Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αλλαγές στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας


Engineer

Recommended Posts

Μια σειρά από τροποποιήσεις στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με βασικό στόχο τη μεγαλύτερη απορρόφηση των πόρων του προγράμματος με  ενίσχυση των κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στους εταιρικούς στόλους.

Το ΥΠΕΝ κατέθεσε στη Βουλή, σχετικό έγγραφο στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχουυ, σύμφωνα με το οποίο οι βασικές τροποποιήσεις θα είναι οι εξής:

  1. Οι εταιρίες θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν αίτημα υπαγωγής για την αγορά ή μίσθωση έως και 10 οχημάτων, έναντι 3 ή 6 για νησιωτικές περιοχές όπως ισχύει.
  2. Οι εταιρίες θα έχουν την δυνατότητα απόσυρσης ίσου αριθμού οχημάτων με τον αριθμό που αιτούνται προς επιδότηση.
  3. Οι εταιρίες θα έχουν την δυνατότητα υποβολής αιτήματος υπαγωγής για την αγορά και εγκατάσταση «έξυπνων» φορτιστών σε ποσοστό ίσο με 50% επί των οχημάτων που αιτούνται προς ενίσχυση, υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση τους θα είναι αμιγώς εταιρική και όχι για εμπορικούς σκοπούς και θα τεκμαίρεται το δικαίωμα εγκατάστασης στον τόπο υλοποίησης. 
  4. Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του τουρισμού, της διανομής κατ' οίκον και της διανομής δεμάτων (courier) θα έχουν τη δυνατότητα να επιδοτούνται για την αγορά έως 10 ποδηλάτων, προωθώντας με τον τρόπο αυτό την μικροκινητικότητα και το last mile της αλυσίδας διανομής.
  5. Το ποσό της απόσυρσης για τα ταξί θα αυξηθεί στις 5.500 ευρώ, ωστόσο, ειδικά για το στόλο των ταξί προβλέπεται συνολικά αύξηση του ποσοστού και ποσού επιδότησης, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  6. Σε ό,τι αφορά τα δίκυκλα και πιο συγκεκριμένα τις κατηγορίες από L5e έως L7e, αυτές, δηλαδή, στις οποίες περιλαμβάνονται τα μικροαυτοκίνητα, προβλέπεται αύξηση του μέγιστου ποσού επιδότησης, το οποίο θα διαμορφωθεί στις 2.500 ευρώ έναντι των 800 ευρώ που ισχύει σήμερα, με στόχο την προώθηση των τετράτροχων μικρού μεγέθους (λόγω χαρακτηριστικών, μέγιστης ταχύτητας κλπ, ταξινομούνται στην κατηγορία δικύκλων, τρικύκλων αν και το κόστος αγοράς τους κυμαίνεται ανάμεσα στις 8.000 ευρώ και 11.000 ευρώ).
  7. Προβλέπεται η άρση της υποχρέωσης αγοράς του οχήματος στο πέρας της περιόδου χρονομίσθωσης (leasing), κίνητρο το οποίο αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στους εταιρικούς στόλους. 

To «Κινούμαι Ηλεκτρικά» μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το ΥΠΕΝ, στη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικά» έχουν υποβληθεί 14.990 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί 14.005 και έχουν εγκριθεί ως προς την υπαγωγή τους 11.002, ήτοι ποσοστό 78,5%.

Ο αριθμός των αιτημάτων ολοκλήρωσης ανέρχεται σε 4.650, εκ των οποίων έχουν ελεγχθεί και ολοκληρωθεί επιτυχώς 2.500 και έχουν πληρωθεί 1.430.

Το συνολικό ποσοστό επιδότησης που αντιστοιχεί στο πλήθος αυτό των πληρωμένων αιτήσεων ανέρχεται σε 1.460.501,21 ευρώ. Προς υπογραφή είναι νέα απόφαση πληρωμής, η οποία αφορά σε 336 αιτήσεις συνολικού ποσού επιδότησης 353.355,65 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω, η συνολική απορρόφηση των αιτημάτων που έχουν υπαχθεί στην δράση ανέρχεται σε 13.941.070 ευρώ, ήτοι ποσοστό 31% επί του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.