Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία ως 240 δοσεις


katrmp

Recommended Posts

 

https://news.b2green.gr/9283/ασφαλιστικά-ταμεία-πώς-θα-ρυθμίσετε-τ

 

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο σε 240 δόσεις δίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών που παράλληλα διασφαλίζει και αποφυγή  αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης.

 

Το πλαίσιο και τις ειδικότερες προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει εγκύκλιος του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Ουσιαστικά μέσα από την εγκύκλιο εξειδικεύεται το πώς καταρτίζεται η διμερής σύμβαση μεταξύ οφειλέτη και του κάθε Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, μέσα από την οποία δεσμεύεται ο  οφειλέτης να αποπληρώσει ποσό που εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε αυτό που θα εισέπραττε ο Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης  σε περίπτωση πτώχευσης.

Στη σύμβαση αυτή αναδιάρθρωσης, μεταξύ οφειλέτη και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, μπορούν να 

ενταχθούν οι ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες έχουν βεβαιωθεί, συμπεριλαμβανομένων προσαυξήσεων, προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Ηλεκτρονική διαδικασία

Η όλη διαδικασία είναι ηλεκτρονική και γίνεται με αίτηση του οφειλέτη ή κάποιου Συμβούλου (εφόσον προηγηθεί σχετική ηλεκτρονική εξουσιοδότηση από τον αιτούντα-οφειλέτη) για υπαγωγή στις διατάξεις της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) 

www.keyd.gov.gr) με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξωδικαστικής Ρύθμισης Οφειλών

Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πλήρη στοιχεία οφειλέτη, κατάλογο όλων των πιστωτών και των οφειλόμενων προς αυτών ποσών, κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, φορολογικά έγγραφα, χρηματοοικονομικές καταστάσεις κ.λπ.), προκειμένου να θεωρηθεί πλήρης και να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αίτηση ο οφειλέτης συναινεί για άρση του απορρήτου των τραπεζικών καταθέσεων και το φορολογικού απορρήτου, ενώ από την οριστική υποβολή της αίτησης και 

μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναστέλλονται πιθανά μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί απαιτήσεων, κινητών και ακινήτων κατά του οφειλέτη. Επίσης, αναστέλλεται η ποινική δίωξη σχετικά με τις οφειλές, των οποίων αιτήθηκε ο οφειλέτης τη ρύθμιση και αναβάλλεται η εκτέλεση της ποινής που επιβλήθηκε σύμφωνα με αυτά ή, εφόσον άρχισε, η εκτέλεσή της διακόπτεται. Κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής της ποινικής δίωξης αναστέλλεται η παραγραφή του αδικήματος.

Από την αναστολή εξαιρείται η διενέργεια προγραμματισθέντος πλειστηριασμού (εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη) και οποιαδήποτε διαδικαστική ενέργεια προπαρασκευαστική της διενέργειας 

πλειστηριασμού από ενέγγυο πιστωτή.

Πώς καθορίζονται οι πληρωμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για το ύψος και τον αριθμό των δόσεων προκύπτει από τη χρήση ειδικού υπολογιστικού εργαλείου που αξιοποιεί σειρά οικονομικών δεδομένων του οφειλέτη όπως εισοδήματα, οφειλές, περιουσιακά στοιχεία και τυχόν βάρη επί των περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση μάλιστα την εγκύκλιο ο προσδιορισμός των τελικών ποσών αποπληρωμής και καθορισμός των δόσεων στοχεύει στην απορρόφηση του συνολικού ποσού της μηνιαίας ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη 

και βασίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

Επιπλέον, οι δόσεις μπορούν  να προσδιοριστούν είτε σταθερές είτε μεταβαλλόμενες, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης ενώ έχουν ελάχιστο ύψος μηνιαίως ανά πιστωτή τα 50 ευρώ. Ο μέγιστος αριθμός των προαναφερθέντων δόσεων προσδιορίζεται στις διακόσιες 240. Επίσης δεν παρέχεται περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή των οφειλών.

Για τον υπολογισμό των τοκοχρεωλυτικών δόσεων λαμβάνεται υπόψη σταθερό επιτόκιο ίσο με το, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες και το οποίο 

υπολογίζεται ετησίως.

Πρόσθετα, ενδεχόμενη διαγραφή βασικής οφειλής που ενδεχομένως προκύψει από την εφαρμογή της ρύθμισης δεν δύναται σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί της συνολικής βασικής οφειλής, στην οποία δεν περιλαμβάνονται οι βασικές οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές που δεν υπόκεινται σε διαγραφή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.