Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποίηση αυθαίρετης πέργκολας , με έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας


Recommended Posts

Καλησπέρα,  ο πελάτης μου έχει αποκλειστική χρήση της μισής ταράτσας.

Σε αυτό το μέρος

1) έχτισε ένα δωμάτιο (το οποίο και έχει τακτοποιήσει)

και αργότερα

2) προσέθεσε μια πέργκολα.

Ήρθε η πολεοδομία (έπειτα από καταγγελία των από κάτω) και έκοψε πρόστιμο διατήρησης της πέργκολας και του είπαν να βγάλουμε μια αδεια μικρής κλίμακας προς νομιμοποίηση της.

Οι από κάτω συνέχισαν στέλνοντας χαρτί απο δικηγόρο στην πολεοδομία οτι η άδεια μικρής κλίμακας που πρόκειται να βγει είναι παράνομη γιατί δεν υπάρχει δικαίωμα υψούν στην οικοδομή.

και ρωτάω εγώ που δε μου έχει ξανατύχει,

α) χρειάζεται δικαίωμα υψούν για να βγει η άδεια για την πέργκολα, απο τη στιγμή που δεν έχει να κανει με πολεοδομικούς συντελεστες δόμησης, κάλυψης, κτλ....

Η πέργκολα βρίσκεται στο κομμάτι που έχει αποκλειστική χρήση ο πελάτης μου, μπροστά από το νομιμοποιημένο δωματιάκι.

Δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε κανέναν.

β)χρειάζεται συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών? Κι αν ναι, το 100% ή αρκει να συμ=ναινεί το 51% |??

γ) Από τη στιγμή που υπάρχει κτίσμα στο κομμάτι του, αυτο σημαίνει οτι και ο χώρος μπροστά του είναι δικος του και δε μπορεί να έρθει άλλος ενοικος να βάλει καρέκλες να καθίσει εξω από το παράθυρο του ή ο άκτιστος χώρος είναι ελεύθερος  για να καθίσουν και οι άλλοι ??

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ελπιζω να εχω ποστάρει σε σωστό σημείο αυτη τη φορά καθως αφορά αυθαιρετο, αδεια μικρης και θεμα ιδιοκτησίας 😅

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

To ότι, κάποιος έχει την αποκλειστική χρήση ενός χώρου, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι, έχει και το δικαίωμα ν' αλλάζει κατά το δοκούν τη χρήση αυτή. Δηλαδή, κακώς ο πελάτης σας έχτισε αυθαίρετο στο δώμα (ταράτσα), κακώς το "τακτοποίησε" (πεταμένα λεφτά), κακώς συμπληρωματικά έφτιαξε αυθαίρετη πέργκολα, επίσης κακώς αποτανθήκατε στην οικεία πολεοδομία για έκδοση άδειας και τέλος, εάν η πολεοδομία έκανε το λάθος και σας την έδινε, τότε κακώς θα το έκανε κι εκείνη!

Οποιοσδήποτε συνιδιοκτήτης, οποτεδήποτε το θελήσει, δύναται να στραφεί νομικά εναντίον του πελάτη σας, να ζητήσει την κατεδάφιση όλων και την επαναφορά του "χώρου" στην προκαθορισμένη χρήση που έχει μέσω της Σύστασης Οριζόντιας Ιδιοκτησίας! Απλώς είναι θέμα που δεν το γνωρίζουν οι συνιδιοκτήτες... Κάποια στιγμή όμως κάποιος δύναται να το μάθει...

Να συστήσετε στον πελάτη σας, να τους "ικανοποιήσει" άμεσα, μήπως και καταφέρει να τους κάνει να το ξεχάσουν!!! Διότι εκτός όλων των άλλων κι επειδή προφανώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για "πρόσθετα αυθαίρετα φορτία" στο δώμα, κινδυνεύει και με ποινικό αδίκημα (αν το μάθουν κι αυτό οι συνιδιοκτήτες του ακινήτου)....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

εδω ισχυει η παρ. 8 του αρθρου 98

8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη
συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν
αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση
των λοιπών συνιδιοκτητών

Φυσικα, οπως ειπε και ο ιασονας,

[τις καλησπερες μου]

η ανοικοδομηση ξεπερναει τα ορια της εντολης περι αποκλειστικης χρησης διοτι αλλο η απλη χρηση και αλλο η κατασκευη κτισματων σε αυτο το τμημα, για την οποια δεν υπηρχε εντολη/συναινεση.

Αρα, η  τακτοποιηση επιτρεπεται...η διατηρηση ειναι στην ευχερεια των συνιδιοκτητων να ζητησουν την κατεδαφιση.

Για την περγκολα, δεν λες πότε εγινε και πού βασισθηκε η εκθεση αυτοψιας...

τα λεμε

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα,

Σας ευχαριστώ και τους δύο πάρα πολύ !!!

Η πέργκολα είχε γίνει πριν χρόνια για να στηρίζει μια κληματαριά (από αυτούς που έκαναν τη μήνυση) και ο πελάτης μου την ξήλωσε, πέρασε μονωτικά  και αντικατέστησε τα σίδερα  (η διατομή των οποίων ήταν ανοιχτή  και συσσώρευαν το νερό της βροχής) .

Για το δωμάτιο, το καταλαβαίνω ότι υπάρχει θέμα, πράγματι. 

Η πέργκολα πως αλλάζει τη χρήση της ταράτσας ?

Στα δώματα επιτρέπεται με άδεια μικρής κλίμακας να κατασκευαστεί πέργκολα εφόσον δεν παραβιάζει το ιδεατό στερεό, είναι θέμα πολλών ιδιοκτητών στην πολυκατοικία? Αυτό δεν καταλαβαίνω.

Αν δηλαδή δε γινόταν σε πολυκατοικία αλλά σε διώροφη οικοδομή ενός ιδιοκτήτη δε θα υπήρχε πρόβλημα? 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Την καλησπέρα μου στο φόρουμ. Μια ερώτηση σχετικά με τις άδειες μικρής κλίμακας. Πελάτης που μισθώνει ισόγειο όροφο πολυκατοικίας για χρήση καταστήματος (αναψυκτηρίου), προχώρησε σε κατασκευή πέργκολας (μεγαλύτερη των 50 τ.μ.) επί του προκηπίου (υφίσταται πρασιά 5μ. στο οικόπεδο εντός σχεδίου) χωρίς άδεια. Έπειτα από καταγγελία στην ΥΔΟΜ που έγινε από γείτονα με άλλη αφορμή, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας που ήρθαν για αυτοψία, ήταν ιδιαίτερα 'συγκαταβατικοί' και ενώ δεν βρήκαν κάποια άλλη παρατυπία, του ανέφεραν πως 'βγάλε και μια άδεια για την πέργκολα για να είσαι καλυμμένος'.  Κατόπιν αυτού και δεδομένου ότι δεν άφησαν κάποιο σημείωμα, τείνω να πιστέψω ότι δεν έγινε καταγραφή της αυθαιρεσίας και επιβολή προστίμου. Παρόλαυτα, και ενώ ενδεχομένως θα μπορούσα να εκδόσω απλά μια ΕΕΔΜΚ για κατασκευή πέργκολας, λέω να ακολουθήσω την προβλεπόμενη διαδικασία αφού η ΥΔΟΜ είναι ενήμερη για την ύπαρξη της πέργκολας χωρίς άδεια. Αν έχω καταλάβει καλά, δεδομένου ότι η πέργκολα κατασκευάστηκε πέρυσι (μετά το 2011), η πιο σωστή διαδικασία είναι με νομιμοποίηση εργασιών με ΕΕΔΜΚ, σωστά? Αν ναι θα μπορούσε κάποιος να με κατατοπίσει με τα βήματα? Έχω κάνει κάτι παρόμοιο για εκπρόθεσμη ΕΕΔΜΚ στα πλαίσια του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν η διαδικασία είναι η ίδια. Επίσης γνωρίζει κανείς τι συνέναιση και από ποιούς πρέπει να εξασφαλίσω? Ευχαριστώ εκ των προτέρων, καλή συνέχεια σε όλους.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, η διαδικασία λογικά είναι η ίδια με αυτή ήδη έχεις κάνει όπως λες για το ΕΚΟ, κατά τα άλλα αν το κατάστημα έχει αποκλειστική χρήση του προκηπίου τότε δεν χρειάζεσαι συναίνεση, διαφορετικά αν είναι κοινόχρηστο τότε απαιτείται συναίνεση.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, Amraith said:

Πελάτης που μισθώνει ισόγειο όροφο πολυκατοικίας για χρήση καταστήματος (αναψυκτηρίου), προχώρησε σε κατασκευή πέργκολας (μεγαλύτερη των 50 τ.μ.) επί του προκηπίου (υφίσταται πρασιά 5μ. στο οικόπεδο εντός σχεδίου) χωρίς άδεια....

H πρασία είναι κοινόχρηστος χώρος κι έχει συγκεκριμένη χρήση! Για να κατασκευάσει οτιδήποτε ο πελάτης σου εκεί, οφείλει να γίνει τροποποίηση της ΣΟΙ, η οποία θα συμπεριλάβει τη νέα χρήση του συγκεκριμένου χώρου και για την οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 100% των συνιδιοκτητών! Ακόμα χειρότερο γίνεται το όλο θέμα στην περίπτωση που ο πελάτης σου έχει την αποκλειστική χρήση του συγκεκριμένου χώρου και πάει και βγάλει άδεια κ.λπ. στην πολεοδομία!

Προτείνω κι εσύ κι ο πελάτης σου να το ψάξετε λίγο περισσότερο....

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites


(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Την καλησπέρα μου στο φόρουμ. Μια ερώτηση σχετικά με τη συναίνεση συνιδιοκτητών για νομιμοποίηση εργασιών με άδεια μικρής κλίμακας. Πελάτης που μισθώνει ισόγειο όροφο πολυκατοικίας για χρήση καταστήματος (αναψυκτηρίου), προχώρησε σε κατασκευή πέργκολας (μεγαλύτερη των 50 τ.μ.) επί του προκηπίου (υφίσταται πρασιά 5μ. στο οικόπεδο εντός σχεδίου) χωρίς άδεια. Έπειτα από καταγγελία στην ΥΔΟΜ που έγινε από γείτονα με άλλη αφορμή, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας που ήρθαν για αυτοψία, ήταν ιδιαίτερα 'συγκαταβατικοί' και ενώ δεν βρήκαν κάποια άλλη παρατυπία, του ανέφεραν πως 'βγάλε και μια άδεια για την πέργκολα για να είσαι καλυμμένος'.  Κατόπιν αυτού και δεδομένου ότι δεν άφησαν κάποιο σημείωμα, τείνω να πιστέψω ότι δεν έγινε καταγραφή της αυθαιρεσίας και επιβολή προστίμου. Παρόλαυτα, και ενώ ενδεχομένως θα μπορούσα να εκδόσω απλά μια ΕΕΔΜΚ για κατασκευή πέργκολας, λέω να ακολουθήσω την προβλεπόμενη διαδικασία αφού η ΥΔΟΜ είναι ενήμερη για την ύπαρξη της πέργκολας χωρίς άδεια. Αν έχω καταλάβει καλά, δεδομένου ότι η πέργκολα κατασκευάστηκε πέρυσι (μετά το 2011), η πιο σωστή διαδικασία είναι με νομιμοποίηση εργασιών με ΕΕΔΜΚ. Γνωρίζει κανείς τι συνέναιση και από ποιούς πρέπει να εξασφαλίσω σε αυτή την περίπτωση? Ευχαριστώ εκ των προτέρων, καλή συνέχεια σε όλους.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

28 λεπτά πριν, Amraith said:

..Γνωρίζει κανείς τι συνέναιση και από ποιούς πρέπει να εξασφαλίσω σε αυτή την περίπτωση? ...

πρώτα απ όλα τσεκ αν το κατάστημα έχει με βάση τους τίτλους και την σύσταση την αποκλειστική χρήση του χώρου που έχει βάλει την πέργολα.

Δεύτερο του υπογράφει συγκατάθεση ο ιδιοκτήτης που του το έχει ενοικιάσει να βάλει πέργολα και να εκδώσει οικοδομική άδεια και με τι όρους και προϋποθέσης....

Τα υπόλοιπα που θα προκύψουν θα τα μάθεις απο την επόμενη καταγγελία ή ενστάσεις ή και αγωγή που θα κάνει ο γείτονας.....

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η πρασιά είναι κοινόχρηστος (ή χώρος που έχει δοθεί η αποκλειστική χρήση του σε ΟΙ) που όμως έχει  συγκεκριμένη χρήση! Για να αλλάξει ή χρήση της (π.χ. από πρασιά, σε χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και επέκτασης καταστήματος κ.λπ.) απαιτείται η τροποποίηση της Σύστασης Οριζόντιας Ιδιοκτησίας του ακινήτου, με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών αυτού και να συμπεριληφθεί σε αυτή η νέα χρήση.  

Στη συνέχεια για οποιαδήποτε κατασκευή σε αυτή, απαιτείται η έκδοση της αντίστοιχης οικοδομικής άδειας με τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών του ακινήτου!

Προφανώς τα παραπάνω ουδείς τα εφαρμόζει....

Επίσης προφανώς οποτεδήποτε ο οποιοσδήποτε συνιδιοκτήτης του ακινήτου έχει τη δυνατότητα να στραφεί νομικά και να πετύχει, τόσο την κατεδάφιση αυτών, όσο και κάθε νόμιμη αποζημίωση... 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.