Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ερώτησεις πάνω στο 4Μ/Ηλεκτρολογικά


Apostolos83

Recommended Posts

1) Όπως γνωρίζετε, όταν λέμε ότι ένας κινητήρας ή μια αντλία είναι 90 kW, εννοούμε την ισχύ στον άξονα η οποία είναι διαφορετική από την ισχύ που απορροφάται από το δίκτυο και η οποία είναι ίση με την ισχύ στον άξονα διαιρεμένη με την απόδοση της μηχανής. Έτσι, ενώ Pον=90kW, η ισχύς που απορροφάται από το δίκτυο είναι αν υποθέσουμε απόδοση 90% Ραπορ=100kW. Στο πρόγραμμα της 4Μ στη στήλη φορτίο τι συμπληρώνω; 90kW ή 100kW; Εννοείται πως διάβασα το Help του προγράμματος και μου έδωσε την εντύπωση οτι βάζουμε το Pον και όχι το Ραπορ αλλά μου φαίνεται ψιλολάθος. Παρόλαυτά το 4Μ διαθέτει έτοιμο πίνακα με αποδόσεις και cosφ ανάλογα με τα kW του κινητήρα και λέω μήπως τυχόν το λαμβάνει υπ όψιν του.

 

2) Τους ρευματοδότες μονοφασικούς και τριφασικούς, με τι φορτίο τους βάζουμε στο πρόγραμμα;Αυτό δεν εξαρτάται από τι συσκευή θα βάλω σε κάθε μπρίζα;

 

3) Είναι σωστό ο φωτισμός, οι ρευματοδότες και το PLC να παίρνουν αυτόματα την τιμή cosφ=1 ή πρέπει να το πειράξω;

 

4) Τα PLC σε τι επίπεδα kW κινούνται συνήθως;

Link to comment
Share on other sites

1. Αν δεν είσαι σίγουρος, βάλε 100 kW για να είσαι ... σίγουρος!

2. Το φορτίο του ρευματοδότη το επιλέγεις εσύ ανάλογα με την εγκατάσταση. Σε κτίρια γραφείων εκτιμούμε περίπου 250-300 Watt ανά ρευματοδότη. Αλλά είναι πάντα στην δικιά σου κρίση λαμβανομένων υπόψην και των ετεροχρονισμών.

3. Λεπτομέρειες. Συνήθως ο φωτισμός πέρνει τιμή cosφ=1 εξ ορισμού (έχει ξεμείνει από το φωτισμό πυρακτώσεως). Αν έχει φθόρια με συμβατικό σύστημα έναυσης, ήτοι πυκνωτής, σταγγαλιστικό πηνίο κλπ, βάλε 0.9 αν και πλέον με τα ηλεκτρονικά ballast είσαι πάλι κάπου κοντά στο 1. Το πρόγραμμα προφανώς θεωρεί ότι ολα αυτά τα φορτία είναι ωμικά.

 

Εγώ έχω εγκαταλείψει 4Μ και Tisoft (στα ηλεκτρικά είναι καλύτερη) εδώ και καιρό.

 

 

Για λόγους οικονομίας του χώρου ας μην παραθέτουμε ολόκληρη την προηγούμενη δημοσίευση όταν είναι ξεκάθαρο ότι απαντούμε αποκλειστικά σ΄αυτή (Άρθρο 8 των Κανόνων Συμμετοχής).

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Αρκετά αργά το είδα, αλλά επειδή είχα και εγώ αυτή την απορία κάποια στιγμή:

 

Το 4Μ ΔΕΝ λαμβάνει υπόψιν του την απόδοση του κινητήρα για να υπολογίσει το ρεύμα μέσω της απορροφούμενης ισχύος. Ακόμα και φορτίο 5 να του δώσεις (κινητήρας) πάλι δεν κάνει κάτι τέτοιο. Στο 4Μ λοιπόν αν θέλεις να είσαι ακριβής, ΠΡΕΠΕΙ να του δίνεις μεγαλύτερη ισχύ όταν έχεις φορτίο κινητήρα.

 

Αντιθέτως, το PANELCAD και κάνει διόρθωση στον πίνακα της εγκατεστημένης ισχύος που του δίνεις (πχ αν του δώσεις 10 kW το μετατρέπει μόνο του σε 11kW, που είναι ο τυποποιημένος ΑΤΚ) και υπολογίζει το ρεύμα με βάση την απορροφούμενη ισχύ. Έχει έναν πίνακα για τους κινητήρες (μενού βιβλιοθήκες --> κινητήρες) στον οποίο έχει και στήλη με αποδόσεις.

 

Αν κάνεις και εσύ μερικές επαληθεύσεις θα το διαπιστώσεις και μόνος σου. Το μόνο κακό που έχει το panelcad είναι ότι δεν μπορείς να του δηλώσεις εσύ βαθμό απόδοσης, δεν μπορείς να παρέμβεις στον πίνακα. Αλλά τι να λέμε, ψιλοπράγματα εξάλλου.

Link to comment
Share on other sites

μόνο για τους ρευματοδότες, από σεμινάριο στο ΤΕΕ (όχι ότι είναι κανόνας αλλά είναι μία λύση) για μικρές εγκαταστάσεις 200W κάθε ρευματοδότης και μέχρι πέντε στην γραμμή. (είναι μία καλή αρχή δεν είναι κανόνας)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Μπορει καποιος να μου πει που μπορω να βρω καποιο manual για το 4Μ συγγεκριμενα για την εκδοση ADAPT 12 και FINE 2002??

Link to comment
Share on other sites

Στην εταιρία ρώτησες? Κυκλοφορεί και ένα βιβλίο "Δουλεύοντας με το Fine" ή κάπως έτσι. Να υπενθυμήσω και οτι δεν επιτρέπεται αναφορά σε σπασμένα, manual για σπασμένα κτλ.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω για την αμεση απαντηση.Λογικα πρεπει να υπαρχει το βιβλιο αυτο στο Παπασωτηριου.

EDIT

Τελικα το βρηκα.Υπαρχει στο Παπασωτηριου, ειναι του Κατσαρελη Δημητρη και κανει 27 Ε

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Μπορει καποιος που χρησιμοποιει αυτο το προγραμμα να με βοηθησει να μου πει πως κανω load ηλεκτρολογικα συμβολα(π.χ ρευματοδοτες,διακοπτες κομμητατερ κ.τ.π) ωστε να τα τοποθετω πανω στο αρχτεκτονικο σχεδιο;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα! Λοιπον, εχω το εξης προβλημα: Κανω μια μελετη για ενα βιομηχανικο κτηριο στο οποιο θα γινει και ενας υποσταθμος. Χρησιμοποιω το προγραμμα της 4Μ. Οταν παω στο φυλλο υπολογισμου, στα τμηματα δικτυου, θα πρεπει να ξεκιναω απο τον πινακα μεσης τασης ή απο το πινακα χαμηλης που βρισκεται μετα τον μετασχηματιστη??

Ευχαριστω εκ των προτερων!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.