Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αμοιβή αρχιτέκτονα


Γιάννης Βάρης

Recommended Posts

Καλησπέρα

 

(μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

ζήτησα σε αρχιτέκτονα  να μου πεί την γνώμη του για την στήριξη σκεπής και την ενίσχυση των θεμελίων. ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΤΟΥ δεν κατατέθηκε κανένα εγγραφο απο πλευράς του καμία άδεια δέν  εκδόθηκε ( προϋπήρχε αδεια απο αλλο μηχανικό) δεν εκανε καμιά μέτρηση χωρών ΤΙΠΟΤΑ, η υπογραφή του δεν υπάρχει πουθενά  ετσι ώστε να εχει κάποια ευθύνη. 
Απλά μας είπε πως θα μπορούσε να στηριχτεί η σκεπή και μια γνώμη. 
Μου ζητάει €1200 για παροχή υπηρεσιών. Όταν τον ρώτησα πως προκύπτουν τα €1200 διότι μου φαίνονται υπερβολικά η απάντηση του ήταν :

Μου γράφεις ότι το ποσό σου φαίνεται υπερβολικό και ότι θέλεις ανάλυση.

Τι ανάλυση να κάνω στην παροχή  υπηρεσιών;

Πόσες φορές μίλησα μαζί σου, με τον εργολάβο  και πόσες φορές ανέβηκα στην οικοδομή;

Ο προηγούμενος μηχανικός  σου ζήτησε 3.000 €  και σου φαίνεται η δική αμοιβή υπερβολική;

Δεν ξέρω τι να του απαντήσω σε αυτό ειλικρινά δεν εχω λόγια, σας παρακαλώ βοηθήστε με στο να καταλάβω αν αυτη είναι απάντηση επαγγελματία και το ποσό αυτό είναι υπερβολικό ή όχι. Πως υπολογίζεται το ποσό;
 

ευχαριστώ 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν σχολιάζουμε αμοιβές συναδέλφων καθώς δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες του κάθε έργου και την συμφωνία που έχει γίνει. Οι αμοιβές είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες. Οπότε,  αν το θέμα σου είναι τα 1200 Ευρώ αν είναι πολλά ή λίγα,  αυτό δεν θα απαντηθεί. Αν θες κάποιο άλλο ερώτημα να θέσεις τεχνικής φύσεως ή στο πως μπορεί να συμφωνηθεί μια εργασία μηχανικού πολύ ευχαρίστως να σε κατατοπίσουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή  η παραπάνω απάντηση σε ερώτηση πελάτη στο να αναλύσει το πως προκύπτουν τα €1200 (εφόσον δεν έχει γίνει τίποτα εκτός  απο μια απλή συμβουλή ήρθε βαριά 4 φορές να δει τι κανουν οι εργάτες και να πει αυτό θα μπορούσε ν γινει έτσι) είναι: Ε όχι και πολλά ….. τα €1200 ο άλλος σε χρέωσε παραπάνω; είναι απάντηση επαγγελματία που δίνετε σε πελάτες;

γιατί δεν λέει 5 ώρες ασχολήθηκα (δλδ έκανα βόλτα να δω τι κάνουν οι άλλοι αλλά οκ την έκανε Τελος πάντων ήρθε) από €100 άρα €500 ή από €1000 €5000.

είναι παράλογο να ρωτάει ένας πελάτης πως προκύπτει μια τιμή; Δεν κρατά κάποιο ημερολόγιο δεν ξέρω… κάτι πως τα υπολόγισε ποια είναι η τιμη του την ώρα; Εσύ δλδ πως υπολογίζεις πόσο κοστίζει η γνώμη σου; Οι δικηγόροι χρεώνουν €60 την Ωρα για παράδειγμα. Ασχολήθηκα 10 ωρες άρα €600. Δεν μπορείς να πετάς μια τιμή ετσι βάση ενός προηγούμενου συναδέλφου που έκανε και δουλειά εβγαλε αδεια μικρής κλίμακας και κατι αλλα τοπογραφικά κτλ και ήταν €2000 και όχι €3000 που λεει ο αλλος σε email που δεν ντράπηκε να γράψει.!
 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αυτό (την αμοιβή) θα έπρεπε να την είχες συμφωνήσει εξ αρχής. Το ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι εμπιστεύτηκες το συνάδελφο σε ΟΛΑ. άρα θα πρέπει να του δώσεις όσα ζητάει, διότι τόσο εκτίμησε την αμοιβή του.

Οι αμοιβές διαμορφώνονται ελεύθερα. Δεν είναι υποχρεωμένος να σου αναλύσει (σύμφωνα με τη λογική σου) το ποσόν. Ούτε θα συγκρίνεις με αμοιβές άλλων επαγγελμάτων. Διότι υπάρχει και ο αντίλογος: έχεις ρωτήσει ποτέ πώς διαμορφώνει την αμοιβή του ο υδραυλικός ή ο ηλεκτρολόγος? και γιατί δεν συγκρίνεις με το γιατρό που, για μισή ώρα το πολύ (και στο ιατρείο), χρεώνει 50 € (και μαύρα)? Αυτόν, σίγουρα, δεν τον έχεις ρωτήσει...

Αλλά έτσι είναι. Έχουν κακομάθει όλοι από τους σκιτζήδες της αγοράς, και νομίζουν πως η δουλειά του μηχανικού είναι δευτεράτζα.

  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Πάλι εκεί το πάτε ότι φταίμε εμείς που είμαστε τζαμπατζήδες και σας αδικούμε…. Αποκλείεται δλδ να έχει άδικο ο επαγγελματίας φυσικά και να είναι απλά ένα λαμόγιο…. Πάντα έχει άδικο ο πελάτης και αυτοί χρεώνουν ότι τους κατέβει και ότι τους λείπει κατα προσεγγίσει όταν το θυμηθούν. Μου κάνει εντύπωση που απαντάτε έτσι. 

 ….ξέχασα να αναφέρω ότι ερωτήθηκε πολλές φορές πόσα θέλει για την δουλειά του πέρυσι( γιατί αυτό το έργο ολοκληρώθηκε ένα χρόνο πριν!) Η απάντησης του ήταν πάντα « έλα μωρέ σιγά που ήρθα δυο φορές επάνω» και ένα χρόνο μετά αποφάσισε να στείλει ένα email οτι θέλει αυτό το ποσό. Επίσης δεν είπα να μην πληρωθεί έστω κ αν το θυμήθηκε ένα χρόνο μετά αλλά απο το έλα μωρέ σιγά στα €1200 ένα χρόνο μετά και ΜΑΥΡΑ κάπως μου κακοφάνηκε. Όλοι πληρώθηκαν κανονικά και ο μηχανικός που έβγαλε άδειες και κατόψεις και χρέωσε και ξεχωριστά για τις επισκέψεις του στην οικοδομή ( μου τα έστειλε όλα αναλυτικά) και ο εργολάβος επίσης όλα αναλυτικά τα έστειλε. Και αυτός χρέωσε με βάση το πόσα πήρε ένας άλλος άσχετα με το οτι δεν έκανε τίποτα μπροστά σ αυτα που έκανε ο αλλος. Τέλος πάντων κατάλαβα. Ευχαριστώ με κατατοπίσατε οτι άκρη δεν θα βγάλω εφόσον αυτό θεωρείτε κάτι λογικό. 

Link to comment
Share on other sites

Κανείς δε λέει ότι ο μηχανικός έχει δίκιο ή ότι οι μηχανικοί είναι σωστοί. Τα χάλια τους τα μαύρα έχουν, άσχετοι υπάρχουν και λαμόγια και ότι θέλεις. Αποτελούν μέρος της κοινωνίας και δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτή. Να ξέρεις όμως αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται κυρίως από τους πελάτες και το κράτος/ελεγκτικούς μηχανισμούς.

τι περιμένεις να σου πούμε εμείς όταν δεν ξέρουμε τι εργασία έχει κάνει ο μηχανικός. Ακόμα όμως και να ξέραμε, πάλι δεν μπορούμε να πούμε τίποτα γιατί δεν υπάρχει πλέον προκαθορισμένη αμοιβή. Επίσης δεν πληρώνεται μόνο ο χρόνος απασχόλησης αλλά και η γνώση/συμβουλές/πληροφορίες, υπογραφή κλπ.

Από κει και πέρα πράττεις όπως νομίζεις. ΚΑι αν δεν μπορείτε να τα βρείτε μεταξύ σας, να πληρωθεί και κανένας άλλος επαγγελματίας (και οι δικηγόροι έχουν ψυχή......).

Και μιας και ανέφερες αμοιβές, οι δικηγόροι παίρνουν κάποιο 60€/ώρα και κάποιο 150/ώρα. Οι γιατροί ξεκινούν από τα 150€/ώρα. ΚΑι οι αμοιβές αυτές είναι για επίσκεψη στα γραφεία τους, ΟΧΙ για να έρθουν σε εσένα. Ένας μηχανικός πόσα πρέπει να πάρει άραγε?......

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.