Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογισμός και σχέδια κατασκευής βόθρου;


jimis73

Recommended Posts

  • 3 years later...
  • 2 years later...

Καλησπέρα.

Για τον υπολογισμό όγκου στεγανού βόθρου (V=Qμεγιστη_ημερήσια x Ημέρες_επάρκειας) οι ημέρες επάρκειας(το κάθε πόσες μέρες χρειάζεται άδειασμα ο βόθρος) ορίζεται κάπου στη νομοθεσία?

Στην υγειονομική διάταξη ΥΑ Αριθ. Ειβ 221/65 Περί διαθέσεως λυµάτων και βιοµηχανικών αποβλήτων ΦΕΚ 138/Β/24-2-65 δεν είδα κάτι.

Γενικά βλέπω να χρησιμοποιούνται οι 15 ημέρες στους υπολογισμούς. Υποθέτω από κάπου προκύπτει(?).

 

Επίσης στην περίπτωση που δεν έχουμε κατοικία (π.χ. κτίριο επαγγελματικής δραστηριότητας που έχει κουζίνα και WC) η μέση ημερήσια παροχή λυμάτων ανά άτομο (Άρθρο 9, Πίνακας ΙΙ) καθώς και οι μέρες επάρκειας ορίζεται πουθενά αν είναι στην εκτίμηση του μελετητή?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

15 ημέρες για μονοκατοικίες και 7 για τα υπόλοιπα.

Πάρε 100 λίτρα/άτομο εκτίμηση.

801b_74.1289911076640.pdf

Edited by hkamp
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι αντιμετωπίζω για πρώτη φορά το θέμα διάθεσης των λυμάτων σε περιοχή χωρίς δίκτυο αποχέτευσης, οπότε καλούμαι να κατασκευάσω απορροφητικό (που δεν επιτρέπεται βάσει κτιριοδομικού αλλά όλο το χωριό έτσι έχει κάνει) ή σηπτική με απορροφητικό. Επειδή πρόκειται για δημόσιο έργο που έχω μπει με σύμβαση για την υλοποίηση υπάρχουσας μελέτης (η οποία όμως προβλέπει σύστημα βιολογικού καθαρισμού το οποίο πέρα από κοστοβόρο είναι και παράλογο καθώς αφορά χρήση 50 ατόμων στο κτίσμα, ενώ στην πράξη θα είναι 5 άτομα σε 8ωρη πενθήμερη εργασία) υπάρχει θέμα με τον προϋπολογισμό και αναζητάω την καλύτερη και ταυτόχρονα οικονομικότερη λύση από θέμα εκσκαφών, μπετών κλπ. Τι λύση μου προτείνετε; Δεν έχω μελετήσει ποτέ κάτι αντίστοιχο, υπάρχει κάποιος μπούσουλας διαστασιολόγησης αυτών.  Επίσης, ο υδραυλικός προτείνει τη χρήση απορροφητικού σε ένα σημείο κοντά στην έξοδο της μίας και μοναδικής λεκάνης που προβλέπεται, αλλά η συγκεκριμένη θέση με προβληματίζει καθώς οριακά έχουμε τα 2 μέτρα απ τα θεμέλια..

(Στα παραπάνω που συζητάτε εχει κάποια λινκ παραπομπών αλλά δυστυχώς δεν ανοίγουν πια...)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Οι βόθροι πρέπει να είναι στεγανοί. Δεν έχει σημασία τι κάνουν οι άλλοι.

Αν είναι δημόσιο έργο για υλοποίηση υπάρχουσας μελέτης και έχει βιολογικό καθαρισμό τότε θα πρέπει να κατασκευαστεί βιολογικός καθαρισμός. Παράλογο ή μη δεν έχει σημασία. Για να αλλάξει η μελέτη και ο προϋπολογισμός υπάρχουν διαδικασίες. Ο υδραυλικός θα προτείνει ότι τον βολεύει.

Link to comment
Share on other sites

Επίσης το πόσα άτομα θα εξυπηρετήσει ο βόθρος, δεν έχει καμία σχέση με το πόσα άτομα είναι αυτή τη στιγμή στο κτίριο, αλλά το πόσα ζητάμε να καλύπτονται, επομένως αν η μελέτη λέει ότι είναι για 50 άτομα, τότε θα πρέπει να ικανοποιεί και τις ανάγκες 50 ατόμων ακόμα κι αν δεν μπουν ποτέ ούτε 2 άτομα... δεν αλλάζουμε τις προδιαγραφές των μελετών εκτός κι αν το αναγράφουμε ρητά, δηλαδή ότι η μελέτη έγινε για εξυπηρέτηση 5 ατόμων 8ωρη / 5μερη εργασία, ώστε να λάβουν και τα μέτρα τους αν αυξηθούν και όχι να ζητούν ευθύνες από τον μελετητή.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά.

Κάνε ό,τι λέει η μελέτη και μίλα με το μελετητή να σου εξηγήσει ότι δεν καταλαβαίνεις. Κυρίως όμως, μίλα με την αναθέτουσα αρχή και έχε τη σύμφωνη γνώμη τους για ότι θα κάνεις. Πριν κάνεις οτιδήποτε, σιγουρέψου ότι θα το παραλάβουν. Αυτά όσον αφορά τα διαδικαστικά.

Σχετικά με αυτό που ρωτάς, υπάρχουν compact βιολογικοί καθαρισμοί που δε χρειάζονται σκάψιμο. Μια καλή τεχνολογία είναι η MBBR.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.