Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δηλώσεις για αυθαίρετες κατοικίες σε δασικές εκτάσεις


Engineer

Recommended Posts

Θέμα ημερών είναι η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη δήλωση αυθαιρέτων σε δάση. Η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κτηματολογίου και προϋποθέτει την πληρωμή παραβόλου 250 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια έμμεσης νομιμοποίησης αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις, καθώς η προηγούμενη κρίθηκε αντισυνταγματική το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ψηφιακή πλατφόρμα είναι πλέον έτοιμη και το μόνο που μένει είναι να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Περιβάλλοντος (πιθανότατα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου). Η πλατφόρμα θα λειτουργήσει στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, στην ενότητα των δασικών χαρτών, όπου θα υπάρχει λήμμα «αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 55 του νόμου 4685/20 (οικιστικές πυκνώσεις)». Πριν υποβάλει την αίτηση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει καταβάλει το παράβολο των 250 ευρώ μέσω της υπηρεσίας e-paravolo, η οποία λειτουργεί στην πύλη gov.gr – με άλλα λόγια η πληρωμή θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά και όχι σε τράπεζα.

Τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία υποβολής περιγράφονται τόσο στον ν. 4685 όσο και στην υπουργική απόφαση με την οποία στις 16 Ιουλίου τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξειδίκευσαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα:

• Ο ιδιοκτήτης του αυθαιρέτου θα πρέπει ήδη να έχει υποβάλει με κάποιον τρόπο τη διαφωνία του στο περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη, λ.χ. αντίρρηση, αίτηση διόρθωσης ή οποιοδήποτε άλλο ένδικο μέσο.

• Στην αίτηση πρέπει να περιγράφεται η κατοικία και οι κατασκευές που τη συνοδεύουν. Η περιγραφή πρέπει να συνοδεύεται από τις συντεταγμένες του ακινήτου και του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται. Στη συνέχεια –μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής– ο ιδιοκτήτης θα κάνει εντοπισμό του ακινήτου. Να σημειωθεί ότι εφόσον η περιοχή έχει κτηματογραφηθεί, τότε το ακίνητο θα μπορεί να δηλώνεται μέσω του ΚΑΕΚ (του αριθμού που έχουν όλα τα ακίνητα στο κτηματολόγιο).

• Μαζί με την αίτηση, ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπεριλάβει υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων, δήλωση μηχανικού για την περιγραφή της κατοικίας, το αποδεικτικό πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου και αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου.

Αξίζει να αναφέρουμε δύο σημεία:

• Η δυνατότητα «διάσωσης» του αυθαιρέτου παρέχεται μόνο για κατοικίες και όχι για κτίρια άλλων χρήσεων. Επίσης δεν αφορά κτίρια σε περιοχές Natura, ή κτίρια που ανεγέρθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011 («κόκκινη γραμμή» για όλα τα αυθαίρετα).

• Οι αιτήσεις θα ελέγχονται από τα δασαρχεία ή τις τοπικές διευθύνσεις Δασών του ΥΠΕΝ. 

Με την υποβολή της δήλωσης, όποιος έχτισε αυθαίρετο σπίτι μέσα σε δάσος ή δασική έκταση ουσιαστικά προστατεύεται από την Πολιτεία, καθώς αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις εις βάρος του. Υποθετικά, μετά το πέρας της συλλογής όλων των δηλώσεων θα ακολουθήσει η ομαδοποίησή τους και η έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για τη νομιμοποίηση όσων το υπουργείο Περιβάλλοντος κρίνει ότι δεν προκαλούν σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά ή η αναστροφή της υπάρχουσας κατάστασης θεωρείται αδύνατη. Ετσι, παρότι το υπουργείο έσπευσε στο «εργαλείο» των προεδρικών διαταγμάτων (που ελέγχονται προδικαστικά από το ΣτΕ) και την εξέταση των περιπτώσεων ανά περιοχές, είναι προφανές ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές νομιμοποιήσεις. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, οι οικιστικές πυκνώσεις στην Αττική καταλαμβάνουν 115.873 στρέμματα, στην Κορινθία 42.206 στρέμματα, στη Χαλκιδική 19.464 στρέμματα, στη Θεσσαλονίκη 19.050 στρέμματα κ.ο.κ. Οι «οικιστικές πυκνώσεις» είχαν εξαιρεθεί από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με προηγούμενο νόμο, που όμως κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, αναγκάζοντας το ΥΠΕΝ να αναρτήσει και πάλι τις εκτάσεις αυτές για την υποβολή αντιρρήσεων. 

View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

<<Με την υποβολή της δήλωσης, όποιος έχτισε αυθαίρετο σπίτι μέσα σε δάσος ή δασική έκταση ουσιαστικά προστατεύεται από την Πολιτεία, καθώς αναστέλλονται όλες οι κυρώσεις εις βάρος του.>>

Τσάαααααααακκ.... Μάγκες γίναμε.

 

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, AsiM said:

για άλλη μια φορά ο "νόμιμος" πολίτης είναι μακάκας και ο "παράνομος" μάγκας .- Συγχαρητήρια 👋

Εδώ έχεις άδικο. Δεν έχει να κάνει με τη νομιμότητα, όσο έχει να κάνει με το πορτοφόλι. Εκτός και αν έχω εγώ άδικο και νομιμότητα και πορτοφόλι είναι το ίδιο και το αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Και φυσικά δεν πρόκειται μόνο για το σπιτάκι της κοκκινοσκουφίτσας. Είναι πολλά σπιτάκια μαζεμένα γύρω γύρω, τα οποία...Η συνέχεια επί της οθόνης. Καλή διασκέδαση συνάδελφοι.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

1. τελικά αυτη η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε ποτε?

Ή δεν θα γίνει?

https://ecopress.gr/odigos-archizei-taktopoiisi-dasikon-afthaireton-me-paravolo-250-evro/

Απο τον Σεπτέμβρη και μετα που και καλά ήταν θέμα ημερών να ανοίξει, δεν υπήρξε καμία κίνηση

2. Είδα και το παρακάτω και δεν ξέρω αν σχετίζεται

https://kokkinoslawfirm.com/2021/10/όχι-από-το-στε-στις-παράνομες-επεκτά/

«Όχι» από το ΣτΕ στις παράνομες επεκτάσεις οικισμών εντός δασικών εκτάσεων

3. Συνάδελφοι να ρωτήσω, αν υπάρχει τοπογραφικό σε συντεταγμένες hatt γίνεται αποδεκτό στο κτηματολόγιο ή πρέπει να είναι σε ΕΓΣΑ?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

1. Συνάδελφοι να ρωτήσω, αν υπάρχει τοπογραφικό σε συντεταγμένες hatt γίνεται αποδεκτό στο κτηματολόγιο ή πρέπει να είναι σε ΕΓΣΑ?

2. τελικά αυτη η πλατφόρμα ενεργοποιήθηκε ? και κρατά 6 μήνες η προθεσμία ή λάθος καταλαβαίνω?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.