Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

OOKLA: Στα 164,95 Mbps η μέση ταχύτητα του 5G στην Aθήνα - Οι πόλεις «πρωταθλητές» στο 5G


Engineer

Recommended Posts

Σε αγώνα δρόμου για τις επιδόσεις του 5G φαίνεται να επιδίδονται οι μεγάλες πόλεις παγκοσμίως, προσπαθώντας να αυξήσουν τόσο την ταχύτητα των δικτύων όσο και την πληθυσμιακή κάλυψη αυτών για να προλάβουν το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα φέρει η πέμπτη γενιά δικτύων. 

Σε αυτό τον αγώνα η χώρα μας κατατάσσεται προς το παρόν στην μέση κατηγορία ταχυτήτων παρά τα άλματα που έκανε για την ενεργοποίηση του 5G. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της OOKLA, η μέση ταχύτητα λήψης στην Αθήνα φτάνει τα 164,95 Mbps σε παρόμοια επίπεδα ωστόσο με την ταχύτητα άλλων αναπτυγμένων πόλεων, όπως η Ουάσινγκτον ή το Λονδίνο. 

Η «χρυσή» δεκάδα των χωρών

Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα στοιχεία μετρήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία OOKLA, την υπηρεσία της οποίας (Speedtest) αξιοποιούν εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου για να μετρήσουν την ταχύτητα των συνδέσεών τους ανά τον κόσμο, η πόλη με το ταχύτερο 5G δίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2021 ήταν η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, όπου η μέση ταχύτητα λήψης έφτασε τα 526,74 Mbps. 

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ η οποία αποτέλεσε και την πρώτη πόλη που ενεργοποίησε τα δίκτυα νέας γενιάς, με μέση ταχύτητα λήψης στα 467,84 Mbps. 

Εξαιρετικές επιδόσεις κατέγραψε και το 5G στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου η μέση ταχύτητα λήψης έφτασε τα 421,26 Mbps κατατάσσοντάς το στην τρίτη θέση. 

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσε η Ντόχα του Κατάρ με μέση ταχύτητα λήψης 413.40 Mbps και η Στοκχόλμη της Σουηδίας με μέση ταχύτητα λήψης τα 401.30 Mbps. 

Ακολούθησαν στην έκτη θέση το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας (384,66 Mbps) και στην έβδομη το Κουβέιτ (338,97 Mbps), ενώ η δεκάδα έκλεισε με το Μουσκάτ στο Ομάν (318,95 Mbps), το Πεκίνο στην Κίνα (291,19 Mbps) και την Ταϊπέι της Ταϊβάν (287,86 Mbps).

Η χώρα μας η οποία επί της ουσίας ενεργοποίησε το 5G στο τέλος του 2020 - αρχές του 2021, συγκαταλέγεται στις παγκόσμιες πρωτεύουσες με μέση ταχύτητα λήψης από 150 Mbps έως 200 Mbps, μαζί με άλλες προηγμένες πόλεις του κόσμου όπως το Τόκιο, η Κοπεγχάγη, το Λονδίνο και η Ουάσιγνκτον. 

Συγκεκριμένα η εν λόγω λίστα της OOKLA περιλαμβάνει την Οττάβα στον Καναδά (196,11 Mbps), το Ανόι στο Βιετνάμ (195,99 Mbps), τη Μπρατισλάβα στη Σλοβακία (188,23 Mbps), τη Μαδρίτη στην Ισπανία (183,37 Mbps), τη Βέρνη στην Ελβετία (175,69 Mbps), τη Ρώμη στην Ιταλία (171,79 Mbps), το Λονδίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (167,50 Mbps), το Τόκιο στην Ιαπωνία (167,02 Mbps), την Κοπεγχάγη στη Δανία (162,75 Mbps), τη Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία (158,50 Mbps), το Χονγκ Κονγκ (153,78) και την Ουάσιγκτον, DC στις Ηνωμένες Πολιτείες (151,80 Mbps).

Παρότι μικρότερη από άλλων χωρών η μέση ταχύτητα των 5G δικτύων είναι αισθητά μεγαλύτερη κι από την μέση ταχύτητα των σταθερών δικτύων της χώρας η οποία σύμφωνα με την πλατφόρμα ΥΠΕΡΙΩΝ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων, έφτασε τα 27 Mbps  το 2020. 

Προχωρούν οι επενδύσεις των Ελλήνων παρόχων

Οι επιδόσεις αναμένεται να αυξηθούν δεδομένων και των επενδύσεων που δρομολογούν οι πάροχοι για να να επεκτείνουν αφενός την γεωγραφική κάλυψη των δικτύων κι αφετέρου τις προσφερόμενες ταχύτητες. 

Να θυμίσουμε ότι ο στόχος για πληθυσμιακή κάλυψη 60% στην τριετία και 94% στην εξαετία που είχε τεθεί στον διαγωνισμό για τις συχνότητες θα επιτευχθεί αρκετά νωρίτερα.

Ήδη σήμερα το δίκτυο της Cosmote έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 20 πόλεις της Ελλάδος πέραν της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας όπου η πληθυσμιακή κάλυψη φτάνει ήδη στο 90%. Μάλιστα η εταιρεία έχει θέσει νέο στόχο για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του COSMOTE 5G, μέχρι το τέλος της χρονιάς. 

Στην περίπτωση της Vodafone, αυτή τη στιγμή το 5G δίκτυο είναι διαθέσιμο για χρήστες που διαθέτουν πιστοποιημένες συσκευές σε περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι εργασίες ανάπτυξής του προχωρούν με στόχο σε έναν περίπου χρόνο από σήμερα (Μάρτιο του 2022) η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάνει το 40% σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Χανιά, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Κατερίνη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Λαμία, Καλαμάτα και Ρόδο.

Τέλος στην περίπτωση της Wind δίκτυο 5G διατίθεται προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αναπτύσσεται σταδιακά και σε άλλες πόλεις με στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάσει το 30% μέχρι το τέλος του έτους και να ξεπεράσει το 60% κατά τη διάρκεια της πρώτης τριετίας.

Το 60% του πλανήτη θα έχει κάλυψη 5G την προσεχή 5ετια

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν και οι υπόλοιπες χώρες με τις πιο πρόσφατες έρευνες να εκτιμούν ότι το 60% του πλανήτη θα έχει κάλυψη 5G την προσεχή 5ετια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, που περιλαμβάνονται στην 20η έκδοση του Ericsson Mobility Report, περί τα 580 εκατ. συνδρομές 5G θα μετρά ο πλανήτης μέχρι το τέλος του 2021. Δεδομένου μάλιστα ότι 1 εκατ. νέες συνδέσεις προστίθενται ημερησίως, το 5G εξελίσσεται στην ταχύτερα υιοθετημένη γενιά κινητών επικοινωνιών στην ιστορία.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η υιοθέτηση του 5G δεν είναι ισόρροπη ανά τον κόσμο, με την Ευρώπη να έχει μπει πιο αργά στη νέα εποχή και να συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ. Αντίθετα οι αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ, της Κορέας, της Ιαπωνίας και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) «τρέχουν με χίλια», όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης του 5G.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.