Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προανάρτηση Κτηματολογιου σε κτηματογραφούμενες περιοχές (2021)


Recommended Posts

On 28/8/2021 at 9:14 ΜΜ, Pavlos33 said:

Στο απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος προανάρτησης που αφορά γήπεδο,  καταγράφονται επί του φύλλου σε πίνακα τρεις όμορες ιδιοκτησίες (3 ΚΑΕΚ), ενώ οι ιδιοκτησίες με τις οποίες συνορεύει είναι πέντε (5 ΚΑΕΚ). Αυτό αποτελεί σφάλμα προς διόρθωση, ή υπάρχει  μέγιστος αριθμός όμορων που καταγράφει το Κτηματολόγιο στα αποσπάσματα και πέραν αυτού δεν γίνεται καταγραφή τους;

Καλημέρα Παύλο. Στον πίνακα αυτό, αναγράφονται τα ονόματα των ομόρων για τα 3 γεωτεμάχια?

Αν ναι, θεωρώ ότι τα άλλα δύο όμορα γεωτεμάχια δεν αναγράφονται καθώς πρόκειται για ιδιοκτησίες αγνώστου (αδήλωτα προς το παρόν).

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

 Συνολικά το γεωτεμάχιο συνορευει με 5 άλλα ακίνητα. Το ένα από αυτά αποτελεί δασική έκταση. Στο απόσπασμα κτημ. διαγράμματος υπάρχει ο πίνακας που γράφει τα ονόματα των 2 όμορων ιδιοκτησιών και της δασικής έκτασης (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ κλπ). Οι άλλοι δυο ιδιοκτήτες υπάρχουν (τους γνωρίζω προσωπικά), αλλά δεν μου τους έχουν αναγράψει στον πίνακα όμορων. Στην ένσταση που θα κάνω να αναφέρω και αυτό;  Τα ΚΑΕΚ γύρω γύρω με τα περιγράμματα από το maps.gov.gr φαίνονται κανονικά.

Ευχαριστώ.

Επιπλέον να κάνω ένα ακόμη ερώτημα αν τυχόν το έχεις αντιμετωπίσει.

 Κοιτάζω άλλο ένα απόσπασμα κτηματολογικού πίνακα (ΑΚΠ) προανάρτησης. Σε συμβόλαιο γονικής παροχής του 2011 είχαμε δυο αριθμούς μεταγραφής, 53-54, με το 53 να αντιστοιχεί σε μένα (ψιλή κυριότητα) και το 54 στην επικαρπώτρια μητέρα. Κοιτάζω στο ΑΚΠ της μητέρας και αναγράφουν τα πάντα σωστά, πλην όμως έχουν αφήσει πάλι τον αριθμό 53 και όχι το 54. Αναρωτιέμαι αν εννοούν ως στοιχεία ακινήτου (άρα σωστά έχουν το 53) ή έχουν κάνει λάθος και θα έπρεπε να γράψουν το 54.

Κοίταξα και στις δηλώσεις που είχα υποβάλει και έτσι τα είχα δηλώσει (53 στη δική μου και 54 στην επικαρπία). Ο πρώτος αριθμός μεταγραφής πάει στον ψιλό κύριο και άλλος στον επικαρπωτή γονέα. 

Link to comment
Share on other sites

Για το πρώτο θέμα, φαντάζομαι λοιπόν ότι δεν έχουν υποβάλλει δήλωση οι άλλοι 2 όμοροι. Εσένα πάντως δεν σε αφορά και δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι.

Για το δεύτερο θέμα, κανονικά θα πρέπει να είχε γίνει σωστή αντιστοίχηση εγγράφων - δικαιωμάτων. Είναι σαφές ότι στο δικαίωμα επικαρπίας της μητέρας θα πρέπει να αναφέρεται τίτλος με αριθμό μεταγραφής το 54 και όχι το 53, άρα καλό είναι να ζητήσεις να το διορθώσουν. Από τεχνικής απόψεως δηλαδή, θα έπρεπε να είχαν καταχωρίσει το ίδιο μεν έγγραφο αλλά με διαφορετικό αριθμό μεταγραφής.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αν δεν έχουν κάνει δήλωση πως τους έχει αποδοθεί ΚΑΕΚ και περίγραμμα;

Η πρώτη ενασχόληση με την προανάρτηση (ξεκίνησα από τις δικές μου ιδιοκτησίες) είναι ότι παρά το ότι έχω υποβάλλει πρόσφατα τοπογραφικά υπάρχουν αποκλίσεις (εντός βεβαίως της επιτρεπόμενης εμβαδομετρικής απόκλισης που γράφουν στα φύλλα) όχι ιδιαιτέρως μεγάλες αλλά υπάρχουν και το ερώτημα είναι τι γίνεται με αυτές. Έστω ότι κάνω ένσταση για όλα τα γήπεδα που έχω, στην επόμενη φάση θα ταυτιστούν τα περιγράμματα ακριβώς με τα περιγράμματα των τοπογραφικών που έχω υποβάλλει; 

(επισυνάπτω δυο περιπτώσεις γηπέδων με μικρές αποκλίσεις πλευρών και κλίσεων και εντός εμβαδομετρικής απόκλισης κτηματολογιου ως παράδειγμα)....

και τελικά δεν έχω κατανοήσει το εξής. Όταν έχω από την μια το υποβληθέν τοπογραφικό στη φάση δηλώσεων (πολλές φορές σε ιδιοκτησίες με υλοποιημένα όρια, πχ από ξερολιθιές) και από την άλλη το περίγραμμα του αποσπάσματος, με εμβαδόν πολύ κοντά σε αυτό του υποβληθέντος και μικροδιαφορές στις πλευρές (μήκη και κλίσεις), τότε στις συναλλαγές ποιο θα χρησιμοποιείται; Δηλαδή, αν θέλω να προβώ σε πώληση, θα συνεχίζω με το τοπογραφικό που αποτυπώνει την ιδιοκτησία;

Μια άλλη περίπτωση  που εξετάζω αν πρέπει να κάνω ένσταση είναι η εξής: Είχα κάνει τοπογραφικό (μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και για συμβόλαιο ανάμεσα σε συγγενείς για μια πράξη αποδοχής και μια δωρεά ποσοστού το 2019) στο οποίο είχα δείξει το γεωτεμάχιο να "πατάει" σε δυο όμορους ΟΤΑ της ίδιας δημοτικής ενότητας. Είχα αναγράψει ότι εμπίπτει εν μέρει στον έναν ΟΤΑ κατά επιφάνεια τάδε και εν μέρει στον άλλο ΟΤΑ κατά επιφάνεια τάδε. Στην συμβολαιογραφική πράξη πέρασε σύμφωνα με το τοπογραφικό. Είδα στο απόσπασμα ότι έχουν αναγράψει μόνο τον έναν ΟΤΑ και πιθανολογώ ότι τον έβαλαν επειδή το γεωτεμάχιο εμπίπτει κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε αυτόν. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα πρέπει και στο τοπογραφικό της ιδιοκτησίας για κάθε επόμενη χρήση, να κάνω διόρθωση και πλέον να αναγράφω μόνο τον έναν ΟΤΑ (ότι δηλαδή το γήπεδο βρίσκεται εκτός οικισμού της μιας από τις δυο τοπικής κοινότητας)

 

 

γεωτεμαχιο 2.pdf γεωτεμαχιο 1.pdf

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Παύλο καλησπέρα, όσον αφορά το πρώτο σου ερώτημα, το κτηματολόγιο δεν δημιουργεί νέα δικαιώματα, καταγράφει τα υπάρχοντα. Επειδή κάποιος δεν ασχολήθηκε να πληκτρολογήσει όλες τις συντεταγμένες σου ή πιθανά, έκανε κάποιο λάθος στην πληκτρολόγηση, η ακόμα ψηφιοποίησε σε ενα υπόβαθρο, δεν σημαίνει ότι αλλάζει και το γεωτεμάχιο που έχεις. Προφανώς στις μεταβιβάσεις θα ακολουθείται ο τίτλος και όχι το κτηματολόγιο. Ειδικά στην περίπτωση σου, που οι διαφορές φαίνονται μικρές.

Όσον αφορά τα αποτελεσματα των ενστασεων, το πιο πιθανό ειναι να σου απαντήσουν οτι οι διαφορές είναι εντός προδιαγραφών.

Στην περιοχή σου, εκανα δύο δηλώσεις όμορων γηπέδων με το μεταξύ τους όριο να ταυτίζεται και στην προανάρτηση φαίνεται 1 μέτρο μετακινημένο σε σχέση με τα τοπογραφικά που προσκομίστηκαν...

Στην Β. Ελλάδα φαντάσου έχουμε διαφορές 2 και 3 μέτρα με το κτηματολόγιο και δεν ασχολούμαστε. Προσωπικά μπαίνω σε διαδικασία χωρικής μεταβολής όταν ειναι εκτός ανοχής η διαφορά στο εμβαδόν ή όταν αμφισβητείται η ταυτότητα του ακινήτου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

απο εδω

https://kemioteko.gr/index.php/news/538-226gr-erotiseis-apantiseis-gia-to-ktimatologio-2

5. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΩΝ ΔΗΜΩΝ- ΟΤΑ

5.1. Ερώτηση: Τι γίνεται όταν έχω ακίνητα και σε άλλες τοπικές κοινότητες του ίδιου Δήμου; Απάντηση:

5.2. Ερώτηση: Αν κάποιος έχει δικαιώματα, που ανήκουν στον ίδιο Καλλικρατικό Δήμο, αλλά διαφορετικό πρώην Καποδιστριακό, τότε κάνει ξεχωριστή δήλωση ή μπορούν να πάνε όλα μαζί; Απάντηση:

5.3. Ερώτηση: Τι γίνεται όταν κάποιος έχει ακίνητα σε διαφορετικούς δήμους; Απάντηση:

5.4. Ερώτηση: Τι γίνεται αν έχουν ακίνητο σε άλλο Δήμο; Απάντηση:

5.5. Ερώτηση: Τι γίνεται με τα κτήματα που βρίσκονται σε άλλο νομό; Απάντηση:

5.6. Ερώτηση: Τι νοείται ως γεωγραφικό διαμέρισμα; Απάντηση:

δεν βρισκω τις απαντησεις.

Ο ΚΑΝΑ εχει κατεβασει αντιστοιχες οδηγιες του ΚΓ Μεσηνιας.

[αν θυμαμαι καλα..]

και εδω

https://www.michanikos.gr/forums/topic/55272-πρεμιέρα-για-το-e-κτηματολόγιο-βήμα-βήμα-η-υποβολή-της-δήλωσης/page/13/

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

@netmin909 

 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα, σε μια επόμενη συμβολαιογραφική μεταβίβαση κρατάμε το τοπογραφικό μας και απλώς μνημονεύεται και η επιφάνεια βάσει κτηματολογίου, όταν είναι εντός επιτρεπόμενης απόκλισης και δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες μεταβολές σε μήκη και κλίσεις πλευρών;

Αν ναι, ποια θεωρείται ανεκτή μεταβολή σε μήκος και κλίση πλευράς, μεταξύ τοπογραφικού αποτύπωσης και περιγράμματος κτηματολογίου;

 

@dimitris GMΔημήτρη το θέμα μου δεν είναι πως θα κάνω τη δήλωση. Αυτά τα έχω κάνει στην φάση υποβολής. Το ερώτημα που έθεσα και παραπάνω είναι ότι είχα γήπεδο που ανήκε σε δυο όμορους ΟΤΑ. Στο τοπογραφικό είχα δηλώσει ότι ανήκε εν μέρει στη μια Τ.Κ και εν μέρει στην άλλη Τ.Κ κατά τάδε εμβαδόν στην κάθε μια. Έτσι πέρασε και στο συμβόλαιο και το ίδιο τοπογραφικό κατέθεσα και στο κτηματολόγιο. Το κτηματολόγιο στο ΑΚΠ γράφει ότι ανήκει στη μια Τ.Κ (με την μεγαλύτερη έκταση). Το ερώτημα είναι αν μετά την καταχώρηση αυτή, θα πρέπει να αλλάξω το τοπογραφικό μου και να γράφω ότι το γήπεδο ανήκει εκτός οικισμού της Τ.Κ (αυτής δηλαδή που αναγράφει και το Κτηματολόγιο) για μετέπειτα συμβολαιογραφικές πράξεις ή το αφήνω ως έχει. Λογικά εδώ το Κτηματολόγιο δεν έχει κάνει λάθος, αφού θα έπρεπε να επιλέξει σε ποια από τις δυο  Τ.Κ (πρώην ΟΤΑ) να το εντάξει.

Link to comment
Share on other sites

13 λεπτά πριν, Pavlos33 said:

@netmin909 

 

Ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα, σε μια επόμενη συμβολαιογραφική μεταβίβαση κρατάμε το τοπογραφικό μας και απλώς μνημονεύεται και η επιφάνεια βάσει κτηματολογίου, όταν είναι εντός επιτρεπόμενης απόκλισης και δεν παρουσιάζονται ιδιαίτερες μεταβολές σε μήκη και κλίσεις πλευρών;

Αν ναι, ποια θεωρείται ανεκτή μεταβολή σε μήκος και κλίση πλευράς, μεταξύ τοπογραφικού αποτύπωσης και περιγράμματος κτηματολογίου;

 

Δεν έχει θεσμοθετηθεί ποτέ αποδεκτή απόκλιση και αποδεκτή μετατόπιση στο λειτουργούν Κτηματολόγιο.

Η ανοχή και τα Uo αφορούν την φάση της κτηματογράφησης. Πήγαν το 2009 να μας βάλουν να υπογράφουμε ότι το σχήμα είναι συμβατό με του κτηματολογίου και κάτι τέτοιες ….και σε 15 μέρες μετά από ξεσήκωμα των συμβολαιογράφων  το πήραν πίσω, αφού σταμάτησαν οι πράξεις…. 

Link to comment
Share on other sites

Αν κάνω τώρα κάποια συμβολαιογραφική πράξη (φάση προανάρτησης) θα αναγράψω στη δήλωσή μου ότι το εμβαδόν του γεωτεμαχίου βρίσκεται εντός επιτρεπόμενης απόκλισης σύμφωνα με το απόσπασμα κτηματολογικού διαγράμματος; (λογικά μοιάζει να βγαίνει μέγιστη απόκλιση 7%). Ναι για το λειτουργούν κτηματολόγιο ορθώς το αναφέρεις ότι έχει καταργηθεί χρόνια η υποχρέωση δήλωσης συμβατότητας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.