Jump to content

Άδεια κατεδαφισης


Recommended Posts

Γεια σας θα ήθελα τη συμβουλή σας

Εχω ένα σπίτι χώρος άδεια αυθαίρετο και δασικο όπως κρίθηκε γονική παροχη μου το έχουν κάνει όταν ήμουν ανήλικη θέλω να φυγει απο πανω μου, πληρωνω κανονικά ΔΕΗ νερό ΕΝΦΙΑ και παρολαυτα δε βλέπω φως και δεν το χρησιμοποιώ οπότε θα θελα για να μη περαστει κ στα δικά μου παιδια καθώς δεν έχω τη πικονομικη δυνατότητα να το τακτοποιησω(κι αν τακτοποιηθεί ποτε ποτ έτσι όπως παει άλλες τρεις γενιές θα περασουν) θέλω να το κατεδαφισω. 

Κάποτε ήρθε προστιμο στους δικους μου για άμεση κατεδάφιση η πληρρωμη προστιμου. Τελικά το πληρωσαν

Ήμουν ανήλικη τότε. Εγώ δεν το θέλω αυτό το σπίτι. Δεν πηγαινω είναι ημιτελές είναι ένα σπιτι που δε με ενδιαφετει και πληρωνω άδικα,με ταλαιπωρει. Έχω τρία παιδια δε θέλω να τραβηξουν όσα εγω. Ποια η διαδικασία σας παρακαλώ αν μπορειτε βοηθήστε

τι χαρτιά χρειάζονται, που παω , τι αίτηση κάνω και σε πιοον, ποτε γίνεται η κατεδάφιση αν δίνεται χρόνος να μαζέψω ότι έχω, με την δου τι γίνεται που το χω δηλώσει κι εκει? 

 

Ευχαριστώ

Edited by NadiaP
Link to comment
Share on other sites

Το εχεις βαλει καιι αλλού και πήρες μια απαντηση

Το θεμα ειναι οτι δεν ξεκαθαριζεις τι τελικα  θελεις

- ή το τακτοποιεις [αν τακτοποιειται λογω "δασικου"]

-δεν λες τι "δασικο ειναι"

- ή το γκρεμιζεις.

Για ολα αυτα [διαδικασιες/δυνατότητα τακτοποιησης/εξοδα] δεν μπορει να δοθει απαντηση σε ενα φορουμ

[και ειδικα αφου δεν εχουμε άλλα στοιχεια...]

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
18 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Το εχεις βαλει καιι αλλού και πήρες μια απαντηση

Το θεμα ειναι οτι δεν ξεκαθαριζεις τι τελικα  θελεις

- ή το τακτοποιεις [αν τακτοποιειται λογω "δασικου"]

-δεν λες τι "δασικο ειναι"

- ή το γκρεμιζεις.

Για ολα αυτα [διαδικασιες/δυνατότητα τακτοποιησης/εξοδα] δεν μπορει να δοθει απαντηση σε ενα φορουμ

[και ειδικα αφου δεν εχουμε άλλα στοιχεια...]

 

 

Γεια σας

Ρωτήστε με οτι θέλετε

Δε θέλω να το τακτοποιήσω

 

Είναι ΔΑ 

Με το ζόρι πηγα με τον πατερα μου για την αντίρρηση. (Μπορω να την ανακοψω άλλωστε και δεν έχει κ σημασία την έκανα η όχι.)Ακόμα κ μη δασικο να βγει το προστιμο δε το γλιτώνω. Κι επειδη είναι μεγάλο το σπιτι είναι πολλα τα λεφτά. Και δεν έχω. Ουτε θα τα έχω. Αλλά και να τα είχα δε θα τα έδινα εκεί. Σε ένα αυθαίρετο που σου Τακτοποιουν για 25 χρόνια (παλι δεμένα χέρια). Σε ένα ακινητο για το οποιο ποτε δε ρωτήθηκα και μου πασαρανε κυριολεκτικά τα βάρη του. Ο μηχανικός με προχειρους υπολογισμους μου'βγάλε ένα προστιμο της τάξεως των 25000! Δεν το διαννοουμαι!!!! 

Αλλά μετά μίλησα με δασονομειο και μου είπαν αυτό. Απλώς εγώ θέλω να μάθω μόνο μια αίτηση εκεί χρειάζεται? Τιποτε άλλο? Κι από δου πως το διαγραφω? Και τι κόστος έχουν όλα αυτά? Αυτά για αρχή θα'θελα να μαθω

 

αν μπορείτε κάτι να μου πειτε θα με βοηθούσε να δω που παω. Ευχαριστώ πολυ

Edited by NadiaP
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, NadiaP said:

... Αλλά και να τα είχα δε θα τα έδινα εκεί......

.... Απλώς εγώ θέλω να μάθω μόνο μια αίτηση εκεί χρειάζεται? Τιποτε άλλο? Κι από δου πως το διαγραφω? Και τι κόστος έχουν όλα αυτά? ...

 

5 ώρες πριν, NadiaP said:

....

Ήμουν ανήλικη τότε. Εγώ δεν το θέλω αυτό το σπίτι. Δεν πηγαινω είναι ημιτελές είναι ένα σπιτι που δε με ενδιαφετει και πληρωνω άδικα,με ταλαιπωρει. Έχω τρία παιδια δε θέλω να τραβηξουν όσα εγω. Ποια η διαδικασία σας παρακαλώ αν μπορειτε βοηθήστε

....

Όσο σου ανήκει θα έχεις έξοδα.

Και αν κατάλαβα καλά το μισείς αυτό το σπίτι.

Και με απλές αιτήσεις σε πολεοδομίες ή και αλλού χωρίς έξοδα σε δικηγόρους, μηχανικούς, λογιστές, κράτος κλπ. δεν θα την βγάλεις.

Κάνε μια σκέψη (που δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ μέχρι τώρα να σου πω την αλήθεια) να μιλήσεις με τον παπά της ενορίας σου να το κάνεις δωρεά στην Εκκλησία.

Και φυσικά να αναλάβει όλα τα έξοδα που ενδεχόμενα προκύψουν ή ίδια η Εκκλησία.

Έχουν και τους πόρους αλλά και ειδικές ευεργετικές διατάξεις ακόμα και για τα αυθαίρετα.

Εναλλακτικά αν είναι σε περιοχή υπό κτηματογράφιση μη το δηλώσεις ποτέ να περάσει στην κυριότητα του κράτους. Κι αυτή όμως η διαδικασία θέλει μερικά χρόνια μέχρι να συντελεστεί. Δεν γνωρίζω όμως αν με αυτό τον τρόπο εσύ ως πρώην ιδιοκτήτης αν έχουν καταγραφεί πρόστιμα ή οικονομικές υποχρεώσεις τι υποχρέωση έχεις. (άλλο ένα έξοδο με δικηγόρο ή λογιστή πχ κι αυτό για να βρεις απάντηση)

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

ας αφήσουμε τις εκκλησίες.. Δεν το χω σκεφτεί, ας το αφήσουμε για άλλη ώρα..... (Αλλά και σε αυτό δε χρειάζεται η μεταβίβαση? Αφου δε μεταβιβάζεται!) 

Να ρωτήσω αν το δασικό προστιμο είναι διαφορετικό από το προστιμο για την νομιμοποιηση-τακτοποιηση ? Έχω μιλήσει με 3 μηχανικους. Ο ένας δεν ασχολείται με δασικά, ο άλλος ανενημερωτος μου φάνηκε(καλο ειναι αν κάποιος δε γνωρίζει να το λέει γτ κρίμα είναι οι άνθρωποι βασιζόμαστε εκεί..) και ο τρίτος είναι που μου είπε ότι είναι δυο διαφορετικά πραγματα. 

 

Καλά μου το είπε? Δηλαδή ανεξάρτητα αν χαρακτήριστει ως δασικό η όχι, προστιμο θα επιβληθεί ουτως η αλλως. Είναι οι 25000 που μου έβγαλε. Δηλαδή αν χαρακτήριστει και ως δασικό θα έχει κι αλλά λεφτά? Αλλο προστιμο? Δεν ξέρω έχω μπερδευτεί πολυ. 

Δεν έχει κάποια υποχρέωση αυτή τη στιγμή ως σπίτι. Ένα προστιμο του δασονομειου πληρωθηκε πριν πολλα χρονια. Έκτοτε δε μας ενόχλησε κανεις. Και δεν έγιναν κι άλλες αυθαιρεσίες. 

 

Μιας και το θίξατε το μισω γιατί έκαναν κάτι οι γονείς μου που εγώ δε θα έκανα. Έχτισαν παρανομα κι έβαζαν έβαζαν λεφτά ενώ θα μπορουσαν να παρουν η να φτιάξουν κάτι νόμιμα. Θα μου πεις αυτοί και η μισή Ελλάδα. Ε εγώ είμαι από την άλλη μισή .και οχι τίποτε άλλο. Οκ το έφτιαξαν ας μάζευαν να το τακτοποιουσαν κιόλας. Γιατί πρεπει εγώ να το κάνω. Λες και μου περισσευουν. 

τελοσπαντων αυτά είναι ζητήματα ψυχανάλυσης δεν είναι της παρουσης. 

βοηθείστε με λίγο να ξεμπλοκάρω να τα καταλάβω. 

ρωτηστε με ότι θέλετε κ οτι ξέρω να σας απάντησω! 

😕

Edited by NadiaP
Link to comment
Share on other sites

Διάβασα ότι δεν το θες το ακίνητο αλλά εγώ θα στα πω όλα σύντομα (όσα τουλάχιστον έχω μάθει μιας και με ενδιαφέρει το θέμα).

Αν το θέλεις λοιπόν πρέπει να κάνεις:

1. ένσταση στο κτηματολόγιο κατά του δημοσίου (διεύθυνση δασών της περιοχής σου) που επικαλείται κυριότητα (τεκμήριο κυριότητας) λόγω του χαρακτηρισμού ως ΔΑ.

2. αντίρρηση κατά του δασικού χάρτη (έχει πάρει παράταση ως δεκ 2021, θεωρώ σίγουρη νέα παράταση).

3. αν το ακίνητο είναι σε οικιστική πύκνωση ή αν είναι εκτός οικιστικής πύκνωσης αλλά σε μη προστατευμένη περιοχή (νατούρα, αιγιαλό κ.α. δηλ σε “απλό” δάσος ή δασική έκταση) τότε έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις οικειοθελώς την ύπαρξη του δασικού ακίνητου με παράβολο 250 ευρώ και σχετική αίτηση με βεβαίωση μηχανικού. Έτσι θα ανασταλούν τα πρόστιμα, θα συμψηφιστούν παλιά πρόστιμα και θα βγει ένα νέο δασικό πρόστιμο διατήρησης (30 ετών). Παρότι το συγκεκριμένο έχει γραφτεί στον Τύπο σύμφωνα με πρόσφατη ΚΥΑ εγώ δεν έχω δει τίποτε ακόμη στην σελίδα του κτηματολογίου που είπαν ότι θα ανοίξει αυτή η νέα υπηρεσία εθελοντικής δήλωσης δασικού αυθαιρέτου.

Το 2 και το 3 θα έχουν ισχυρή βάση μόνο αν ο νόμος Χατζηδάκη για τους δασικούς χάρτες κριθεί συνταγματικός (αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ). Αλλιώς πρέπει να βγει νέος νόμος (που λογικά θα αλλάζει κάπως τις διατάξεις περί “πράξεων της διοίκησης” για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων- άδειες προ του 1975, αποφάσεις νομαρχών κα).

Αν τελικά κερδίσεις την αντίρρηση στις 3μελείς επιτροπές τότε θα πάψει να είναι ΔΑ και θα γίνει ΑΑ, οπότε το δασικό πρόστιμο θα μεταφερθεί σε διάταξη που αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων (πολεοδομικά δηλ και όχι δασονομικά) και θα έχεις καθαρίσει και ιδιοκτησιακά (θα μπορείς να το πουλήσεις). Αν δεν κερδίσεις την αντίρρηση τότε θα είσαι καλυμμένη νομικά αλλά όχι ιδιοκτησιακά μιας και ουσιαστικά θα θεωρείσαι μία νόμιμη καταληψίας δασικής (δηλ δημόσιας) έκστασης και άρα δεν θα μπορείς να πουλήσεις παρά μόνο να μεταβιβάσεις με κληρονομική διαδοχή.

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣ ΝΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕΙΣ (ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙΣ):

Χρειάζονται κάποιες διαδικασίες στις οποίες θα παίξει ρόλο η διεύθυνση δασών και όχι η πολεοδομία. Αυτά νομίζω περιγράφονται στον νόμο του Χατζηδάκη. Διότι δεν είναι μια απλή διαδικασία αλλά και εδώ θα βγουν κάποια πρόστιμα (όχι τόσο μεγάλα) για την βλάβη που έχει προκαλέσει το ακίνητο στο δάσος και για τα έξοδα αποκατάστασης του δάσους (εδώ γελάμε).

Έχω την εντύπωση ότι αυτά αναφέρονται στο νόμο αλλά δεν έχουν εξειδικευτεί με Υπουργικές Αποφάσεις και δεν νομίζω ότι υπάρχει ακόμη πλαίσιο πάνω στο οποίο οι Διευθύνσεις Δασών θα σου πουν τι να κάνεις.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ;

Να απευθυνθείς σε μηχανικό ή δασολόγο που γνωρίζει καλά το θέμα. Είναι εξειδικευμένο θέμα που μάλιστα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μιας και δεν έχουμε ακόμη απόφαση του ΣτΕ ούτε πλήρη εξειδίκευση του Νόμου Χατζηδάκη. Θέλει γνώση και σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να μπορείς να κάνεις κάτι και τώρα, μπορεί και να χρειάζεται να περιμένεις. Αυτό θα στο λύσει μόνο ειδικός επιστήμονας και επαγγελματίας.

Όσο για τη λύση του παπά της ενορίας νομίζω ότι αφού είναι έκταση χαρακτηρισμένη ως ΔΑ απαγορεύεται κάθε μεταβίβασή της. Αν το είχες κάνει πριν κάποια χρόνια και εμφανιζόταν ως νόμιμος “ιδιοκτήτης” η εκκλησία τότε θα μπορούσες να κάνεις κάτι τέτοιο (αν και αυτό δύσκολο μου φαίνεται χωρίς βεβαίωση μη αυθαιρεσίας). Τώρα με ΔΑ χαρακτηρισμό δεν μπορεί να γίνει μεταβίβαση. Αλλά για να είσαι σίγουρη μπορείς να ρωτήσεις έναν συμβολαιογράφο μήπως γίνεται με ιδιωτικό συμφωνητικό. Με συμβόλαιο δεν γίνεται.

ΥΓ. Τα παραπάνω τα γράφω με κάθε επιφύλαξη διότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Ξανατονίζω ότι μόνο επιστήμονας - επαγγελματίας μπορεί να σε καθοδηγήσει σωστά.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Σε ευχαριστώ παρα πολυ. Σιγά σιγά ξετυλίγεται το νημα γιατί πραγμαυικα στα καλά  καθουμενα μου βγήκε μια ιστορία πολυ μπλεγμένη. Και οι γονείς κουβέντα. Ο δασολογος που πηγα θεωρείται πολυ καλός και σίγουρος για τον αποχαρακτηρισμο. Ας πουμε πως είναι ετσι. Πες πως φευγει το δασικό από τη μέση και από χαρακτηρίζεται. Μετά μπαίνω σε διαδικασία ρυθμισης (μου βγαλαν προχειρα ένα προστινο της τάξεως των 25000 χωρίς το εφαπαξ) 

 

Απορίες : μετα μπορώ να το πουλησω; ακόμα κι αν ειναι τακτοποιημένο για 30 χρόνια? Ποιος θα το παρει; υπάρχει κόσμος που με τέτοιον ας πουμε περιορισμο αγοράζει;

Αλλιώς τι άλλη επιλογή έχω? 

ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΥ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗ ΧΡΕΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΩ ΕΓΩ ΔΗΛΑΔΗ. 

Άρα πρεπει να φυγει απο τη μέση η να μπει στο σχέδιο πολης(που ο δασολογος είναι αισιόδοξος, εγώ πάλι όχι καθώς όσα χρόνια ζω κι εγώ και οι παπουδες στο σχέδιο λένε θα μπουν κ τελικά τίποτα δεν έγινε. Εκεί υπάρχουν παρα πολλα σπίτια αλλά δεν παυει να είναι σε εξοχικο μέρος. Δεν ξέρω ρε παιδιά ειλικρινά μου χει φυγει το κεφάλι. 

 

Τέλος, ρώτησα για κατεδάφιση και δε μου φτάνουν 8 με 10 χιλιάρικα. Βέβαια θα μείνει το χωραφι. Αλλά και παλι αν δε βγουν οι νόμοι να δω... Ο άντρας μου μου λέει ότι η κατεδαφίση είναι το τελ που πρέπει να σκέφτομαι και πως δε με συμφέρει. Αλλά να σιγουρευτω ότι μετά την τακτοποίηση θα μπορώ να το πουλησω. Μπορώ? Θα το παρουν; με αυτά τα 30 χρόνια ασυλίας;;;; εγώ ας πουμε δε θα το έπαιρνα. Υπάρχει όμως κόσμος;

Βέβαια παρολο που το μισώ οφείλω να ομολογήσω ότι έχει προπτικες είναι μεγάλο ημιτελές βεβαια κ με κάποια λεφτά το κάνεις πολυ καλο. Εγώ δε θα το κάνω λόγω αυτών των 30 χρονών. Αν το βγάζαν αυτό σα προυποθεση φυσικά θα το κρατουσα κ θα το έφτιαχνα για τα παιδια μου. 

Τι μπελάς είναι αυτός; 

Εσείς βλέπετε φως; εσείς που τα ψάχνετε και τα ξέρετε;

Edited by NadiaP
Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Και τώρα είναι κ το άλλο που γελάμε. Αν χαρακτηριστεί δασικό, εκεί γλέντια. Εκεί τι γίνεται; εκεί είναι μονόδρομος η κατεδαφίση και το προστιμο, σωστά;

Σε καμμια περιπτωση δεν μπορώ να σκεφτω ότι θα κληρονομήθει τέτοιος βράχνας στα παιδακια μου.

Εγω θέλω να ναι ελευθερα και έτοιμα. Κάτι που ξέχασαν οι δικοί μου να κάνουν.:(

Edited by NadiaP
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, NadiaP said:

Και τώρα είναι κ το άλλο που γελάμε. Αν χαρακτηριστεί δασικό, εκεί γλέντια. Εκεί τι γίνεται; εκεί είναι μονόδρομος η κατεδαφίση και το προστιμο, σωστά;

Σε καμμια περιπτωση δεν μπορώ να σκεφτω ότι θα κληρονομήθει τέτοιος βράχνας στα παιδακια μου.

Εγω θέλω να ναι ελευθερα και έτοιμα. Κάτι που ξέχασαν οι δικοί μου να κάνουν.:(

αν παραμείνει ΔΑ θα μπεις σε αλλη ρύθμιση. Θα πλωρώσεις δασικό πρόστιμο και θα τακτοποιηθεί για 30 χρόνια χωρίς όμως να είσαι ακριβώς ιδιοκτήτρια. Στην οποία ρύθμιση θα μπεις μάλλον ούτως ή άλλως γιατί οι 3μελείς επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων ούτε και ξέρω πότε θα συγκροτηθούν, πότε θα συνεδριάσουν και πότε θα αποφασίσουν.

αν επιτρέπεται με τι στοιχεία θεωρεί ο δασολόγος τον αποχαρακτηρισμό σίγουρο;

έχει κάτι από τα παρακάτω;

βεβαίωση δασαρχείου που να είναι τελεσήδικη πράξη αποχαρακτηρισμού

παλιό συμβόλαιο (σίγουρα προ του 1945 μη σου πω του 1885 ανάλογα την περιοχή που είσαι)

άδεια δόμησης προ του 1975

ανάλυση αεροφωτεογραφίας (φωτοερμηνεία του 1945 ή του 1960- ανάλογα ποια περιοχή είσαι) που να δείχνει ευκρινώς ότι ήταν μη δασικό.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
18 ώρες πριν, kotor9 said:

αν παραμείνει ΔΑ θα μπεις σε αλλη ρύθμιση. Θα πλωρώσεις δασικό πρόστιμο και θα τακτοποιηθεί για 30 χρόνια χωρίς όμως να είσαι ακριβώς ιδιοκτήτρια. Στην οποία ρύθμιση θα μπεις μάλλον ούτως ή άλλως γιατί οι 3μελείς επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων ούτε και ξέρω πότε θα συγκροτηθούν, πότε θα συνεδριάσουν και πότε θα αποφασίσουν.

αν επιτρέπεται με τι στοιχεία θεωρεί ο δασολόγος τον αποχαρακτηρισμό σίγουρο;

έχει κάτι από τα παρακάτω;

βεβαίωση δασαρχείου που να είναι τελεσήδικη πράξη αποχαρακτηρισμού

παλιό συμβόλαιο (σίγουρα προ του 1945 μη σου πω του 1885 ανάλογα την περιοχή που είσαι)

άδεια δόμησης προ του 1975

ανάλυση αεροφωτεογραφίας (φωτοερμηνεία του 1945 ή του 1960- ανάλογα ποια περιοχή είσαι) που να δείχνει ευκρινώς ότι ήταν μη δασικό.

Το τρίτο. 

Το είδα κι εγώ δηλαδή στη φωτογραφία και ένας άσχετος θα καταλάβαινε ότι δεν υπήρχε δάσος τότε.... Είδα δηλαδή που είναι το δάσος οπότε είδα και τη διαφορά.. 

Πως θα μπω στη ρυθμιση αν δεν βγουν πρωτα τα αποτελέσματα της αντίρρησης; 

Και όταν λέμε δασικό προστιμο τι εννοουμε; ο υπολογισμός βάσει τιμής ζώνης παλαιοτητας κλπ? Ότι ισχυει δηλαδή κ για τον 4495; 

 

Εγώ έχω καταλάβει ότι δασικό προστιμο με πριστιμο του 4495 έχουν τις ίδιες προυποθεσεις. Σωστά;

Edited by NadiaP
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.