μόνο της ιδιοκτησίας τους. Και στο τέλος στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα του κτιρίου θα έχουμε 3 διαφορετικές κατόψεις Α' ορόφου... Αυτό είναι λογικό;

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

18 ώρες πριν, kan62 said:

Οι παρατάσεις εφαρμογής της δεν βοηθούν καθόλου στο να λυθούν τα προβλήματά της. Μόνο με εφαρμογή της ενδεχομένως να λυθούν σταδιακά. Βρισκόμαστε σε χώρα που δεν εφαρμόζονται προδιαγραφές ...

Ε καλά δεν θα τινάξουμε κ τις σφραγίδες μας στον αέρα για να λυθούν τα προβλήματα στην πράξη!! Αρκετές κοτσάνες κάναμε, ως νεότεροι, με τα αυθαίρετα!

Η ΗΤΚ όπως κ οι νόμοι των αυθαίρετων έχουν ένα νομικό στήσιμο προκειμένου να περνάνε από ΣτΕ αλλά κ γενικότερα να μην τους ταράξουν στις αγωγές οι αδικημένοι. Εξ ου κ η πολυπλοκότητα, εξ ου κ η πυθιακή γραφή. Ελάχιστα έχουν να κάνουν αυτά με αντικείμενο μηχανικού, αλλά ας είναι. Η δουλειά μας εδώ είναι η ασφάλεια των συναλλαγών. Ας έβγαζαν 20-30-40-50-100 παραδείγματα κ να τα είχαμε ευαγγέλιο. Επίσημα όμως από το υπουργείο, όχι ερωταπαντήσεις που ξεκινάνε "άποψη μου είναι ...".

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει κ με την ταυτότητα. Ας είχαμε έναν -επισημο- μπούσουλα να βάλουμε πλάτη κ εμείς με τη σειρά μας. Τώρα τι πλάτη να βάλουμε, που ακόμα συζητάμε για τον ορισμό του αδομήτου;

Δεν ξέρω, σκέφτομαι μέχρι να ξεκαθαρίσει κάπως να κάνω ΗΤΚ μόνο σε αυτά που έχω ρυθμίσει εγώ κ σε αρρύθμιστα. (Γιατί για αποχή δε μας βλέπω)

ΥΓ: Κ για να χώσω λίγο ακόμα, να πάει καλά η μέρα, ο πρόεδρας δεν καίγεται μόνο για το εικοσαρικάκι (που μεταξύ μας δεν νομίζω ότι τον πολυκαίει), απλά ήταν ευκαιρία να ακούσουμε τη φωνούλα του, μην τον χάσουμε. Μην ξεχνάμε ότι η θέση που έχει θεωρείται πρόβα κουστουμιού υπουργού (και δυστυχώς πλέον έτσι την αντιλαμβάνονται, θα σε στηρίξω (πολιτεία) αλλά θα μου ράψεις κουστουμάκι, οι μηχανικοί; α ναι! ποιός χέστηκε!).
Τέσπα, αυτά! Λογικά εφόσον την έκαναν υποχρεωτική για το εξοικονομώ, η 30/9 θα είναι οριστική (πάλι!).

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

ο σύλλογος συμ/φων ενημερώνει, απο ΤΕΕ μην περιμένετε αφού δεν γουστάρουν ψευδή βεβαίωση....

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και
Ενέργειας, το Σ/Ν του Υπουργείου με τίτλο «Ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη διαχείριση
των αποβλήτων – Ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/851 και 2018/852 του
Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την
τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ
περί συσκευασιών και απορριμμάτων συσκευασιών, πλαίσιο οργάνωσης του
Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, διατάξεις για τα πλαστικά προϊόντα,
επείγουσες διατάξεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, χωροταξικές-
πολεοδομικές και ενεργειακές ρυθμίσεις», στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση για τη
παράταση ισχύος βεβαίωσης αυτοψίας μηχανικού (άρ.118 παρ.9), προβλέπεται να
κατατεθεί αύριο (20.07.2021) στην Ολομέλεια της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί
τη Πέμπτη (22.07.2021) και να δημοσιευτεί άμεσα στο ΦΕΚ.

Link to comment
Share on other sites

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ? Ποιού? Του ΤΕΕ.... Φτάνει το δούλεμα. Είναι ο Πρόεδρος των κολλητών του και μόνο....

Μετά τον Λιάσκα δεν υπήρξε ΠΡΟΕΔΡΟΣ στο ΤΕΕ που ήταν πρόεδρος των μηχανικών._

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.