Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Συσχετισμός Ορίων Ιδιοκτησίας Τοπογραφικού με Αποσπάμα Ιδιοκτησιας απο Κτηματολόγιο


Recommended Posts

Αντιμετωπίζω μια ιδιαίτερη περίπτωση με αμφισβήτηση ορίων σε Ιδιοκτησία Αγροτεμαχίου. Είχει γίνει τοπογραφίκο από Προηγούμενο Μηχανικό το 2004 το οποίο το περιέγραφε τη συνολική έκταση σαν 1401 μ2, και εκ τοτε το Κτηματολόγιο δικαιώσε την περιουσία στα 1159 μ2. Η διαφορά των μέτρων ήταν μια ανταλλαγή  κομματιών έμπροσθεν και όπισθεν του γηπέδου. Απο την μεν πίσω πλευρα "έχασε 490 μ2" στα οποία εμφάνισε κάποιος χαρτιά και του κατοχυρώθηκε η ιδιοκτησία (δίχως περαιτέρω αμφισβητήσεις απο τους ιδιοκτήσια του υπό μελέτη αγροτεμαχίου) το οποίο κομμάτι το περιέφραξε, και έπειτα απο μπροστά του δικαιώθηκε περίπου 200 μ2 κομμάτι που δεν έιχε αποτυπωθεί στο προηγούμενο τοπογραφικό, μέσα στο οποίο όμως περιλαμβάνεται ένα μονοπατάκι που καταλήγει σε εσωτερική ιδιοκτησία (προφανώς ανοίχτηκε παράνομα) και μετα το δρομάκι ένα περιμαντρωμένο κομμάτι μιας ιδιοκτησίας.

Ο ιδιοκτήτης ζήτησε νεο ενημερωμένο τοπογραφικό ενταγμένο και με τις όποιες ιδιοκτηισακές αλλαγές.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, Από την στιγμή που δικαίωσε το κτηματολόγιο το νέο μπροστινό κομμάτι, θα πρέπει να αποτυπωθεί και να φανεί σαν νέο όριο ιδιοκτησίας ασχέτως αν στο ύπαιθρο υπάρχει αυτό το διαμορφωμένο μονοπάτι και η μάντρα?

Link to comment
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω δεν ξέρουν οι πελάτες τα όρια και περιμένουν να τους τα πείτε εσείς. Καθόλου σπάνιο.

Το κτηματολόγιο δεν επανακαθορίζει τα όρια των ιδιοκτησιών, οπότε δεν υπάρχουν μόνο και μόνο από αυτό "ιδιοκτησιακες αλλαγές". Άλλο αν έχουμε κάποιο λόγο να δεχτούμε ότι λέει το κτηματολόγιο, ακόμα και αν δεν ταιριάζει με κάποια άλλα στοιχεία. 

Στην περίπτωση μας, ξέρουμε γιατί έβαλαν το όριο μέσα στην περίφραξη του γείτονα; Μπορεί να βασίστηκαν σε κάποιο τοπογραφικό του, αλλά μπορεί να πρόκειται απλώς για λάθος. Μπορεί να είδαν θάμνους σε μια αεροφωτογραφία και να τους πέρασαν για όριο, ή ακόμα μπορεί να μπαλαμουτιάσαν τα όρια για να πάνε τα εμβαδά της κτηματογραφήσεις πιο κοντά σε αυτά της δήλωσης. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω πρέπει την ευθύνη να την πάρουν οι πελάτες σας. Θέλουν να διεκδικήσουν έκταση από τον γείτονα; Έχουν κάποιο επιχείρημα; Π.χ την κατείχαν πριν βάλει περίφραξη ο γείτονας; Το "έτσι το έχει το κτηματολόγιο" δεν αρκεί. Το ίδιο ισχύει και για το μονοπάτι. Θέλει κάποιο ψάξιμο μήπως και πρόκειται για παλιό δρόμο, αν και το ότι δεν περάστηκε στο Κτηματολόγιο ως δρόμος είναι μια ένδειξη ότι δεν είναι.

Edited by george08
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.