Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προανάρτηση Κτηματολογιου σε κτηματογραφούμενες περιοχές (2021)


Pavlos33

Recommended Posts

για την "συμβατοτητα" υπαρχουν αυτα:

 

https://www.notarius.gr/encyclical/1/1641

https://www.pliatsikaslaw.gr/enarxi-ypochreosis-episynapsis-topogr/

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 60
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

15 ώρες πριν, Pavlos33 said:

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αν δεν έχουν κάνει δήλωση πως τους έχει αποδοθεί ΚΑΕΚ και περίγραμμα;

Η πρώτη ενασχόληση με την προανάρτηση (ξεκίνησα από τις δικές μου ιδιοκτησίες) είναι ότι παρά το ότι έχω υποβάλλει πρόσφατα τοπογραφικά..

Πριν ξεκινήσει η συλλογή δηλώσεων, οι μελετητές συντάσσουν πρόχειρο κτηματογραφικό διάγραμμα συλλέγοντας στοιχεία από παλιούς χάρτες, διαγράμματα του ελαιοκομικού μητρώου κλπ. Σε συνδυασμό με μία ψηφιοποίηση ορίων επί του ορθοφωτοχάρτη, προκύπτουν κάποια όρια ιδιοκτησιών από εκτίμηση, ακόμα και αν δεν εμφανιστεί ο ιδιοκτήτης τους να δηλώσει.

Για τις διαφορές που βλέπεις στα αποσπάσματα σε σχέση με τις μετρήσεις σου, εικάζω ότι παίζει να μην τιςέλαβαν καν υπόψιν τους. Εκτός αν ο όμορος είχε προσκομίσει και αυτός τοπογραφικό και έγινε κάποιου είδους ενδιάμεση σχεδίαση. Σε κάθε περίπτωση, αν καμία κορυφή δεν ταυτίζεται με τις μετρήσεις σου είναι περίεργο. Θα πρέπει να αιτηθείς να εφαρμόσουν το τοπογραφικό σου, τόσο κόπο έκανες. Ακόμα και για μικροδιαφορές. Όσο πιο κοντά είναι το πολύγωνο του κτηματολογίου στην πραγματικότητα τόσο το καλύτερο. Σκέψου ότι παράλληλα μπορεί στην προανάρτηση να εμφανιστεί ο όμορος και να ζητήσει μικροαλλαγές. Θα πρέπει να "υπενθυμίσεις" ότι έχεις τοπογραφικό, αφού προς το παρόν το αγνόησαν.

Οι συναλλαγές γίνονται με βάση την αποτύπωσή σου. Και η αποτύπωση είναι αυτή που οδηγεί σε ΔΓΜ για την ιδιοκτησία, αν υπάρχουν διαφορές με το λειτουργούν κτηματολόγιο. Αυτή τη στιγμή δεν έχει θεσμοθετηθεί η συμβατότητα σχήματος αλλά κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα γίνει. Λογικά θα είναι offset +-2m στα εκτός και +-0,50m στα εντός. Ισχύει όμως η συμβατότητα εμβαδού και κατά τις μεταβιβάσεις, αν είσαι εκτός, καλείσαι να διορθώσεις το κτηματολόγιο κοινοποιόντας σε ομόρους.

Στην προανάρτηση δεν πρόκειται για ενστάσεις αλλά για μία off the record επικοινωνία με το γραφείο κτηματογράφησης. Είναι ευκαιρία για διορθώσεις χωρίς πολλά πολλά, χωρίς ακριβές και χρονοβόρες διαδικασίες. Ένας υπάλληλος θα δει ότι έχεις δίκιο και θα μπει 5 λεπτά να σχεδιάσει εκ νέου τα όρια. Να στείλετε πάλι τα τοπογραφικά σας, και σε μορφή dxf αν μπορείτε ώστε να διευκολύνετε τους υπαλλήλους να μην πληκτρολογούν, αν ένα γήπεδο πχ έχει 200 κορυφές. Δεν έχει σημασία αν έχει γίνει ψηφιακή υποβολή, καθώς οι ανάδοχοι δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα δυστυχώς.

Τα όρια των ΟΤΑ οι ανάδοχοι τα τροποποιούν, ώστε κάθε γήπεδο να μην κατατμείται λόγω αυτού του ορίου. Φαντάζομαι Παύλο αναφέρεσαι στα όρια ΟΤΑ της εφορίας. Από ότι έχω καταλάβει τα όρια των ΟΤΑ μελλοντικά θα ταυτιστούν με τα όρια των ΟΤΑ σύμφωνα με το λειτουργούν κτηματολόγιο.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, ntanos said:

 

Τα όρια των ΟΤΑ οι ανάδοχοι τα τροποποιούν, ώστε κάθε γήπεδο να μην κατατμείται λόγω αυτού του ορίου. Φαντάζομαι Παύλο αναφέρεσαι στα όρια ΟΤΑ της εφορίας. Από ότι έχω καταλάβει τα όρια των ΟΤΑ μελλοντικά θα ταυτιστούν με τα όρια των ΟΤΑ σύμφωνα με το λειτουργούν κτηματολόγιο.

Ευχαριστώ ξανά για την εμπεριστατωμένη ανάλυση. Αναφορικά με το τελευταίο, όταν συνέταξα (2019) το τοπογραφικό για να κάνουμε κάποιες συμβολαιογραφικές πράξεις μεταξύ συγγενών, έκανα χρήση των ορίων ΟΤΑ από τους ορθοφωτοχάρτες του κτηματολογίου. Διαπίστωσα ότι το γεωτεμάχιο (εκτός οικισμού) ανήκε σε δυο όμορους ΟΤΑ (τοπικές κοινότητες). Έτσι λοιπόν ανέγραψα την πληροφορία αυτή και στην δήλωση Ν. 651/77 ως εξής:  
"Δηλώνω σύμφωνα με το νόμο ότι το γεωτεμάχιο με στοιχεία κορυφών (1,2,3,...,20,21,22,...,40,41,42,...,50,51,1) και εμβαδόν 5489,04 τμ που βρίσκεται στη θέση "....."  εν μέρει και κατά το μεγαλύτερο μέρος του (Ε1=3.218,67 τ.μ), σε περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Κ.... και εν μέρει και κατά το μικρότερο μέρος του (Ε2=2.270,37 τ.μ), σε περιοχή  της Τοπ. Κοιν...... Χ (τέως Τ.Δ .....) Δημοτικής Ενότητας ...., Δήμου ....., κλπ". 

Για το λόγο αυτό και στο Ε9 έγιναν καταχωρήσεις σε δυο γραμμές (λόγω των διαφορετικών ΑΒΑ στις αντικειμενικές αξίες αλλά και των διαφορετικών τοπικών κοινοτήτων. 

Ερχόμαστε στο Κτηματολόγιο. Λογικά και ορθά το Κτηματολόγιο στο Α.Κ. Πίνακα, αναφέρει διεύθυνση την μια τοπική κοινότητα "Κ..." εκεί δηλαδή που "πατάει" το μεγαλύτερο μέρος του γεωτεμαχίου.

Το ερώτημα για μένα είναι αν θα πρέπει από τώρα και στο εξής να κάνω αλλαγή στο τοπογραφικό μου και να αναγράφω ότι το γεωτεμάχιο βρίσκεται ολόκληρο στην περιοχή της τοπικής κοινότητας "Κ..." το οποίο θα το χρησιμοποιήσω προσεχώς για να κάνω αποδοχή κληρονομιάς σε ποσοστιαίο δικαίωμα κυριότητας (εξ αδιαιρέτου) από το εν λόγω ακίνητο.

TOPO 1.jpg

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

σε αγροτεμάχιο επιφάνειας 2000 τμ " .Στα συμβόλαια επισης  περιγράφονται 2000τμ.

Η προανάρτηση  δείχνει 1500 και αφήνει τα άλλα 500 ως άλλο αγροτεμάχιο. Περνά -κατά το κτηματολόγιο-" αγρ δρόμος  ο οποίος είναι ουσιαστικά  "πατημένο" αγροτεμαχιο απο τα αγροτικά  οχήματα και σίγουρα όχι αγροτικός δρόμος και  που το χωρίζει στα 1500/500(ώς 2 ξεχωριστά τεμάχια)

Κάνουμε και νέα δήλωση κ για τα 500 ,αλλά με τι τίτλο  ,τι θα γίνει με την απόκλιση των 1500/2000 τμ? συμπληρωματική δήλωση? η ένσταση?

ομοίως και για αλλο αγροτεμάχιο οπου η κτηματογράφηση έδειξε 7στρ  και  ο τίτλος μιλά για 15 στρ.Ενσταση επίσης?

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

ο "πατημενος" δρομος δεν κατατμει το ακινητο...απλα σημειωνεται σαν δουλεια, αλλα δεν σου αφαιρει κυριοτητα

φυσικα θα κανεις ενσταση

 

για τα 15 στρ. που εγιναν 7....ειναι πολυ μεγαλη η διαφορα. Αρα σε καποιον  αποδοθηκαν.

αυτο θα ελεγξεις

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@KOKARADI

Όταν κάνατε αρχικά τη δήλωση ιδιοκτησίας, προσκομίσατε εξαρτημένο τοπογραφικό ή πήγατε με σκαρίφημα εντοπισμού από κτημανετ;

Η διαφορά 15.000 τμ με 7.000 τμ προφανώς είναι μεγάλη και δεν δικαιολογείται γι αυτό και η παραπάνω ερώτηση. Τι δηλώθηκε στη φάση δήλωσης ιδιοκτησίας και αν υπήρχε το σχετικό τοπογραφικό.

Link to comment
Share on other sites

On 31/8/2021 at 9:38 ΠΜ, ntanos said:

Αυτή τη στιγμή δεν έχει θεσμοθετηθεί η συμβατότητα σχήματος αλλά κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα γίνει. Λογικά θα είναι offset +-2m στα εκτός και +-0,50m στα εντός. Ισχύει όμως η συμβατότητα εμβαδού και κατά τις μεταβιβάσεις, αν είσαι εκτός, καλείσαι να διορθώσεις το κτηματολόγιο κοινοποιόντας σε ομόρους.

Λογικό είναι αυτό που λέτε, αλλά αν γίνει τα επέλθει χάος.

Οι ζώνες συμβατότητας που έχουν οριστεί συχνά δεν τηρούνται και δεν το παίρνει κανένας είδηση. Π.χ. όπου έχει διανομές σε hatt συνήθως οι μελετητές δεν τις εφαρμόζουν με βάση τα ορόσημα και τις διαστάσεις, αλλά κάνουν ψηφιοποίηση στην οθόνη. Έτσι χάνονται 2-3 μέτρα για πλάκα. Τα εμβαδά όμως φροντίζουν τα τηρούνται πάντα, και έτσι δεν παίρνει είδηση κανένας το πρόβλημα.

 

 

Edited by george08
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, KOKARADI said:

συντάχθηκε τοπογραφικό .Τοπογραφικό και τίτλοι συμπίπτουν σε επιφάνεια

Αν είναι έτσι κάνεις αίτηση επανεξέτασης και αναγράφεις τους λόγους.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σε συνέχεια των παραπάνω συζητήσεων :αν και δεν επιτρέπεται η δημιουργία κοινοχρήστων/οδών  το κτηματολόγιο  έχει κόψει(δημιουργήσει) και  αγροτικούς δρόμους που πολλοί  δεν είναι κατά την έννοια  που έχουν  .Και καλούμαστε μετά απο την υπόδειξη των δικηγόρων που συνέταξαν τις δηλώσεις να τους  δείξουμε στα τοπογραφικά δημιουργώντας έτσι και επιπλέον αγροτεμάχια.Ουσιαστικά αφου το κτηματολόγιο ¨"έκανε " την δουλειά τι ταλαιπωρείται τόσο ο κόσμος όσο και ο ιδιώτης μηχανικός ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.