Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Techscience

Recommended Posts

@Techscience

 

Σύμφωνα με  την    θέση που  διατυπώθηκε  παραπάνω  ότι 

"Ένα κτίριο δεν είναι στρεπτικά εύκαμπτο, εάν οι θεμελιώδεις μεταφορικές ιδιοπερίοδοι Τx και Τy στις δύο κύριες διευθύνσεις είναι μεγαλύτερες από τη στροφική ιδιοπερίοδο Τθ"

και  επειδή  σε  πολλές περιπτώσεις  είναι δύσκολη η διάκριση μεταφορικών  και  στροφικών  ιδιομορφών  η άποψη  που  διατυπώνεται  στα  εγχειρίδια  αντισεισμικής  ανάλυσης  κατασκευών είναι  αυτή  που  διατυπώνει  ο  Κ  ψυχάρης  στο  μάθημά του

H μεθοδολογία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σφάλματα και δεν συνιστάται να χρησιμοποιείται για να καθοριστεί εάν ένα κτίριο είναι στρεπτικά εύκαμπτο ή όχι, "παρά μόνον ενδεικτικά".

Γενικά στις  αντισεισμικές  σημειώσεις  αναφέρεται    πως θα  μπορέσει  κάποιος  να  βρεί  τον  ελαστικό πλασματικό άξονα με  απανωτές επιλύσεις του  προσομοιώματος  . 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 43
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@loser

Καταρχήν ευχαριστούμε πολύ για την παραπομπή στις σημειώσεις του κ. Ψυχάρη που δεν τις είχαμε υπόψη μας.

Να επισημάνουμε πως η βιβλιογραφική παραπομπή που παραθέσαμε υπογράφεται από 4 καθηγητές που θεωρούνται πανευρωπαϊκά ειδήμονες στον αντισεισμικό σχεδιασμό και έχει εκδοθεί το 2015. Ανάμεσα τους είναι και ο αξιότιμος καθηγητής κ. Φαρδής.

Αυτό δεν σημαίνει πως απορρίπτουμε τον κ. Ψυχάρη αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι αρκετά διαφορετικό. Συγκεκριμένα, ο κ. Ψυχάρης απευθύνεται σε προπτυχιακούς μηχανικούς οι οποίοι είναι φυσικό και επόμενο να μην είναι ακόμα εξοικειωμένοι με την εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων (όπως άλλωστε δεν είναι κανείς στην αντίστοιχη ηλικία).

Επιπλέον, υπάρχει η εξής παγίδα: κάποιοι υπολογίζουν ιδιομορφές όχι βάσει ιδιομορφικής ανάλυσης αλλά με απλοποιημένους τύπους. Θεωρούμε πως σε αυτές τις περιπτώσεις αναφέρεται η παραίνεση του καθηγητή.

Ο ελαστικός πλασματικό άξονας στον οποίο αναφέρεστε, δεν είναι εύκολο να οριστεί σε όλα τα κτίρια ακόμη και εάν εφαρμόσετε σωστά τις εξισώσεις στις οποίες αναφέρεστε. Οι εξισώσεις αυτές είναι προσεγγιστικές και η εφαρμογή τους έχει όρια. Για περισσότερες πληροφορίες στο ζήτημα θα σας παραπέμψω στο βιβλίο «Αντισεισμικές Κατασκευές» του Κ. Αναστασιάδη, και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο «Ψευδοστατική μέθοδος», τμήμα «Μικτά μοντέλα». Εκεί περιγράφεται ακριβώς το πρόβλημα.

Και για να γυρίσουμε στο λογισμικό που είναι γενικής χρήσης και απευθύνεται σε ανάλυση κάθε είδους φορέα, εμείς όπως έχουμε συζητήσει και σε προηγούμενες δημοσιεύσεις, προτείνουμε την δυναμική φασματική ανάλυση χωρικών μοντέλων που δεν υπόκειται σχεδόν σε κανένα περιορισμό, βάσει του κανονισμού.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Techscience

Δεν έχω  κοιτάξει  το  βιβλίο  του  Κ Αναστασιάδη  αλλά από  ότι  ξέρω ο  πλασματικός  ελαστικός άξονας  όπου  αναφέρεται  και  υπολογίζεται  στο  διδακτορικό  του  Κ Μακάριου  ΑΠΘ  προσδιορίζεται  με  ακρίβεια  και  για τα  μικτά συστήματα ( πλαίσια - τοιχία ) αρκεί  το  κτίριο  να  είναι  κανονικό  στην όψη  . 

Προφανώς  η  λύση  αυτή  μπορεί  να  μην  εφαρμόζεται  για όλα  τα  υλικά  εφόσον  μεταβάλλονται  ανά  όροφο  και  επηρεάζουν  την  κανονικότητα  καθ΄  ύψος  ή   σε  extreme  μοντελοποιήσεις   με  κατόψεις  στρεφόμενες  και  προβολικές. 

Πρακτική  αξία πέρα από  την  πιστή  εφαρμογή  των ΕΑΚ  και EC-8 ,  και  μια  αίσθηση  ασφάλειας  που  δίνει  στον  μελετητή  δεν έχει ,   αφού  η   ιδιομορφική ανάλυση  είναι  πιο  ακριβής  μέθοδος.   

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@loser

Ο Μακάριος εάν θυμάμαι καλά ήταν μέλος της ομάδας του Κ. Αναστασιάδη (δείτε εδώ). Επειδή δεν ξέρω εάν το βιβλίο είναι διαθέσιμο (εάν το βρείτε το προτείνω ανεπιφύλακτα), θα σας πρότεινα το βιβλίο «Αντισεισμικός σχεδιασμός κτιρίων Ο/Σ και Αριθμητικά Παραδείγματα Ανάλυσης & Διαστασιολόγησης» των Αβραμίδη, Αθανατοπούλου, Σεξτου και Μορφίδη.

Κάποιοι από την συγγραφική ομάδα είναι μέλη της αρχικής που έχει κάνει την αρχική εργασία και εξηγούν εκτενέστατα, μεταξύ άλλων, τόσο την αξία της μεθόδου όσο και τους περιορισμούς της.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.