Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι νεροποντές στη Δυτική Ευρώπη είναι 3% έως 19% σφοδρότερες λόγω της υπερθέρμανσης


Engineer

Recommended Posts

Η κλιματική αλλαγή επηρέασε και επιδείνωσε τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιουλίου στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα (24/8), αλλά ήταν μόνο ένας παράγοντας της καταστροφής.

Δύο ημέρες με ρεκόρ βροχής και επακόλουθες πλημμύρες ποταμών έφεραν καταστροφές σε μέρη του Βελγίου και της Γερμανίας, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 220 ανθρώπους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατέστησε εννέα φορές πιθανότερη την εμφάνιση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων στη Δυτική Ευρώπη.

Οι νεροποντές στην περιοχή είναι 3-19% σφοδρότερες εξαιτίας της υπερθέρμανσης που προκάλεσε ο ανθρώπινος παράγοντας, γεγονός που σημαίνει ότι μια ημέρα βροχόπτωσης μπορεί να είναι έως και κατά 19% εντονότερη στη συγκεκριμένη περιοχή σε σχέση με το τι θα ήταν αν δεν είχε αυξηθεί κατά 1,2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας παγκοσμίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της υπηρεσίας World Weather Attribution (WWA).

«Σε ένα θερμαινόμενο κλίμα σαφώς και θα έχουμε περισσότερα τέτοια (φαινόμενα)», είπε η κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Φριντερίκε Οτο, η οποία είναι μια από τις επικεφαλής της υπηρεσίας. «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι φονικά», συμπλήρωσε η ίδια, ανακαλώντας στη μνήμη της ότι είχε καλέσει επειγόντως μέλη της οικογένειάς της που ζουν στις πληγείσες εκείνες περιοχές για να διασφαλίσει ότι ήταν ασφαλείς όταν πλημμύρισαν οι περιοχές αυτές. «Για μένα ήταν πολύ κοντά στο σπίτι μου», τόνισε.

Με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να κυριαρχούν στους τίτλους των ειδήσεων τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες δέχονται αυξανόμενες πιέσεις για να διευκρινίσουν σε ποιόν βαθμό ευθύνεται γι αυτά η κλιματική αλλαγή.

Μόνο κατά τον περασμένο χρόνο οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ξηρασία στις ΗΠΑ, ο φονικός καύσωνας στον Καναδά και οι δασικές πυρκαγιές στην Αρκτική Σιβηρία επιδεινώθηκαν από την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

«Το γεγονός ότι χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι σε μια από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο είναι αληθινά σοκαριστικό», επισήμανε ο κλιματολόγος Ραλφ Τούμι του Ινστιτούτου Γκρέινθαμ, στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Imperial College, αναφερόμενος στην πρόσφατη φυσική καταστροφή στη Γερμανία. «Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές», επισήμανε στη συνέχεια, αν και δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Παρότι η καταστροφή ήταν χωρίς προηγούμενο, οι 39 επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα διαπίστωσαν ότι οι κατά τόπους τάσεις βροχοπτώσεων διαφέρουν κατά πολύ.

Για τον λόγο αυτό διενήργησαν μια ανάλυση σε μια ευρύτερη περιοχή που κάλυπτε τμήματα της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Ελβετίας. Χρησιμοποίησαν προσομοιώσεις σε υπολογιστή και τοπικά αρχεία για τα καιρικά φαινόμενα για να συγκρίνουν τις πλημμύρες του Ιουλίου με αυτό που θα συνέβαινε σε έναν κόσμο ανεπηρέαστο από την κλιματική αλλαγή.

Επειδή ο θερμότερος αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, οι καλοκαιρινές βροχές στη συγκεκριμένη περιοχή είναι σήμερα κατά 3-19% σφοδρότερες σε σχέση με το τι θα ήταν χωρίς την υπερθέρμανση του πλανήτη, καταλήγουν οι επιστήμονες.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

εκτός από το θερμοσίφωνα κάποιος να μην ξεχάσει να κλείσει το HAARP

αμάν πια με την κλυσματική αλλαγή. μόνο για φορολογικούς λόγους προβάλλεται. και για τρομοκράτηση του πληθυσμού. 

πρώτ' απ' όλα δεν υπάρχει "ανθρωπογενής" κλιματική αλλαγή. δεν είναι δηλαδή όλοι οι άνθρωποι συνυπεύθυνοι για όποια επίδραση έχει στο κλίμα το πολιτικο-οικονομικό σύστημα. καπιταλιστική ή ιμπεριαλιστική ή παγκοσμιοποιητική κλιματική αλλαγή θα το δεχτώ (ίσως)

πλέον αυτού. γίνεται πολύς λόγος για την αύξηση του CO2 ως αίτιου.. που είναι εν τέλει μηδαμινή. πιο πολύ CO2 παράγουν οι αγελάδες που κλάνουν και η θάλασσα παρά η οιαδήποτε δραστηριότητα. για τα υπόλοιπα αέρια του "θερμοκηπίου" ούτε λόγος.

και πως γίνεται να στοχοποιούμε πχ στην παραγωγή ενέργειας τον λιγνίτη γιατί έτσι αποφάσισε η γερμανική ευρωπαϊκή ένωση με οδηγίες και νομοθετήματα υποχρεωτικά για όλους πλην των γερμανών?

αυτά για τώρα

Link to comment
Share on other sites

υπερθέρμανση μπορεί να υπάρχει αλλά δεν είναι σίγουρο οτι οφείλετε στον άνθρωπο ... μπορεί να οφείλετε στον θεο ηλιο  ...

Link to comment
Share on other sites

On 8/28/2021 at 3:58 PM, imhotep said:

πλέον αυτού. γίνεται πολύς λόγος για την αύξηση του CO2 ως αίτιου.. που είναι εν τέλει μηδαμινή. πιο πολύ CO2 παράγουν οι αγελάδες που κλάνουν και η θάλασσα παρά η οιαδήποτε δραστηριότητα. για τα υπόλοιπα αέρια του "θερμοκηπίου" ούτε λόγος.

Έχει αποδειχθεί αυτό που λες; Ότι η αύξηση του CO2 είναι μηδαμινή; Θα ήθελα να με παραπέμψεις στην πηγή που αυτό αναφέρεται.

 

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

On 28/8/2021 at 3:58 ΜΜ, imhotep said:

δεν είναι δηλαδή όλοι οι άνθρωποι συνυπεύθυνοι για όποια επίδραση έχει στο κλίμα το πολιτικο-οικονομικό σύστημα. καπιταλιστική ή ιμπεριαλιστική ή παγκοσμιοποιητική κλιματική αλλαγή θα το δεχτώ (ίσως)

Αυτή η φράση είναι "όλα τα λεφτά".

Η αλήθεια είναι ότι οι κεφαλές της προπαγάνδας (π.χ. ο Μπιλ Γκέιτς) δεν αποδέχονται καμία ιδέα μείωσης περιττών αναγκών, λόγω ίσως του πιθανού κινδύνου μερικής ή ολικής οικονομικής κατάρρευσης από τυχόν μείωση καταναλωτικών ρυθμών. 

Αντιθέτως επιμένουν στην ανάπτυξη του βλακώδους καταναλωτισμού, συστήνοντας όμως παράλληλα τις ΑΠΕ ως περιβαλλοντική αν-τι-στά-θμι-ση.  Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ αναπτύσσονται οι ΑΠΕ παγκοσμίως, αυξάνονται παράλληλα και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι. 

Επίσης, πάλι λόγω της προπαγάνδας, κάθε υλικό, μηχανισμός, ή κατασκευή που αποφέρει ενεργειακή εξοικονόμηση, ή μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, υπερκοστολογείται με τη λογική της τρέχουσας χρησιμότητας (αξίας χρήσης). 

Αυτή η κατάσταση κατά την παγκόσμια ελίτ, πρέπει να οδηγήσει σε μια κουλτούρα κατανάλωσης προϊόντων "χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος" όπως συνθετικό κρέας, μεταλλαγμένα αγροτικά προϊόντα κλπ, περικοπής κοινωνικών δικαιωμάτων που θα κριθούν "αντιπεριβαλλοντικά", απαγόρευσης της ελεύθερης πρόσβασης πολιτών σε φυσικούς πόρους (δάση, υδροφόροι ορίζοντες κλπ), αυξημένους περιβαλλοντικούς φόρους και πανάκριβης αγοράς ενέργειας.           

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε θα συμφωνήσω μαζί σου.
Άρα φταίνε αυτοί που μας διαφημίζουν το κάθε άχρηστο μπλιμπλίκι, αλλά φταίμε και μεις που τσιμπάμε και το αγοράζουμε.
Αυτό όμως αναιρεί την ανάγκη να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 από την καύση ορυκτών; Έτερον εκάτερον. Πρέπει λοιπόν να μειώσουμε την καύση ορυκτών, σίγουρα, καθότι είναι η κύρια αιτία δημιουργίας CO2 κατά το σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό (https://www.epa.gov/ghgemissions/sources-greenhouse-gas-emissions).
Πρέπει όμως, όπως λες και συ, και να γίνουμε σοφότεροι σαν κοινωνία ώστε να καταναλώνουμε αυτά που έχουμε ανάγκη να καταναλώνουμε. Πραγματική ανάγκη, όχι για να καλύψουμε τα ψυχικά κενά μας. Άντε τώρα, βρες πώς θα το καταφέρει ο κόσμος αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο,  με τόση διαφήμηση (ακόμα και υποσυνείδητη) που τρώει καθημερινά. Αυτοί απλά πλασάρουν, εμείς όμως σαν κορόιδα το χάφτουμε το παραμύθι τους και τους ταϊζουμε χαβιάρι και τρούφα.

Η οικονομία στις αγορές, στο φαγητό, στις μετακινήσεις είναι κάτι που στη σύγχρονη εποχή κατακρίνεται και παρουσιάζεται σαν ανέχεια (ενώ για να πάει μπροστά όλος ο κόσμος και όχι οι CEO και τα μεγαλοαφεντικά θα έπρεπε να επικρίνεται). Και είναι ευθύνη του καθενός να πάρει τα χαμπάρια του και να αποκτήσει συλλογική συνείδηση.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Προσθήκη παραπομπής
Link to comment
Share on other sites

22 ώρες πριν, Τρελός Επιστήμων said:

Έχει αποδειχθεί αυτό που λες; Ότι η αύξηση του CO2 είναι μηδαμινή; Θα ήθελα να με παραπέμψεις στην πηγή που αυτό αναφέρεται.

 

διάλεξε ό,τι προτιμάς απλά πες μου γιατί το προτιμάς

βάζω βιντεάκια ως πιο εύπεπτα. οι έρευνες και τα κείμενα εκάστου αναφέρονται για όποιον ψάχνει γραπτά

εγώ προτιμώ το πρώτο που με στοιχεία λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προηγείται της αύξησης της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε CO2 και όχι το αντίστροφο

https://www.youtube.com/watch?v=3KzkHO8W9lU&ab_channel=ΑντιθέσειςστηνΚΡΗΤΗTV

https://www.youtube.com/watch?v=JaF-fq2Zn7I&ab_channel=TED

btw. κώστα γ. εσύ είσαι?

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Πάντα έγραφα στο φόρουμ ότι οι τοποθετήσεις είναι πολιτικές και αυτοί που δήθεν υποστηρίζουν την "επιστήμη" είναι υποκριτές!

Μπράβο στον καθηγητή κο Αντώνη Φώσκολο για το θάρρος του να υποστηρίζει με πλήρη επιχειρηματολογία μια οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, βασισμένη στους δικούς της υδρογονάνθρακες. Φτάνει να υπάρχουν, γιατί όπως λέει και ο ίδιος πρέπει να προηγηθούν σεισμικές έρευνες και δοκιμαστικές γεωτρήσεις. 

Όσο για τους CO2 Hunders που σωστά στηλιτεύει ο καθηγητής, δεν θα τους ξαναδούμε μπροστά μας, τη δουλίτσα τους την έκαναν, μας έφεραν τα ντόπια και ξένα aero-funds με τεράστιο μερίδιο από το δημόσιο χρήμα, τον λιγνίτη τον έκλεισαν τελείως, ούτε για μελλοντικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες αξιοποίησής του δεν άφησαν χώρο, και γεια χαρά.   

Παρόλα αυτά επιμένω ότι η προσοχή μας, ακόμη και τώρα που το τραίνο των περιβαλλοντικών τεχνολογιών μοιάζει να έχει φύγει πολύ μακριά, πρέπει να επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών, ή έστω μεθόδων, ή ότι τέλος πάντων έχουν αφήσει τα μεγάλα ψάρια, και ότι στο μέλλον πρέπει να γίνουμε ανεξάρτητοι από ενεργειακές εισαγωγές ακόμη και ξένες ΑΠΕ.

Επίσης πρέπει να μπει εθνικός στόχος μείωσης της αλόγιστης χρήσης ενέργειας, περιορισμού απορριμμάτων και εξορθολογισμού των ενεργειακών αναγκών μας. Αλλιώς...

 

Edited by Konstantinos IB
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
On 8/31/2021 at 2:32 PM, imhotep said:

ιάλεξε ό,τι προτιμάς απλά πες μου γιατί το προτιμάς

βάζω βιντεάκια ως πιο εύπεπτα. οι έρευνες και τα κείμενα εκάστου αναφέρονται για όποιον ψάχνει γραπτά

εγώ προτιμώ το πρώτο που με στοιχεία λέει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας προηγείται της αύξησης της περιεκτικότητας της ατμόσφαιρας σε CO2 και όχι το αντίστροφο

https://www.youtube.com/watch?v=3KzkHO8W9lU&ab_channel=ΑντιθέσειςστηνΚΡΗΤΗTV

Αδερφέ, συγνώμη, άργησα, αλλά το είδα.

Πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη θα έλεγα. Αυτό που μένει λίγο μετέωρο μετά τη συνέντευξη είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις αυτής της μηδαμινής αύξησης του CO2 λόγω των ανθρωπογενών ρύπων. Δηλαδή ο καθηγητής δεν μας έδειξε πως δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την αμελητέα αύξηση του CO2, αλλά υπέθεσε (χωρίς να το τεκμηριώσει) πως αφού η αύξηση του CO2 από τις ανθρώπινες δραστηριότητες είναι αμελητέα, αμελητέα θα είναι και η επίπτωση αυτού του λιγοστού CO2 στο περιβάλλον. Αυτό δεν αρκεί να με πείσει, γιατί έχει αποδειχθεί πως μια μικρή ανισορροπία σε ένα οικοσύστημα μπορεί να συμπαρασύρει πληθώρα άλλων μεγαλύτερων ανισορροπιών.

Βέβαια, επίσης δεν μπορώ με σιγουριά να πω πως η αύξηση του CO2 από τον άνθρωπο φταίει για όλα, μετά από αυτό το βίντεο. Θα πρέπει να το εξετάσω περαιτέρω το θέμα για να εκφέρω σίγουρη άποψη.

Παρ' όλα αυτά είδα και άκουσα αρκετά άλλα πράγματα, κυρίως γεωπολιτικής σημασίας που δεν τα είχα ακούσει πουθενά αλλού. Ευχαριστώ για την παραπομπή.

Όχι δεν είμαι ο Κώστας, Αποστόλη με λένε.

Κάποια στιγμή θα δω και το άλλο βίντεο με τον Gates.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.