Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021


Recommended Posts

1 ώρα πριν, Fade2Black said:

Πώς μπορεί να μην είναι δωρεάν παραχώρηση εφόσον είναι ψιλός κύριος; Στην περίπτωση μου ο ψιλός κύριος κατοικεί στο σπίτι, άρα υπάρχει η ιδιοκατοίκηση. Στα λογιστικά όμως φαίνεται δωρεάν παραχώρηση από τον επικαρπωτή πατέρα (και νομίζω αυτό είναι το σωστό-το συνάντησα και σε παλαιότερο πρόγραμμα).

1. Εννοεί δωρεάν παραχώρηση σε πρόσωπο που δεν έχει καμμία ιδιοκτησία στο ακίνητο.

2. Ο οδηγός λέει:

α) "Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα που κατά το “έτος αναφοράς” του Προγράμματος (φορολογικό έτος 2020) και κατά το χρόνο υποβολής αίτησης έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρους κυριότητας/επικαρπίας/ψιλής κυριότητας) σε επιλέξιμη κατοικία".   Και παρακάτω "Σε περίπτωση κύριας χρήσης της κατοικίας από συγκύριο (ιδιοκατοίκηση), δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχει μόνον ο συγκύριος που την ιδιοκατοικεί".   Άρα εννοεί είτε επικαρπωτή είτε ψιλό κύριο.

β) Σε ότι αφορά το ποσοστό επιδότησης "Σε περίπτωση όπου η χρήση κατοικίας γίνεται από τον αιτούντα (ιδιοκατοίκηση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι κλιμακωτό ανά εισοδηματική κατηγορία.
-Σε περίπτωση όπου η χρήση κατοικίας γίνεται από πρόσωπο διαφορετικό από τον αιτούντα (δωρεάν παραχώρηση/ενοικίαση), το ποσοστό επιχορήγησης είναι σταθερό και ανεξάρτητο εισοδηματικής κατηγορίας."

Άρα συνοψίζοντας : Ο ψιλός κύριος που ιδιοκατοικεί στο ακίνητο έχει δικαίωμα να κάνει αίτηση και επιδοτείται με ποσοστό ανάλογα με το εισόδημά του.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

48 λεπτά πριν, SEKKARA said:

Τελικά ότι το Β ΠΕΑ θα γίνεται μετά από κλήρωση ενεργειακού επιθεωρητή ήταν απαίτηση των μηχανικών και του ΤΕΕ, σύμφωνα με τηλεφωνική απάντηση που έλαβα από το ΥΠΕΚΑ. !!!!

Tραγικό!!!!

Ποιόν δουλεύει όμως το υπουργείο? Μήπως εξαναγκάστηκε κιόλας?

Και τότε γιατί δεν  έκανε δεκτή και την απαίτηση πέρυσι να επιτρέπεται αντικατάσταση σκισμένης τέντας, παλιού κλιματιστικού και ηλιακού? Επειδή εγκλωβίστηκαν στην βλακεία του λεκτικού του οδηγού. 

Αυτοί δεν έχουν βούληση και πάντα κάνουν δεκτές τίς απαιτήσεις των μηχανικών? Αυτη η βλακεία με την κλήρωση στο τέλος τής ημέρας έχει την δική τους υπογραφή πάνω στον οδηγό και αυτοί θα λουστούν την αποτυχία και όλες τίς μαιμου παρεμβάσεις που θα γίνουν. Το υπεκά  είναι υπεύθυνο αμα το αφήσει έτσι.

Edited by katrmp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα λέτε συνάδελφοι.. Επικροτώ.. Και συνοψίζω.. Δεν γράφω συχνά.. Θα γράψω πολλά τώρα αλλά έχω λόγο..

Ας μας πει λοιπόν κάποιος για τις μαϊμουδιές που είναι προ των πυλών, δεν γίνεται να κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας:

1) Λεφτά στην τσέπη του ιδιοκτήτη 50% στην αρχή, "αγαπητέ αλουμινά/μονωσά/θερμοϋδραυλικε/προμηθευτή/κατασκευαστή, δεν κόβουμε τίποτα παραπάνω εντός προϋπολογισμού να τα βρούμε εκτός (να μου επιστρέψεις και κανά ψίχουλο..) αν θες να πάρεις τη δουλειά....αφού κάνετε που κάνετε κάποια υπερτιμολόγηση... (σκεφτείτε οι μισοί που ήθελαν εξοικονομώ στην Ελλάδα στους προηγούμενους γύρους απογοητεύονταν όταν μάθαιναν ότι δεν θα μπαίνουν στο λογαριασμό τους απευθείας τα λεφτά να τα διαχειρίζονται οι ίδιοι..)

2) Β' Επιθεώρηση από "κλήρωση" ΤΕΕ, γελάνε και οι πέτρες.. Συνήθως τους διαδρόμους του ΤΕΕ ξέρουμε ποιοι τους διασχίζουν.. Θα την κάνουν την κλήρωση σαν το τζόκερ τις Κυριακές; Ή θα πηγαίνουν "φυτευτοί" στα Β' ΠΕΑ;;;  Και ο ¨τυχερός" επιθεωρητής ποιος ξέρει τι θα βρίσκει μπροστά του.. ακόμα και υγιής να είναι η διαδικασία..  Και θα είναι υπεύθυνος να μαζεύει και ασυμμάζευτα κάποιες φορές.. Και για ποια αμοιβή? Και τί όρους θα θέτει? Και ποιος θα παρακολουθεί το έργο: Ο ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ; Που μπορεί να είναι όποιος έχει μπλοκάκι γενικά;;; Το ΥΠΕΚΑ έχει ηλεκτρονικό αρχείο Εν. Επιθεωρητών στο buildingcert από την 1η μέρα εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ, και με αναζήτηση έδρας κλπ κλπ. Τόσο δύσκολο είναι που πρέπει να το αναλάβει ο σύμβουλος ΤΕΕ? (και το χειρότερο το λέμε αυτό μεταξύ μας που είμαστε και μέλη του ΤΕΕ..). Όχι βέβαια ότι και με το παρόν σύστημα του ίδιου Α' και Β' ΠΕΑ δεν έχει μαϊμουδιές δυνητικά..

3) Το γεγονός ότι τα αλουμίνια είναι μακράν ίσως (μαζί με τέντες) η λιγότερο αποδοτική επέμβαση για εξοικονόμηση ενέργειας (κόστος/ενεργειακό όφελος), αλλά ταυτόχρονα η πρώτη που θέλουν οι πελάτες/πολίτες στην Ελλάδα που το βάζουμε; Οι τζαμάδες έβγαλαν πολλές ανακοινώσεις σήμερα επ' αυτού γιατί αποκλείστηκαν..

4) Όπως είπαν και συνάδελφοι τις προηγούμενες μέρες στο παρόν φόρουμ, πάμε μάλλον για μερική αναβάθμιση (όπως στα πρώτα "εξοικονομώ" 2010-2012 κλπ κλπ) και όχι (σχεδόν) ολική όπως στα τελευταία εξοικονομώ, καθώς ο μεν κόφτης των 180ε/τμ είναι αμείλικτος και όπου δεν ισχύει αυτός, ο δεύτερος κόφτης με το 0,9χ κλπ κλπ δεν αφήνουν περιθώριο για αναβάθμιση πολλών κατηγοριών παρά μάλλον μόνο κατά 3 ή το πολύ 4 κατηγορίες με τις πρώτες δοκιμές και αναλύσεις.. (αν κάνω λάθος διορθώστε με.. παρακαλώ). 

5) Οι αμοιβές αντί να ανεβαίνουν κατεβαίνουν, ανεξαρτήτως του αυξανόμενου φόρτου εργασίας που απαιτείται. Και το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ έχει πιο πολλή "χαρτούρα" από ποτέ, το λίγότερο πλέον έχει να κάνει με το ενεργειακό αντικείμενο και το περισσότερο με άλλες βεβαιώσεις και διαδικασίες..  

 

Για να μην ακούγομαι ότι μόνο γκρινιάζω, πολύ θετικά κατά την γνώμη μου:

1) Στόχευση και βοήθεια στα (πολύ) χαμηλά εισοδήματα και με εγγύηση για τις τράπεζες από το κράτος ..(ήταν ο λόγος που τσακωνόμασταν πολλοί συνάδελφοι γιατί οι τράπεζες δεν απαντούσαν σχεδόν ποτέ σε ενδιαφερομένους με 70% και άνω επιδότηση - βλέπε εγγυητές/επιδοτούμενα επιτόκια  κλπ κλπ).

 

Ουδέτερη άποψη:

1) Η ύπαρξη πολλών κριτηρίων τύπου "πανελληνίων εξετάσεων" με πίνακες, που όσο και να παιδεύεται ο εκτελών το Α' ΠΕΑ να ορίσει και να προδιαγράψει όλο το πρόγραμμα ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΜΟΙΒΗ,  οι προτεινόμενες παρεμβάσεις είναι οι ίδιες για όλους (μόνωση, κουφώματα, κλιματιστικα, αντλίες, ηλιακός) και άρα στο ίδιο ζουμί βράζουμε, τί βελτιστοποίηση και τύποι χάρβαρντ κλπ κλπ... Τα κοινωνικά κριτήρια υπερτερούν τους ενεργειακού αποτυπώματος. 50%  - 50% στο σύνολο

2) Μάλλον πάμε για προσφορές εξαρχής και όποιον πάρει ο "κόφτης" Χάρος.. Ο μόνος τρόπος να πιάσεις σχεδόν όλα τα μόρια του ενεργειακού μέρους είναι να ρίχνεις το κόστος.. Όπως προείπα οι ενεργειακές παρεμβάσεις είναι λίγες και μετρημένες στο ένα χέρι μάλλον..

 

Συγγνώμη για τα πολλά, αλλά τα χρόνια περνάνε και πάμε ένα βήμα μπροστά ένα πίσω. :D 😕 

 

 

 

Edited by Rumpelstiltskin
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Τελικά το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο μόνο για οριζόντιες ιδιοκτησίες. Τι ΗΤΚ να κάνεις σε οικισμό όπου στο οικόπεδο υπάρχουν διώροφη οικοδομή με αίτηση για τον πρώτο όροφο, άλλη κατοικία, αποθηκη, ανοικτό υπόστεγο, κοτετσι και τι αμοιβή να πεις στον ιδιοκτήτη για την σύνταξη της? 

Link to comment
Share on other sites

@Rumpelstiltskin

Συμφωνώ στα περισσότερα εκτός από την αλλαγή στον τρόπο που δίνονται οι προκαταβολές. Με την άσχημη φήμη που έχει το πρόγραμμα, πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: το κεφάλαιο κίνησης που απαιτείται για την εκτέλεση του εξοικονομώ με βάση τους όρους του είναι τεράστιο. Κανένας προμηθευτής δεν μπορεί και δεν θα έπρεπε να σηκώνει αυτό το βάρος από την στιγμή που τα περιθώρια κέρδους ούτως ή άλλως συρρικνώνονται. Και από την άλλη κανένας ωφελούμενος - ειδικά αυτοί των χαμηλών εισοδημάτων - δεν μπορούν να προπληρώσουν και δεν θα έπρεπε να μπαίνουν σε διαδικασίες - ελληνικές πατέντες - τύπου ιδιωτικού συμφωνητικού. 

Έχω υπόψη προμηθευτές, σωστούς επαγγελματίες, που δεν μπορούν να πάρουν έργα. Και επίσης ωφελούμενους του τρέχοντος προγράμματος με επιδότηση της τάξης του 80% που δεν μπορούν να ξεκινήσουν γιατί δεν μπορούν να προπληρώσουν.  

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

καλά και η δική τους πρόταση ήταν πιάσε το αβγό και κούρευτο.

Μας έφαγαν οι προτάσεις και παραπροτάσεις με αλγόριθμους , συντελεστές κλπ @@@@@.  Στο ΕΚΟ Ι έκανες τα χαρτιά του ωφελούμενου, τα έπαιρνε, έτρεχε τράπεζα κλπ. Μιά χαρά.

Τωρα θέλαμε ...... και τελικά.  Δεν χρειαζόταν καμία ιδιαίτερη ανάλυση για να καταλάβουμε ότι τα κουφώματα μένουν έξω. 

Εχουν και οι συγκεκριμένοι ευθύνη με τίς προτάσεις τους με τους αλγόριθμους.

Το πρόγραμμα μιά χαρα ήταν απλά ήθελε ισονομία για όλους την ημέρα των αιτήσεων και λίστα επιλαχόντων οι υπόλοιποι για όποτε βγαίνουν κονδύλια (λίστα η οποία θα ήταν συνεχώς ανοικτή)

Edited by katrmp
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους , 

Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει πως υπολογίζεται ο συντελεστής Κ1 σύμφωνα με την προδημοσίευση του οδηγού?

Εστω οτι έχουμε ενα διαμέρισμα 64,88τμ που η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας είναι 817,90 kwh/m2 και ο προυπολογισμός των παρεμβάσεων είναι 16.009,30  ευρω 

Αντιγραφω απο οδηγο σελ 33 : 

Κ1 (Ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας)  = Διαφορά στην κατανάλωση βασει Α ΠΕΑ και σεναρίου προς το προτεινόμενο κοστος των παρεμβασεων

Κ1=817,90*64,88/16.009,30= 3,314 ??? 

 

 

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, MAR_PAX said:

Κ1 (Ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας)  = Διαφορά στην κατανάλωση βασει Α ΠΕΑ και σεναρίου προς το προτεινόμενο κοστος των παρεμβασεων

Κ1=817,90*64,88/16.009,30= 0,05108 ??? 

 

 

 

  • Thanks 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, MAR_PAX said:

Καλησπέρα σε όλους , 

Μήπως μπορεί κάποιος να μου πει πως υπολογίζεται ο συντελεστής Κ1 σύμφωνα με την προδημοσίευση του οδηγού?

Εστω οτι έχουμε ενα διαμέρισμα 64,88τμ που η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας είναι 817,90 kwh/m2 και ο προυπολογισμός των παρεμβάσεων είναι 16.009,30  ευρω 

Αντιγραφω απο οδηγο σελ 33 : 

Κ1 (Ανοιγμένο κόστος εξοικονόμησης ενέργειας)  = Διαφορά στην κατανάλωση βασει Α ΠΕΑ και σεναρίου προς το προτεινόμενο κοστος των παρεμβασεων

Κ1=817,90*64,88/16.009,30= 3,314 ??? 

 

 

α) 𝑲𝟏(𝟎,𝟐<𝝌𝟏<𝟎,𝟗)= [(𝟎,𝟗−𝝌𝟏)/𝟎,𝟕)]*𝟏𝟎𝟎

β) 𝑲𝟏(𝝌𝟏≤𝟎,𝟐)= 𝟏𝟎𝟎

γ) 𝑲𝟏(𝝌𝟏≥𝟎,𝟗)=𝟎

Στην περίπτωσή σου χ1 = 16.009,30/(817,90*64,88) =0,302 => 0,2<0,302<0,9, οπότε ισχύει η α)

Άρα Κ1 = [(0,9-0,302)/0,7]*100 =85,43

Edited by nick_61
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.