Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Επιστροφές εισφορών πρόνοιας και εφάπαξ παροχών μισθωτών μηχανικών


Klalakos

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα

έχει κανένας κάποια νεότερη ενημέρωση για την επιστροφή από ΕΦΚΑ των λάθος κρατήσεων σε μισθωτούς στους κλάδους πρόνοιας και εφάπαξ παροχής?

παραθέτω παρακάτω από το link

https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=219299

Παράθεση

Με αδικαιολόγητη καθυστέρηση 22 μηνών εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι 47 και 48/2020 που αφορούν στην απεικόνιση στην ΑΠΔ της ασφάλισης των εμμίσθων δικηγόρων του ιδιωτικού τομέα (47/2020) και μισθωτών μηχανικών και υγειονομικών στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (Ι.Δ.Α.Χ., Ι.Δ.Ο.Χ.) (48/2020).

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις αλλαγές των άρθρων 35 και 97 του ν.4387/2016 που επήλθαν αρχικά με το ν.4578/2018 και στη συνέχεια με το ν.4670/2020, ως προς τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης (εμμίσθων δικηγόρων) και πρόνοιας – εφάπαξ παροχής (δικηγόρων Αθηνών, μηχανικών και υγειονομικών). Ως συνέπεια αυτής της καθυστέρησης είναι ότι ο ΕΦΚΑ εισέπραττε επί 21 μήνες παρανόμως εισφορές υπέρτερες των νομίμων, επί ζημία τόσον των εργοδοτών, όσον και των ασφαλισμένων.

  1. Δυστυχώς στην εγκύκλιο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για επιστροφή των παρανόμως εισπραχθεισών ασφαλιστικών εισφορών καθώς και στην ορθή καταχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών αυτών αναδρομικώς από 1.1.2019. Είμαι εντελώς απαισιόδοξος για την υλοποίηση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος και μακάρι να διαψευστώ. Μοναδική πρόβλεψη των εγκυκλίων είναι η αόριστη αναφορά πως : «Για την διαχείριση των ήδη υποβληθέντων με Α.Π.Δ. ασφαλιστικών στοιχείων της ανωτέρω χρονικής περιόδου θα ακολουθήσουν νεότερες οδηγίες μας.».

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 157
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Φιλε μου κοιμουνται ορθιοι, και τα σαιτ και τα σωματεια και τα μπλογκ και μπλα μπλα μπλα. Βασικα εκανα ερωτηση στον ΕΦΚΑ, στο ΣΕΤΗΠ (σωματειο τηλπκ)....τιποτα, ουτε καν μου απαντησαν. Βασικα θα ξεγραφτω απο το ΣΕΤΗΠ γιατι το μονο που τους νοιαζει ειναι το 1ευρω το μηνα. Κατα τα αλλα για κανα τσιπουρο ειναι και για κανα καφε στις απεργιες.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα.

Έχουμε κάτι νεότερο σχετικά με το παρόν θέμα; Η αλήθεια είναι ότι έχω συναδέλφους σε 3 διαφορετικές εταιρείες που τα έχουν λάβει, αλλά δεν γνωρίζουν βάσει ποιας απόφασης σε συνέχεια της Εγκυκλίου 8 ΕΦΚΑ (την οποία απόφαση ζητούν στο δικό μου λογιστήριο για να τα επιστρέψουν).

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κάποιος συναδελφος; Έχω την αίσθηση πως προσπαθούν να μας τα φάνε (& είμαστε αρκετοί μηχανικοί στην εταιρεία).

Υπάρχει κάποια ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΦΚΑ που μπορώ να ελέγξω ποσό και αν έχει δρομολογηθεί ή γίνει η επιστροφή;

Edited by AntonisHLMHX
Link to comment
Share on other sites

Στον ΕΦΚΑ δεν εμφανίζει κάπου την διαφορά αυτή. Εκτιμώ ότι όταν εμφανιστεί θα πρέπει να αποδοθεί κιόλας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου και με βάση τις εγκυλίους η διαφορά υπολογίζεται απο την 

α. την διαφορά των εισφορών πρόνοιας που κρατήθηκαν (= 4% επί του συνόλου των μικτών αποδοχών * 14 μήνες) μείων αυτές που αναφέρονται ότι ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2019 ως 31/12/2019 (= 26€ * 12 μήνες)

β. την διαφορά των εισφορών πρόνοιας που κρατήθηκαν (= 4% επί του συνόλου των μικτών αποδοχών * 14 μήνες) μείων αυτές που αναφέρονται ότι ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2020 ως 31/12/2020 (= 37€ * 12 μήνες)

Πέραν των διαφορών αυτών προς τον εργαζόμενο μισθωτό υπάρχει και διαφορά που προκύπτει από ΕΦΚΑ προς τον εργοδότη.

Για το πως και πότε θα γίνει αυτό, δεν ξέρω. Αμφιβάλλω όμως ότι υπάρχει έστω και ένας μισθωτός που να τα έχει πάρει πίσω τα χρήματα αυτά ανεξαρτήτως εταιρείας που εργάζεται

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Είναι σχετικό?

Αν ναι μάλλον πρέπει να τρέξουμε να κάνουμε αίτηση για επιστροφή

 

https://www.euro2day.gr/news/economy/article/2107009/pos-tha-epistrepsei-o-efka-eisfores-poy-kakos-eise.html

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Και εδώ το φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως

https://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-asfalistika/asfalistika/e-efka-nea-diadikasia-epistrofis-achreostitos-katavlithenton-poson/

Link to comment
Share on other sites

Τρέχα γύρευε που κάνουμε την αίτηση…

Ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία στο Ταμείο; Υπάρχει υπόδειγμα αίτησης;

Και αν κάποιος δεν γνωρίζει αν έχει καταβάλλει ποσά που δεν όφειλε, πρέπει να κάνει 3 αιτήσεις για τα 3 χρονικά διαστήματα (ως 12/2016, από 01/2017 ως 12/2019, από 01/2020 και εφεξής);

edit: “Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση για επιστροφή, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα χρηματικά ποσά παραμένουν στον e-Ε.Φ.Κ.Α. ως πιστωτικό υπόλοιπο, συμψηφιζόμενο με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.” Συνεπώς, αν δεν υποβάλλεις αίτηση, δε σου επιστρέφονται, απλά μένουν στον κουμπαρά.

Edited by AntonisHLMHX
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Έχει βγάλει κανένας άκρη με το θέμα?

Το λογιστήριο στην εταιρία μου αρνείται να ασχοληθεί προς το παρόν βρίσκοντας διάφορες προφάσεις.

Παρόλα αυτά δεν ξέρω αν έχουν ενεργοποιήσει την διαδικασία επιστροφών για τους μισθωτούς ακόμη και αν έχει διορθωθεί η εικόνα για τα έτη 2019 και 2020.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.