Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Κτηματολόγιο: Στο Δημόσιο 14.484 ακίνητα «αγνώστων ιδιοκτητών»


Engineer

Recommended Posts

Στο Δημόσιο περιήλθαν 14.484 ακίνητα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». 

Τα ακίνητα αυτά βρίσκονται σε 36 περιοχές σε όλη τη χώρα στις οποίες οι κτηματολογικές εγγραφές οριστικοποιήθηκαν το 2018.

Τα συνολικά δικαιώματα που καταγράφηκαν στις περιοχές αυτές ανέρχονται στα 199.013, με το 7,28% (δηλαδή 14.484) να χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Πλήρης εικόνα σχετικά σε ποιον ανήκουν αυτά τα ακίνητα δεν υπάρχει. Η εκτίμηση ωστόσο είναι πως οκτώ στα δέκα ανήκουν ήδη στο Δημόσιο.

Στο μεταξύ, για τις περιοχές όπου η κτηματογράφηση είναι σε εξέλιξη, μέχρι σήμερα, από τα 7.090.110 δικαιώματα (ιδιοκτησίες), τα 389.836 (ποσοστό 5,50%) είναι «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Για αυτά τα ακίνητα θα δοθεί ακόμη ένα έτος παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 προκειμένου να γίνει διόρθωση των ανακριβών πρώτων εγγραφών. Αν δεν το κάνουν χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, και μετά οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια – αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός κι αν το δικαστήριο προκρίνει αντί της αποζημίωσης τη λύση της επανάκτησης.

Εκτός από τις προαναφερόμενες 36 περιοχές όπου οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές το 2018, στην υπόλοιπη χώρα ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», για τις περιοχές των παλαιών προγραμμάτων αν δεν έχει δηλωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, και για τα νέα (από το 2008 και μετά), αν δεν δηλωθεί σε οκτώ χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου.

O ιδιοκτήτης που δεν συμπεριλήφθηκε στις αρχικές εγγραφές, μπορεί να διεκδικήσει δικαστικά μόνο χρηματική αποζημίωση (επικαλούμενος ζημία από αδικοπραξία). Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα για την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης εκ μέρους του κράτους μπορεί να διεκδικήσει αυτούσια την απόδοση του ακινήτου (εν είδει αποζημίωσης). Σύμφωνα με τα Νέα, στην περίπτωση που διαταχθεί από το δικαστήριο η αυτούσια απόδοση του ακινήτου, οι ενδιαφερόμενοι προσέρχονται σε συμβολαιογράφο για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και στη συνέχεια το ακίνητο εγγράφεται στο Κτηματολόγιο, ως μεταγενέστερη εγγραφή (και όχι ως διόρθωση της αρχικής εγγραφής).

Από το 1998 έως σήμερα παρατηρείται πως οι εγγραφές «αγνώστου ιδιοκτήτη» διορθώνονται – κατά κύριο λόγο – δικαστικά. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, επειδή το Δημόσιο δεν συναινούσε στις σχετικές διορθώσεις, ακόμη κι αν δεν διατηρούσε δικαιώματα επί των ακινήτων. Και δεύτερον, διότι οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων δεν αποδέχονταν τις σχετικές αιτήσεις και παρέπεμπαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια.

Αυτό πλέον αλλάζει και από εδώ και πέρα, όπως προβλέπεται και μέσα στο νέο σχέδιο νόμου («για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου») οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη», την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στο Δημόσιο.

Έτσι, αν εντός 60 ημερών το Δημόσιο δεν αντιδράσει εγγράφως, τότε ο προϊστάμενος του Κτηματολογικού Γραφείου (εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου), θα οφείλει να διορθώσει τη σχετική εγγραφή. Στην περίπτωση όμως που μέσα στο προαναφερόμενο διάστημα το Δημόσιο προβάλει δικαιώματα, τότε η αίτηση διόρθωσης θα απορρίπτεται και ο ιδιώτης θα πρέπει να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

 


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Αργησαν 25 χρονια....αλλα το καταλαβαν, οτι ολη αυτη η περίπλοκη διαδικασια, τελικα, ηταν σε βαρος του Δημοσιου, αφου στο τελος παλι θα ηταν υποχρεωμενο να αποζημιωσει τα ακινητα αυτα,

ή να τα αποδοσει.

"Από το 1998 έως σήμερα παρατηρείται πως οι εγγραφές «αγνώστου ιδιοκτήτη» διορθώνονται – κατά κύριο λόγο – δικαστικά. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:

πρώτον, επειδή το Δημόσιο δεν συναινούσε στις σχετικές διορθώσεις, ακόμη κι αν δεν διατηρούσε δικαιώματα επί των ακινήτων.

Και δεύτερον, διότι οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων δεν αποδέχονταν τις σχετικές αιτήσεις και παρέπεμπαν τις υποθέσεις στα δικαστήρια.

[λογικο ηταν....το μεν Δημοσιο να μην αποδεχεται την αποδοση σε κανεναν ιδιοκτήτη, λογω απαγορεύσεων εκ της σχετικης νομοθεσίας, παρα μονον μετα απο δικαστικη αποφαση "ανωτατου" Δικαστηριου

 Ούτε ηταν λογικο να επαφιενται αυτες οι "αποδοσεις"  ακινήτων στην κρίση καθε Κτηματοφυλακα,  με κινδυνο να θεωρηθει οτι "δεν εκρινε κατα νομον".

Για τον λογο αυτον,  σοφά ποιων,  αρνουνταν να εκφερει αποψη, και τα εστελε στο Δικαστηριο για να μην μπλεξει με αρμοδιοτητες ξενες ως προς αυτον  και να μην θέλει  να αναμιχθεί σε δικαστικες αντιδικιες για οσα θα εκρινε.

Ετσι,  αυτος, με την σειρα του, τα εστελνε στα Δικαστηρια

 

Αυτό πλέον αλλάζει και από εδώ και πέρα, όπως προβλέπεται και μέσα στο νέο σχέδιο νόμου («για τον εκσυγχρονισμό του Κτηματολογίου») οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος για εγγραφή «αγνώστου ιδιοκτήτη», την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στο Δημόσιο. Μετα απο 60 μερες, αν δεν δοθει αρνητικη απαντηση, η αιτηση γινεται δεκτη.

Το προβλημα ειναι οτι ηδη 36 περιοχες εχουν κλειδωσει, για λογους ανεξηγητους εως  ακατανοητους, καποιος "αρμοδιος" εδωσε εντολη να μεταγραφουν στο Δημοσιο ολα τα αγνωστος των περιοχων αυτων,

παρα τις επανειλημενες σχετικες αναφορες απο την ΠΟΜΙΔΑ και αλλους φορείς.

Εδω, προφανως,  αναμενεται καποια νομοθετικη ρυθμιση, πλην το ολο θεμα αυτο αντιμετωπίζεται με "ρυθμους Δημοσίου."

Η λιστα με τις 36 "κλειδωμενες" περιοχες

https://www.lex.gr/wp-content/uploads/2020/09/prothesmies-diorthosis-archikon-eggrafon-2020.pdf

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αυτη η αιτηση δηλ διορθωσης προδηλου θα ισχυσει και για τις περιοχες με ληξη προθεσμιας αρχικης κτηματολ εγγραφης στις 31/12/2020??? οι οποιες βεβαια εχουν παρει παραταση εως 31/12/2021 και ολοι κινουνται δικαστικα αυτη τη περιοδο

Link to comment
Share on other sites

ισως τελικα να μην αλαξει τιποτα...οταν θα κοινοποιειται στο Δημοσιο η αιτηση προδηλου,ο νομικος του Δημοσιου απο ευθυνοφοβια  θα προβαλει αντιρηση....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.