Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Aυθαιρεσία σε κοινόχρηστο & Τροποποίηση σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών


Diogenis1985

Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Καλησπέρα σε όλη την ομάδα,

Θα ήθελα τη συμβολή σας σε ένα θέμα που αντιμετωπίζω με αυθαίρετη αλλαγή θέσης τους λεβητοστασίου σε βοηθητικό χώρο -Αποθήκη (7τμ) και χρήση χώρου λεβητοστασίου (16τμ) σαν Αποθήκη. Η θέση καιττων2 χώρων είναι στο υπόγειο.

Δεδομένα:

-Υφιστάμενο κτίσμα με υπόγειο και οικοδομική άδεια του 2000. Αποπερατώθηκε το 2002.

-Εξαρχής η εγκατάσταση λεβητοστασίου έγινε σε χώρο που προβλεπόταν από τα σχέδια σαν αποθήκη (7τμ) και ο χώρος που προβλεπόταν από τα σχέδια σαν λεβητοστάσιο (16τμ) έγινε αποθήκη.

-Έχει γίνει γονική παροχή το 2010 της αποθήκης (όπου έχει εγκατασταθεί το λεβητοστάσιο). Φαντάζομαι τότε δεν χρειαζόταν βεβαίωση μηχανικού για να κολλήσει την διαδικασία δεδομένου ότι το λεβητοστάσιο ήταν εκεί εξαρχής.

-Έχει βγει τον Ιούνιο 2021, οικοδομική άδεια για προσθήκη ορόφων στην όποια ο επιβλέπων μηχανικός έχει αποτυπώσει σε κάτοψη και ανεβάσει στο e-adeies, την υφιστάμενη κατάσταση δηλαδή λεβητοστάσιο και αποθήκη σε αντίστροφες θέσεις από αυτές που θα έπρεπε να ήταν. Η κάτοψη έχει πάρει barcode και έχει εγκριθεί με τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά που προσκομίσθηκαν για το υφιστάμενο κτίσμα αλλά και τους μελλοντικούς ορόφους. Επιπρόσθετα, ανέβηκαν στο σύστημα και η άδεια οικοδομής και οι κατόψεις του 2000 που έχουν πάρει barcode και αυτές και δείχνουν το λεβητοστάσιο σε άλλη θέση από αυτήν που αποτυπώνεται από τον μηχανικό στην νέα κάτοψη υπογείου που ανέβασε.

-Το λεβητοστάσιο εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το υφιστάμενο κτίσμα και δεν θα συνδεθεί με τους μελλοντικούς ορόφους.

Πρόβλημα:

Κατά την τροποποίηση σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών που χρειάζεται για να περαστούν τα νέα τμ για τους μελλοντικούς ορόφους, η συμβολαιογράφος ζητάει βεβαίωση μηχανικού για την, κατά την οριζόντια σύσταση, αποθήκη(7τμ) στην οποία βρίσκεται η εγκατάσταση λεβητοστασίου και ο μηχανικός δεν την δίνει. Κατά το μηχανικό, θα πρέπει να εμφανιστεί συμβολαιογραφικά σαν ότι αποφασίσαμε οι ιδιοκτήτες (2 αδέρφια) να κάνουμε αλλαγή χρήσης του, κατά τα σχέδια της άδειας του 2000, χώρου του λεβητοστασίου (16τμ) σε αποθήκη και της αποθήκης (7τμ) σε λεβητοστάσιο. Κατά την συμβολαιογράφο δεν νοείται τροποποίηση σύστασης χωρίς βεβαίωση μηχανικού για το ακίνητο που θίγεται αρχικά που είναι στην περίπτωση μας η αποθήκη-λεβητοστάσιο 7τμ.

Ερωτήματα:

Δεδομένου ότι η κάτοψη υπογείου έχει καταχωρισθεί και εγκριθεί από την πολεοδομία κάτα την έκδοση νέας άδειας, υπάρχει κάποιο παραθυράκι για νομιμοποίηση της αλλαγής θέσης του κοινόχρηστου χώρου σε ιδιωτικό και το αντίστροφο? 

Εάν όχι, τι θα πρέπει να γίνει για να ξεπεράσουμε το εμπόδιο? Διαβάζω διάφορες διατάξεις για τις αυθαιρεσίες πριν και μετά την 28.07.2011 αλλά δεν καταλήγω κάπου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Να αλλάξετε συμβολαιογράφο. Ο μηχανικός σας τα λέει σωστά, πρώτα θα τροποποιηθεί η σύσταση για να εναρμονιστεί ιδιοκτησιακά το υπόγειο με τη νομιμοποίηση και μετά θα γίνει νέα τροποποίηση για τους μελλοντικούς ορόφους.

 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, killertomato said:

Να αλλάξετε συμβολαιογράφο. Ο μηχανικός σας τα λέει σωστά, πρώτα θα τροποποιηθεί η σύσταση για να εναρμονιστεί ιδιοκτησιακά το υπόγειο με τη νομιμοποίηση και μετά θα γίνει νέα τροποποίηση για τους μελλοντικούς ορόφους.

 

Καλησπέρα,

Δεν υπάρχει κάποια νομιμοποίηση. Υπάρχει έκδοση νέας άδειας προσθήκης ορόφων μέσα από την οποία περνάει και τα σχέδια του υφιστάμενου κτίσματος και υπογείου σαν αποτύπωση. 

Ενημερωτικά η λύση που είναι προς διερεύνηση από τον συμβολαιογράφο είναι να δώσει ο μηχανικός βεβαίωση για τη νέα Αποθήκη (16τμ) γράφοντας στην έκθεση ότι εμβαδόν Αποθήκης=16τμ βάσει άδειας δόμησης αρ... και προηγούμενο εμβαδό ήταν 7τμ βάσει της προγενέστερης οικ.άδειας αρ....

Link to comment
Share on other sites

ναι ουσιαστικά η άδεια που βγήκε για την προσθήκη ενημέρωσε και νομιμοποίησε την υπάρχουσα κατάσταση. Το θέμα είναι καθαρά συμβολαιογραφικό , η γνώμη μου είναι να γίνει τροποποίηση της σύστασης για την αποθήκη με βάση την άδεια προσθήκης όπου θα μπει το σωστό σχέδιο και θα διορθωθεί το ιδιοκτησιακό και ύστερα να γίνει νέα τροποποίηση της σύστασης όπου θα μπουν οι νέοι όροφοι. Ας συνεννοηθούν συμ/φος και μηχανικός για τη βέλτιστη λύση

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή της θέσης των δύο χώρων, μέσω απλής αναφοράς στη νέα άδεια, δεν είναι επαρκής.

Αν η αρχική άδεια ήταν σε ισχύ, θα μπορούσε να αναφερθεί ως αναθεώρηση της μελέτης

Αν όχι, θα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί η διαδικασία αυθαίρετης αλλαγής χρήσης, και η νομιμοποίησή της μέσω της νέας άδειας.

Τα λεβητοστάσια έχουν ειδικές απαιτήσεις, τόσο σε διαστάσεις-επιφάνεια, όσο και σε αερισμό. 7 μ² δεν επαρκούν

Μήπως δεν έχει κάνει κάτι σωστά ο συνάδελφος?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.