Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγκατάσταση ηλιακού σε μπαλκόνι.


Pinelopie79

Recommended Posts

Καλησπέρα, θα ήθελα να με βοηθήσετε για το πως (και αν μπορώ) να κινηθώ για ένα  θέμα που έχω με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στον ακριβώς από κάτω όροφο πολυκατοικίας.. 

Για να μην σας κουράζω, επειδή αναγκάστηκε να απομακρύνει τον ηλιακό του,  που βρίσκονταν πάνω από το δώμα της πολυκατοικίας, με απειλεί οτι θα τον εγκαταστήσει στο μπαλκόνι του σύμφωνα με το σχέδιο που σας παρουσιάζω.

Στο παρακάτω σχέδιο φαίνεται η εγκατάσταση ηλιακού  πάνω σε μεταλλική κατασκευή στο μπαλκόνι του διαμερίσματος του (Διαμέρισμα Νο1)

Το θέμα είναι οτι η μεταλλική κατασκευή (πράσινη στο σχέδιο) θα εχει τέτοιο ύψος, όπως μου είπε, που ο ηλιακός θα βρεθεί στο ύψος του δικού μου διαμερίσματος  (Διαμέρισμα Νο 2).

 

Σας ευχαριστώ.

 

 

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς, δεν επιτρέπεται.
Δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο, εκτός εάν είναι ακραία παράλογο άτομο.
Μην ασχολείσαι καθόλου.

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ακραίο άτομο θα είναι. Από το δώμα γιατί τον βγάλατε? Ναι μεν δεν επιτρεπόταν αλλά είμαι περίεργος αν στην ουσία εμπόδιζε ή του τον έβγαλαν από καπρίτσιο. Και τώρα χειρότερα

Link to comment
Share on other sites

Όπως έχει αναφερθεί σε άλλα θέματα, οι όψεις μιας πολυκατοικίας είναι κοινόχρηστες. Οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτές (ακόμη και βάψιμο) χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη της γ.σ., και σε εφαρμογή του καταστατικού. Κι επειδή εδώ δεν έχουμε μια απλή επέμβαση, αλλά τίθεται θέμα ασφάλειας (λόγω των φορτίων), είναι απίθανο να προβεί σε κάτι τέτοιο. Μάλλον τα πυρά είναι άσφαιρα...

Link to comment
Share on other sites

On 12/9/2021 at 6:21 ΜΜ, katrmp said:

Ακραίο άτομο θα είναι. Από το δώμα γιατί τον βγάλατε? Ναι μεν δεν επιτρεπόταν αλλά είμαι περίεργος αν στην ουσία εμπόδιζε ή του τον έβγαλαν από καπρίτσιο. Και τώρα χειρότερα

Εγώ και άλλοι ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας τον αναγκάσαμε να τον απομακρύνει αφού έπρεπε να μονώσουμε την πλάκα του δώματος γιατί έβαζε υγρασία. 

 

Link to comment
Share on other sites

31 λεπτά πριν, tetris said:

Η στεγάνωση δεν απαιτεί, κατ' ανάγκην, απομάκρυνση του ηλιακού. Άρα, άλλοι ήταν οι πραγματικοί λόγοι...

Η ερώτηση μου είναι συγκεκριμένη, επιτρέπεται μια τέτοια τοποθέτηση ηλιακού σε μπαλκονι?

(Και για να απαντήσω στην απορία: Ο ηλιακός βγήκε για να μονωθει η πλάκα και στη συνέχεια η συνέλευση προφανώς δεν επέτρεψε την εκ νέου εγκατάσταση στο συγκεκριμένο σημείο αφού σύμφωνα με τον νόμο είναι παράνομο)

Edited by Pinelopie79
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα συνάδελφοι

Προσωπική υπόθεση. Πενταώροφη πολυκατοικία με ΟΑ το έτος 1999. Κάποιοι γείτονες θέλουν να εγκαταστήσουν ηλιακούς θερμοσίφωνες στους εξώστες τους, διότι το καταστατικό της οικοδομής αναφέρει ρητά ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων στο δώμα (στο οποίο υπάρχει κεραμοσκεπή). Ρώτησαν, ισχυρίζονται, στην ΥΔΟΜ και τους είπαν (προφανώς προφορικώς και ατεκμηρίωτα) ότι για  να το κάνουν αυτό θα πρέπει να συνυπογράψουν όλοι οι ιδιοκτήτες "για να μην έχουν προβλήματα καταγγελιών από κάποιον από αυτούς στο μέλλον". Προφανώς αυτό με βρίσκει στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτικό, καθώς με τους γείτονες υπήρξαν διαφωνίες και σε άλλα ζητήματα στο παρελθόν· υποπτεύομαι (είμαι σχεδόν σίγουρος για την ακρίβεια) ότι στο μυαλό τους δεν έχουν καν την πρόσληψη ΠΜ και την έκδοση ΕΕΔΜΚ, οπότε υπογραφή σε κάποιο τέτοιο αίτημα, λογικά συνιστά εμμέσως παραδοχή και συναίνεση στην τέλεση παρανομίας.

Διερωτώμαι τα εξής:

-Η τοποθέτηση ηλιακών στους εξώστες επιτρέπεται εν γένει; Αν ναι, προφανώς όπως ορίζεται στον 4495/2017  απαιτείται ΕΕΔΜΚ διότι είναι επέμβαση σε όψεις της οικοδομής, σωστά; Η απόφαση για την παρ'εμβαση στις όψεις, στην περίπτωση αυτή, απαιτεί ομοφωνία; Ή απλή πλειοψηφία; Στον κανονισμό αναφέρεται: "[...]για ζητήματα όμως σχετικά με την καθολική μετατροπή ή την αλλαγή του προορισμού της πολυκατοικίας ή μέρους αυτής ή με την χρήση των οριζοντίων ιδιοκτησιών καθώς και για θέματα που ο νόμος ορίζει παμψηφία, οι αποφάσεις θα παίρνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1562/1985 αρθρ. 9, δηλαδή με συναίνεση και συγκατάθεση όλων των συνιδιοκτητών που πήραν μέρος στην συνέλευση ή που αντιπροσωπεύθηκαν με συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο ύστερα από πρόσκληση, ενώ για κάθε άλλη περίπτωση είναι αρκετή και εξουσιοδοτική επιστολή και με την πλειοψηφία που προβλέπει ο τελευταίος αυτός νόμος.[...]"

-Η τοποθέτησή τους, δεν θα προϋποθέτει στατική διερεύνηση του υφισταμένου φορέα, διότι υπάρχει συγκέντρωση  σημαντικής μάζας σε μεμονωμένες περιοχές;

-Υπάρχει νομοθεσία (μια αναφορά στο ανάλογο ΦΕΚ θα την εκτιμούσα δεόντως) που να υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό της σύστασης και τελικά να τους δίνει την δυνατότητα να εγκαταστήσουν στην κεραμοσκεπή;

Η ερώτηση γίνεται διότι το σκεπτικό της απαγόρευσης ήταν κατά την αντιπαροχή η ύπαρξη χώρων - παρακολουθημάτων στα διαμερίσματά μας στον 5ο, κάτω από την σκεπή που είχαν μετατραπεί σε κύριο χώρο από κατασκευής της οικοδομής, καθ' υπόδειξιν δυστυχώς του συναδέλφου που την έκτισε, καθ' υπέρβαση δόμησης, και τακτοποιήθηκαν με τον Ν.3843/2010.

Κάθε πρόταση/διευκρίνιση επί των ερωτημάτων θα βοηθούσε πολύ για την προετοιμασία επί του θέματος σε ενδεχόμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Link to comment
Share on other sites

Περισσότερο πρακτικό και λογικό είναι να τροποποιηθεί το καταστατικό του ακινήτου σε έναν συμβολαιογράφο και να επιτραπεί να τοποθετηθούν στην "σκεπή" - δώμα!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.