Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΠΛΑΓΙΑ ΟΡΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΠΡΟ ΤΟΥ ΓΟΚ 85


NIKITAS KAR

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα. Σε οικόπεδο προ ισχύος ΓΟΚ 85 (πρώην συνεχές) που υπάρχει στο πλάγιο όριο νέο κτίσμα σε επαφή, πρέπει να κολλήσω υποχρεωτικά ή μπορώ και ν αφήσω απόσταση δ, όπως έχει αλλάξει και ισχύει σήμερα το άρθρο 14 του ΝΟΚ; Επίσης αν στο άλλο πλάγιο όριο εφάπτεται μερικώς κτήριο, δηλ έχει εσοχές με απόσταση >1 μ και <δ τότε μπορώ να το κολλήσω όλο το δικό μου το κτήριο στο όριο ή στο τμήμα που έχει εσοχή το όμορο θα πρέπει κι εγώ να αφήσω δ;

Link to comment
Share on other sites

Αν είσαι μηχανικός, διόρθωσε το προφίλ σου

β. Όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο που έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ' ελάχιστο απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται στο κοινό πλάγιο όριο.

γ. Όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλαγίων ορίων του οικοπέδου εφάπτεται κτίριο οποιασδήποτεχρήσης και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά.

δ. Όταν το όμορο οικόπεδο είναι αδόμητο ή έχει κτίσμα που έχει κατασκευαστεί πριν την ένταξη τηςπεριοχής σε σχέδιο, το κτίριο επιτρέπεται να εφάπτεται ή να απέχει από το πλάγιο κοινό όριο απόσταση δ.

ε. Όταν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχές που προβλεπόταν, λόγω συστημάτων δόμησης που ίσχυαν πριν από την ισχύ του Ν-1577/85, η τοποθέτηση του κτιρίου σε επαφή με πλάγιο κοινό όριο, το κτίσμα μπορεί να τοποθετείται σε επαφή με το πλάγιο κοινό όριο ανεξάρτητα θέσης και χρόνου κατασκευής του κτίσματος του όμορου οικοπέδου.

η. Εάν το όριο του οικοπέδου είναι κοινό με περισσότερα του ενός οικόπεδα το κτίριο εφάπτεται ή τοποθετείται σε απόσταση Δ ή δ από το κοινό όριο και υποχρεωτικά μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου αυτού

Link to comment
Share on other sites

για δες εδω

ΣτΕ 1728/2012 [Ανέγερση οικοδομής σε επαφή με το κοινό όριο του οικοπέδου με όμορο οικόπεδο]

 

Περίληψη -Δεν συνέτρεχε, εν προκειμένω, μια εκ των προϋποθέσεων εφαρμογής της παρ. 3 του άρθρου 9 του ΓΟΚ, ήτοι το οικόπεδο να βρίσκεται σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο σύστημα δόμησης ή το συνεχές οικοδομικό σύστημα, εφόσον πρόκειται για όμορα μεσαία οικόπεδα και για το κοινό τμήμα του οπίσθιου ορίου τους. Προβάλλεται χωρίς έννομο…

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.