Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Λανθασμένη αρίθμηση ορόφων σε υπάρχουσα πολυκατοικία


sosi

Recommended Posts

Καλησπέρα σας, έχω στη κατοχή μου ένα διαμέρισμα προς πώληση σε πολυκατοικία. Το πρόβλημα μου προσδιορίζεται στην αρίθμηση των ορόφων. Το δικό μου βρίσκεται στον 2ο όροφο όμως στο σχέδιο γράφεται ώς 1ος. Αντίστοιχα ο 3ος γράφεται ως 2ος και αναμένω τώρα από τη πολεοδομία το ραντεβού για να πάρω και τους κάτω ορόφους να δω τι γίνεται. Η υποψία μου είναι πως το ισόγειο πρέπει να ονομάζεται υπόγειο καθώς η τομή το δείχνει στο -1,5μ με σημείο ±0.00 κάπου στον αέρα (πραγματικά το δείχνει στον αέρα και δε μπορώ να φανταστώ πως το δικαιολόγησε) και εκεί ξεκινάει το πρόβλημα καθώς η σύσταση της πολυκατοικίας αλλά και το συμβόλαιο αγοραπωλησίας του διαμερίσματος μας γράφει πως είναι στο 2ο. Στη πραγματικότητα η στάθμη του ισογείου απέχει 2 σκαλοπάτια από τη στάθμη του δρόμου, δεν υπάρχει κάτι περίεργο με υπερυψωμένα υπόγεια ή ισόγεια. Δε ξέρω τι μπορεί να είπαν τότε και δε μπορώ να δω κάτι από το διάγραμμα κάλυψης.. Η αρίθμηση των διαμερισμάτων είναι σωστή. Όλα τα διαμερίσματα στο ισόγειο είναι με μονό νούμερο, στον πρώτο από το 10 και μετά, στον δεύτερο από το είκοσι και μετά και ου το καθεξής.. 

Η ασυμφωνία αυτή όμως δεν είναι αποδεκτή από τον συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει τη τωρινή αγοραπωλησία και αντιμετωπίζω πρόβλημα. Από άλλη πολεοδομία μου είπαν να ζητήσω μια βεβαίωση από τη πολεοδομία που ανήκει το ακίνητο και πως δε μπορώ να αλλάξω το τίτλο των σχεδίων αφού δεν υπάρχει αυθαιρεσία. Σημείωση: δεν υπάρχει καμία αυθαιρεσία στο διαμέρισμα. Στη πολεοδομία δεν απαντούν, οπότε απλά προσπαθώ καθημερινά.. Κι αυτό ακόμη δε ξέρω αν θα γίνει αποδεκτό από συμβολαιογράφο και αργότερα από τον υποθηκοφύλακα.. Έχετε κάποια ιδέα; 
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, μου έχει τύχει αντίστοιχη περίπτωση, όπου όντως το ισόγειο φαίνεται στην άδεια υπόγειο και δεν έχει προσμετρήσει στη δόμηση.

Αυτό θα το καταλάβεις από το διάγραμμα κάλυψης πόσοι όροφοι έχουν συμπεριληφθεί στη δόμηση.

 

Link to comment
Share on other sites

Το υπερυψωμενο ισογειο γραφεται σαν ισογειο στην αδεια, αλλά εχει κουμπι στο ασσανσερ σαν "1"

Ο 2ος δικος σου,  ειναι 1ος κατα την αδεια και το συμβολαιο, 2ος κατα τον ασσανσερά.

 

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Vassia Αν καταλαβαίνω καλά γιατί πρόκειται για περίπλοκη πολυκατοικία όντως δεν έχει μετρήσει το ισόγειο, αλλά που με βοηθάει εμένα;  

Dimitris GM καλά το λες κι εσύ και καταλαβαίνω ακριβώς όμως όλα αυτά είναι εξηγήσεις που δεν αλλάζουν την ασυμφωνία που υπάρχει και άρα παραμένει το πρόβλημα μου. Βέβαια και το ασανσέρ τα λέει κανονικά. Μηδέν το ισόγειο και τα υπόλοιπα όπως είναι.

Το μόνο που θέλουν όλοι από την άλλη πλευρά είναι να αλλάξω το τίτλο της κάτοψης προκειμένου να λέει 2ος.........

Edited by sosi
Link to comment
Share on other sites

Η αυθαιρεσία αφορά τον ισόγειο (υπόγειο στην άδεια) όροφο. Εφόσον έχει τηρηθεί το υψόμετρο του δικού σου ορόφου σύμφωνα με την άδεια, αναγράφεις τον όροφο σύμφωνα με την άδεια και την σύσταση, δηλαδή 1ος.

Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, sosi said:

....

Το μόνο που θέλουν όλοι από την άλλη πλευρά είναι να αλλάξω το τίτλο της κάτοψης προκειμένου να λέει 2ος.........

Ο αριθμός ορόφου είναι αυτός που αναφέρεται στην άδεια και τη σύσταση. Οι αυθαιρεσίες των υπόλοιπων ορόφων, δεν σε επηρεάζουν. Δεν καταλαβαίνω ποιοί "άλλοι" σου ζητούν να αλλάξεις αυτά τα δεδομένα, διότι δεν αλλάζουν με τίποτε (ειδικά η σύσταση).

συμπλ.

Ο συμβ/φος λέει βλακείες, διότι η μεταβίβαση γίνεται βάσει σύστασης, δικού σου τίτλου, και βεβαίωσης 4495. Δεν ξέρει (και δεν οφείλει να ξέρει) την πραγματική κατάσταση. Οι "αλλαγές"που σου προτείνει, δείχνουν το μέγεθος της ασχετοσύνης του

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

5 ώρες πριν, sosi said:

Η ασυμφωνία αυτή όμως δεν είναι αποδεκτή από τον συμβολαιογράφο που έχει αναλάβει τη τωρινή αγοραπωλησία και αντιμετωπίζω πρόβλημα.

Ν' αλλάξεις συμβολαιογράφο! Αυτός είναι για "τα μπάζα"...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

το ακινητο που  μεταβιβαζεται, περιγραφεται κατα θεση εμβαδον και ορια με βαση τον τιτλο,

αλλά,

"κολλαει"  το θεμα στα φορολογικα στοιχεια  του Ε9 και το πιστοποιητικο ΕΝΦΙΑ που διαφερουν απο τον τιτλο.

Με βαση την ΠΟΛ 127/14,   το ημιυπογειο ειναι ισογειο και ο ημιοροφος ειναι 1ος.

Το γεγονος αυτο δεν σημαινει οτι πολεοδομικα αλλαζει η περιγραφη διοτι  αλλο η φορολογικη περιγραφη και αλλο η πολεοδομικη.

Κι αν αλλαξει την αριθμηση  των οροφων  θα εχει τον ημιοροφο σαν 1ο και τον αρχικο 1ο σαν επι πλεον 1ο;;;; και αρα τον 

Αρα και τον 6ο οροφο της οικοδομης σαν 7ο...;;;

 Θα γραψει   "ημιυπογειο, θεωρουμενο φορολογικα σαν ισογειο κατα τον ΕΝΦΙΑ

  ή ημιοροφος θεωρουμενος κατα τον ΕΝΦΙΑ  σαν 1ος οροφος"

 

Αλλως η οικοδομη θα εχει δυο πρωτους οροφους.

ΟΡΟΦΟΣ (ΣΤΗΛΗ 11) Αναγράφεται ο κωδικός ορόφου του ακινήτου ή το δικαίωμα επί ακινήτου σύμφωνα με τα εξής:
ΚΩΔ ΟΡΟΦΟΣ
Υ Υπόγειο.
0 Ισόγειο ή ημιυπόγειο
1 1ος όροφος ή ημιόροφος
2 2ος όροφος
3 3ος όροφος
4 4ος όροφος
  και ούτω καθ΄ εξής (αναγράφεται ο αριθμός του ορόφου)

Οι Ημιυπόγειοι χώροι θεωρούνται ισόγειοι, εκτός αν υπάρχει βεβαίωση της αρμόδιας Πολεοδομικής υπηρεσίας ότι αυτοί είναι υπόγειοι.

Ημιόροφος αναγράφεται ως πρώτος όροφος.
Σε περίπτωση εμπράγματων δικαιωμάτων σε μονοκατοικίες, κατοικίες ή διαμερίσματα, που εκτείνονται σε περισσότερους του ενός ορόφους με ενιαία λειτουργική ενότητα, αναγράφεται ο κωδικός του υψηλότερου ορόφου.
Ο ίδιος τρόπος αναγραφής (με τον κωδικό του υψηλότερου ορόφου) ισχύει και για τις κατηγορίες κτισμάτων 7 έως και 12 (στήλη 9).

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Έχετε δίκαιο όλοι όσον αφορά πως η αυθαιρεσία βρίσκεται στο ισόγειο/υπόγειο και δε με αφορά όμως αυτό που έχει κατανοηθεί λανθασμένα είναι πως η σύσταση αναφέρει τον όροφο μου ως 2ο, η άδεια ως 1ο και το αρχικό συμβόλαιο ως 2ο. Άρα δε παλεύεται.. 

Το άλλο θέμα είναι πως tetris στο συμβολαιογράφο καταθέτεις και την οικοδομική άδεια (πλέον) άρα είναι αδύνατο να μη μάθει τη πραγματική κατάσταση, και δεδομένου πως έρχεται (μάλλον) και η ταυτότητα κτιρίου ίσως τους έχει κάνει περισσότερο ψυχαναγκαστικούς με όλα.

Οι "άλλοι" είναι, πέρα του συμβολαιογράφου, η τράπεζα η οποία λόγω δανείου θα στείλει μηχανικό για έλεγχο και σε ερώτηση της άλλης πλευράς απάντησε πως πρέπει να είναι τακτοποιημένο πολεοδομικά και γενικά και η συμβολαιογράφος θεωρεί πως σίγουρα δε θα το δεχτεί και ο υποθηκοφύλακας που προσωπικά δε ξέρω/θυμάμαι αν του καταθέτουμε και σχέδια πέρα του συμβολαίου.

Η απόγνωση συνεχίζεται και η πολεοδομία στην Ομόνοια δεν απαντά τα τηλέφωνα..........

 

* Dimitris GM ομολογώ πως με μπέρδεψες και δε καταλαβαίνω το νόημα. Δηλαδή εγώ για τώρα δε ξέρω αλλά νομίζω πως στο ΕΝΦΙΑ θα γράφει λογικά 2ο όροφο άρα θα συμφωνεί με όλα εκτός της αδείας. 

Edited by sosi
Link to comment
Share on other sites

"Έχετε δίκαιο όλοι όσον αφορά πως η αυθαιρεσία βρίσκεται στο ισόγειο/υπόγειο και δε με αφορά όμως αυτό που έχει κατανοηθεί λανθασμένα είναι πως η σύσταση αναφέρει τον όροφο μου ως 2ο, η άδεια ως 1ο και το αρχικό συμβόλαιο ως 2ο. Άρα δε παλεύεται."

Η αδεια υπερισχυει ολων...

Το θεμα ειναι οτι αυτοι μετρησαν τα κουμπια του ασσανσερ...λεγανε και αστειακια οταν εκαναν το συμβολαιο...

και εκαναν την ...στραβη...οπότε ο 1ος οροφος εχει διπλασια διαμερισματα

ή  συνεχισαν το λαθος  πιθανον και στον 2ο που εγινε τριτος και τελικα βγηκε σαν  6οροφη οικοδομη αντι για 5οροφη.

Οπότε πρεπει να ελεγξεις τι εχει δηλωθει στο κτηματολογιο

και να τους στειλεις  στον συμβολαιογραφο.

 

 

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.