Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

9 Σύμβουλοι ΣτΕ: Αντίθετη στο Σύνταγμα η διάθεση καμένων εκτάσεων με άλλο τρόπο πέραν της αναδάσωσης


dimitris GM

Recommended Posts

On 1/9/2021 at 1:21 ΜΜ, dimitris GM said:

Όταν καίγεται μια έκταση, λόγω της υποχρέωσης να κηρύσσεται αναδασωτέα και λόγω της επιβάρυνσης της περιβαλλοντικής, είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθεί μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών», είπε ο Γ. Αμυράς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επισπεύδει τον χρόνο θεώρησης και έγκρισης μελετών για ειδικά δασοτεχνικά έργα, όπως τα αντιδιαβρωτικά, τα αντιπλημμυρικά έργα και οι αναδασώσεις".

Μα εδώ άλλα γίνονται! Αντί η "κυβέρνηση" - τα εισαγωγικά δεν είναι τυχαία, έχουν το νόημά τους - να επισπεύδει τα δασοτεχνικά, τα αντιπλημμυρικά και τις αναδασώσεις, προωθεί την εγκατάσταση ανεμογεννητρών!

Εντάξει θα μπουν δε λέω, από το 2014 το ψήνουν αλλά...Να ρωτήσω κάτι τον κο Αμυρά:

Πότε πρόλαβαν και εγκρίθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών όρων που μας έλεγε ότι ήταν δύσκολο...Και πότε πρόλαβαν και τις κατέθεσαν...Έτοιμες τις είχαν; Μπα σε καλό τους. Ακόμα δεν έχει λήξει ούτε η αντιπυρική περίοδος που κάηκαν τα συγκεκριμένα δάση.

Πολύ μυστήρια πράγματα γίνονται εδώ πέρα. Και σταμάτησε και ο Χαρδαβέλας τις εκπομπές με τον "Κόσμο του Ανεξήγητου". Μαζί με τη σπηλιά του Νταβέλη, το αντιτορπιλικό "Λέων" και τους 'Έψιλον" να βάλει και τις φετινές πυρκαγιές στην Ελλάδα.  

  • Like 4
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

[συνεχεια ...εκ προηγουμενων..]

Το υπόγειο μπρα ντε φέρ πίσω από τις ανεμογεννήτριες στη Β. Εύβοια

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2098363/to-ypogeio-mpra-nte-fer-piso-apo-tis-anemogennhtri.html

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...και η συνεχεια

Δήμοι και κάτοικοι της Εύβοιας προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά των αιολικών πάρκων

https://news.b2green.gr/10664/δήμοι-και-κάτοικοι-της-εύβοιας-προσέφ

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απ' το προ-προηγούμενο link:

"Επί της ουσίας, όμως, η έγκριση των αιτήσεων αυτών δόθηκε στις 15 Ιουλίου από την Ολομέλεια της Αρχής, πολύ πριν τα γεγονότα του Αυγούστου. Απλά, οι σχετικές αποφάσεις δημοσιοποιήθηκαν στη Διαύγεια στις 23 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας θυελλώδεις αντιδράσεις από τον δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού Γιάννη Κοντζιά."

Πως το λένε αυτό, "Πιτσικουλιές";

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

σωστα,

πριν τα γεγονοτα του Αυγουστου,  η Αρχη ειχε εκδοσει αποφασεις που ενεκριναν  την τοποθετηση των Α/Γ, που δημοσιευθηκαν με καθυστερηση..

Μετα τις πυρκαγιες, ετεθη θεμα εαν η εκ του νομου "υποχρεωτικη αναδασωση" των καμενων

καλυπτει και τις πυροπληκτες περιοχες

και σε αυτο το θεμα αναφερονταν η αρχη της παρουσας  συζητησης,   με την αρ.2499/2021 Ολομέλειας.

Παντως, οι ανωτερω  προσφυγές στηριζονται σε αμφισβητηση τοσον του τυπου όσο και της ουσιας αυτων  των εγκρισεων, μια και το θεμα της αναδασωσης και το εάν αυτη πρεπει ή οχι να  προηγηθεί σε περιπτωση πυρκαιάς, εχει λυθει ως ανω .

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Η Νομική είναι η επιστήμη σου. Εμένα δεν είναι. Βλέπω όμως, δεν ξέρω αν είναι λάθος και θέλω τη γνώμη σου περί αυτού, ότι όσο υπάρχει πάνω από τις συνταγματικές διατάξεις περί προστασίας των δασών μια άλλη που λέγεται "δημόσιο συμφέρον" δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε μια σαφή συνταγματική ερμηνεία περί της χρήσης των καμένων δασικών εκτάσεων.

Παράδειγμα: Αν η ΡΑΕ παρουσιάσει στο ΣΤΕ μια γνωμοδότηση ότι από τη μη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος "Μπούμπουρη", που προσφάτως κάηκε, το δημόσιο ζημιώνεται από πολλούς και διαφόρους παράγοντες 500.000 ευρώ την ημέρα, το καμένο δάσος πάει περίπατο.

Παίρνεις και μια ωραία απάντηση απ' το υπουργείο πως η γνωμοδότηση αυτή βασίστηκε σε όλους τους κανόνες της επιστήμης του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της οικονομίας και γεια - χαρά.

Σχετικώς άσχετο: Με έχουν πληροφορήσει κάποιοι φίλοι νομικοί ότι η έννοια της δημοσίου συμφέροντος, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που ορίζεται* στο ελληνικό σύνταγμα, ορίζεται σε ΟΛΑ τα συντάγματα, όλων των ευρωπαϊκών χωρών.

*Το "ορίζεται" είναι επίσης σχετικό.

Edited by Konstantinos IB
  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρώσω ότι όχι μόνο οι εγκρίσεις δόθηκαν  πριν τις πυρκαϊές αλλά επιπλέον ,
αφορούσαν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί χρόνια πριν.

Κατά τα άλλα , η ανακοίνωση Σκρέκα είναι υποκριτική καθώς εγκαλεί την ΡΑΕ επειδή εφάρμοσε την νομοθεσία  και καθαρά λαϊκίστικη καθώς

έχει μοναδικό σκοπό τον εξευμενισμό των εξαγριωμένων κατοίκων της κατεστραμμένης (με ευθύνη του κράτους) περιοχής.

Τώρα για τον τοπικό Δήμαρχο που είναι οδοντίατρος και βάφτισε ειρωνικά τις ανεμογεννήτριες ανεμόμυλους ,
είναι σαν να του πεις ότι στο ιατρείο του δεν έχει ιατρικό τροχό αλλά black & decker.

Link to comment
Share on other sites

Εύβοια: «δεν θα μπει καμία ανεμογεννήτρια ενόψει του σχεδίου ανασυγκρότησης»

Ο δε Μπένος, ως επικεφαλης,  ανακοινωσε οτι:

"Θα έχουμε απόλυτη θωράκιση και καθολικούς κανόνες στην περιοχή για να μην γίνονται αυθαιρεσίες και να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες», τόνισε ο κ. Μπένος και επέμεινε ότι όλες οι παρεμβάσεις θα έχουν ολιστικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα."

https://ecopress.gr/evvoia-den-tha-bei-kamia-anemogennitria-enopsei-tou-schediou-anasygkrotisis/

Επομενως, θα μπορουν να μπουν, με βαση "νεες μελετες", προσαρμοσμένες στα νεα δεδομενα που προεκυψαν μετα τις πυρκαγιές.

εδω

οι τοπικες αντιδρασεις, πριν τον Αυγουστο

https://www.ochi.gr/index.php/el/node/263

 

μεταξυ αυτων και αυτο το προσφατο

https://www.ochi.gr/el/node/272

 

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Άριστα.

Όταν ο κύριος Αμυράς δηλώνει ότι όταν καίγεται μια έκταση, λόγω της υποχρέωσης να κηρύσσεται αναδασωτέα και λόγω της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, είναι πολύ πιο δύσκολο να εγκριθεί μια μελέτη περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, βασίζεται στο τελεσίδικο της 2499/2012 (link) ολομέλειας του ΣΤΕ που επιτρέπει εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε αναδασωτέα έκταση χωρίς την προϋπόθεση της άρσης της απαγόρευσης και με αποδοχή σκληρώτερων περιβαλλοντικών όρων.

Άρα λοιπόν αφού ο Υφ.ΠΕΝ λέει "άσπρο" δεν μπορεί ο Υπ.ΠΕΝ να λέει "μαύρο". Επομένως είναι πολύ πιθανό η απόφαση του ΥΠΕΝ περί ανάκλησης των αρχικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών στην Εύβοια να είναι στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των περιβαλλοντικών όρων, αφού στο μεταξύ το δάσος κάηκε και η περιοχή του κηρύσσεται αναδασωτέα. 

Αν, και πάλι λέω "αν",  πράγματι συμβαίνει αυτό θα το δούμε οσονούπω. Τότε η απόφαση του κου Σκρέκα δεν θα κρύβει κανένα λαϊκισμό, ούτε συνωμοσία, ούτε θα υπάρχει κανένα "υπόγειο Μπρα Ντε Φερ", αλλά θα είναι πολύ ρεαλιστική. 

Δεν μπορεί ο ένας εργολάβος, να μπαίνει σε καμένη δασική έκταση με αυστηρότερη ΜΠΕ και ο άλλος να κάνει πάλι το ίδιο με την προγενέστερα αναφερόμενη σε υγειές δάσος, ακόμη και αν είναι ο ίδιος εργολάβος και στις δύο περιπτώσεις.  

Όσο για το γεγονός ότι δήθεν δημοσιεύτηκε καθυστερημένα μια προειλημμένη απόφαση που δεν ισχύει τελικά, επαναλαμβάνω ότι το θεωρώ "πιτσικουλιές".

Edited by Konstantinos IB
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο Υπ.ΕΝ δεν ανακάλεσε καμία άδεια εγκατάστασης, είναι λανθασμένη η αναφορά. 

Η ΡΑΕ εκδίδει απλά την βεβαίωση παραγωγού (πρώην άδεια παραγωγής), η οποία είναι ένα κ...χαρτο που δεν σημαίνει τίποτα, πέρα από την "εικονική" δέσμευση του χώρου, δηλαδή δεν μπορεί να κάνει άλλος αίτηση εκεί. Δεν εξετάζει ούτε περιβαλλοντικά κριτήρια ούτε τίποτα, μόνο την φέρουσα ικανότητα βάσει του χωροταξικού.

Δεν υπάρχει δηλαδή καμία περιβαλλοντική αδειοδότηση στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η απόφασή του ήταν ξεκάθαρα λαϊκίστικη λόγω των πολλών αντιδράσεων του τελευταίου καιρού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.