Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Παθητικά Σπίτια


GIMISH

Recommended Posts

3 ώρες πριν, mechpanos said:

....

Θα προτιμούσα ο συνάδελφος Tetris που δεν γνωρίζει σε τι αναφέρεται ο όρος Παθητικό Κτίριο, ....

Πριν απαντήσω αρχικά, το έψαξα στο διαδίκτυο. Οι μόνες αναφορές που βρήκα αφορούν σε ιδιωτική πρωτοβουλία. Πρόκειται για μεταφορά στα καθ ημάς Γερμανικού όρου (εξ ου και τα ξενόγλωσσα σχήματα). Και απ' ό,τι κατάλαβα πρόκειται για προώθηση κάποιων συγκεκριμένων επαγγελματιών (έστω και με το πρόσχημα του "μη κερδοσκοπικού φορέα")

Από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλήρες θεσμικό κι επιστημονικό πλαίσιο (ΚΕΝΑΚ, ΤΟΤΕΕ, αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, κλπ) που καλύπτει λεπτομερώς τις σχετικές απαιτήσεις, από πού προκύπτει η ανάγκη εισαγωγής "νέων" όρων? Όλα αυτά που λένε οι διάφοροι "passivistas" δεν είναι τίποτε άλλο από ξαναζεσταμένο φαγητό, σερβιρισμένο σε διαφορετικές πιατέλες.

Όπως αντιλαμβάνεσαι συνάδελφε mechpanos, γνωρίζω πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα. Η ουσία δεν αλλάζει, ασχέτως περιτυλίγματος του αντικειμένου και των "ταγών" του.

Και, μέχρι ο όρος αυτός να επισημοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς, επέτρεψέ μου να μην του δίνω σημασία

  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Προσωπικά, δεν έχω ανάγκη κανένα φορέα να μου επισημοποιήσει, πόσο μάλλον να μου υποδείξει, καμία ορολογία! Μέχρι να πάρουν χαμπάρι οι φορείς εδώ, ζήτω που καήκαμε!

Λοιπόν όπως το είπες, οι "passivistas" έχουν πάρει ένα φαγητό μιας κουζίνας και το σερβίρουν σαν ένα συγκεκριμένο "πιάτο", μαγειρεμένο με συγκεκριμένο τρόπο... Σου αρέσει το τρως, δεν σου αρέσει, πας σε άλλο εστιατόριο που μαγειρεύει από αυτή την κουζίνα... Το θέμα δεν είναι η κουζίνα γενικά, αλλά το "πιάτο" : σας το έχουν σερβίρει, το έχετε δοκιμάσει, θα το ξαναδοκιμάζατε;;;
Αυτό, ρώτησε ο φίλος...

Edited by hkamp
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Λυπάμαι που διαπιστώνω ότι (σκόπιμα?) διαστρεβλώνεται το κείμενό μου. 

Λυπάμαι γιατί, στην ουσία, επιβεβαιώνονται οι υποψίες μου.

Λυπάμαι που ένας επιστήμονας(?) αγνοεί συστάσεις, οδηγίες και νόμους του κράτους (όχι μόνο, αλλά και της ΕΕ), και τα ανάγει σε θέμα γαστριμαργικής άποψης (περί ορέξεως...). Να υπενθυμίσω μόνο πως, οποιοδήποτε άλλο "φαγητό", πλην του νόμιμου, έχει δυσάρεστες συνέπειες

Λυπάμαι που, αντί για επιχειρήματα, υιοθετείται οπαδική συμπεριφορά

Και να κλείσω με το ρητορικό ερώτημα:

Εν τέλει, σε τι διαφέρουν τα "παθητικά κτίρια" από τα ενεργειακά θωρακισμένα σύμφωνα με τους κανονισμούς (ή και NZEB) ώστε να αποτελούν ειδική κατηγορία?  

  • Downvote 3
Link to comment
Share on other sites

Θα απαντήσω ψύχραιμα: δεν απαντώ ούτε στα ερωτηματικά για το επιστήμονας, ούτε στο ρητορικό σας ερώτημα καθώς άλλωστε είναι ρητορικό.

Με στωϊκοτητα λοιπόν και ευρύτητα πνεύματος, θα πω μόνο ότι η νομοθεσία σου δίνει το ελάχιστο και θα ρωτήσω ρητορικά κι εγώ με τη σειρά μου...από πότε ένας επιστήμονας, περιορίζει την επιστήμη του σε όσα λένε οι νόμοι και οι διατάξεις (και μάλιστα της περασμένης δεκαετίας); Τις καλησπέρες μου!

Edited by hkamp
  • Like 1
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

πάντως το ότι κατατέθηκε ένα link για μια ομάδα στο facebook που ασχολείται με παθητικά - και ας μου επιτραπεί εδώ να πω πως η ονομασία "παθητικά" σπίτια δεν είναι η κατάλληλη κατ' εμέ. Θα προτιμούσα το σπίτια να δροσίζονται και να θερμαίνονται με παθητικά συστήματα, επίτηδες δεν έβαλα τον όρο ηλιακά, καθώς νομίζω και οι διαπνέοντες άνεμοι στην περιοχή παίζουν κάποιο ρόλο - Δεν είμαι ειδικός και δεν θα το συνεχίσω, να ολοκληρώσω λέγοντας πως με το link που κατατέθηκε φάνηκε πάλι η χρησιμότητα του michanikos.gr.

Link to comment
Share on other sites

Σαφώς αγαπητέ Arche, το michanikos.gr είναι χρησιμότατο, εγώ βρίσκω τα πάντα και πάντα τα μέλη έχουν αφειδώς μοιραστεί μαζί μου την γνώση και την εμπειρία τους!

Όσον αφορά τον όρο, μπορεί στα ελληνικά όντως να αποδίδει περιορισμένα την λειτουργία ενός παθητικού κτιρίου, άλλωστε οι διατάξεις μηχανικού αερισμού είναι ενεργητικό σύστημα... Αλλά τι να κάνουμε, χρησιμοποιήθηκε, και σημαίνει ένα συγκεκριμένο πράγμα...

Θα προσπαθήσω να βρω λινκ και για ένα καλό σχετικό ebook (στα αγγλικά) που είχα διαβάσει, για όποιον ενδιαφέρεται! Και θα επανέλθω... Και για να ξεκαθαρίσω γιατί μερικοί δεν καταλαβαίνουν ή καταλαβαίνουν άλλα...η έννοια του παθητικού κτιρίου μου είναι συμπαθής, την παρακολουθώ ΑΛΛΑ όπως είπα έχει και μερικά πράγματα που προσωπικά δεν μου κάθονται καλά...

 

Επανήλθα: το βιβλίο είναι το 

Christina J. Hopfe, Robert S. McLeod-The Passivhaus designer's manual. 

Αλλά δυστυχώς δεν διατίθεται δωρεάν και δεν θα ήθελα να εκθέσω το forum με πειρατικά links. Όποιος θέλει να το ψάξει πάντως, θα το βρει. Και μπορεί να εφαρμόσει κάποια από τα concepts που θα διαβάσει, σε οποιοδήποτε έργο κι ας μην είναι "παθητικό"...

Όπως εγώ που έκανα θερμοδιακοπή σε μάρμαρο ποδιές ή σε βάσεις πέργκολας και οι συνάδελφοι γελούσαν :)

 

 

Edited by hkamp
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Μιας και έχετε ανοίξει αυτή την ενδιαφέρουσα κουβέντα εχω μια σημαντική απορία, 

Κτίρια nzeb θεωρούνται και καθορίζονται απο τον μηχανολογικό τους εξοπλισμο και Την γεωμετρία τους(σχήμα κτιρίου προσανατολισμός).

Πόσο όμως βιοκλιματικό είναι ενα κτίριο που ο φέρων οργανισμός του είναι απο μπετόν σε σχέση με ενα πχ που είναι απο μέταλλο (το οποίο μπορει να ανακυκλώθει)ή  συμμεικτο μπετό υποστυλωμα -μεταλλική δοκος-μεταλλική πλάκα(αντισεισμικο κιολας), ή σε σχέση με ενα ππυ η φερουσα κατασκευή του είναι απο ξύλο??

Link to comment
Share on other sites

Λ

Πολύ σωστό αυτό που λέτε όσο αφορά το μεταλικό αλλά το ξύλο μήπως θα έπρεπε να το αποφύγουμε ως προς την κατανάλωση του μιας και να προστατέψουμε παραπάνω το περιβάλλον ?

 

Edited by hkamp
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, mechpanos said:

Λοιπόν Gimish πήγαινε στην σελίδα του ΕΙΠΑΚ στο Facebook διοργανώνει μάλιστα και online ημερίδες κάθε τόσο, αλλά και on line συναντήσεις με όποιον θέλει, ώστε να του λυθούν οι όποιες απορίες. Εκεί μπορεί να δεις και στοιχεία καταναλώσεων κλπ από διάφορα παθητικά κτίρια, είχαν ανεβάσει θυμάμαι και καταναλώσεις ενέργειας στην διάρκεια του χιονιά τον χειμώνα, και νομίζω ανέβασαν και πρόσφατα καταναλώσεις ψύξης στον καύσωνα από κάποιο κτίριο.

https://www.facebook.com/HellenicPassiveHouseInstitute

Πέρα από αυτό θα ήθελα να σταθώ λίγο σε αυτό που έγινε.

Ο συνάδελφος Gimish ρώτησε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Ρώτησε αν γνωρίζει κάποιος για τα Παθητικά Κτίρια, και ποια είναι η γνώμη του για αυτά.
Θα προτιμούσα ο συνάδελφος Tetris που δεν γνωρίζει σε τι αναφέρεται ο όρος Παθητικό Κτίριο, να ρωτήσει τι ακριβώς εννοεί ο Gimish, παρά να σπεύσει να τον βγάλει "αμαθή" και ότι "ρωτά τα αυτονόητα". Γι' αυτό ρωτά, για να μάθει. Και ο Gimish εξέλαβε ως επιθετικό το σχόλιο του Tetris και απάντησε ανάλογα.
Επειδή ο γραπτός λόγος καμία φορά διαστρεβλώνει το νόημα που θέλει να πει ο σχολιαστής, αναλόγως και της ψυχολογικής κατάστασης που μπορεί να είναι εκείνη την ώρα ο αναγνώστης, θα πρότεινα να προσέχουμε λίγο καλύτερα πώς γράφουμε, και να είμαστε και λίγο πιο ψύχραιμοι όταν διαβάζουμε. Αυτό που λέει και ο συνάδελφος Didonis...χαλαρώστε, guys!!!
Αυτό που μου αρέσει στο forum είναι ότι υπάρχει ένα επίπεδο, τηρούνται οι βασικές αρχές της ευγένειας, και προσφέρεται αφειδώς βοήθεια και αλληλοϋποστήριξη, χωρίς τα παλιά μέλη ειδικά, να θεωρούν τους εαυτούς τους αυθεντίες έναντι των νέων μελών! Ας μην χαλάμε, αυτό το ωραίο κλίμα!
 

Τις καλημέρες μου!

ΥΓ: Να γράψω ότι αν και γενικά, μου είναι πολύ συμπαθές το concept "Παθητικό Κτίριο", έχει και κάποια πράγματα που δεν μου κάθονται καλά...Για παράδειγμα, θεωρώ ότι δεν χρειάζομαι κανενός είδους "πιστοποίηση" κατόπιν εξέτασης και αντιτίμου, σαν "Πιστοποιημένος Σχεδιαστής Παθητικού Κτιρίου"... Από την άλλη, μου είναι κατανοητό ότι έχουν ένα συγκεκριμένο πρότυπο, το οποίο θέλουν να προστατεύσουν και να κρατήσουν σε ένα επίπεδο, δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας που έβαλε έναν πρόβολο, ένα κούφωμα με τριπλά τζάμια και μια καλή θερμοπρόσοψη, και να λέει ότι "το σπίτι αυτό είναι Παθητικό" και ότι ο ίδιος είναι σχεδιαστής παθητικής κατοικίας...
Αλλά όπως και με τις εξετάσεις ενεργειακών επιθεωρητών, έτσι κι αυτό, δεν μου κάθεται καλά στο νου μου!

Σας ευχαριστώ με καλύψατε πλήρως 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.