Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θεωρητική ερώτηση για συμβολισμο σε στύλους


 

Recommended Posts

Γεια σε ολους! Ειμαι φοιτητης κ εχω αντιμετωπισει το εξης θεωρητικο προβλημα.. (παρακαλω μην ειρωνευτειτε..)

 

Εχω την διατομη ενος στυλου πχ. 40χ50 . Εστω οτι ο οριζοντιος αξονας ειναι ο Χ και ειναι η πλευρα των 50 και ο καθετος αξονας ειναι ο Υ. Tωρα μου δινουν μια ροπη (σαν δεδομενο) Μsdy=400knm. Πως θα τοποθετησω την ροπη αυτη στο στυλο? Θα τοποθετησω ενα βελακι (διανυσμα) οπως παει ο αξονας των Y ή θα την τοποθετησω παραλληλα με τον αξονα των X?

 

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Θα σε βοηθήσει αρκετά να φτιάξεις ένα ωραίο κυβάκι Χ-Υ-Ζ από χαρτόνι για να έχεις καλύτερη αντίληψη του τρόπου εφαρμογής των εντατικών μεγεθών στο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το θέμα με τους συμβολισμούς μου έχει σπάσει τα νεύρα. Ο κανονικός («νόμιμος» και επιστημονικά ορισμένος) τρόπος είναι ο διανυσματικός, δηλ. Msdy είναι η ροπή που περιστρέφει ΓΥΡΩ από τον άξονα y, δηλαδή εν τέλει κατά τη διεύθυνση του x. Αλλά πολλές φορές είθισται για λόγους συνήθειας να υιοθετείται ακριβώς το αντίθετο, δηλ. Msdy να θεωρείται η ροπή κατά τη διεύθυνση του y άξονα, δηλαδή εν τέλει γύρω από το x άξονα.

 

Για το λόγο αυτό, και επειδή δεν υπάρχει κάποια κοινά αποδεκτή, ευκόλως εννοούμενη σύμβαση, θα πρέπει να διευκρινήσεις με το συγγραφέα της εργασίας το αν πρέπει η ροπή αυτή να ληφθεί ως διανυσματική, ή ως συμβατικά κατά διεύθυνση.

 

Και είναι σαφής παράλειψη το να μην αναφέρεται στην εκφώνηση της εργασίας (όπως και οπουδήποτε εμφανίζονται ροπές, όπως π.χ. σε ένα τεύχος στατικών) η διευκρίνηση περί τίνος εκ των δύο πρόκειται.

Link to comment
Share on other sites

...Ο κανονικός («νόμιμος» και επιστημονικά ορισμένος) τρόπος είναι ο διανυσματικός, δηλ. Msdy είναι η ροπή που περιστρέφει ΓΥΡΩ από τον άξονα y, δηλαδή εν τέλει κατά τη διεύθυνση του x...

Και εγώ αυτό γνωρίζω. Να συμπληρώσω: ως προς τον τοπικό σύστημα συντεταγμένων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.