Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Δημοσθένης.

Οριζόντιο διάζωμα (σενάζ)

Recommended Posts

Καλησπέρα.Σε διάφορα κτίρια έχω δει τοίχους με τούβλα οι οποίοι άλλοτε έχουν ένα οριζόντιο σενάζ, άλλοτε 2 και άλλοτε κανένα.Τι γίνεται;Επίσης αυτά κάποιες φορές ήταν περιμετρικά της κατασκευής και κάποιες όχι.Εν ολίγοις ξέρετε πότε βάζουμε ορ. σενάζ εκτός από τις πόρτες(πρέκια) και τα παράθυρα;

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.σ. Αν δημοσίευσα σε λάθος κατηγορία ας μεταφερθεί το θέμα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το οριζόντιο σενάζ μπαίνει πάντα στις ποδιές των παραθύρων και στα πρέκια (πόρτες και παράθυρα).

Τώρα, αν έχουμε μόνο μπαλκονόπορτα στον τοίχο μπαίνουν δύο: Στο πρέκι και ενδιάμεσα.

Αν είναι τυφλός ο τοίχος (χωρίς καθόλου πόρτες-παράθυρα) μπάινει ένα στην μέση.

Χωρίς σεναζ τοίχος ΔΕΝ πρέπει να γίνεται!! Ακόμα και το στηθαίο 1μ ύψους, θέλει σενάζ στην κορυφή του για να μην φύγουν τα τούβλα με καμμιά κλωτσιά...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Επειδή εγώ πιστεύω στην τσιμεντοσανίδα,σενάζ θα έβαζα μόνο σε πρέκια.Επίσης είμαι από αυτούς τους κακούς που τους αρέσουν οι ελαφρές κατασκευές,ακόμα κ αυτές από Ω.Σ., οι οποίοι δεν πιστεύουν στην αντισεισμικότητα του τοίχου.....κ που θεωρούν ότι το σφήνωμα των τούβλων έχει νόημα μόνο κ μόνο για αποφυγή διαχωρισμού δοκού-τοίχου.......εν έτει 2009 μερικοί ακόμα βαράνε κομπρεσέρ σε τούβλο για να περάσουν ηλεκτρολογικά..........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν ο τοίχος είναι η συνήθης διπλή δρομική τοιχοποιία με τη θερμομόνωση στον πυρήνα (στη μέση) τότε ναι, διάζωμα (σενάζ) και στο μέσο του ύψους όπως είπε ο Γιάννης. Αν η τοιχοποιία κατασκευάζεται από τούβλα πάχους >20cm τότε δεν απαιτείται για ύψος μέχρι ~3μ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δημοσθένη, ανάλογα το κτίριο. Είναι με σκελετό από Ο/Σ; Είναι φέρουσα τοιχοποιία; Διαφορετικά πράγματα ισχύουν για κάθε περίπτωση. Σε συνήθεις μη φέροντες τοίχους έχουμε 2 σενάζ στην ποδιά και στο πρέκι ακόμα κι αν ο τοίχος είναι τυφλος.

 

Πρόσεχε τί σου λέει ο zavi, θέλει πολύ ψάξιμο και γνώση αντισεισμικού, χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφωνώ. Τα σενάζ και η τοιχοποιία προσφέρουν αντισεισμικά.

Share this post


Link to post
Share on other sites
........ Τα σενάζ και η τοιχοποιία προσφέρουν αντισεισμικά.

Συμφωνώντας με τον acnt, θα έλεγα ότι αυτό το αποδέχεται και ο Κανονισμός έχοντας διαφορετικές απαιτήσεις όταν αντιμετωπίζει Pilotis, με ένα ποσοστό και άνω τοιχοποιϊας ή χωρίς τοιχοποιϊα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνάδελφοι με την ευκαιρία συμφωνείτε ότι η τοιχοποιια τυπου ''σαντουιτς'' (sic) ειναι ΛΑΘΟΣ?Ακομα και με σεναζ, οταν πηγαινει ο ηλεκτρολογος και ο υδραυλικος και κανουν τα καναλια τους εχετε σκεφτει τι απομενει? Μια φλουδα απο τουβλο και μαλιστα εσωτερικα του σπιτιου, δηλαδη δυνητικα μπορει σε μια δονηση να φυγει ολοκληρος...

Για μενα αν θελεις να κοιμασαι υσηχος θερμομπλοκ 22 εκ.μ στις εξωτερικες τοιχοποιιες.

-Εχω την πληροφορια απο τον πατερα μου που ειναι παλιος μηχανικος οτι μετα το σεισμο των Αλκυονιδων το τεχνογραφημα ειχε αφιερωμα στους τοιχους σαντουιτς οπου προτεινε την απαγορευση τους.Ειναι κανενας τοσο παλιος που να το επιβεβαιωσει?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Πτώσεις τέτοιων τοίχων είχαμε στο σεισμό της Καλαμάτας. Το πρόβλημα είναι να πέσουν προς τα έξω όπου θα πέσουν από μικρό έως μεγάλο ύψος και θα σκοτώσουν κανέναν περαστικό.

Από στατική άποψη δεν είναι και η καλύτερη λύση γι αυτό και τα διαζώματα και το σφήνωμα της τελευταίας σειράς των τούβλων κάτω από τη δοκό/πλάκα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συνάδελφοι, το οριζόντιο διάζωμα στις σάντουιτς τοιχοποιίες το προτείνετε ενιαίο από την έσω παρεια του εσωτερικου εως την εξωτερικη πλευρα της δευτερης τοιχοποιιας; Τι διαστασεις και τι οπλισμο προτεινετε για τυπικα ανοιγματα μεχρι 1.5μ? 10 εκ υψος με 4φ8 και τσερκακι φ8/20?

Τι λετε για 2-3 εκ κενό (βαζοντας μονωτικο) στις συνδεσεις των σεναζ με τα υπ/τα για την αποφυγη δημιουργιας κοντων υπ/των?

Οι περισσοτεροι κανουν 2 σεναζ σε τυφλους τοιχους δρομικους ακομη και για υψη <3.0μ. Δεν ειναι περιττο?

ευχαριστω

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.