Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλάσκα: Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 Ρίχτερ - Προειδοποίηση για τσουνάμι


Engineer

Recommended Posts

Ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε στην Αλάσκα, σύμφωνα την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (USGS).

Εκδόθηκε και προειδοποίηση για ενδεχόμενο τσουνάμι στη χερσόνησο της Αλάσκα, με το επίκεντρο να τοποθετείται στη θάλασσα στα νότια της αμερικανικής πολιτείας.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 9.15 το πρωί της Πέμπτης ώρα Ελλάδος, 10.15 το βράδυ την Τετάρτη τοπική ώρα.

alaska-ischyrotatos-seismos-megethoys-8-2-richter0
Πηγή: USGS

Αρχικά είχε υπολογιστεί η δόνηση στα 7,2-7,3 Ρίχτερ, αλλά η USGS αναθεώρησε την εκτίμησή της λίγο αργότερα κατά έναν ολόκληρο βαθμό, στο 8,2, συγκαταλέγοντας τον σεισμό μεταξύ των ισχυρότερων της δεκαετίας παγκοσμίως. Πρόκειται μάλιστα για τον ισχυρότερο σεισμό στην Αλάσκα από το 1965.

Η δόνηση φέρεται ότι είχε εστιακό βάθος 35-40 χιλιομέτρων σύμφωνα με την USGS, ενώ το επίκεντρό της εντοπίζεται 91 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Πέριβιλ. Το Ευρωμεσογειακό Κέντρο πάντως κάνει λόγο για εστιακό βάθος μόνο 10 χιλιομέτρων

Δεν υπάρχουν αναφορές ακόμη για ζημιές ή τραυματίες, αλλά ο σεισμός έγινε αισθητός τουλάχιστον 1000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρό του. Αναφορές από το Άνκορατζ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκα περίπου 780 χιλιόμετρα από το επίκεντρο τόνιζαν τη μακρά διάρκεια της δόνησης.

Εντός των πρώτων 20 λεπτών σημειώθηκαν επίσης δύο αξιόλογοι μετασεισμοί, μεγέθους 6,3 Ρίχτερ και 5,8 Ρίχτερ, με το επίκεντρο να σημειώνει μετατόπιση προς τα νοτιοανατολικά.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι αφορά όχι μόνο την Αλάσκα και τον Καναδά, αλλά και τη Χαβάη και τη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό. Επίσης οι αρχές σε Ιαπωνία και Νέα Ζηλανδία ανέφεραν ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις για να εκδώσουν κι εκείνες σχετική προειδοποίση αν χρειαστεί.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.