Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυθαιρεσία σε εξ αδιαίρετου ιδιοκτησία με σύσταση κάθετης


Violeta1981

Recommended Posts

(το θέμα μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Didonis)

Καλησπερα σας. 

Ειμαι ιδιοκτήτρια ενός εκ των δύο εξ αδιαίρετου αγροτεμαχιων με τακτοποιημενη μικρή οικια εντος, στο οποίο έχει συσταθεί καθετη ιδιοκτησία το 2015. Μέσα στις 2 κάθετες ιδιοκτησίες τη δική μου και του γείτονα υπάρχουν αυθαίρετα κατασκεύασμενα πριν το 2011 οπότε και τακτοποιηθηκαν. Το συγκεκριμένο αγροτεμαχιο επρόκειτο σε λίγα χρόνια να ενταχθεί στο σχέδιο πόλης. Ο Σ. Δ. είναι μικρός καθώς πρόκειται για χρήση β κατοικίας. Ο γείτονας έχει κτίσει μεγάλο οίκημα και έχει καλύψει τα τετραγωνικά του (ίσως να τα έχει υπερβεί και λίγο). Τα τ.μ.   που απομένουν είναι περίπου 60, όπως τα υπολόγισε ο μηχανικός που μας έκανε τη σύστασή της κάθετης, και εφόσον η περιοχή ενταχθεί στο σχέδιο θα ανήκουν στη δική μου ιδιοκτησία, λόγω του ότι έχει τη μεγαλύτερη έκταση και το μικρότερο οίκημα (μόλις 30τ.μ έναντι των 110τ.μ. του γείτονα). Ο γείτονας όμως σε συζήτηση που είχαμε μου είπε ότι θέλει άμεσα να προβεί σε νέα αυθαιρεσία για να μεγαλώσει το οίκημα του, είτε επεκτείνωντας το με κλείσιμο στο μπαλκόνι είτε με κατασκευή στη ταράτσα. Όταν του απάντησα ότι δε γίνεται να κάνουμε καμία νέα αυθαιρεσία όπως μας ενημέρωσε κι ο μηχανικός που έκανε τις τακτοποίησεις φάνηκε να αδιαφορεί και είπε ότι δεν έχει θέμα να πληρώσει το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Το ερώτημα μου είναι σε περίπτωση που τελικά κάνει νέα αυθαιρεσία, μπορεί αυτή να επηρεάσει τη δική μου καθετη ιδιοκτησία και να μη μπορέσω εντέλει να οικοδόμηση τα επιπλέον τετραγωνικά που μου αναλογούν? 

Ακόμη με ποιο τρόπο μπορώ να εμποδίσω τις αυθαιρεσίες του σε περίπτωση που τις αντιληφθώ? 

Δυστυχως δε μπορώ να συνεννοηθώ αφού όταν του εξηγώ ότι δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα τμ  για εκείνον, γίνεται επιθετικός. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, Violeta1981 said:

....Ακόμη με ποιο τρόπο μπορώ να εμποδίσω τις αυθαιρεσίες του σε περίπτωση που τις αντιληφθώ? 

....

Σε συνεννόηση με τον Μηχανικό σου, όταν και εάν διαπιστώνεις οικοδομικές εργασίες που απαιτούν οικοδομική άδεια να καταθέτει έγγραφη καταγγελία στην ΥΔΟΜ και να ζητάει άμεση αυτοψία. Με χαρτί και σφραγίδα παραλαβής δηλαδή και όχι προφορικά.

Απέφυγε να το κάνεις μόνη σου διότι οι πιθανότητες να σε κάνουν μπαλάκι πάσα στις διαδικασίες είναι πολλές.

 

(τώρα το πώς εκτός σχεδίου έγινε σύσταση καθέτου το 2015 αν δεν προϋπήρχε από παλαιά αυτό είναι άλλο ζήτημα)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση και κατατοπιστικη απάντηση. 

(Η σύσταση έγινε επειδή είχαν και τα 2 κτίσματα πριν το 2011, τουλάχιστον κάτι τέτοιο κατάλαβα). 

Σε περίπτωση που δεν το αντιληφθώ έγκαιρα, γνωρίζουμε αν θα έχω πρόβλημα με τα εναπομειναντα τμ τα οποία θα έχουν καλυφθεί παρανομως? 

Link to comment
Share on other sites

Τα τετραγωνικά δόμησης που δικαιούται κάθε τμήμα της κάθετης, δεν μειώνονται από τις ενέργειες του άλλου συνιδιοκτήτη στο δικό του τμήμα.
Οι επώνυμες καταγγελίες (ειδικά όταν πρόκειται για αγροτικές περιοχές και γείτονες-συνιδιοκτήτες) αποτελούν αφετηρία ψυχοφθόρων καταστάσεων.

Edited by Harvester
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

πραγματι, αυτη ειναι "μια" απαντηση, αλλα διατηρω επιφυλαξεις...

Διοτι,  με το αρθρο 107,  ωρισθηκε οτι σε συστασεις καθετων που εγιναν μεχρι 28/7/11, δεν λαμβανονται υπ΄οψη οι αυθαιρεσιες της μιας και δεν αφαιρουνται απο τον  σδ της αλλης.

Πριν αυτη τη συθμιση,  οι επι πλεον κατασκευες σε μια καθετη "μετρουσαν" σε ολο το οικοπεδο [αρα και σε βαρος ταυτης που δεν εχτισε,]

η οποια δικαιουνταν να ζητησει την κατεδαφιση των επι πλεον τμ. ή να ζητησει αποζημιωση για τα τμ που έχασε.

Αλλα, εδω η συσταση εγινε το 2015.

Με αυτην καθορισθηκαν τα χιλιοστα καθε μιας και το δικαιωμα να χτισει με βαση αυτα τα χιλιοστά.

Θεωρω οτι, εδω, ισχυει  το προηγουμενο καθεστως της "κατεδαφισης" ή της "αποζημιωσης"

 Αντι ολων αυτων των δυσκολων ενεργειων, μια καταγγελια στην ΥΔΟΜ και καποια ασφαλιστικα με δικηγορο, θα λυσουν πιο ευκολα το προβλημα.

Εξ άλλου, ο αλλος δεν μπορει να παρει αδεια, αρα θα χτιζει παρανομα, οπότε δεν θελει πολλα πολλα για να τον σταματησει.

Ενα θεμα που υπαρχει ειναι: Πόσα τμ. δικαιουται να χτισει σημερα η "μισοχτισμενη", διοτι,

Με την υποθεση οτι προκειται για γηπεδο 4 στρ. δικαιουνταν ολοκληρο να χτισει 200 τμ. πριν τον ν. 4759.

Υποθετω οτι εχει την  αρτιοτητα και οικοδομησιμοτητα που απαιτει ο 4759...

Αρα, σημερα,  θα παει με τον 4759, και, επειδη  τα 4 στρ. χτιζουν σημερα 186 τμ.

Εάν εχει το 50%  και εχει χτισμενα 40 τμ. δικαιουται 186/2-40=50.

[θελει συζητηση το όλο θεμα]

Edited by dimitris GM
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σήμερα δε δικαιούται να κτίσει κανένας μας επιπλέον διότι ακόμη η περιοχή είναι υπό ένταξη. Όμως, σε κάποια χρόνια οπότε και θα μπει η περιοχή στο σχέδιο σύμφωνα με τον Συντελεστή δόμησης της περιοχής και τα τετραγωνικά του αγροτεμάχιου θα μπορέσει το τμήμα μου να κτίσει περίπου 60 τ. μ. επιπλεον (είναι 1 στρέμμα περίπου όλο μαζί το αγροτεμάχιο, εγώ έχω τα 600τμ και ο γείτονας τα 400τμ).

Απ ότι καταλαβαίνω θα πρέπει να βρω το νόμο για το τι ισχύει σε κάθετες ιδιοκτησίες μετά το 2011 ώστε τουλάχιστον να μην έχω διαρκώς το άγχος να μη γίνει κάποια αυθαιρεσία χωρίς να πέσει στην αντίληψη μου, καθώς δεν είναι η μόνιμη κατοικία μου εκεί. 

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Συνάδελφοι θα ήθελα τη βοήθειά σας!

Σε κάθετη ιδιοκτησία η οποία έχει συσταθεί το 2005 , επηρεάζουν αυθαίρετα που κατασκευάζονται σήμερα σε ένα από τα δύο τμήματα της καθέτου , την άλλη κάθετη  ιδιοκτησία ?

Link to comment
Share on other sites

Όχι. Η κάθε κάθετη υποχρεούται να μην υπερβεί την επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψή της. Οι όποιες υπερβάσεις αυτών, δεν επηρεάζουν τις όμορες ιδιοκτησίες.

Link to comment
Share on other sites

23 λεπτά πριν, tetris said:

Όχι. Η κάθε κάθετη υποχρεούται να μην υπερβεί την επιτρεπόμενη δόμηση και κάλυψή της. Οι όποιες υπερβάσεις αυτών, δεν επηρεάζουν τις όμορες ιδιοκτησίες.

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση ! Οπότε σε περίπτωση που εκδοθεί οικοδομική άδεια στην δεύτερη κάθετη , δεν ελέγχονται καν οι αυθαιρεσίες της πρώτης ? Ανησυχώ ιδιαίτερα διότι οι αυθαιρεσίες της πρώτης δεν  μπορούν να τακτοποιηθούν μιας και είναι πρόσφατες. Θα μπορούσατε να μου πείτε τον Νόμο?

Link to comment
Share on other sites

άρθρο 107 Ν 4495/17 

Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.7.2011***, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

Εγκύκλιος  2/2019

Από τα αναφερόμενα στην παρ.2 σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 23 του ν.4067/12 προκύπτει ότι δεν εμποδίζεται η χορήγηση διοικητικών πράξεων του άρθρου 28 από την ύπαρξη στο οικόπεδο/γήπεδο αυθαιρέτων κατασκευών άλλων ιδιοκτητών. Συνεπώς, στην περίπτωση που εκδίδεται διοικητική πράξη σε αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, δεν απαιτείται έλεγχος νομιμότητας των υπολοίπων αυτοτελών ιδιοκτησιών.


***προσοχή στην ημερομηνία της σύστασης δηλαδή δεν ισχύει για πρόσφατες συστάσεις καθέτων
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.