Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τροπολογία για δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών για οικόπεδα εκτός σχεδίου κατά παρέκκλιση αρτιότητας δόμησης


Engineer

Recommended Posts

Δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών για οικόπεδα εκτός σχεδίου μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, με κατά παρέκκλιση αρτιότητα δόμησης, παρέχει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την Πέμπτη.

Με μια άλλη σημαντική τροπολογία ρυθμίζονται προβλήματα που έχουν εμφανιστεί με τους δασικούς χάρτες και την ιδιοκτησία του Δημοσίου σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Στο ίδιο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ κατατέθηκαν αρκετές τροπολογίες, με αποτέλεσμα την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση να απαντά πως πρόκειται για επίλυση επειγόντων προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία. 

Σύμφωνα με την κατατεθείσα τροπολογία, σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων καθορίζεται πλέον με μαθηματικό τύπο η ανώτατη επιτρεπόμενη δόμηση. Συγκεκριμένα, η μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια δόμησης για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα υπολογίζεται ως εξής:

• Για οικόπεδα επιφάνειας 2.000 τ.μ. η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία είναι έως 186 μέτρα.

• Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ. και έως 2.000 τ.μ. η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 τ.μ., από 150 τ.μ.

• Σε οικόπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ. η δόμηση διαμορφώνεται σε 86 τ.μ., από 100 τ.μ.

Επιπλέον, επανακαθορίζεται το τέλος με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης. Το τέλος αυτό καθορίζεται σε 5% του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού. Το τέλος αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μπαίνουν όρια, κατ’ ελάχιστον 250 ευρώ και κατά μέγιστο 5.000 ευρώ. Ας σημειωθεί πως ο νόμος 4759/2020 (Δεκέμβριος 2020) έθεσε για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων περιορισμούς δόμησης και μεταβατική διετία έως το 2022, που πρέπει να καταργηθεί οριστικά.  

Στις τροπολογίες προβλέπεται επίσης η ανέγερση τουριστικών καταλυμάτων έως 150 κλινών σε περιοχές γενικής κατοικίας που καθορίζονται από τον υφιστάμενο πολεοδομικό σχεδιασμό, ακόμη και αν η περιοχή έχει πολεοδομηθεί. 

Οσον αφορά το θέμα των δασικών εκτάσεων, άλλη τροπολογία προβλέπει πως για τις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο της κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου επί δασών και δασικών εκτάσεων (Ιόνια, Κρήτη, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κυκλάδες, Κύθηρα, Αντικύθηρα και Μάνη) «το ελληνικό Δημόσιο δεν ασκεί ένδικα μέσα κατά αποφάσεων του κτηματολογικού δικαστή με τις οποίες αναγνωρίζεται η κυριότητα ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου επί των ανωτέρω εκτάσεων, εφόσον δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του. Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που εκδόθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και αναφέρονται στις παραπάνω εκτάσεις ανακαλούνται από τότε που εκδόθηκαν». Με άλλη διάταξη, πάλι στις ίδιες περιοχές, αναγνωρίζονται σε ιδιώτες συμβόλαια ή τίτλοι ιδιοκτησίας 20ετίας (ακόμα κι εάν έχουν μεταγραφεί στο ενδιάμεσο).


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 9

Εκτός σχεδίου

Τροποποίηση άρθρου 32 του ν. 4759/2020

Η παρ. του άρθρου 32 του ν. 4759/2020 (Α’ 245) τροποποιείται, Προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι εξαιρέσεις από Πεδίο εφαρμογής του, και διαμορφώνεται ως εξής: «Ι. Τα γήπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίων πόλεως, εκτός ορίων των νομίμως υφισταμένων οικισμών προ του έτους 1923, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός περιοχών, στις έχουν καθορισθεί χρήσεις γης, όροι και Περιορισμοί από εργαλεία πολεοδομικού σχεδιασμού πρώτου επιπέδου (ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ άλλα διατάγματα χρήσεων γης) ...................... Στα γήπεδα αυτά, οι οικοδομικές άδειες επιβαρύνονται τέλος τοις εκατό (5%) του κόστους του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου τοις χιλίοις (5%ο) περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού, αποδίδεται Πράσινο Ταμείο, για χρηματοδότηση δράσεων στις εκτός σχεδίου περιοχές που αντισταθμίζουν επιβάρυνση του περιβάλλοντος από γεγονός ότι δομούνται περιοχές που κατ’ αρχήν προορίζονται για δόμηση. ανωτέρω μπορεί να υπολείπεται των διακοσίων πενήντα (250) ευρώ και να υπερβαίνει τις χιλιάδες (5.000) ευρώ.»

Έτσι όπως το γράφει η τροπολογία με το "κόμμα" είναι σα να πληρώνουν όλα τ' άλλα εκτός από αυτά που θέλει να πληρώνουν.

Και εν τέλει αυτά που δεν έχουν τίποτα από τα παραπάνω δεν θα πληρώνουν τέλος? Δηλαδή που είναι απλά εκτός σχεδίου χωρίς κανένα διάταγμα χρήσεων γης?

Link to comment
Share on other sites

"Δυνατότητα έκδοσης οικοδομικών αδειών για οικόπεδα εκτός σχεδίου μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων, με κατά παρέκκλιση αρτιότητα δόμησης, παρέχει τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων και το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί την Πέμπτη."

 

Φυσικα, ολοκληρο το ανωτερω, δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα...

Το αληθες ειναι οτι, ειχαν θεσπισθει οι  παρεκκλίσεις απο τον Δεκεμβριο του 20 με τον ν. 4759,  για δυο χρονια, με το αρθρο 40,

πλήν  ειχαν ξεχασει να προσδιορισουν τα αναλογουντα για καθε περιπτωση τμ. δομησης

ωστε οι ΥΔΟΜ να μην εγκρινουν τις σχετικες αδειες, λογω ελλειψης νομοθετικης προβλεψης.

 Το οτι, απο τον Δεκεμβριο μεχρι σημερα,  χαθηκαν 8 μηνες απο τα δυο χρονια της αρχικης προθεσμιας....δεν "συγκινείται"  κανενας αρμοδιος.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Και ξανά-μανά άλλη μια διευκρινιστική μπερδεύει πάλι τις ερμηνείες ... Να ρωτήσω κι εγώ : Γήπεδα εκτός σχεδίου , εντός περιμετρικής ζώνης οικισμού με αρτιότητα 2 στρεμμάτων , που εντάχθηκαν σε περιοχή Natura και έχασαν την αρτιότητα ( 4 στρέμματα παρέκκλιση )τώρα οικοδομούνται ?

Edited by venezia
Διόρθωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

νταξ'

ειναι αλλοπροσαλλο...οσο και το προηγουμενο...γι αυτο και απο χτες που ψηφιστηκε...

το "καλλωπιζουν" πριν το δωσουν στη δημοσιοτητα....

αλλά οι παρεκκλισεις στις νατουρα εχουν καταργηθει απο το 2011 με τον 3937.

Πότε τεθηκε παρομοιο θεμα;

2.α) Στις περιοχές που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών νομίμως προϋφιστάμενων του 1923 ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μέχρι 2.000 κατοίκους και εμπίπτουν σε ΕΖΔ
ή Ζ.Ε.Π., το ελάχιστο όριο αρτιότητας και κατάτμησης των γηπέδων ορίζεται σε 10.000 τ.μ., εφαρμοζομένης κατά τα λοιπά, όπως ισχύει της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. της 2431.5.1985 (ΦΕΚ 270 Δ'). Κατ’ εξαίρεση, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά παρέκκλιση, γήπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ., τα οποία, κατά τη δημοσίευση του παρόντος, θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις.
β) Το πιο πάνω καθοριζόμενο ελάχιστο εμβαδόν γηπέδων δεν ισχύει για την ανόρυξη φρεάτων, την κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων, μικρών γεωργικών αποθηκών και υδατοδεξαμενών και την εγκατάσταση συνοδών έργων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
γ) Ειδικότερες υφιστάμενες διατάξεις ρύθμισης του χώρου, οι οποίες προβλέπουν μεγαλύτερα όρια αρτιότητας ή περιορίζουν τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, διατηρούνται σε ισχύ.

 

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, Dhmfot said:

Δηλαδή γίνονται άρτια και οικοδομίσημα γήπεδα κάτω από 4 στρ.?

όχι βέβαια

αναφέρεται στις παρεκκλίσεις, οι οποίες έχουν ημερομηνία λήξεως (αν και δεν παίρνω όρκο...) 

Link to comment
Share on other sites

 Dhmfot     δεν γινονται "τωρα" αρτια και οικοδομησιμα.

Αυτα χτιζονταν με  συγκεκριμενους ορους, κατα παρεκκλιση, τουλαχιστον απο το 1978.

κι οπως ειπε ο τετρις

εχουν ημερομηνια ληξης δυο χρονια, απο τον Δεκεμβριο του 20.

[ασχετως οτι μεχρι σημερα δεν μπορουσαν να εκδωσουν αδεια, επι 8 μηνες, λογω ασαφειας του νομου]

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Είδες η κυβερνησάρα μας; Μας δίνει και δυνατότητα να χτίζουμε και κάτω από 4 στρέμματα. Μπράβο.

Σόρρυ για το πολιτικό σχόλιο, αλλά δεν μπορώ να κρατηθώ με τέτοιο τίτλο του άρθρου της εφημερίδας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.