Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021


Recommended Posts

13 ώρες πριν, scorpylos said:

Απλά είσαι εκτεθειμένος στην εξής περίπτωση. Να έχει γίνει ενεργειακή "έκπτωση" στο τέλος των δηλωμενων παρεμβάσεων (πρόβλεψη για 7cm μόνωση και να μπει 3cm ή πρόβλεψη για λέβητα Φ/Α με β.α. 0,94 και να μπει λέβητας με β.α. 0,92 κλπ) και ταυτόχρονα να γίνουν και έξτρα εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έχει χρηματοδοτησει εξ ολοκλήρου ο ωφελουμενος. Ο ενεργειακός στόχος μπορεί να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω, αλλά πως θα ελεγχθεί πχ η τιμή εξοικονομουμενης kwh;

Αυτό ακριβώς εννοούσα. Και η γνώμη μου είναι ότι άλλο είναι αντί για 6άρα μόνωση βάζω 8άρα ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΙΧΟ, και άλλο βάζω και σε άλλο τοίχο έξτρα που δεν έχω προδιαγράψει μόνωση, καθότι ο Β΄ Επιθεωρητής δεν ξεχωρίζει τι είναι από εξοικονομώ και τί δεν είναι, και πόσο αναβαθμίζει το καθένα. Άρα μπορώ να "κλέψω" γιατί οι 3 κατηγορίες μίνιμουμ ή 30% εξοικονόμηση δεν είναι αποκομμένες στο Β' ΠΕΑ. Άρα η επιδότηση του ΕΣΠΑ που δόθηκε στον πελάτη δεν έφερε τα αποτελέσματα που ζητήθηκαν.

 

6 ώρες πριν, BlueEyes said:

Θεωρούμε ότι έχουν περαιωθει οι εργασίες στο 100% όπως προτάθηκαν, ή/και καλύτερες (πρόταση για 6 τοποθέτηση 8). Πάνω λοιπόν σε αυτές τις εργασίες να βάλεις έξτρα υλικά και συστήματα με μηδενικό κόστος χωρίς να τα επιδοτηθεις. 

 

Ακριβώς. Λέμε τα ίδια και καλύτερα υλικά, όχι άλλα και αλλού. Βάζουμε μίνιμουμ ό,τι ζητάει ο Α' επιθεωρητής επομένως. Επίσης στο τρέχον Εξοικονομώ σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις και έξτρα εργασίες αν δεν έπιασες το στόχο άρα δεν κόβεσαι έτσι εύκολα..

Edited by Rumpelstiltskin
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Προσωπικά είμαι απόλυτη και θεωρώ ότι ο στόχος πρέπει να επιτυγχάνεται με τις παρεμβάσεις που επιδοτούνται αλλά παραθέτω απάντηση από το Υπουργείο στην ερώτησή μου, η οποία είναι φυσικά γενική και δεν απαντάει στα ξεκάθαρα και καίρια ερωτήματα που θέτω αρχικά:

Microsoft Outlook - Memo Style.pdf

Link to comment
Share on other sites

51 λεπτά πριν, Maria Electrical Engineer said:

Προσωπικά είμαι απόλυτη και θεωρώ ότι ο στόχος πρέπει να επιτυγχάνεται με τις παρεμβάσεις που επιδοτούνται αλλά παραθέτω απάντηση από το Υπουργείο στην ερώτησή μου, η οποία είναι φυσικά γενική και δεν απαντάει στα ξεκάθαρα και καίρια ερωτήματα που θέτω αρχικά:

Microsoft Outlook - Memo Style.pdf 118 kB · 4 downloads

Ευχαριστώ που το ανέβασες αυτο. Η λογική τελειώνω τις παρεμβάσεις που δηλωθηκαν στο πρόγραμμα , κάνω Β ΠΕΑ, μετά κάνω επιπλέον παρεμβάσεις, ανακαλω το Β ΠΕΑ και το ξανακάνω για να αποδώσω την βελτιωμενη ενεργειακή κλάση δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Θα επικαλεστώ το παράδειγμα που αναφέρθηκε παραπάνω: προτεινόμενη μόνωση 6 εκ, ο ιδιοκτήτης θέλησε να το κάνει τούμπανο και έβαλε 8 εκ. Τι θα του έλεγες; Ότι δεν μπορεί να το κάνει γιατί κάνει υπέρβαση σε σχέση με το ελάχιστο αποδεκτό απο το πρόγραμμα; 

Εφόσον θέλει να το κάνει και να το πληρώσει απο την τσέπη του δεν θα είχα αντίρρηση. Το πρόβλημα θα ήταν να ζητήσει επιπλέον επιδότηση που ορθά δεν επιτρέπεται. 

2 ώρες πριν, Rumpelstiltskin said:

Άρα η επιδότηση του ΕΣΠΑ που δόθηκε στον πελάτη δεν έφερε τα αποτελέσματα που ζητήθηκαν.

Στην τελική το ΕΣΠΑ το ενδιαφέρει να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση και ποια είναι η εξοικονόμηση που γίνεται συνολικά με βάση το ποσό που σου δίνει. Τώρα αν η αναβάθμιση επιτεύχθη με βάση τα υλικά - παρεμβάσεις που προδιαγράφθηκαν ή με επιπλέον περαμβάσεις που χρηματοδότησε ο ωφελούμενος δεν θα πρέπει να το νοιάζει και πολύ. Στην ίδια λογική επιτρέπεται και η ανακατανομή του προυπολογισμού μεταξύ των παρεμβάσεων, αρκεί να μην ξεπεράσεις το εγκριθέν ποσό. 

Link to comment
Share on other sites

@Ena paidi koitaei t astraεννοείται πως ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αφού επιτρέπεται να κάνει αλλαγή φυσικού αντικειμένου των εργασιών κ.λπ. και φυσικά μπορεί να βάλει ό,τι καλύτερο στο σπίτι του απλά διάβασε το mail πιο προσεκτικά :) Δεν εννοώ αυτό που γράφεις. Λόγω αύξησης των τιμών, αρκετοί σκέφτονται για παράδειγμα, να καλύψουν με τον προϋπολογισμό τα αλουμίνια ειδικά σε μεγάλα σπίτια και το φ.α., και να κάνουν εκτός προγράμματος τον ηλιακό και τα κλιματιστικά με χρήματα μαύρα και προφανώς πολύ πιο φθηνά από ότι με τιμολόγια κ.λπ. Ομοίως με την θερμοπρόσωψη ή την μόνωση δώματος που με το ΕΚΟ οι τιμές ανεβαίνουν πιο πολύ (και ενδεχομένως κάποιος να μην εκδόσει καν άδεια μικρής κλίμακας!). Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά και όσα αναγράφω στο mail σχετικά με την εξοικονόμηση και το πως επηρεάζει τον στόχο του προγράμματος βάση κριτηρίων που το ίδιο το πρόγραμμα θέτει. Είμαι πολύ συγκεκριμένη. Θεωρείς ότι όλο αυτό δημιουργεί ισότητα ανάμεσα στους ωφελούμενους; Πιστεύω ότι είναι πολύ λεπτό θέμα. (Ευχαριστώ για το σχόλιο :) )

Edited by Maria Electrical Engineer
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Maria Electrical Engineer said:

 

Ειδικά για το Εξοικονομώ 2021 στο οποίο για να ενταχθεί κάποιος παίζει ρόλο η βαθμολογία, συμφωνώ μαζί σου ότι δημιουργείται ένα θέμα "αθέμιτου ανταγωνισμού" μεταξύ των ωφελούμενων και θα έπρεπε να το προβλέψουν και να βρουν μια λύση για να μην αδικούνται οι "μη έχοντες". Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δυστυχώς πριμοδοτεί ουσιαστικά όσους έχουν κομπόδεμα. 

Από την άλλη όμως, στόχος όλων των προγραμμάτων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Οπότε αν καποιος θέλει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ανακόλουθο το κράτος αν τον απέτρεπε να το κάνει.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @nick_61! Συμφωνώ σε όσα λέτε απλά δεν νομίζω να διαβάζετε προσεκτικά το ερώτημά μου προς του Υπουργείο...

Link to comment
Share on other sites

6 λεπτά πριν, Maria Electrical Engineer said:

Καλημέρα @nick_61! Συμφωνώ σε όσα λέτε απλά δεν νομίζω να διαβάζετε προσεκτικά το ερώτημά μου προς του Υπουργείο...

Καλημέρα ! Το έχω διαβάσει όσο προσεκτικά μου επιτρέπει η ηλικία μου ! 😄

Αλλά και εσείς δεν διαβάσατε προσεκτικά την ανάρτησή μου. Έγραψα ότι θα έπρεπε να βρουν μια λύση για να μην υπάρχει αδικία.

Η λύση  που προτείνετε θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να είναι μια βάση προς αυτή την κατεύθυνση.

Απλά το αφερέγγυο κράτος που ζούμε δεν μπορεί να έχει τέτοια ευαισθησία και ευελιξία. Οπότε σου λέει αφού επιτυγχάνεται ο στόχος της εξοικονόμησης και με το παραπάνω, αυτό αρκεί. Τα περαιτέρω είναι "ψιλά γράμματα" για αυτούς. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μην με παρεξηγείτε :) Απλά αυτό που λέω εν ολίγοις είναι αυτό που έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιο, δηλαδή:

Λόγω αύξησης των τιμών, αρκετοί σκέφτονται για παράδειγμα, να καλύψουν με τον προϋπολογισμό τα αλουμίνια (πχ είχαν δηλώσει 1.Α1.Ι ενώ τελικά είναι 1.Α1.ΙΙ) ειδικά σε μεγάλα σπίτια και το φ.α., και να κάνουν εκτός προγράμματος τον ηλιακό και τα κλιματιστικά με χρήματα μαύρα και προφανώς πολύ πιο φθηνά από ότι με τιμολόγια κ.λπ. Ομοίως με την θερμοπρόσωψη ή την μόνωση δώματος που με το ΕΚΟ οι τιμές ανεβαίνουν πιο πολύ (και ενδεχομένως κάποιος να μην εκδόσει καν άδεια μικρής κλίμακας!). Και δεν είναι μόνο αυτό αλλά και όσα αναγράφω στο mail σχετικά με την εξοικονόμηση και το πως επηρεάζει τον στόχο του προγράμματος βάση κριτηρίων που το ίδιο το πρόγραμμα θέτει.

Γι' αυτό θεωρώ ότι είναι άδικο. Τώρα για το ΕΚΟ 2021 μην το σχολιάσω καλύτερα! Εννοείται πως θα έπρεπε να υπήρχε ρητή υποχρέωση να υλοποιηθούν οι εργασίες που έχουν δηλωθεί αρχικά αλλά ποιος βρήκε το δίκιο του για να το βρούμε εμείς; Καλημέρα και Καλή Ανάσταση!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Maria Electrical Engineer Τώρα καταλαβαίνω καλύτερα τι εννοείς. Δεν διαφωνώ επί της αρχής αλλά από την άλλη στόχος του προγράμματος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή αναβάθμιση. Ειδκά τώρα με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά ενέργειας αυτό είναι τεράστιο θέμα. 

Το γεγονός ότι στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχουν ένα σωρό στρεβλώσεις, μαύρα χρήματα, άσπρα χρήματα, παρεμβάσεις χωρίς άδειες, ανακολουθία και ασυνέπεια μεταξύ κανόνων κλπ δεν θα αντιμετωπιστούν από οποιοδήποτε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. Όσο πιο πολύπλοκο γίνεται αυτό (το έχουν ήδη ταβανιάσει) τόσο θα χάνει σε αποτελεσματικότητα. 

Επίσης συμφωνώ με το γεγονός ότι οι έχοντες μπορούν να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση έναντι κάποιου που θα προσπαθήσει να κάνει τη δουλειά αποκλειστικά με τους πόρους του προγράμματος. Είναι ένα εγγενές πρόβλημα που έχει τη ρίζα του στις στρεβλώσεις που αναφέρω παραπάνω. Αντίστοιχα τα εισοδματικά κριτήρια μπορεί να είναι στρέβλωση: όσο πιο πολλά μαύρα βγάζω, τόσο περισσότερο θα ωφεληθώ από το πρόγραμμα... Γίνομαι κυνικός , αλλά έτσι είναι η κατάσταση στη χώρα αυτή. 

Καλό Πάσχα με υγεία και πολύ αντοχή για να αντέξουμε τα επερχόμενα. . . 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Ena paidi koitaei t astra ειδικά με το νέο ΕΚΟ και τα νέα εισοδηματικά κριτήρια, πραγματικά επιδοτούν το μαύρο χρήμα και αυτό το λέω ανέκαθεν. Ατομικό εισόδημα 5000€ και οικογενειακό 10000€ θα κάνουν παρεμβάσεις σε ακίνητο; Λογικά δεν έχουν να φάνε. Το 75% έπρεπε να δίνεται σε οικογένειες με εισόδημα από 20000€-35000€ τουλάχιστον, που πληρώνουν φόρους και έχουν κατανάλωση αλλά όπως πάντα στην Ελλάδα προσαρμόζουμε τα πάντα στον λαϊκισμό. Αυτά γιατί είναι Άγιες Μέρες! Καλή Ανάσταση!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.