Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μη εύρεση οικοδομικής άδειας για υπαγωγή αυθαιρέτων Ν. 4495/17


Recommended Posts

Μου έκανε εντύπωση σήμερα καθώς έψαχνα τα θέματα του ν. 4495/17 και το ερώτημά μου είναι τι θα κάνουμε όταν δεν μπορούμε να βρούμε τα σχέδια της οικοδομικής άδειας και μπορούμε να βρούμε κάτοψη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών.  Τι κάνουμε τότε;  Ξέρει να μας πει κάποιος συνάδελφος;
 

Edited by Pavlos33
Τροποποίηση τίτλου και μερική αναμόρφωση σύνταξης κειμένου για καλύτερη κατανόηση του ερωτήματος
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 44
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αρθρο 99 Ν4495 περιπτωση στ

Αρχικά , στο εδάφιο  αα) παραγραφος  δδδ) που αφορά τις περιπτώσεις που δεν εχει απωλεσθεί ο φάκελος έχει την εξής φράση :

" αα)[..] δδδ)[..]Αν η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, είναι δυνατή η υποβολή της κάτοψης που επισυνάπτεται στη σύσταση και δεν απαιτείται να προβεί ο μηχανικός στη σύνταξη νέου σχεδίου κάτοψης, χωρίς όμως αυτό να πιστοποιεί τη νομιμότητα της ιδιοκτησίας σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις. Ο έλεγχος των αυθαιρεσιών γίνεται σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας"

Ενα το κρατούμενο : τα σχέδια της συστασης δεν τεκμηριωνουν νομιμότητα.
Στην συνέχεια στο εδάφιο γγ  έχει την περίπτωσή σου ( απώλεια σχεδίων ) :

"γγ) αν έχει απολεσθεί ο φάκελος της οικοδομικής άδειας, εφόσον η απώλεια βεβαιώνεται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και, προκειμένου να διερευνηθεί η νομιμότητα του υφισταμένου κτιρίου, είναι δυνατή η υποβολή στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης φακέλου αποτύπωσης κτιρίου, που έχει ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια πριν από τις 28.7.2011 η οποία έχει απολεσθεί. Για να γίνει αποδεκτός ο φάκελος από την οικεία Υπηρεσία Δόμησης, πρέπει να περιλαμβάνει τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του από 8.9.1983 προεδρικού διατάγματος, κατόψεις αποτύπωσης όλων των ορόφων, τομή, φωτογραφίες όλων των όψεων, υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι στο διάγραμμα κάλυψης οι υπολογισμοί και ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου έχει γίνει σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας για την οποία υποβάλλεται ο φάκελος αποτύπωσης, καθώς και κρατήσεις και εισφορές σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Θεωρείται ως κάτοψη, για την εφαρμογή της παρούσας, το σχέδιο κάτοψης το οποίο προσαρτήθηκε στην πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών στις περιπτώσεις αυτοτελών οριζόντιων ή καθέτων ιδιοκτησιών, των οποίων η οικοδομική άδεια εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος του από 8.9.1983 προεδρικού διατάγματος. Αν η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, είναι δυνατή η υποβολή της κάτοψης που επισυνάπτεται στη σύσταση και δεν απαιτείται να προβεί ο μηχανικός στη σύνταξη νέου σχεδίου κάτοψης. Τα σχέδια κατατίθενται εις διπλούν και θεωρούνται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης. Η μία σειρά σχεδίων χορηγείται στον ενδιαφερόμενο και ο φάκελος συμπληρώνει την απολεσθείσα οικοδομική άδεια στο αρχείο της Υπηρεσίας Δόμησης"

και στην ερμηνευτικη 2 :

το εδάφιο γγ της περίπτωσης στ) θεωρείται ότι η πραγματική κατάσταση συμφωνεί με τα σχέδια της σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τυχόν αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες θα γίνεται η υπαγωγή.Στις περιπτώσεις που μετά την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης κατά τη σύνταξη του διαγράμματος κάλυψης προκύψουν αυθαίρετες κατασκευές, αυθαίρετα τμήματα κτιρίου κ.λ.π., αυτά διαγραμμίζονται ή/και αναφέρονται ευκρινώς στο διάγραμμα κάλυψης με ειδική μνεία στην υπεύθυνη δήλωση μηχανικού, σχετικά με την υπαγωγή των τυχόν αυθαιρέτων στις διατάξεις του ν.4495/17"

Δηλαδή , εχεις πάει, έχεις μετρήσει, και αν πραγματικότητα και σύσταση ταυτίζονται , σου λέει μην μου  ξανασχεδιάσεις , βάλε την κάτοψη της σύστασης στον φάκελο της ανασύστασης.
Αν τώρα αυτή η κατάσταση είναι και μέσα στα επιτρεπτά μεγέθη των τότε όρων δόμησης και της άδειας τότε και μόνο τότε καθάρισες.
 

Edited by avgoust
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

τα πράγματα θα έπρεπε να είναι πιο απλά και οι απαιτήσεις αυτές να μην είναι τόσο ανεφάρμοστες.
Σε μια περίπτωση όπως την δικιά μου που έχουμε μια μεταβίβαση μιας ιδιοκτησίας 40τμ στο υπόγειο της οικοδομής, είναι Είναι εντελώς παράλογο το να ζητάνε να αποτυπωθεί η οικοδομή και να κατατεθεί φάκελος.
Μιλάμε για αποτύπωση 12 διαμερισμάτων στην οικοδομή χωρίς να λάβω υπόψη τα υπόγεια και έστω οι όροι δόμησης το 1970 θα βρεθούν, δηλαδή υπάρχει κανένας που πιστεύει ότι για μια πώληση μιας αποθήκης στο υπόγειο σε μια οικοδομή στο κέντρο της Αθήνας υπάρχει ιδιοκτήτης που θα πληρώσει σχηματισμό φακέλου οικοδομικής άδειας και κατάθεσης άδειας στην πολεοδομία? Μα η αξία της εργασίας που συζητάτε ξεπερνάει κατά κάποιο νούμερο την αξία της αποθήκης που πωλείται.
Και ακόμα, δεν γνωρίζω αν έχει χαθεί ο φάκελος της οικοδομικής άδειας, αλλά στην έρευνα που έκανα, αναζήτηση σχεδίων στην πολεοδομία με την διεύθυνση του ακινήτου και το όνομα του κατασκευαστή. Σε αναζήτηση στον ιδιοκτήτη, σε αναζήτηση στον συμβολαιογράφο δεν βρέθηκε τίποτα άλλο μόνο μια κάτοψη τροποποίηση της σύστασης που δείχνει το ακίνητο όπως είναι σήμερα.
Τίποτα δεν βρέθηκε τίποτα, διάβαζα τα συμβόλαια ξανά και ξανά ο αριθμός της οικ. Αδειας δεν αναφέρεται μέσα και ο συμβολαιογράφος σε ερώτηση μου 2 φορές μάλιστα το είπε "τους αριθμούς της άδειας δεν τους έγραφαν τότε στα συμβόλαια". 

 

avgust μήπως ξέρεις να μου πεις στο πεδίο "αρ. οικ. άδειας" τι να βάλω?
Αρ. οικ. άδειας δεν βρήκα., ένα σχέδιο της τροποποίησης Σ.Ο.Ι. έχω  βρει και άλλο ένα σχέδιο, πάλι Σ.Ο.Ι. το αρχικό (1970), διαφορετικό με το πρώτο(1977μΧ), αλλά κόλλησα, στο πεδίο "Αρ. οικ. άδειας".... τι να βάλω?
ξέρει κάποιος στο πεδίο αριθμός οικ. άδειας τι θα μπορούσα να γράψω?

Link to comment
Share on other sites

εκτος θεματος

ΔΕΝ υπαρχει σωτηρια, που να κοβεται στα 3, στην περιπτωση μας ομως δεν υπαρχει αλλος δρομος "
Λεω να τους βαλω 1973 με εμπνεει ο Ακης73 σημερα.. Τι λέτε? Καλή ιδέα??

Link to comment
Share on other sites

Να κάνεις υπαγωγή στο Ν.4495 ως εξολοκλήρου αυθαίρετης ΟΙ, τηρώντας το χρόνο κατασκευής αυτής, να φτιάξεις νέα σχέδια και να τα υποβάλλεις στο σύστημα, τα οποία θα καταστούν στη συνέχεια τα "εγκεκριμένα σχέδια" μέσω των οποίων θα μεταβιβαστεί κ.λπ. η ΟΙ.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα μιλάμε για μια αποθήκη σε υπόγειο στο Γκύζη, αν μιλήσω του ιδιοκτήτη ότι πρέπει να κάνω ανασύσταση του φακέλου όλης της οικοδομής μαντεύω ότι θα εξαφανιστεί την ίδια στιγμή. 😟

Link to comment
Share on other sites

38 λεπτά πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Να κάνεις υπαγωγή στο Ν.4495 ως εξολοκλήρου αυθαίρετης ΟΙ, τηρώντας το χρόνο κατασκευής αυτής, να φτιάξεις νέα σχέδια και να τα υποβάλλεις στο σύστημα, τα οποία θα καταστούν στη συνέχεια τα "εγκεκριμένα σχέδια" μέσω των οποίων θα μεταβιβαστεί κ.λπ. η ΟΙ.

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Arche said:

εκτος θεματος

ΔΕΝ υπαρχει σωτηρια, που να κοβεται στα 3, στην περιπτωση μας ομως δεν υπαρχει αλλος δρομος "
Λεω να τους βαλω 1973 με εμπνεει ο Ακης73 σημερα.. Τι λέτε? Καλή ιδέα??

Πρέπει  να  μάθεις  πότε  κατασκευάστηκε  η  πολυκατοικία    είτε   με  συμβόλαιο  είτε   απο  Α/Φ  ,  εάν  είναι  προ  83  τότε  να  την  υπάγεις  στον  4495  σαν εξ ολοκλήρου  αυθαίρετη χωρίς  στατική επάρκεια  κλπ  Μετά  την  31/12/82   βοήθειά  σου  μάλλον συμφέρει  ανασύσταση .

Εκτός θέματος 

Από  την  πρώτη  μέρα  που  ψηφίστηκε  ο  4014 /11  ήταν  κατανοητό  σε  τι  περιπέτειες  θα έβαζαν  τους  ιδιοκτήτες  ακινήτων  την  πλειοψηφία  δηλαδή  των  Ελλήνων  πολιτών  αναγκάζοντας  τους  να  τακτοποιούν  ανά  Ο.Ι  και  όχι  ολόκληρο  το  κτίριο  με  συναίνεση  .   Αλλά  τα  χρήματα  ήταν  πολλά  χαλάλι  και  η  ταλαιπωρία  και  η  γραφειοκρατία . Αυτά  βλέπει  ο  εμίρης (  γραφειοκρατία,  κρατική  αναλγησία,  φόρους,  ιδιοκτησιακό  καθεστώς  στον αγέρα χωρίς καμία  απολύτως  νομιμοποίηση)  και  μείναμε  με  τον  κακομοίρη ,  αλλά   ο  κακομοίρης  δεν  έχει  φράγκα .  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.